You are on page 1of 4

Ptoza renala

Rinichiul este un organ parenchimatos pereche, situat retroperitoneal, de o parte si de alta a coloanei
vertebrale, in dreptul ultimei vertebre toracice si a primelor vertebre lombare, intr-un spatiu ce poarta
numele de loja renala. Datorita volumului mai mare al lobului hepatic drept, rincihiul drept este de
obicei mai coborat decat cel stang cu o jumatate de corp de vertebra.

Ptoza renala, cunoscuta si sub numele de rinichi flotant, este o conditie dobandita rara, in care unul sau
ambii rinichi coboara cu mai mult de doua corpuri vertebrale din loja renala. Este o afectiune mai
frecventa in randul femeilor si in plus este mai frecvent aparuta in cazul rinichiului drept(aproximativ
70% din cazuri).

Mijloace de fixare ale rinichiului sunt reprezentate de :

- Presiunea intraabdominala
- Peritoneull parietal posterior
- Ligamentul hepato-renal - care se formeaza prin reflexia mai laxa a foitei inferioare a lig coronar
care ajunge in dreptul rinichiului drept
- Fasciile de coalescenta – duodeno-pancreatica treitz
 Retrocolice Told I si told II
- Fascia renala
- Elementele vasculare ale pediculului renal
- Capsula adipasa a rinichiului
- Grasimea pararenala gerota

Fascia renala

- Reprezentate de o condensare a tesutului celulo-adipos din spatiul retroperitoneal
- La marginea lat a rinichilor fascia renala se imparte in doua foite anterioara si posterioara ce
delimiteaza intre ele loja renala
- Foita ant(prerenala) – e mai subtire
 E intarita venrtal de fasciile de coalescenta duodeno-pancreatica treitz si
retrocolice told I si told II
 Medial trece ant de vasele mari si se continua cu foita ant a fasciei
renale de partea opusa si spatiul ingust dintre vasele mari abdominale si
foita ant a fasciei renale se realizeaza o comunicare intre cele doua loji
renale
 Se prelungeste pe tunicile conjunctive ale elementelor vasculo-nervoase
ce parasesc spatiul retroperitoneal
- Foita posterioara(fascia retrorenala Zuckerkandl) – mai bine individualizata si adera intim de
tunica fibroasa a vaselor mari si de discurile intervertebrale
 E legata print tracturi conjunctive ce strabat
grasimea perirenala de capsula proprie a
rinichiului

care se prelungeste. Este o masa de tesut adiops mai dens. Ptoza renala se deosebeste de ectopia renala(perturbarea procesului de ascensiune renala) prin: . Cranial de coasta a12a grasimea pararenala e slab reprezentata deoarece la acest nivel foita posterioara a fasciei renale adera la fascia diafragmatica ainferioara . Greata. Oligurie . afectarii presei abdominale. deplasandu-se in mod normal doar pe o distanta ce nu depaseste 2. infectii urinare). in general.ureter de lungime normala. Caudal grasimea pararenala se continua cu tesutul celulo-adipos al spatiului pelvisubperitoneal Datorita acestor mijloace de ficare rinichiul e mentinut in pozitie. Lungimea ureterului. medial. pe vasele renale. . Mai bine reprezenata in jurul rinichilor unde alcatuieste capsula adipoasa a rinichiului care este strabatuta de tracturi fibroase care pleaca din fascia retrorenala si se prind pe capsula properie a rinichiului Grasimea pararenala gerota . Fatigabilitate . Proteinurie .origine normala in ptoza renala . grasime perirenala) datorita unor boli cronice severe sau a neoplasmelor. asociata sau nu cu o scadere rapida a grasimilor de depozit (grasime pararenala. lamelos. cudat. in ptoza renala.5 cm. Originea arterelor renale. litiaza renala. destinat glandei suprarenale . Hematurie . varsaturi . inclusiv in compartimentul sau supero-medial. Ptoza renala este. Existenta acestui sept explica lipsa migrarii contralaterlae a abceselor perinefritice . Este o grasime de rezerva.asimptomatica pana la aparitia altor complicatii(hipertensiune renala. slab reprezentata la nastere si a carei dezvoltare incepe dupa varsta de 8 ani . care se gaseste in spatiul retrorenal . format din partea profunda a celor doua foite. Ptoza renala se datoareaza alterarii structurii musculo-fasciale a peretelui abdominal si consecutiv. Durere abdominala acuta . Inferior cele doua foite se continua de-a lungul ureterului caruia ii formeaza o teaca conjunctiva numita “teaca ureterala” sau “parangiu ureteral” Grasimea perirenala . E masa de grasime semifluida care ocupa spatiul dinte elementele situate in loja renala. Printre simptomele ce pot apare se numara mai frecvent: . Medial de rinichi cele doua foite sunt unite de un sept sagital.

CT-ul si RMN-ul sunt folosite doar in cazul in care ecografia va preciza suspiciunea de ptoza si nu este confirmata cu certitudine. in cadrul anamnezei ar trebui sa se regaseasca si urmatoarele intrebari: . fl. Activiteatea fizica accentueaza durerea? . Ati avut recent infectii ale tractului urinar? Care este aspectul urinii? Tratamentul pentru un rinichi ectopic nu este necesar în cazul în care funcția urinară este normală și nu existǎ un blocaj al tractului urinar. Alexe Anatomia dezvoltarii omului – armand andronescu . Ati avut vreodata o pierdere semificativa de greutate? . Durerea este atenunata in pozitie culcata? . Pentru a pune un diagnostic corect. t. Aparatul urinar. seicaru. Hipertensiune arteriala Diagnosticul de certitudine se va realiza prin ecografie abdominala . deoarece o ptoza usoara sau o ptozare minima este greu de depistat ecografic daca aceasta acuratete si rezolutie imagistica oferita de aparat nu intruneste o calitate fidela a detaliilor. este totusi important de precizat ca acuratetea acestui aparat ecografic trebuie sa aiba o rezolutie mare.carmen cristescu. . Durerea creste la trecerea din pozitie culcata in pozitie ridicata? . spatiul retroperitoneal – Florin Mihail Filipoiu. Radu georgia Anatomia omului – v. Tratamentele nonchirurgicale pentru pacientii asimptomatici include exercitii de intarire a peretelui abdominal. ranga. Tratamentul chirurgical e indicat pacientilor simptomatici si la care investigatiile paraclinice arata excretie renala intarziata si hidronefroza. daniela mihaelea Anatomie clinica – Ion albu. folosirea de corsete pentru sutinerea peretelui abdominal. Nefropexia este procedura chirurgicala folosita pentru a fixa rinichiul la structurile retroperitoneale prin chirurgie deschisa sau laproscopie prin care capsula renala este atasata de musciul psoas sau muschiul patrat lombar. Anatomia omului.

De Prisco O. Ascensiunea rinichilui cuprinde doua face. rinichiul atinganf pozitia definitiva in jurul varstei de 11 ani. rapida si lenta. Faza lenta se intinde si postnatal. Aceasta faza e esetiala pt dobandirea pozitiei definitive a rinichiului deoarece ascensiunea sa poate fi blocata sau deviata de artera ombilicala. La inceputul migrarii rinichiul are hilul ventral. Donato G. Ettari G. ajungand in final in partea superioara a regiunii lombare. Cresterea lungimii ureterului si diferentierea testutului metanefrogen sunt proportionale cu cresterea embrionului ai ureterul ramane liniare. rectiliniu. cand polul sup al rinichiului atinge niv L1. mdguidelines. Rinichiul se roteaza cu aproximativ 90 de grade in jurul axului cranio-caudal. Nathan Hale Ascensiunea rinichiului Riichiul se formeaza in pelvis . iar hilul ajunge medial. Faza rapida are loc in cursul sapt 6. Ulterior rinichiul ascensioneaza. Pt a ocoli a.com Nephroptosis Samuel G Deem. ombilicala metanefrosul trebuie sa se apropie de linia mediana si datorita vecinatatii cu metanfrosul opus pot apare anomalii de fuzioune. Maurino D. .Renal ptosis: nephrologic consequences of an organ malposition Boccardo G1. in apropierea vertebrelor s4-s5. in pozitie finala. Paralel cu procesul de ascensiune are loc un proces de rotatie.