You are on page 1of 9

Profesor: Rășcanu Anda

Proiect didactic

Data: 23.03.2018
Clasa: a V–a
Modulul: Comunicare si abilitati sociale
Submodulul: Comunicare
Tema lectiei: Colegi și colegialitate
Obiective operationale:
Elevii trebuie:
O1. sa-si dezvolte capacitatile de apreciere a celor din jur;
O2. sa se raporteze corect la cei alesi drept prieteni;
O3. sa recunoasca valoarea prieteniei ca relatie interpersonala bazata pe cunoastere reala;
O4. sa-si formeze atitudini responsabile;
O5. sa-si dezvolte initiativa personala;
O6. sa-si dezvolte capacitatea de autocunoastere.
Metode si procedee didactice: brainstormingul, studiul de caz, metoda colturilor,
autoobservatia, metoda chestionarului, conversatia euristica, explicatia;
Mijloace de invatamant: fise cu emoticonuri, fise cu rolurile elevilor, foi, carioci, chestionare
de autocunoastere.
Strategii de implicare a elevilor: frontal, pe grupe, individual.
Metode de evaluare: observatia sistematica;
Desfasurarea orei
Secventa Activitatea profesorului Activitatea elevilor
lectiei
1. Setul  Distribuie elevilor fisele“Cum te simti astazi ?” -Analizeaza expresiile
anticipativ si le solicita sa se identifice cu unul din personajelor si scriu pe
personaje, conform starii pe care o au. Poarta caiet cuvantul corespunza-
discutii scurte cu elevii si-i indeamna sa tor personajului ales.
gandeasca pozitiv, explicandu-le avantajele. -Raspund la intrebarile
 Reaminteste elevilor, dialogand cu acestia, profesorului, reamintindu-
regulile care trebuie respectate intr-o activitate si regulile care contribuie
desfasurata in grup pentru ca atmosfera sa fie la reusita unei activitati de
placuta, favorabila invatarii, apoi le afiseaza in grup: implicare, respon-
fata clasei. sabilitate, respect reciproc,
corectitudine, ascultarea
opiniei fiecaruia.

Elevii E1 si E2 din cazul studiat sunt colegi. care sustin opinia lor. sa spuna tot ce le sugereaza prieten. Profesorul comunica elevilor ca pot migra de la un Elevii indecisi migreaza de grup la altul daca-si schimba opiniile. privind schimbarile de comportament determinate de prieteni. .  Invita toti elevii sa-si scrie pe o foaie propriul -Fiecare elev raspunde la nume. sa nominalizeze colegii-prieteni si sa inmaneaza acestuia foaia precizeze de ce ii considera prieteni. Instruieste cei doi elevi sa poarte un dialog. desemneaza un argumenteze raspunsul. sa enumere schimbarile pozitive survenite in propriul comportament ca urmare a Urmaresc cu mare influentei prietenilor. Aceasta prezentare are scopul de a stimula elevii sa–si aleaga cu grija prietenii.Anuntarea  Scrie pe tabla cuvantul coleg si solicita elevilor. 2.Urmaresc cazul invatarii primesc rolurile pe care le vor interpreta. amic. care altele. tate. apoi sa raspunda la urmatoarele cerinte: cerintele profesorului si 1. etapa. Participa la discutii comportamentul prietenilor sai. Noteaza tema lectiei in caietele de dirigentie. ale elevilor. prezentat spre a fi studiat.Dirijarea  Gaseste in randul elevilor doi voluntari care . sa precizeze ce schimbari pozitive a produs in gilor. analizeaza ideile elevilor impreuna cu ei coechipier. partener. confi- obiectivelor acest cuvant si sa scrie pe tabla. cum membrii fiecarui grup se consulta. un alt grup apoi sa Apoi. tovaras. Observa cum se grupeaza raportor care prezinta in elevii. Discuta pe argumentele aduse de fiecare grupa si solicita baza argumentelor prezen- elevilor sa le respecte opiniile. In a doua dent. atentie raspunsurile cole- 3. scriu fata clasei argumentele raspunsul la intrebare si argumentele pe o foaie. desemneaza calitatea de coleg. adversar si si subliniaza cuvintele de baza. apoi precizeaza obiectivele lectiei. 3. scriu raspunsul la Solicita elevilor care raspund DA sa formeze un intrebare si argumentele.Asociaza “coleg” cu : temei noi si a in prima etapa. fara a mentiona numele elevilor.2. Apreciaza raspuns NU. . sa-i influenteze in bine si sa accepte la randul lor schimbarile pozitive pe care le vor sugera prietenii si colegii lor. grup si celor care raspund NU. Invita elevii sa reflecte apoi. pe care a lucrat. Solicita la grupul celor care au elevilor sa desemneze un raportor care sa prezinte raspuns DA la cei care au in fata clasei produsul grupei. se consulta prietenului pentru a copia tema?” intre ei. lanseaza intrebarea: -Se grupeaza dupa opiniile “ Un bun coleg trebuie sa-i dea caietul pe care le au. pe baza materialelor Prezinta elevilor cele mai interesante raspunsuri prezentate.  Anunta si noteaza tema lectiei “Eu si colegii mei” pe tabla.

 Citeste elevilor textul “Elevul din clasa I”. bun coleg si le scriu in Scrie pe tabla trasaturile principale ale unui bun caiete. “Sa-ti ajuti colegii ca si cum toti ti-ar fi Doar un elev mai este ferm prieteni!”. Ce nu v-a placut? profesorului. Sugereaza elevilor sa-si fost prezentata ca un insuseasca urmatoarea maxima si sa o puna in indemn. Realizarea  Profesorul relanseaza intrebarea” Un bun coleg adevarat trebuie sa-si ajute feedback-ului trebuie sa-i dea caietul prietenului pentru a colegul dandu-i caietul sa- copia tema?” Solicita elevilor sa-si exprime din si copie tema. Ceilalti nou opiniile. Ce v-a placut cel mai mult in aceasta ora? chestionarele si le dau 2. se discuta si se apreciaza calitatile elevilor: tole- ranta. autoevaluare. colaborare. verbal. Toti elevii care si-au scris opiniile le prezinta in fata clasei. de asemenea. Elevii isi scriu sau nu numele pe chestionar. practica. 3. Apreciaza grupul clasa pentru participare si calitatile individuale descoperite la elevi. dupa cum doresc. urmatoarele intrebari: -Completeaza 1. -Elevii raspund verbal. respect si altele. in scris la intrebarile profesorului. Numai cine isi recunoaste -Enumera insusirile unui lipsurile le poate elimina. desprinse din discutiile purtate cu elevii pe noteaza maxima care le-a parcursul activitatii. convins ca un prieten 4. sa-l autocunoastere “Esti completeze si sa reflecteze. priete- nie. intrajutorare.  Profesorul distribuie elevilor chestionarul -Completeaza testul de pentru autocunoastere “Esti prieten bun?”. Dupa ce toti elevii prieten bun?” Analizeaza au terminat completarea testului. . le distribuie punctajul obtinut si se foi cu interpretarea si-i invita sa fie sinceri in autoevalueaza. Scrieti o sugestie pentru urmatoarele lectii. elevi nu-i impartasesc  Sugereaza elevilor sa raspunda in scris la opinia dar il respecta. pe -Asculta fiecare fragment fragmente si-i consulta mereu sa afle care sunt din textul citit si raspund opiniile lor . coleg.

Fisa cu persone aflate in diferite stari .

........... E1: .. E2: ...... E1: . nu-ti pot da caietul sa copii tema. Te-ai gandit la asta? E1: . E2: . Daca vei avea un esec scolar va suferi si familia ta..... E2: ....De ce nu esti sincer macar cu tine? Nu inveti si nu scrii temele de mai multe zile! Cauti tot felul de scuze.. iar doamna profesoara mi-a facut observatie...... Iti pot explica unde nu ai inteles enuntul..Ajuta-ma te rog! Stii ca n-am avut tema scrisa nici ora precedenta....... mai ales mama.......Promit ca n-o sa se mai intample! Nu mai fi critic cu mine si da-mi odata caietul! Fisa elvului E2 E1: ......... singura si-am ajutat-o........ E1: . E2: ..... .Chiar daca suntem prieteni..... Am fost la bunica mea care este grav bolnava. dar tu vei suporta consecintele propriilor fapte...... ca tare mi-e mila de ea.. Abia am ajuns acasa si n-am mai avut timp sa scriu sau sa invat...........DIALOGUL ELEVILOR CARE S-AU OFERIT VOLUNTAR Fisa elevului E1 E1: -Te rog sa-mi dai si mie caietul sa copii tema la matematica.

14.5. 13.16. Spui uneori adevaruri suparatoare despre cineva pe care esti suparat. unde ai putea sa castigi usor. Intrebarea DA NU crt. pentru a-i provoca neplaceri? 14. Esti fericit. T esuperi daca pierzi la unele jocuri? 4. dupa vacanta. chiar daca nu esti prieten cu el? EVALUARE Acorda cate un punct pentru fiecare raspuns DA dat la intrebarile cu numarul: 4.daca ai de la 10 la 13 puncte. Stii sa cedezi intr-o discutie cu un coleg foarte ambitios.7. Ai rabdare sa asculti un prieten cam…vorbaret. precum si pentru fiecare raspuns NU la intrebarile:1. 1.12. la reinceperea scolii. Tii apararea celui slab in orice imprejurare.2. chiar daca tii foarte mult la ele? 16.daca ai de la 14 la 15 puncte. Iti place sa tii supararea mult timp sau accepti sa te impaci cand te-ai linistit? 18. in loc sa te distrezi cu colegii? 3. este bine sa fii ceva mai atent cu prietenii si colegii. pentru a face o bucurie cuiva mai slab sau mai mic decat tine? 7. Cand mananci ceva care iti place foarte mult. .6. Te superi daca esti subiectul unor glume. Nr.17. 18.daca ai 19 puncte esti un prieten excelent si te vei bucura in viata de prieteni la fel de buni ca tine. intre colegi? 13. . chiar daca nu ai destul pentru tine? 11. Iti place sa te joci singur? 2.8. fara sa-l intrerupi sau sa-i spui ca-i pisalog? 17. Cand izbucneste o cearta intre colegi cauti sa-i impaci? 19. 19.3. Aduna punctele obtinute si trage concluziile: . Accepti sa imprumuti prietenilor si colegilor unele din obiectele tale. Esti capabil sa suporti neplacerile unei greseli ( nu foarte grave) pe care n-ai comis-o. Preferi sa faci cadouri in loc sa primesti? 5.daca ai sub 10 puncte. CHESTIONAR ESTI PRIETEN BUN ? Raspunde cu toata sinceritatea prin DA sau NU. Pastrezi intotdeauna secretele pe care ti le incredinteaza prietenii sau colegii? 6. pentru ca ai prilejul sa-ti reintalnesti colegii si prietenii? 12. chiar daca esti convins ca ai dreptate (deoarece problema nu are prea multa importanta) ? 15.15.11. Iti place sa pierzi uneori la joc. Crezi ca ai cel putin un prieten sincer? 8. Preferi sa citesti. .9. nu meriti sa ai prieteni. poti considera ca ai lipsuri care te pot face sa nu ai parte de prieteni sinceri. pentru a nu pari un prieten? 10.daca ai de la 16 la 18 puncte poti considera ca esti de obicei un prieten sincer. sa te duci singur la un spectacol. spiritul tau de prietenie mai are unele rezerve.10. Esti multumit de succesele prietenilor tai adevarati? 9. . simti dorinta sa oferi si celor din jur. .

ce ziceti acum? Ati fost surprinsi? Cum credeti ca se simte Pavko? Dar tatal lui? Ce credeti ca se va intampla in continuare? In cele din urma s-au inteles sa-l inscrie pe Pavko la scoala. Am fost la sase scoli sa-l inscriu dar nu l-au primit. Pavko se uita si el pe fereastra cautandu-si clasa.Dar pe coridor incape? . la inceputul anului scolar.De ce nu l-au primit? Ce s-a intamplat? intreaba directorul.Atunci il punem in sala de sport. O sa-si puna o tabla pe genunchi. 2. fiul meu este prea mare si nu incape in clasa. dar nu-l putem primi nici noi. Copiii fugira in clase cand il vazura si incepura sa se uite la el pe fereastra. . Altminteri era liniste. O sa stea in curtea scolii si o sa se uite in clasa pe fereastra ca sa urmareasca lectiile. Elevul din clasa I (text si baza de discutii) Odata. un tata a venit la scoala si si-a indreptat pasii direct catre biroul directorului. In ziua urmatoare Pavko veni la scoala. draga domnule.Va rog sa-mi inscrieti baiatul in clasa I. dar va rog sa ma intelegeti si dumneavoastra pe mine. Stand in curtea scolii isi misca nedumerit pantofii lui uriasi. 1. 3.Nu incape nici in sala de sport .Va inteleg. Si Pavko se zgaia si el la ei.Atunci imi pare rau. . Nu pot sa-l las fara educatie. O sa poarte o haina de blana si casti pe urechi ca sa auda ce se vorbeste in clasa. Ei. . zise tatal cu tristete. Ce parere aveti despre solutia gasita pentru ca Pavko sa poata veni la scoala? E buna? De ce? Ce credeti ca vor gandi ceilalti elevi din scoala despre Pavko? Cum v-ati simti daca ati vedea prin fereastra un urias? Cum credeti ca se simtea Pavko? . Cand o sa vina iarna. De scris si de desenat o sa-i fie usor. . Si nici nu am bani pentru amenda. Pavko o sa stea tot in curte. Care credeti ca este motivul pentru care baiatul nu poate fi inscris la scoala? Despre ce credeti ca este vorba in acest text? .Vedeti .Nu incape nici pe coridor. Pavko al meu e copil de scoala si trebuie sa mearga la scoala. . iar capul ii ajungea pana la cosul de pe acoperis. . zise tatal. pentru ca ferestrele vor fi inchise. Copiii uimiti se zgaiau doar la el. . zise directorul.

Daca intindea o mana acoperea o jumatate din poarta. desi era urias. Ceilalti copii erau entuziasmati. Fara el nu era interesant. Ii era usor.Esti in clasa intai? . era plina de conuri. 4.O veverita! Ce frumoasa e! striga Betka. Cand se jucau de-a poarta de aur. . Cand o aduse inapoi . zise fetita. spuse el dand din cap si zambind fetitei indraznete. Incepu sa se gandeasca. Cand jucau fotbal. Ce parere aveti acum? Cum se simte Pavko ? Dar ceilalti copii? Dar tatal lui Pavko? . Da. Atunci copiii nu se mai jucara de-a vati ascunselea. Apoi copiii se jucara cu Pavko in fiecare pauza. Acum ce credeti? Ce va face Pavko? Credeti ca este un urias bun sau un urias rau? Daca e bun cum o va dovedi? Ce credeti ca se va intampla in continuare? O va face pe Betka sa-i fie frica de el? Dar pe ceilalti copii? Isi intinse apoi mana pana la padure. Trebuie adaugat ca Pavko era un elev bun si primea in fiecare zi cate un plus in carnetul de note! 4. un nasuc mic si parul negru.Si eu sunt in clasa intai si ma cheama Betka. Avea fata rotunda. Nu-i culegi un con? Pavko isi intinse din nou mana. Pavko era portarul. Tata mi-a citit ieri o poveste despre un urias bun. Spaima le trecu repede pentru ca isi dadura seama ca Pavko. Ii parea rau de un singur lucru: ca nu putea sa se joace de-a v-ati ascunselea. ajunse la varful unui brad si cand isi lasa mana jos . Tu esti un urias bun? Pavko dadu din nou din cap. de la o fereastra de la etajul intai se auzi vocea unei fetite: . Pavko era poarta. O duse pana la fereastra si i-o dadu fetitei. sunt in clasa intai. nu facea rau nici unei veverite. Deodata . in palma lui era o veverita. dar isi dadu seama ca nu are nici o dovada. Betka vazu lumina unui gand in ochii lui mari.Eu? Intreba Pavko aplecandu-se putin ca sa vada cu cine vorbeste. .

Unul din tati lucreaza intr-o localitate vecina si vine acasa la 2-3 zile. grupa celor care au raspuns DA avea 5 membri. Ambii sunt atrasi de aroma alcoolului. 9 au raspuns NU iar 7 au raspuns DA. a migrat catre cealalta grupa. a migrat catre cealalta grupa. ceilalti fiind foarte fermi in raspunsul lor. . am primit informatii care imi vor permite sa iau unele masuri pentru intarirea sintalitatii colectivului de elevi. Dupa 5 minute de gandire si discutii cu membrii grupei . au fost surprinsi de raspunsul si atitudinea colegului lor care. m-a surprins sinceritatea lor. Am apreciat seriozitatea si implicarea elevilor in rezolvarea sarcinilor primite. La intrebarea ” Un bun coleg trebuie sa-i dea caietul prietenului pentru a copia tema?”. Copii au inceput sa aiba tot felul de preocupari. De asemenea. NU. Le-am mai facut observatii cand i-am gasit cu temele copiate si lectiile neinvatate dar nu am observat progrese in traseul lor scolar. am aflat ca majoritatea elevilor sunt “buni colegi” dar sunt si elevi care vor necesita consiliere psihologica. Mamele lor sunt plecate la munca in Italia si copiii au ramas in grija tatilor. iar grupa celor care au raspuns NU. desi erau mai multi care impartaseau aceeasi opinie. fara a-i nominaliza sau a-i ironiza. La sfarsitul timpului de lucru (10 minute). Dupa inca 3 minute. unul din elevii pe care doream sa-i ajutam mai mult chiar s-a regasit in personajul elevului E1 si a scris cu regret ca el nu a influentat pe nimeni in bine. la aceeasi intrebare. avea 11 membri. Au invatat sa-i respecte opinia. La sfarsitul orei. chiar daca nu impartasesc aceeasi opinie. Am reusit sa-i determin pe elevi sa-si asculte colegii pana la capat. iar daca vor dori sa i-o schimbe vor avea destule ocazii sa-l puna in diferite situatii astfel incat sa ajunga singur la aceeasi concluzie cu ei. De asemenea. Mi-a placut atitudinea celor 15 elevi care. sutinea ca in aceasta situatie se impunea sa-si ajute colegul insa nu l-au combatut foarte dur. inca un elev de la grupa celor care au raspuns DA. mai putin ii preocupa invatatura. din cei 16 elevi prezenti la activitae. iar celalalt este pensionar.INTERPRETAREA ACTIVITATII Am realizat aceasta activitate cu scopul de a ajuta doi elevi care au intrat in regres scolar. Prin testul aplicat. De aceea am implicat intregul colectiv de elevi in dezbaterea acestui subiect. doar un elev a mai raspuns DA. un elev de la grupa celor care au raspuns DA.