You are on page 1of 18

PRIMUL RĂZBOI

MONDIAL
( 1914-1918)

viza controlul Mării Negre și Asia Centrală.U.li se alăturaseră Germania și Italia.America Latină și în Pacific.vechi puteri coloniale. Rusia avea interese in sud-estul Europei.1905. aveau propriile interese în Antile.A. Conflictele coloniale(“crizele marocane”. Concurenta s-a făcut simțită și în sud-estul Europei.1911)alim entau tensiunile si aduceau in prim-plan dorința de reîmpărțire a lumii. Colonialismul Franței si Angliei . S.nemulțumite de ceea ce le rămăsese. .

.

MILITARE .ALIANȚELE POLITICO .

invenții Zeppelin Tanc Tun Soldat ce poartă masca de gaze Gazele toxice Submarin . Arme noi.

Franz Ferdinand .Atentatul de la Sarajevo ( Asasinarea 15/28prințului iunie 1914) moștenitor al Austro-Ungariei.

Fronturile de luptă Frontul de vest Frontul de est .

A fost folosit in primii ani ai războiului (1914- 1915).constă în atacarea prin surprindere a adversarului.Război de mișcare ( 1914-1915) Războiul de mișcare este unul dinamic . .

Război de poziții ( Război de tranșee) Războiul tranșeelor sau de poziție este o formă de luptă în care forțele combatante mențin linii statice fortificate săpate în pământ .

Război de poziții ( Război de tranșee) .

( Abatorul Uman) .Bătălia de la Verdun A reprezentat una dintre 21 februarie – 18 decembrie 1916 cele mai importante. germanii au provocat o puternică ofensivă pe frontul francez. dar şi cele mai sângeroase bătălii din timpul Primului Război Mondial. În 1916. Război de uzură .

Replica franceză .bătălia de pe râul Somme .

Armata română Bătălia de la Turtucaia – 1916 .

Războiul naval .

.

căpitanului Grigore Ignat. generalului Eremia Grigorescu. dar mai ales datorită legendarei expresii "Pe aici nu se trece! " .Bătălia de la Mărășești – 6 – 19 august 1917 Ecaterina Teodoroiu În inimile românilor. această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostașii români și a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu.

Monedă comemorativă .000 de soldaţi români. Mausoleul de la Mărășești În confruntările de la Mărăşeşti au pierit 480 de ofiţeri şi 21.

dezorganizarea economiei şi a transporturilor. inestimabile valori spirituale distruse. traume psihice . BILANȚUL RĂZBOIULUI Durata – 52 luni 28 de state antrenate în război 75 milioane de oameni mobilizaţi 10 milioane soldaţi morţi 3 milioane soldaţi dispăruţi 13 milioane civili morţi 22 milioane răniţi 9 milioane orfani 5 milioane văduve 10 milioane supravieţuitori cu infirmitate permanentă Verdun 331.6 miliarde dolari cheltuieli militare cimitirul militar al primului directe ale beligeranţilor război mondial 36.9 miliarde dolari pagube pricinuite de război 225 milioane de dolari datoria statelor beligerante Regiuni întregi pustiite.