You are on page 1of 4

PRINŢESA FLUTURE

Adaptare după piesa scrisă de IULIA HASDEU

PERSONAJE:
-povestitori (8)
-regele
-regina
-prinţesa
-prinţul viteaz
-zânele (7)

Povestitor 1:
A fost odată un rege şi o regină, care stăpâneau două ţări, cele mai mari şi mai frumoase
de pe pământ; ei erau atât de buni şi atât de iubiţi de poporul lor, încât trăiau cu toţii în fericire şi
prosperitate. Pentru ca fericirea lor să fie deplină, regina dădu naştere unei fetiţe, ce avu ca naşe
pe cele 7 zâne ale regatului.

Zâna 1(Darnica):
-Prinţesă, îţi urez să ai o frumuseţe fermecătoare!

Zâna 2:
-Prinţesă, să ai o înţelepciune neasemuită!

Zâna 3:
-Iar eu îţi urez să fii nespus de bună!

Zâna 4:
-Prinţesă, eu te înzestrez cu o inteligenţă şi o isteţime pătrunzătoare!

Zâna 5:
-Iar eu vreau să te înzestrez cu talent în toate artele!

Zâna 6:
-Prinţesă, îţi urez să fii plină de modestie!

Zâna 7:
-Iar eu vreau să fii plină de gingăşie!

Toate:
-Te numim Prinţesa Încântătoare!

Povestitor 2:
Regina, bucuroasă, a încredinţat-o îngrijirilor zânei Darnica. Zâna a luat de îndată fetiţa

) . era de o asemănare izbitoare. Regina: -Ai dreptate. aşa am să fac! Doar îmi place atât de mult să desenez! Povestitor 4: Peste doua zile tabloul era gata. dar nu a ales pe nici unul de soţ. atât de frumuseţea. care era foarte modestă. dansa ca o zână. ştii asta? Prinţesa: -Da. Prinţesă dragă. sosiră curând la curtea tatălui Prinţesei Încântătoarea şi la vederea ei rămâneau muţi de admiraţie şi se îndrăgosteau nebuneşte de ea. te rog să-ţi faci portretul uitându-te în oglindă. prinţesa a crescut şi era de o frumuseţe ce-ţi lua ochii. Să mi-l aduci peste câteva zile! Prinţesa: -Cum porunciţi dumneavoastră. Trecând anii. fata măriei voastre e atât de frumoasă că nu poate fi pictată de nimeni. cât şi de talentele ei. vor fi deopotrivă de încântaţi. Darnica: -Marită regină. în plus era atotştiutoare. s-ar părea că nu am darul de a îndrăgi un bărbat. Toţi regii tineri şi prinţii. astfel. prinţii şi regii cărora le veţi trimite acest tablou. care au venit aici anume să mă vadă. le mulţumi tuturor acestor prinţi cu graţie. dându-i o educaţie ce se cădea unei prinţese. va trebui până la urmă să te măriţi. Regele şi regina o iubeau ca pe ochii din cap. uitându-se în oglindă. ştiu! Însă nu îmi place nici unul dintre aceşti prinţi frumoşi. tată. Povestitor 3: Au trecut 15 ani. Avea toate talentele: cânta ca o privighetoare. Regele: -De ce. fata mea? Prinţesa: -Nu ştiu. (Regele se îndepărtă. însa ea este tot atât de pricepută pe cât e de frumoasă şi ar putea. părinţii ei s-au gândit să o mărite şi pentru aceasta au vrut să aibă un tablou cu chipul ei. după ce-şi îmbrăţişară fiica. Regele: -Fiica mea.în palatal ei de marmură albă şi a crescut-o cu grijă deosebită. cânta la toate instrumentele. Încântatoarea. încântaţi de atâta farmec şi talent. trimiseră un sol cu portretul la regii vecini. iar regele şi regina. să-şi facă singură portretul. tată. dar nici un pictor nu i-a putut face un tablou care sa-i semene.

E singurul lucru ce-l pot face. trasă de patru porumbei albi şi ajunse la palatul regelui înaintea lui. . rege. Regele: -Regina nu se va învoi niciodată… Darnica: -Ai încredere în mine. eu voi veghea asupra finei mele. dar de când o cunoscuse era ca nebun. O voi face pe regină să înţeleagă. prinţesa să fie preschimbată în fluture. acceptă liniştit.Darnica: -Mărite. dar se va însănătoşi curând şi restul mă priveşte pe mine. la naşterea fiicei tale . eu şi surorile mele i-am dat toate însuşirile care s-o facă fericită. simbolul sufletului. Primeşti? Regele: -Nu ştiu ce să spun… Darnica: -Mărite rege. Timp de un an. Regele: -Nu poţi îndrepta această greşeală? Ţi-aş fi recunoscător! Darnica: -Pot îndrepta această scăpare. cu o lovitură de baghetă prefăcu prinţesa într-un future în mii de culori. În acest timp. căzu bolnav. Prinţul Viteaz: -O să mor dacă nu o văd pe prinţesă două zile! Povestitor 6: -Văzând că trecuse o lună şi frumoasa prinţesă nu a apărut. vei fi mulţumit! Povestitor 5: Regele plecă tulburat. dar ce voi spune tinerilor şi mai ales Prinţului Viteaz. Du-te fără grijă. Zâna Darnica se urcă într-o caleaşcă din azur şi aur. fu mângâiată de Zâna cea bună. şovăitor. care o iubeşte nebuneşte pe fiica mea? Darnica: -Spune-le tuturor că acum e bolnavă. În acest timp. Regele: -Primesc. dar am uitat să-i dăm darul de a iubi. regina. atât de frumos că nicicând nu va fi unul asemănător. disperată. dar cu o condiţie. însă Prinţul Viteaz rămase neconsolat. Se îndrăgostise de Prinţesă numai la vederea portretului ei.

iar serbările au ţinut mai mult de o lună de zile. simbol al sufletului şi să rămână aşa un an. Prinţul Viteaz: -Ce future frumos! Dac-aş putea să-l prind! Aduceţi-mi o bucată de catifea roşie. apoi nu mai ştiu nimic. Va fi atât de frumos! Povestitor 7: Prinţul apucă fluturele cu o mână. iar cu cealaltă îi înfipse acul în corp. amintiţi-vă de Zâna Darnica. Acum ţi-o încredinţez plină de iubire pentru tine. vreau să înfig acest minunat fluture în catifea.. Prinţul căzu la picioarele ei împins de iubire.P. l-a pus rege în locul lui. sau până ar fi fost prinsă şi ucisă de tine. Zânele au osândit-o să ia înfăţişarea unui fluture.B. iat-o pe Prinţesa Încântătoarea cu care fiul tău va fi căsătorit de azi înainte. fericiţi şi uniţi în bună înţelegere.prinţesa preschimbată în fluture ajunse la palatul tatălui lui Viteaz şi într-o zi când prinţul bolnav se plimba prin grădina palatului. primar: SĂBĂNGEANU ADINA ELENA ŞCOALA . Stătea înaintea prinţului frumoasă ca o zi însorită. care strălucea în soare ca o piatră preţioasă. Regele Viteaz şi regina Încântătoarea domniră timp îndelungat. Povestitor 8: Prinţul se căsători cu frumoasa prinţesă. Încântătoarea simţi în vinele ei mici un frig ca de gheaţă. Darnica: -Rege. văzând calităţile fiului său şi simţindu-se bătrân. În clipa aceea. Prinţe.HASDEU”.CÂMPINA . această fiinţă frumoasă nu te putea face fericit pentru că nu te putea iubi.înv. Regele. el zări insecta graţioasă. Fiţi fericiţi şi când veţi avea nevoie de ceva. Prof.