You are on page 1of 21

CAZUL I

INTERVIUL

Pacientu c.c, este in varsta de 30 de ani, de religie Ortodoxa, locuieste in Lipova impreuna cu
parintii. A fost casatorit, are un copil, in prezent este divortat. Nu lucreaza, primeste ajutor social.
Fumeaza si este consumator de alcool. Nu este in evidenta cu boli cronice si nu a fost nicodata internat
in spital.

In ziua de 8 Februarie taia lemne in gopspodarie. A consumat o cantitate mai mare de alcool
ceea ce l-a facut sa devina violent. In urma unor discutii contradictorii cu parintii, i-a agresat fizic dupa
care si- a turmat benzina pe haine si si-a dat foc. S-a transformat intr–o torta vie. Tatal sau a sarit cu o
patura si a stins focul. A anuntat salvarea. A fost adus la spital si internat in sectia dfe chirurgie plastica
a spitalului Jugetean de Urgenta cu diagnosticul de arsura gradele I-II pe aproximativ 30 % din
suprafata corpului. Si cu prezenta urmatoarelor simptome: durere, agitatie, deshidratare, dispnee.

I-am masurat functiile vitale si le-am notat pe FO:

· TA= 140/80 mm Hg

· T=36,8 C

· R=22 r/min

· P = 86 p/min

Plan de ingrijire a pacientului C.C.

DATA DIAGNOSTIC DE OBIECTIVE INGRIJIRI EVALUARE
INGRIJIRE AUTONOME
SI
DELEGATE
9-02-2010 Risc de aparitie a Imi propun sa Administrez ATPA Vaccinul antitetanic s-a
infectiei teta-nice efectuez 0,5 mlsi ser efectuat fara incidente
cauzat de arsura. vaccinarea antitetanic 3000 U
antitetanica in deoarece plagile
primele 6 ore de prin arsuri sunt
la producerea foarte susceptibile
arsurii. de a face infectie
tetanica.
9-02-2010 Posibila apa-ritie Pacientul sa nu Vorbesc cu Pacientul este mai
a socului prezinte agitatie pacientul pentru a-l linistit.
neurogen dato- linisti.
rita durerilor Administrez i.v o
intense, mani- fiola Mialgin
festat prin agi-
tatie.
9-02-2010 Modificarea Imi propun sa Dezbrac cu grija Am efectuat toaleta
imaginii corpo- fac toaleta bolnavul pentru a prima-ra.
rale datorita primara nu-i provoca dureri
actiunii flacari-lor,
manifestata prin Ii fac baie in cada
arsura
tegumentelor. Dupa baie,
bolnavul este

invelit in cearsaf
steril si transportat
in sala de operatii
pentru efectuarea
toaletei
chirurgicale
9-02-2010 Atingerea inte- Bolnavul sa nu Indepartarea S-a efectuat indepartarea
gritatii tegu- prezinte flictene. flictenelor se face flictenelor si ingrijirea
mentelor datorita de catre medic in tegumentelor.
arsurii, sala de operatii sub
manifestata prin anestezie generala.
flictene.
Rolul meu este de a
spala suprafata ce
urmeza a fi
curatata de fictene,
cu apa sterila si
sapun steril.

Servesc medicul cu
instrumentarul
necesar steril, iar
dupa indepartarea
flictenelor si a
resturilor de
tesuturi arse,
badijonez suprafata
cu alcool.
9-02-2010 Modificarea Imi propun sa Pregatesc R=25 r/min superficiale
respiratiei dato- masor res- materialele
rita durerii, ma- piratia. necesare in
nifestata prin vederea masurarii
tahipnee. respiratiei.
Masor respiratia si
o notez in FO
9-02-2010 Risc de infectie Urmaresc sa Aplic pansament Tratament efectuat.
datorita intre- diminuam riscul uscat folosind
ruperii continu- apari-tiei infec- comprese si
itatii tegumen- tiilor campuri sterile pe
telor toate suprafetele
arse, cu conditia ca
acestea sa
depasesca cu 10
cm marginile
plagilor.

Medicul indica
profilaxie
antiinfectioasa cu
antibiotice:
Ampicilina 1 gr si
Gentamicina 0,80
mg i.m la 12 ore

Fac testarea
sensibilitatii la

9-02-2010 Alterarea cons.80 mg Gentamicina. PLT(nr trombocite)185 mii/mmc K=2. in conditii perfecte rilor lichidiene pe de asepsie pentru suprafata arsa. hematologice si mil/mmc de snge biochimice.47 valorii acestora.8mmol/l Na=126mmol/l Cl=86mmol/l Glicemie 153mg% Ureea 17 mg% Creatinina 08 mg% ALT(TGP)= 42 UI AST(TGO) 70 UI 9-02-2010 Alterarea Masurarea Introduc sonda D=1200 ml eliminarilor diurezei. WBC(nr leucocite) agentului ter-mic Recoltez sange in 2 29500/mmc manifestata prin vacutainere: modi-ficarea pentru analize RBC(nr eritrocite) 5. HGB(hrmoglobina)19.1% trimit probele la laborator. sange pentru materiale necesare le-am atasat la F.m 1 gr Ampicilina si 0. Ampicilina si Gentamicina la care pacientul nu este sensibil La ora 12 administrez i. vezicala ademeurre datorita pierde. urmarirea diurezei.O gice datorita analize in regim recoltarii de sange agresiunii de ur-genta.3 Etichetez si gr% impreuna cu buletinul de analize HCT(hematocrit) 53. manifes-tata prin La indicatia oligu-rie medicului administrez PEV cu . urmand sa mai administrez si la ora 24. Recoltare de Pregatesc Am primit rezultatele si tantelor biolo.

solutie Manitol 500 ml pe 24 ore iar la ora 16 administrez i. senza-tia de sete lichide servite cu deshidratare. manifestata prin corespunza-tor pentru a putea sa . senzatia de alimentatiei si rilor aparitiei foame faptul ca este o varsaturilor . adoarma. urmand sa administrez si la ora 6 9-02-2010 Alterarea Pacientul sa fie Hidratez parenteral Pacientul este hidratat echilibrului hi. diene.v o fiola manifestata prin Fortral durere 10-02-2010 Restrictionarea Pacientului sa-i Ii explic importanta Senzatia de foame alimentatiei fie diminuata restrictionarii persista datorita riscu. 9-02-2010 Posibila apari-tie Prevenirea La indicatia Tratament efectuat a complica-tiilor aparitiei acestor medicului trombo-embolice complicatii administrez subcutanat anticoagulantul Clexane 0.” limba compresa imbibata prajita”. de tei indulcit cu miere de albine 10-02-2010 Diminuarea Imi propun sa La indicatia Durerea este diminuata mobilitatii da. lingurita tata prin buze Aplic pe buze o uscate. Ringer. manifes. sete cu ser fiziologic intensa. durerii. masura temporara manifestata prin pentru 2-3 zile foame. mai pre-zinte mici cantitati de continuare semne de derilor lichi. cu 2 UI insulina manifestata prin modifi-carea iono-gramei 9-02-2010 Deshidratare Pacientul sa nu Hidratez oral cu Pacientul prezinta in datorita pier. 9-02-2010 Dificultate in a se Urmaresc ca Asigur in salon un Pacientul nu a reusit sa odihni dato-rita pacientul sa se climat de liniste. calmez durerea medicului admi. Ii spun ca nevoile sale calorice sunt asigurate de perfuzii 10-02-2010 Dificultate in a se Urmaresc ca Sfatuiesc pacientul Pacientul s-a odihnit in odihni datorita pacientul sa se sa incerce sa stea timpul noptii 6 ore fara durerii odihneaca treaz pe timpul zilei intreruperi. con-form indicatiilor. ma. 1000 ml derilor de lichi-de glucoza tamponata si electroliti.m o fiola Furosemid.6 mg la ora 18. echilibrat cu: 3500 ml Na Cl. droelectrolitic hidroelectro-litic 1000 ml solutie datorita pier. odihneas-ca Inainte de culcare ii nifestata prin ofer o cana de ceai insomnie. in intensitate torita arsurilor nistrez i.

m si perfuzie cu 250 ml Manitol Ora 12:30 TA 170/90 mmHg Ora 15 TA=160/80 mmHg Ora 17 TA= 175/100 mmHg La indicatia medicului consult de specialitate in urma caruia medicul cardiolog recomanda: .m Ora 11 TA=190/120 mmHg La indicatia medicului administrez o fiola Furosemid i. admi- nistrez inainte de culcare o tableta de Diazepam Aerisec salonul inainte de culcare 11-02-2010 Modificarea TA Imi propun sa-i Monitorizez TA La ora 23 TA = datorita masor tensiunea astfel: 150/80mmHg complicatiilor arteriala cardiace. reducerea ritmului si a cantitatii de administrare a perfuziilor la maxim 2000 ml/24 . mani. Ora 7:30 TA 180/90 festate prin HTA mmHg Ora 9 TA=220/140 mmHg Administrez o fiola Furosemid i. insomnie doarma noaptea La indicatia medicului.

medicatia administrata per os. DLS apoi pozitie tata prin secre-tie semisezanda bronsica Tapotament si sfatuiesc pacientul sa elimine sputa intr-un recipient cu cloramina. astfel: DD-DLD-DD- lizarii. pacientul nu este alergic . temperatura vederea masurarii rita pneumo-niei. . Metoprolol 200 mg/24 ore. Aspacardin 75 mg/24 ore. ore . manifes. temperaturii manifes-tata prin hiperter-mie Masor si notez in fisa de temperatura cifric si grafic Primesc de la laborator antibiograma conform careia germenii sunt sensibili la penicilina Fac testare la penicilina. Reoltez intr-un recipient steril in vederea analizarii si obtinerii unei antibiograme 12-02-2010 Modificarea Imi propun sa Pregatesc Pacientul prezinta T=39. Captopril 25mg/24 ore. Restrictionare a consumului de alimente sarate 12-02-2010 Posibila apa-ritie Pacientul sa nu Schimb pozitia Pacientul prezinta in a pneumo-niei mai pre-zinte pacientului in pat continuare secretii hipostatice secretie bronsice la fiecare 2 ore datorita imobi.5 temperaturii masor materiale in C corporale dato.

sa fie introdus in curate. 24. manifestata -ma spal pe maini. Incep tratamentul cu penicilina: 1mil UI i. urmand a se administra si la orele 18. 6 Administrez oral 500 mg Paracetamol 12-02-2010 Risc de infec-tare Sa ingrijesc Inainte ca pacientul Pacientul prezinta plagi a plagilor arse. calma durerile Efectuez baie generala in cada cu sapun si apa sterile Dupa baie i se desprind flictenele si resturile de tesuturi moarte. fara semne de cauzata de solutia entului cada. prin senzatia de imbrac un alt halat foame -aduc alimentele langa patul bolnavului -ii acord pozitia semisezanda -ciorba i-o servesc cu lingura -portionez felul 2 si servesc pacientul . orele stabilite ca. iar plagile sunt acoperite cu un strat subtirede crema Dermaxin. cu rol in prevenirea infectarii si tratarea pielii arse. Se bandajeaza steril 12-02-2010 Dificultate in a se Pacientul sa fie Alimentez Pacientul este alimentat alimenta cauzata alimentat la pacientul pasiv: pasiv de neputinta fizi. administra i. plagile paci.m la ora 12. i se va infectie de continuitate.v o manifestata prin fiola tador pentru a secretii seroase.

lactate. gimul alimen-tar. alimentele care-i explicandu-i ca va trebuie sa consume. mani. protejat cu un prosop Dupa eliminarea scaunului schimb bazinetul pentru efectuarea toaletei perianale Aerisec salonul . eliminarea in vederea festat prin scaunului efectuarii unei constipatie clisme evacuatorii Asez bolnavul in pozitie DD cu genunchii flectati si fac clisma Astept 10 min si introduc bazinetul sub regiunea sacrala. caloric oua. viatmine continute in fructe si legume in stare proaspata. proteine insuficiente continute in carne. ii ofer o pozitie comoda -reorganizez locul de munca 13-02-2010 Lipsa de Pacientul sa Discurt cu Pacientul demonstreaza cunostinte in cunoasca pacientul ca a inteles ce alimente legatura cu re. pentru intarirea sistemului imunitar. necesare refacerii tesuturilor . -ii ofer o cana cu ceai -il sterg la gura. iar prin fibrele ce le contin duc la evitarea constipatiei 13-02-2010 Disconfort cauzat Pacientul sa Pregatesc Pacientul exprima de dureri abdo. minale. prezinte materialele ncesare senzatie de bine. ofera caloriile trebui sa consume manifestat prin necesare mai multe: consumul de refacerii alimente organismului. .

pana la 30 minute In afara de miscarile articulare. care va fi ridicata cu 4-5 C Fac un cort izolator unde voi aseza bolnavul. de rotire a capului. manifestata obisnuieste cu prin tremuraturi temperatura si piloerectie mediului. articulatiilor manifestata prin dureri articulare Masor TA inainte de inceperea gimnasticii TA=120/70 mmHg si dupa efectuarea acesteia TA= 140/80 mmHg Daca TA este in limite normale. nu mai tremura. corporale datorita tremuraturi invelesc pacientul expunerii pieliii la pana ce acesta se aer.v. bolnavul va mai face miscari de contractare a musculaturii. in rest buna. incerc datorita mobilizarea bandajelor. evitand astfel curentii de aer rece 17-02-2010 Externarea pacientului Externarea . sub supravegherea unui medic kinetoterapeut 15-12-2010 Scaderea Pacientul sa nu Expun la aer cate Bolnavul prezinta o stare temperaturii mai prezinte un segment. abductie - adductie. pronatie -supinatie a membrelor superioare. progresiv va face miscari de flexie - extensie. voi creste zilnic timpul de gimnastica cu 5 minute.13-02-2010 Imposibilitatea Pacientului sa-i Desfac bandajele Pacientul prezinta in mobilizarii fie diminuate cu o ora inainte de continuare dureri articulatiilor durerile baie si dupa ce am articulare membrelor articulare administrat o fiola superioare Tador i.

2010 Fisa tehnologica .v Se externeaza ameliorat pe data de 17 -02 cu urmatoarele recomandari ü Expunerea la aer a pielii in vederea vindecarii ü Interzicerea consumului de alcool ü Interzicerea fumatului ü Reducerea consumului de sare in alimentatie ü Alimentatie bogata in proteine si vitamine ü Tratament conform Rp ü Revine la control pe data 23.m Ampicilina si Gentamicina i..02.8 mg% Ø ALT=42 UI Ø AST=70 UI Pe toata perioada internarii.v. Bolnavul C. I se recolteaza analize a caror rezultate sunt urmatoarele: Ø WBC = 2950/mmc Ø RBC = 5. se administreaza Penicilina i.8 mmol/l Ø Na 126mmol/l Ø Cl=86mmol/l Ø Glicemia= 153mg% Ø Ureea = 17 mg% Ø Creatinina = 0.m si Tador i.3g% Ø HCT = 53. iar pentru prevenirea infectiei si a tratarii pneumoniei. Pentru restabilirea diurezei si scaderea PA solutie perfuzabila Manitol si Furosemid i.1% Ø K = 2.C. iar pentru scaderea febrei Paracetamol per os. in varsta de 30 ani se interneaza in sectia de chirurgie plastica si reparatorie cu diagnosticul de arsura gradele I-II pe aproximativ 30 % din suprafata corpului. se combate durerea cu Algocalmin i.47mil/mmc Ø HGB = 19.m.

se evacueaza aerul si prima coloana de apa -se lubrefiaza canula cu o compresa de tifon . se izoleaza patul cu paravanul. Pregatiri: a) Pacient . aleza. casoleta cu comprese.se umple irigatorul . tavita renasa. anuntandu-l si explicandu-i tehnica. indepartaza fesele pacientului cu mana stanga . irigatorul si tubul de cauciuc.Clisma evacuatorie Definitie clisma evacuatorie este o forma speciala a tubajului prin care se intorduc lichide in intestinul gros cu scopul de a evacua continutul acestuia Desfasurarea tehnicii 1. invelitoare . o lingurita de sapun. se aseaza in pozitie DD cu membrele inferioare usor flectate .nesterile: stativ pentru irigator. substanta lubrefianta Pregatire fizica a pacientului: . se deschide robinetul sau pensa si se regleaza viteza de scurgere prin ridicarea irigatorului la aporximativ 50 cm deasupra patului pacientului .se fixeaza canula la tubul irigatorului si se inchide robinetul sau se penseaza tubul . se protejeaza cu musama si aleza . cutie cu pense .pregatire psihica. bazinet. se aseaza bazinetul sub regiunea sacrala si se inveleste pacientul cu invelitoare 2. musama.se fixeaza irigatorul pe stativ – asistenta se spala pe maini si se dezinfecteaza .sterile: canula rectala. introduce canula prin anus in rect. il asiguram de respectarea pudorii b)Materiale: .se verifica temperatura apei . dupa ce varful canulei a trecut prin sfincterse rigica extremitarea externa si se inaointeaza 10 -12 cm . apa calda la 35-37 C. Executia: .de protectie: paravan.

domiciliat in comuna Luizi Calugara. se indeparteaza canula si se aseaza in tavita renala . frison. Vecinul l-a infasurat intr-o patura si a sunat la salvare. este facuta toaleta reri gr durere plagii arse. se deserveste cu bazinet pentru captarea scaunului . are 2 copii care sunt pleccati din tara. se inchide robinetul sau pensa inainte ca nivelul apei sa se aporpie de nivelul tubului de scurgere . DATA DIAGNOSTIC DE OBIECTIVE INTERVENTII AUTONOME SI DELEGATE EVALU INGRIJIRE 1-VI-2010 Disconfort datorita ars. abea suportabile.I. se efectueaza toaleta regiunii anale pe un bazinet curat . sa retina solutia 10- 15 min .I. prezentand dureri vii. sub anes-tezie generala. A turnat benzina si a aprins focul. se aeriseste salonul. in stare de ebrietate evidenta. se aseaza paceintul comod. Masor functiile vitale si le notez in foaia de temperatura: · T=37. A alergat la un vecin. datorate arsurilor de gradele III. este in varsta de 50 ani. dispnee. Din neatentie si deoarece consumase si alcool. spalare pe maini . Locuieste singur. Mai prezenta: tuse iritativa. In incercarea de a-i stinge i-a luat foc si maneca stanga. se inveleste. descoperirea escarelor. sa-si relaxeze musculatura abdominala. Imi propun sa-i Asigur transportul pacientului in sala de operatii Pacie urilor. se indepartaza materialele de protectie. pensionar. Este fumator si mare consumator de alcool. iar la o oarecare distanta a adunat o gramada de resturi vegetale uscate si alte deseuri menajere pe care s-a hotarat sa le incinereze.4 C · P= 80 p/min · R= 20 r/min · TA=120/60 mm Hg Plan de ingrijire a pacientului B. manifes-tat prin calmez durerea unde. In ziua de 31 Mai. transpiratii abundente. pansament Dupa intoarecerea de la sala. facuse curatenie in curte si in spatelse casei. reorganizarea locului de munca.agitatie psiho-motorie. hemostaza.. pacientul este rugat sa respire adanc. .IV pe aproximativ 32 % din suprafata corporala. Este adus la spital. pantalonii cu care era imbracat s-au aprins si fiind din material sintetic au aderat la piele. voi ajuta pacientul sa se aseze in pozitia care-i diminueaza durerea. acest lucru favorizand intetirea flacarii. notare in foaia de observatie Cazul II Interviul Pacinetul B. sat Osebiti.

Administrez i. reci. Usuc prin tamponare si apoi aplic unguentul Dermazin. Pentru favorizarea expectoratiei. dupa ce i-am testat sensibilitatea alegrica. Administrez i.m. 1-VI-2010 Risc de aparitie a Diminuarea riscului de Se opreste administrarea de Algocalmin deoarece Durer socului neu-rogen aparitie a so-cului pacientul nu raspunde la acest tratament intens datorita durerii. manifestata prin plagi supu-rate.v o fiola Acetilcitocisteina. Confectionez un corp izolator. linisti alcool. mani. Administrez 2 fiole Algocalmin intra muscular. Administrez i. prin edeme. monitorizarea diurezei. Pacie dato-rita durerilor. o fiola Plego-mazin. 2-VI-2010 Dificultate in a se odihni Pacientul sa se Asez sub bolnav salteaua antiescara. Asigur in salon conditii ambi-entale Pacie dato-rita consumului de corespunzatoare: liniste. mani-festata prin tuse seaca. Bandajare pentru a evita infectarea plagii. Badijonez cu cloramina 2%. Institui perfuzie pentru reechilibrare contin migrarii in spa-tiul hidroelectrolitica cu: 2500 ml ser fiziologic. neuro-gen.m o fiola Diaze-pam 3-VI-2010 Pierderi de li-chide si Pacientul sa nu mai Sfatuiesc pacientul sa urmeze dieta hiposodata. manifes-tata prin Administrez oral 1000 ml apa plata. agitatie. Se intorduce in perfuzia de 500 ml ser fiziologic. 2-VI-2010 Alterarea in-tegritatii Ingrijirea si tratarea Efectuez cu bandete toaleta cu apa si sapun Plaga tegu-mentelor dato-rita pla-gilor. Fac testarea la Penicilina la care pacientul nu este alergic. semiobscuritate. 500 ml dextran.m o fiola Spironolactona 3-VI-2010 Alterarea cons-tantelor Recoltez probe de Pregatesc materiale necesare si recoltez sange Rezul . odihneasca 7-8 ore pe linisti manifestata prin ore noapte. administrez i. o fiola Gentamicina la ora 12. contin fum.m. apasa pe zonele dureroase si pacientul nu poate adormi. 1-VI-2010 Iritare cailor respiratorii Pacientului sa-i fie Administrez i. 3-VI-2010 Insuficienta eliminare Imi propun sa masor Instalez sonda vezicala a demeurrie pentru In urm uri-nara datorita diure-za. Pacie elec-troliti datorita prezin-te edeme. respu arsurilor. Pacie da-torita inhalarii de calma-ta tusea seaca urmand sa-i administrez si la ora 24 inca o fiola.m 1mil UI la ora 12. abundente. o festat prin transpiratii fiola de Mialgin. 1000 extracelu-lar. aplica constituirii ede-melor. ma-nifestata prin Administrez i. Ajut pacientul in satisfacerea nevoilor sale pentru a se mo-biliza cat mai putin deoarece la orice miscare durerea se inten-sifica. manifestat ml solutie Ringer. oligurie. 1-VI-2010 Alterarea starii generale Calmarea pacientului. deoarece patura interm insufi-ciente de somn. sterile.

4-VI-2010 Alterarea ritmului Imi propun sa masor Pregatesc materiale necesare pentru masurarea P=100 cardiac datorita hiper. pulsul. mani-festata Masor pulsul si-l notez in F. pulsului termiei. RBC(n 3. temperaturii corporale pre-zinte frisoane temperatura dato-rita invaziei microbiene.O prin tahicardie.68m HGB 9 HCT 3 PLT(n 238m Ac uri Creati Gicem TGO 2 TGP 8 Ureea Na 12 K2.5m Cl 88 4-VI-2010 Modificarea Pacientul sa nu mai Masor temperatura si o notez in foaia de T=39.O 29730 moficarea valorii acesto-ra.m un flacon Cefort la ora 6. WBC( termic. Completez formularul pentru efectuarea culturii si antibiogramei Hidratez cu cantitati crescute de lichide pentru a preveni deshi-dratarea Administrez Ibuprofen o capusula la ora 6 Pana la obtinerea rezultatului antibiogramei se administreaza i. manifestata prin Atasez rezultatele in F. sanguina. 4-VI-2010 Restrictionarea Pacientul sa adopte o Ajut pacientul sa-si gaseasca o pozitie care Pacie . biolo-gice datorita san-ge pentru ana. Recoltez hemocultura in timpul frisonului in manifestata prin conditii de asepsie. pentru : hemoleucograma completa si biochimie agresiunii a-gentului lize. urmand a se administra si la ora 18. frisoane.

500 ml solutie Ringer. dar acesta este total prin scaderea greu-tatii necooperant. poplitee. 1000 ml glucoza tamponata cu 10 UI insulina 5-VI-2010 Dficultate in eliminarea Pacientul sa nu mai Pregatesc materialele necesare si efectuez clisma Pacie materiilor fecale prezin-te constipatie evacuatoare scaun datorita lipsei fibrelor din alimentatie. un sul de cearsaf. manifestata asezate in forma de fotliu. mobilitatii da-torita po-zitie confor-tabila diminueaza durerea. iar sub regiunea prin postura inadecvata. corporale. deservesc pacientul cu manifestata prin bazinet pentru eliminarea materiilor fecale constipatie. punand-ul pe 5 perne como durerilor. Dupa efectuarea clismei. I se testeaza reflexul de degluti-tie care este tata prin pier-derea absent. pana in Masor functiile vitale: T=35 C TA=8/55 mm Hg Bolna socului septic. luminosi Pacie comunicare datorita gravitatea co-mei sau durerosi de gra convul-siilor. manifes. Fisa tehnologica . Fac toaleta perianala Aerisesc salonul 5-VI-2010 Alterare starii generale Imi propun sa masor Pregatesc materiale necesare in vederea T= 40 dato-rita invaziei tempe-ratura masurarii temperaturii microbiene. Urmaresc sa scad Rezul manifestata prin tempera-tura Masor temperatura. Administrez in continuare PEV 2000 ml NaCl. a vietii tata la scurt timp prin P=148 p/min de-ces. R= 10 r/min ]n 4 timpi de tip Kussmaul Se instituie respiratie mechanica. constien-tei 6-VI-2010 Coma profunda datorita Asistare. dupa 24 ore pacientului. 4-VI-2010 Alimentatie insuficienta Monitorizarea curbei Cantaresc pacientul zilnic si notez in F:O Curba cantitativ si calitativ ponde-rale scade dato-rita refuzului Incerc alimentarea cu cantitati mici. ultima clipa.v in perfuzie 100 ml Perfalgan sensib Atasez rezultatele hemoculturii la FO -infec Pseud Testez sensibilitatea alergica la Tazocin si Colistin Aerug – pacientul nu este alergic sensib Colisti Institui tratament cu Tazocin la orele 6 si 18 si Colistin la orele 12 si 24 6-VI-2010 Dificultate in Se stabileste Pacientul nu raspunde la stimuli acustici. manifes. notez cifric si grafic valoarea hemo hiperter-mie corporala obtinuta -infec Fac 10 impachetari la interval de 5 min Enter antibi Administrez i. manifestat preferintele pacientului.

holder. securitatea personalului medical Pregatire materiale: . executa punctia venoasa . acul de punctie protejat de carcasa bicolora . extensie si supinatie Executie – asistenta: . valabilitate) . recoltarea se face dimineata pe nemancate . iar cu policele impinge tubul in holder si astfel va fi strapunsa diafragma gumata a dopului . se spala pe maini cu apa si sapun.Recoltarea sangelui venos cu sistemul vacutainer Utilizarea acestei metode de prelevare asigura: .un tub de material plstic. indepartaeaza carcasa colorata a acului . verifica banda de siguranta a acului( integritate. musama aleza. garou sau banda esmarch Pregatirea pacientului:. alcool.psihica: se anunta si i se explica necesitatea si inofensivitatea tehnicii . alege locul punctiei si-l aseptizeaza . care prezinta la partea superioara amboul la care se ataseaza acul de punctie prin tnfiletare iar la partea inferioara doua aripiore . introduce tubul in holder apucand aripioarele cu indexul si mediul. imbraca manusi sterile . se aseaza pacientul in decubit dorsal confortabil cu membrul superior in abductie. calitatea probei de sange . tampoane.rasturnare pentru omogenizarea cu aditivul . indeparteaza carcasa de culoare alba a acului prin miscari de rasucire . confortul pacientului . tubul vacutainer Materiale necesare efectuarii punctiei venoase: perna elastica pentru spijinirea bratului.fizica . dupa prelevarea sangelui se scoate tubul din holder prin miscari de impingere asupra aripioarelor laterale si i se imprima miscari usoare de inclinare. infileteaza capatul liber al acului in holder .

se face toaleta locala a tegumentului .8 C · P= 84 p/min · R=12 r/min · TA=120/90 mmHg PLAN DE INGRIJIRE A PACIENTULUI O.P este in varsta de 54 ani. dar era prea tarziu caci acesta deceda-se. iritatie oculara. Fumeaza si consuma alcool ocazional. se eticheteaza tuburile si se trimit la laborator insotite de buletinul de analiza .P. necasatorit. datorita saraciei. se schimba lenjeria daca este murdara . locuieste in Damienesti impreuna cu tatal sau. casa era cuprinsa de flacari. iar ca simptome: durere. membrul superior drept. se introduce tubul urmator . parul. Se intretine din ajutorul social primit de la primarie si din pensia tatalui. A intrat pentru a-si salva tatal. in casa parinteasca. A venit la spital prezentand arsuri pe fata. urechi. I-am masurat functiile vitale ti le-am notat: · T= 37. S-au alarmat vecinii care au sunat la pompieri si la salvare. se asigura o pozitie comoda in pat . dar a reusit in cele din urma sa iasa. Nu au conditii bune de locuit. I s-au aprins hainele. DATA DIAGNOSTIC DE OBIECTIVE INTERVENTII AUTONOME SI DELEGATE E INGRIJIRE . se reorganizeaza locul de munca . se retrage acul din vena si se face o compresiune asupra locului punctiei timp de 1-3 minute fara a flecta antebatul pe brat . anxietate. tuse seaca datorita fumului. Cand s-a intors. se supravegheaza pacientul Cazul III Interviul Domnul O. Este de religie catolica. plecase la magazinul satesc pentru niste cumparaturi. disfonie.. acele utilizate se depun in contaionerul destinat Ingrijirea ulterioara a pacientului: . spaima. In ziua de 2 Iunie. dispnee.

incat la sfarsitul . urma-toarele urini urmand a fi intro-duse in recipient pana urmatoa-rea zi la ora 8. dupa D festata prin oli-gurie. malizarea vede. 2-VI-2010 Dificultate in ingrijirile Pacientul sa aibe Fac tualetea pe regiuni. La ora 16 transport pacientul cu caruciorul la cabinetul oftal-mologic pentru consult de specialitate. va fi ras. Educ pacientul sa colecteze urina in acest recipient. P tegu-mentelor dato-rita ingrijesc pla-gile. iar fata o las la aer. mani-festata ingrijit. mentele sa fie prin sonda nazo faringiana. P dato-rita insuficientei linisteaca d oxigenari a cre-ierului. dupa care P actiunii fumului mani. alcaline si a Ph-ului sanguin. a 2-VI-2010 Altearea starii generale Pacientul sa se Administrez intra muscular o fiola Plegomazin. Oxigenoterapie la indicatia medicului 6-8 litri pe minut p noza. iar in continuare il supraveghez. mani-festata prin an- xietate.2-VI-2010 Alterarea confortului Imi propun sa-i Administrez o fiola de Algo-calmin inta muscular la ora 10. Pozitionez bolnavul. umi-dificat. datorita arsurilor. calmez durerea. mai prezinte revenirea vocii. in arsurilor manifestata Respect regulile de asepsie si desprind flictenele. D fizic. 4-VI-2010 Hidratare orala Hidratarea paci. Fac spalatura oculara cu ser fizilogic steril. mani. incercand sa-i induc o gandire pozitiva in durere. Discut cu pacientul. Badijonez cu cloramina. a prin de-gajarea unui miros dezagre-abil. ce prima urina de la ora 8 o arunc. in salon cu multa blandete. 2-VI-2010 Iritatia cailor respiratorii Urmaresc sa Aerisesc salonul cat mai des si umidific aerul din incapere T cau-zata de inha. care sa-i creasca gradul de perceptie a durerii. manifes. simptomelor. manifestat prin calmez durerea. cultate si tegu. calmez tusea Administrez o tableta Tussin la ora 14 urmand sa mai s larea de fum. Ajut pacientul sa se hidrateze oral cu cel putin 1000 ml P insuficienta da-torita entului. 2-VI-2010 Respiratie ine-ficienta Pacientul sa Recoltez sange capilar pentru determinarea rezervei T datorita inhalarii de fum. carnetel 2-VI-2010 Atingerea inte-gritatii Imi propun sa-i Fac toaleta locala cu apa si sapun sterile. Orice manevra medicala se va face dupa administrarea in manifestata prin durere. o formarii edemelor. 3-VI-2010 Eliminare uri-nara Masurarea Pregatesc un recipient etichetat si gradat pentru N inadecvata datorita diurezei. P igi-enice datorita un aspect Cu consimtamantul pacientului ii vom tunde parul scurt si s saraciei. c arsurii bu-zelor. aerisesc salonul. Vorbesc cu pacientul pana cand acesta adoarme. Imi propun sa-i Administrez intra muscular o fiola Algocalmin D lor. c prin flictene. mani-festata disfonie. cu stricta c colorate normal. colectarea urinii. Asigur comunicarea lasandu-i la indemana un pix si un prin dis-fonie. unei fiole de Algocalmin intra venos. admi-nistrez si la orele 22 si 06. respire fara difi. Bandajez steril membrul su-perior drept. asigur in salon semi obscuritate pana la remiterea c festata prin sca-derea rii. c ringiene. supraveghere a bolnavului. 2-VI-2010 Alterarea co-municarii Pacientul sa nu Sfatuiesc pacientul sa aiba un repaus vocal pana la P dato-rita iritatiei la. 3-VI-2010 Disconfort datorita plagi. c acuitatii vizuale. astfel apa. p manifes-tata prin cia. manifestaa prin tuse seaca 2-VI-2010 Iritatie oculara datorita Urmaresc nor. folosind unpai.

Administrez medicatie anti-depresiva. 5-VI-2010 Alterarea starii de Pacientul sa fie Sfatuiesc pacientul sa se alimen-teze cu portii mici. 5-VI-2010 Stare depresiva ca Pacientul sa nu Incerc sa-i fac cunostinta cu persoane la fel de singure ca si P reactie la doliu. el. Lenjeria de corp o schimb zilnic si ori decate ori este nevoie. Educ pacientul pentru insusirea unor deprinderi igienice. T infec-tiei. mai fie apatic. apoi etichetez si trimit la laborator. Explorez gusturile pacientului.8 C S datorita infectiei cu prezinte tempe. Institui PEV cu 2000 ml NaCl pana la obtinerea unei tia de sete. festata prin apa-ritia plaga. Masor temperatura si o notez in foaia de temperatura. la prin hipertermie. Tamponez cu tampon imbibat in cloramina. te streptococ. c tata prin apatie. urmand a fi administrat si la orele 18. atat prin cresterea d nostinte. Pansez umed cu coloramina. ratura. punzator. Pacientul sa Spal plaga cu permanganat de potasiu. crescand treptat cantitatea. o poftei de mancare. manifes. secretiei purulente. prezinte plaga curata. manifestata ratura in limite Administez PEV cu solutie Perfalgan la ora 10. explicandu-i ca acestea au efect pozitiv. tarea plagilor. zilei sa nu mai prezinte senza. mani-festate confortului fizic cat si prin faptul ca reprezinta o conditie in prin ris-cul aparitiei in. diureze satisfacatoare de 50 ml pe ora. Administrez 1 g oxacilina intra muscular la ora 12. 5-VI-2010 Evolutie nefa-vorabila Pacientul sa Masor temperatura si o notez in FO: T=39. Educ pacientul explicandu-i ca este necesar sa consume zilnic 2000. de ali-mente insu- ficiente nevoilor crescute ale or-ganismului. urmand sa repet tehnica la ora 18. esentiala vindecarii. o tableta . d fectiei plagilor arse. oferindu-i alimente pe care a manifestata prin ingestie le tolereaza. din care reiese infectie cu Streptococ β hemolitic grup A care este sensibil la Oxacilina. P nutritie dato-rita lipsei alimentat cores.. Il ajut in efectuarea toaletei zilnice iar pentru toaleta regiunii genito-urinare si perianale ii asigur intimitatea. Torn apa oxigenata din abundenta. P cauzate de lipsa de cu. 4-VI-2010 Risc de com-plicatii Recoltatrea Pregatesc tampon pe port-tampon si recoltez secretie din P datorita infectarii mani. manifestata masor tempe. tata prin sete intensa. 24 si 6. normale Primesc rezultatul culturii din secretie.2500 ml apa. prin febra ridicata. 4-VI-2010 Hipertermie datorita Imi propun sa Pregatesc materialele necesare. secretiei din plaga. 4-VI-2010 Carente de igiena Sa evit infec. s Antrenez bolnavul in activitati care dau sentimentul de utilitate.

in varsta de 54 ani. Fisa tehnologica Spalaturi oculare Definitie: prin spalatura oculara se intelege introducerea unui curent de lichid in sacul conjunctival Pregatirea materialelor: spalarea sacului conjunctival se face cu ajutorul undinei .P. fizic: . urmand sa-i mai administrez o tableta si la ora 21. I se face tratament cu Oxacilina. Pacientul O. S-a efectuat toaleta locala a plagii arse. incalzit aproape de temperatura corpului pentru a nu declansa reflexul de inchiedre a ploapelor Pregatirea pacientului: . internat in urgenta la data de 2-VI-2010. Intervine o infectare a plagii membrului superior drept. lichidul de spalatura. pansamente zilnice.P. Amitriptilina la ora 9. Pacientul se externeaza la data de 6-VI-2010. psihic : se anunta si i se explica necesitatea si inofensivitatea tehnicii . ameliorat.se aseaza pacientul in pozitie sezand cu capul aplecta pe spate cu privirea in sus .. cu urmatoarele recomandari: Ø Mentinerea membrului in repaus si in pozitie ridicata Ø Pansament la 2-3 zile cu Dermazin Ø Consiliere psihologica Ø Tratament conform Rp. 6-VI-2010 P e Externarea pacientului O. tavita renala in care se acumuleaza lichidul utilizat la spalatura . cu diagnosticul de arsura prin flacara grad I-II pe aproximativ 4% din suprafata corporala: facies si regiuni din membrul superior drept. patratele de vata hidrofila pentru indepartarea pleoapelor si stergerea lichidului in exces .se portejeaza ochiul sanatos cu o compresa sterila . Il sfatuiesc sa discute cu un psiholog sau cu preotul. Recoltandu-se proba oentru cultura rezulta o infectie cu Streptococ β hemolitic grup A.

7 cm de ochiul bolnavului pentru ca eventualele miscari reflexe ale acestuia sau gesturile gresite ale asistentei sa nu traumatizeze ochiul cu varful recipientului. Cu degetele mainii stangi se deschide fanta palpebrala si se toarna incet lichidul din undina in sacul conjunctival. Arsuri. Reorganizare si notare in foaia de observatie. A Vasiliu 1980 3. Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali. M Zamfir. Ed Viata Medicala 2000 4. Bibliografie : 1. Titirca. Radulescu. L. pacientul va sta in DD sau DL.I Teodorescu Exarcu. daca starea generalaa nu permite pozitia sezand.Titirca. Dupa terminarea spalaturii. Ed Viata romaneasca 2007 . Asistenta va avea grija ca ciocul undinei sa fie tinut la o distanta de 6. cu capul aplecat inapoi Executie: se aseaza pe cele doua pleoape cate o mica patratica de vata. imbibata in solutie antiseptica de spalare.. se usuca fata bolnavului si se aspirra cu vata hidrofila lichidul ramas in unghiul nazal al ochiului. Anatomia si fiziologia omului. Ed didactica si pedagogica 1998 2. V. evitand dupa posibilitati corneea. Urgente medico chirurgicale: L. Se va avea grija ca lichidul de spalatura dintr-un ochi sa nu infecteze ochiul de cealalta parte. . de partea ochiului ce urmeaza a fi spalat . se indeparteaza tavita renala.se protejeaza cu un prosopa in jurul gatului .se aseaza tavita renala lipita de gat.clinica fizioterapie trament: Agrippa Ionescu.