You are on page 1of 5

Lector dr.

Irina Teodora MOȚĂȚĂIANU

C 1 Cum deschidem usa salii de clasa?
Prima intalnire
Cum cream clase care invata?
Copiii sunt ca si marinarii, oriunde privesc, vad imensitatea (Chiritian Bobin)

Prima intalnire
Cum se comporta elevul in prima lui zi de scoala? De ce este el preocupat?
Cu ce probleme se confrunta?
- Neliniste
- Preocupare pentru vestimentatie
- Efort de adaptarea la ( spatiul scolii si al clasei, colegi, profesori, orar,
discipline noi, stil didactic al fiecarui profesor in parte cerinte noi,
moduri noi de evaluare, etc).

Iata un exercitu de intercunoastere

CARTEA DE VIZITĂ

Scopul: - cunoştere şi autocunoaştere - prezentare - autocaracterizare - formulare de
întrebări şi răspunsuri
Materiale necesare: instrument de scris, cărţi de vizită fiecare elev va primi o carte de
vizită cu următoarele rubrici:
Nume şi prenume, Vârstă, Localitatea de origine, Pasiuni.
Elevii vor completa individual cărţile de vizită cu datele personale, după care profesorul
strânge fiecare carte de vizită şi le redistribuie elevilor, de data aceasta fiecare elev
primind cartea de vizită a unui coleg şi nu cartea sa de vizită. Apoi, pe rând, elevii vor
prezenta cărţile de vizită în faţa clasei.

Gustave le Bone este de parere ca viata psihica a fiecaruia dintre noi
este guvernata de inconstient. El vorbeste de
- inconstientul organic, ereditar,
- inconstientul afectiv, patternurile afective, stilul de atasament si
- inconstient intelectual, credinte.
Fiecare din noi, fie cadru didactic, fie elev, intra in sala de clasa cu
propriul sau inconstient. Astfel, adaptarea la nou este pentru fiecare mai grea
sau mai usoara. Singura care poate face diferenta este experienta.

pg. 1 Atașamentul sigur în clasa de elevi – cheia optimizării activității de învățare

Lector dr. Te pregatesti ca profesor. impreuna. pentru sosirea noilor tai elevi. sau puteti sa-i lasati sa va propuna sa efectuati dumneavoastra divesre exercitii. Diagnoza pg. in sa ii lasati sa isi organizeze ei singuri jocurile din timpul pauzei. Sala de clasa. alteori mai putin. Spatiul din sala de clasa trebuie sa fie in acelasi timp si limitat si extins. Este uimitor cum elevii tai au succes datorita calitatii predarii tale.ce elevi voi avea anul acesta? Cati elevi constiinciosi voi avea? Cat de implicati vor fi parintii? Ce pretentii vor avea de la mine? Care vor fi incercarile anul acesta? Oare voi avea elevi mai multi anul acesta? Mereu exista noi provocari. 2 Atașamentul sigur în clasa de elevi – cheia optimizării activității de învățare . studiul intens. sau sa isi propuna ei singuri reguli.. Irina Teodora MOȚĂȚĂIANU Este prima zi din noul an scolar. Incepi sa te gandesti. indiferent daca esti profesor in invatamantul de masa sau in universitar. TOTI COPIII POT INVATA! Crearea unei atmosfere care sa ofere incredere elevului este cheia spre succesul scolar. Astfel. Uneori este inspirat. noi cerinte de efectuat. coordonare. de predare. acest fapt implica libertatea. puteti sa –i lasati pe elevi sa isi corecteze singuri temele pentru acasa. (nu pentru aceia pentru care este o alternativa de serviciu). care cuprinde . formarea sa profesionala. cel putin pentru unii. abilitatile lor oratorice. a materialelor didactice. etc. Daca ar fi ca profesorul si elevii sai sa invete impreuna. Un singur lucru este foarte important in sala de clasa. nu numai cu profesorul. toate acestea formeaza arhitectul mediului de invatare Arhitectul mediului de invatare. Meseria de dascal este in continuare. Inceputul anului scolar presupune pentru profesor. De exemplu. dar vin si profesori tineri. rolul elevilor este sa vorbeasca si intre ei.. Resursele interioare ale profesorului sunt creativitatea. profesorul isi creaza singur clasa. An de an profesorii veterani se intarc cu forte proaspete la catedra. Ce semnifica acest lucru? Ca orice microsocietate are anumite reguli dupa care functioneaza. fara de care ar fi haos. inceputul unui proces de conducere. pentru a va pune in incurcatura. dragostea si dedicarea fata de meseria de dascal. miile de ore petrecute si furate de la proprii sai copii pentru pregatirea lectiilor. de-o viata. o activitate extraordinara. este locul de munca in care creativitatea se impleteste amonios cu dedicarea conducand la dezvoltarea si formarea altor oameni. Iar rolul profesorului nu este numai sa ofere informatii ci si sa stabileasca o structura in cadrul careia sa poata sa invete toti. usurinta si siguranta cu care fiecare din participantii la actul de predare – invatare poate adresa intrebari. sau. intrebari despre orice este greu de intrebat in alta parte.

scoala si comunitatea. Lector dr. Indrumarea . scoala. Aceste modele mentale si comportamentale sunt influentate de propria sa experienta de elev. Dr. colegi. atitudini. Aceste verigi sunt clasa. negative fata de educatie. Clasa este formata din elevi si profesori. Evaluarea Cum cream clase care invata? In limba chineza cuvantul invatare este prezentat de doua ideograme. sau.teme. cat si a propriului stil didactic). uneori si reactii comportamentale. A doua ideograma inseamna a exersa constant si este reprezentat de un simbol al unei pasari care isi exerseaza luarea zborului – Peter Sange La nivelul educatiei exista 3 mari verigi care sunt interdependente si ar trebui sa conlucreze in vederea schimbarii la nivelul educatiei/ invatarii.modele mentale. Profesorul – este ghidul tuturor elevilor. Ei au ca scop invatarea. In spatele clasei stau parintii a caror implicare este foarte importanta pentru buna functionare a clasei. care este compusa dintr-un simbol care reprezinta a acumula cunostinte si un un alt simbol care reprezinta un copil in fata unei usi. Elevul – este cocreatorul cunoasterii. pentru ca edcatia sa aiba succes. si parintele are la randul sau propriile pareri. formarea profesorilor. Componentele clasei sunt profesorii. Dar. parinte. elev si profesor sa conlucreze/ coopereze. elevii si parintii. Planificarea organizarea . el este implicata continuu in propria invatare ( atat a disciplinei pe care o preda. poate fi chiar un blocaj care ingreuneaza educatia copilului sau. stiluri didactice. Prima inseamna a studia. Elevul isi dezvolta continuu abilitatile cognitive si emotionale pentru a face fata cu succes in fata provocarilor scolare si ale vietii (discipline. este participant activ la evolutia scolii. 3 Atașamentul sigur în clasa de elevi – cheia optimizării activității de învățare . Prognoza . pg. este nevoie ca toti trei. etc). Parintele – uneori poate fi neinteresat si nonimplicat in viata scolara a propriului sau copil. Irina Teodora MOȚĂȚĂIANU . patternuri.

Irina Teodora MOȚĂȚĂIANU Alti profesori Profesor Parinte Clasa Elev Alti elevi Fig. 1 Comunicarea profesor-elev-parinte (Scoli care invata. 4 Atașamentul sigur în clasa de elevi – cheia optimizării activității de învățare . Lector dr. Peter Sange) pg.

Lector dr. Irina Teodora MOȚĂȚĂIANU pg. 5 Atașamentul sigur în clasa de elevi – cheia optimizării activității de învățare .