You are on page 1of 24

BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTIH

Jama dhikik, ana keluarga sing nduweni sawong puteri sing diwenehi jeneng Bawang
Putih. Ananging ana sawijining dina, embok Bawang Putih lara lan akhire sedha.
Sakwise kedaden kuwi, Bawang Putih urip dhewe karo Bapaknene. Bapakne Bawang
Putih yaiku sawong bakul sing kerep lelungan adoh. Amarga ora tega mungkur Bawang
Putih dhewen neng ngomah, akhire Bapakne Bawang Putih rabi meneh karo sawong
randha. Randha kesebut nduweni anak siji sing diwenehi jeneng Bawang Merah.

Sasupayaere pangarah Bapaknene yaiku supaya Bawang Putih ora kesepen lan
nduweni kanca sing ngewangine neng ngomah. Ning jebulna, embok lan mbakyu tiri
Bawang Putih nduweni sifat sing ala. Dekne kabeh katon becik ana Bawang Putih
mung pas Bapakne ana. Ning pas Bapakne lunga bakul, dekne kabeh ngongkon Bawang
Putih ngerjake sasawijining pagawean ngomah kaya sawong batur. Jebulna nasib
ngenes Bawang Putih durung mandheg nganti semono, selang sawentara wayah,
Bapakne Bawang Putih uga lara lan akhire tilar ndunyo.

Saiki, embok tiri lan Bawang Merah tambah ala marang Bawang Putih. Malah-malah
wayah ngaso Bawang Putih uga tambah kewates. Sabendina dheweke kudu ngladeni
kabeh kebutuhan Bawang Merah lan embok tirine. Nganti ing esuk pas Bawang Putih
umbah-umbah neng kali, tanpa dingerteni salah siji slendang kesenengane Bawang
Merah kenter. Pas ketuk ngomah, Bawang Merah nyengeni Bawang Putih amarga
slendange ora ketemu. Dheweke ngongkon Bawang Putih nggoleki slendang kuwi lan
ora oleh mulih sadurung nemokake. Akhire, Bawang Putih nurut kali kanggo nggoleki
slendang sing ilang. Nganti wayah mbengi, slendang kuwi durung uga dheweke
temokake.

Pas nurut kali, Bawang Putih ndeleng siji gubuk, jebulna gubuk kuwi dipanggoni saka
sawong mbah putri dhewean. Bawang Putih akhire njaluk izin kanggo nginep
sewengi.
Mbah putri kuwi tansah gemati, dheweke ngijinake Bawang Putih kanggo nginep.
Mbah putri kuwi uga nakoni Bawang Putih, lan kepriye dheweke nganti neng panggon
kuwi. Bawang Putih banjur nyeritoke nasib sing dialami dheweke, nganti mbah putri
sing krungu kuwi rumangsa mesakake. Jebulna, slendang sing digoleki Bawang Putih
ditemokake si mbah putri. Lan mbah putri kuwi arep mbalekna slendang kuwi kanthi
syarat Bawang Putih kudu ngancani sajrone seminggu. Bawang Putih nrima tawanan
kuwi kanthi seneng ati.

Wayah seminggu wis nuli, lan saiki wayahe Bawang Putih kanggo mulih. Amarga
sajrone semono Bawang Putih sregep banget, mbah putri kuwi menehake slendang
sing dhisik dheweke temokake lan menehi bebungah ana Bawang Putih. Dheweke
dikongkon mileh saka loro woh labu kanggo digawa muleh. Awale Bawang Putih
pengen nolak, naning amarga pengen ngajeni paweweh, Bawang Putih akhire mileh
labu sing cilik kanthi alasan wedi ora kuwat nggawane. Lan mbah putri kuwi mung
ngesem krungu alasan kuwi.

Sakwise kuwi, Bawang Putih cepet mulih lan mbalekna slendang kuwi ana Bawang
Merah. Sakwise kuwi dheweke cepet menyang pawon kanggo nyigar labu lan mangsak.
Nanging ebo kagete dheweke, amarga pas labu kuwi disigar, jebulna labu kuwi isine
emas sing akeh banget. Sacara ora sengaja, embok tiri Bawang Putih ndeleng lan
ngrebut kabeh emas kuwi. Dudu mung kuwi, dheweke uga meksa Bawang Putih
kanggo nggawake dhewekne saka endi dheweke oleh labu ajaib kuwi. Bawang Putiha
nyeritoke kabeh kedaden sing dialamine.

Krungu cerito Bawang Putih, muncul pangarah ala neng supayaak embok tiri sing
serakah kuwi. Esok esuke, dheweke ngongkon Bawang kanggo nglakoke hal den samya
kaya sing silakukan Bawang Putih, dheweke ngarep-arep arep bisa nggawa mulih labu
sing luwih gedhe dadine isinya luwih akeh.
Singkat cerito, Bawang sing lumuh kuwi tiba neng gubuk mbah putri, lan dhewekea
tinggal semono sajrone seminggu. Ning amarga sifatnya sing panglumuh, dheweke
mung nglumuh-lumuhan wae lan ora arep ngewangi pagawean si mbah putri. Lan pas
wis wayahe mulih, dhewekea neng kongkon mileh labu dadi bebungah. Tanpa mikir
dawa, dheweke teras njupuk labu sing gedhe lan cepet mlayu mulih tanpa
mengucapkan terimakasih.

Sakwise tiba dingomah, emboke seneng banget ndeleng anake nggawa labu sing
gedhe banget. Dheweke mikir mesti emas neng jerone cukup akeh. Amarga ora
pengen kawruhan saka Bawang Putih lan wedi nek Bawang Putih jaluk kanggonan,
dekne kabeh ngongkon Bawang Putih misuh dikali. Sakwise kuwi dekne kabeh mlebu
kamar lan menguncinya karo rapet.

Kanthi ora sabar, dekne kabeh cepet nyigar labu kuwi. Ning ora dinyana, dudu emas
sing ana ing njerone. Ngliyakne labu kuwi dikebaki ula, kalajengking, kelabang, lan
macem-macem kewan liyane. Kanthi cepet kewan-kewan kuwi metu saka labu lan
nyokot anak lan embok serakah kuwi. Dekne kabeh ora bisa kabur, amarga lawang
kamar kabeh dikunci rapet lan ditutup lemari saka njero. Akhire, dekne kabeh mati
neng njero kamar bareng keserakahane dekne kabeh. Sakwise dekne kabeh mati,
kewan-kewan kuwi ngilang.
LEGENDA DANAU TOBA

Neng wilayah Sumatera uripa sawong petani sing sregep banget tandhang gawe.
Dheweke urip dhewe tanpa batih. Saben dina dheweke tandhang gawe ggarap
sawah lan golek iwak. Hal iki dipayokake dheweke kanggo ngebaki kebutuhane
sadina-dina.

Nang sawijining dina petani kesebut lunga menyang kali neng cedhak omahe,
dheweke nduwe pangarah nggoleki iwak kanggo lawuh dina iki. Kanthi mung
berbekal siji pancing, pakan lan panggon iwak, dhewek banjur mangkat menyang
kali. Sakwise sangantine neng kali, petani kesebut banjur nguncalke panjinge .
Kanthi nunggu panjinge dipangan iwak, petani kesebut ndonga,“Duh Gusti Alloh,
muga-muga aku bisa oleh iwak akeh dina iki”. Sawentara wektu sakwise ndonga,
pancing sing dilemparkannya mau nampak bergoyang-goyang. Dheweke cepet
nggeret panjinge. Petani kesebut seneng banget, amarga iwak sing dioleh dheweke
gedhe banget.

Sakwise sawentara wektu memandangi iwak pakoleh tangkepane, petani kuwi


kaget banget. Jebulna iwak sing ditangkepe kuwi bisa ngomong. “tulung aku aja
dipangan pak!! Benke aku urip”, bengok iwak kuwi. Tanpa akeh takon, iwak
tangkepane kuwi banjur dibalekne menjero banyu meneh. Sakwise mbalekne iwak
menjero banyu, petani kuwi nambah kaget, amarga dumadakan iwak kesebut
ngowah dadi sawong wedok sing ayu banget.

“Aja wedi pak, aku ora arep nglarani kowe”, tembung si iwak. “sapa kowe iki?
Bukane kowe seekor iwak?, takon petani kuwi. “aku yaiku sawong putri sing
dikutuk, amarga nglanggar aturan kerajan”, jawab wedok kuwi. “Terimakasih kowe
wis membebaskan aku saka tumakne kuwi, lan dadi imbalannya aku gelem kok
dadekne bojo”, tembung wedok kuwi. Petani kuwia setuju. Mula dadia dekne kabeh
dadi bojo bojo. Ning, ana siji ujar sing wis disepakati, yaiku dekne kabeh ora oleh
nyeritoke menawa asal-usul Puteri saka seekor iwak. Nek ujar kuwi dilanggar mula
arep kedadean petaka dahsyat.

Sakwise sawentara suwe ing diceritake dekne kabeh rabi, akhire kebahagiaan
Petani lan bojone nambah, amarga bojo Petani bayen sawong bayi lanang. Anak
dekne kabeh tuwuh dadi anak sing tampan banget lan kuwat, ning ana kebiyasan
sing nggawe heran kabeh wong. Anak kesebut sanuli rumangsa ngelih, lan ora tau
rumangsa wareg. Kabeh jatah panganan dilahapnya tanpa turah.
Nganti mubarang dina anak petani kesebut mbisa tugas saka emboke kanggo
ngiringaken panganan lan wedang menyang sawah neng endi bapake lagi
tandhang gawe. Ning tugase ora dikebakane. Kabeh panganan sing sakudune
kanggo bapake dilahap entek, lan sakwise kuwi dheweke keturon neng siji gubug.
Pak tani nunggu ketekan anake, kanthi nguwawa ngelak lan ngelih. Amarga ora
kuwawa nguwawa ngelih, mula dheweke banjur mulih menyang omah. Neng
tengah dalan mulih, pak tani ndeleng anake lagi turu neng gubug. Petani kesebut
banjur nangekne dheweke. “Hey, tangi!, bengok petani kuwi.

Sakwise anake ketangi, petani kuwi banjur narekne panganane. “endi panganan
gawe bapak?”, takon petani. “wis entek dakpangan”, jawab si anak. Kanthi nada
dhuwur petani kuwi banjur nyrengeni anake. "anak ora tau diuntung ! Ora ngerti
awak! Dasar anak iwak!," umpat si Petani tanpa eling wis mengucapkan tembung
pantangan saka bojone.

Sakwise petani mengucapkan tembung-tembung kesebut, saknalika kuwi uga anak


lan bojone ilang lenyap tanpa bekas lan jejak. Saka bekas injakan sikile,
dumadakan menyemburlah banyu sing deras banget. Banyu meluap dhuwur
banget lan amba dadine mbentuk siji telaga. Lan akhire mbentuk siji tlaga. Tlaga
kuwi akhire dikenal kanthi jeneng Danau Toba.
KEONG MAS

Ratu Kertamarta yaiku ratu saking keraton Daha. ratu nggadhahi kalih tiyang putri
ingkang nduwe nami Dewi Galuh uga Candra Kirana ingkang elok uga sae. Candra
Kirana sampun ditunangkan dening putra kuluk keraton Kahuripan yaiku Raden Inu
Kertapati ingkang sae uga bijaksana.

Nanging sedherek kandung Candra Kirana yaiku Dewi Galuh iri sanget ing Candra
Kirana, amargi Dewi Galuh menaruh manah ing Raden Inu. Dewi Galuh lajeng
memoni eyang putri sihir konjuk mengutuk Candra Kirana. piyambakipun ugi
miawoninipun dadosipun Candra Kirana diusir saking Istana. nalika Candra Kirana
mlampah nyusuri pantai, eyang putri sihir pun muncul uga menyihirnya dados
keong jene uga mbucalipun datheng seganten. nanging sihirnya badhe ical menawi
keong jene kepanggih kaliyan tunangannya.

Mukawis dinten satiyang eyang putri saweg madosi ulam kaliyan jala, uga keong
jene usung. Keong jene dipunbektanipun mantuk uga ditaruh ing tempayan.
benjingipun eyang putri punika madosi ulam malih dipunseganten nanging mboten
seekorpun dipunsaged. nanging nalika piyambakipun ngantos digubuknya
piyambakipun kaget amargi sumaji mangsakan ingkang eca-eca. Sang eyang putri
pitaken-taken sinten ingkang memgirim mangsakan niki.

Mekaten ugi dinten-dinten punikanipun sang eyang putri ngradini kedadosan sami
rupi, mila amargi pamekenan, keesokan enjangipun eyang putri damel-damel
datheng seganten, nanging piyambakipun mengintip menapa ingkang kedadosan,
uga jebulna keong jene berubah ingkang dados kenyo elok ingkang lajeng
mangsak. lajeng eyang putri menegurnya ” sinten sisigan sampeyan putri ingkang
elok ?”

"Kula yaiku putri keraton Daha ingkang disihir dados keong jene dening sedherek
kula amargi piyambakipun iri dhateng kula ” wangsul keong jene, uga lajeng
Candra Kirana berubah wangsul dados keong jene. eyang putri punika tertegun
ningalinipun.
Sementara pangeran Inu Kertapati mboten kersa mendel kamawon nalika
mangertos Candra Kirana ngical. piyambakipuna madosinipun kaliyan cara
ngremeng dados rakyat biyasa. eyang putri sihir pun akhiripun mangertos uga
mengubah badanipun dados gagak konjuk mencelakakan Raden Inu Kertapati.
Raden Inu Kertapati kaget pisan ningali peksi gagak ingkang sanguh crios uga
nyumerepi tujuanipun.

Piyambakipun nganggep peksi gagak punika sakti uga miturutanipun padahal


Raden Inu dipunsukakna arah ingkang klintu. diradin Raden Inu kepanggih kaliyan
satiyang eyang kakung ingkang saweg keluwen, dipunsukaninipun eyang kakung
punika tedha. jebulna eyang kakung yaiku tiyang sakti ingkang sae piyambakipun
nulung Raden Inu saking peksi gagak punika.

Eyang kakung punika nggebag peksi gagak kaliyan tekenipun, uga peksi punika
dados kukus. akhiripun Raden Inu dipuntedah dipunpundi Candra Kirana wonten,
dipunkengkenipun Raden punika kesah kedhusun dadapan. saksampune mlampah
ndinten-dinten ngantosa piyambakipun kedhusun Dadapan piyambakipun
menghampiri setunggal gubuk ingkang dipunningalipun konjuk nedha seteguk toya
amargi perbekalannya sampun telas.

Nanging jebulna piyambakipun kaget sanget, amargi saking walik jendela


piyambakipun ningalinipun tunangannya saweg mangsak. akhiripun sihirnya pun
ical amargi panggihan kaliyan Raden Inu. nanging ing kala punika muncul eyang
putri panggadhah gubuk punika uga putri Candra Kirana nepangaken Raden Inu
ing eyang putri. akhiripun Raden Inu memboyong tunangannya datheng istana,
uga Candra Kirana nyeriosaken pandamel Dewi Galuh ing Baginda Kertamarta.

Baginda nyuwun pangapura dhateng Candra Kirana uga sawalikipun, Dewi Galuh
nyaged hukuman ingkang setimpal. amargi ajrih Galuh Ajeng minggat datheng
wana, dipunpundi piyambakipun lajeng terperosok uga dhawah mlebet jurang.
akhiripun raben Candra Kirana uga Raden Inu Kertapatipun nglajeng. piyambake
sedaya memboyong eyang putri dadapan ingkang gemantos punika datheng istana
uga piyambake sedaya rahajenging ngagesang.
DAMAR WULAN

Damar Wulan yaiku satiyang tokoh legenda cerios rakyat Jawi. Kisah Damar Wulan
niki cekap populer ing madya masyarakat uga kathah enten versi lakon, sendratari
utawia cerios keserat ingkang sampun dipundamel ngenginginipun.

Umumme, kisah-kisah kesebat yaiku berdasarkan Serat Damarwulan ingkang


dipunkintenakenaken awiti sinerat ing masa akhir kejugrugan Majapahit.
dipunceriosaken awalnya Damar Wulan ngenger dados tukang rumput dhateng
Patih Loh Gender saking Majapahit.

Amargi kepinteranipun, Damar Wulan saged dados abdi andalan Patih Loh Gender,
uga Anjasmara putri sang patih terpikat uga dhawah tresna dhatengipun. Damar
Wulan lajeng nyaged jejibahan saking ratu putri Majapahit, yaiku Ratu Kencana
Wungu, konjuk ngremeng kaliyan tujuan mbiantu ngawonaken mak Jinggo
panguwasa Blambangan ingkang nduwe pangangkah memberontak dhateng
Majapahit.

Damar Wulan ingkang tampan saged nggeret mirengan selir-selir mak Jinggo,
yaiku Waeta uga Puyengan. kaliyan bantuan piyambake sedaya, Damar Wulan
kedadosan ndening senjata sakti gada Wesi jene gadhah mak Jinggo.

Mak Jinggo lajeng kedadosan dipunkawonaken uga Damar Wulan dados pahlawan.
piyambakipun memboyong kaping kalih selir kesebat, mawi ing akhiripun ugi
nyundhuk sang ratu putri Majapahit.

Lebet kesenian ringgit Banyuwangi uga Janger, panggambaran mak Jinggo nduwe
mengsahan kaliyan panggambaran lebet Serat Damarwulan. mak Jinggo
dipungambaraken nduwe rai rupawan, dipunremeni kathah estri, arif bijaksana,
uga pengayom rakyatnya.
Mak Jinggo memberontak amargi Kencana Wungu mboten ngebaki ujar dadosaken
piyambakipun semah, saksampune mak Jinggo saged menaklukkan pangresah
Kebo Marcuet ingkang mengamuk ing Majapahit. senaosa akhiripun piyambakipun
dipunkawonaken Damar Wulan, mak Jinggo tetaplah dipunanggep ingkang
dibektosi.

Sanusi Pane, klintu satiyang sastrawan Pujangga enggal nate nyerat naskah drama
Damar Wulan, ingkang dipunsukaninipun judul Sandyakala Ning Majapahit.
parandosipun, akhir ceriosipun sami pisan benten kaliyan Serat Damarwulan
ingkang dipundadosaken dasar pandamelanipun.

Lebet versi Sanusi Pane, nasib Damar Wulan rampung nyedhihaken. Damar Wulan
dituduh berkhianat uga mboten dipunrabikaken kaliyan sang ratu putri.
piyambakipun pun akhiripun dipunhukum pejah, uga saksampunenipun Majapahit
ditumbangkan dening pasukan saking keraton Demak Bintara.
ANDE ANDE LUMUT

Cerios niki nyapihaken babagan Pangeran Kusumayuda ingkang kepanggih kaliyan


Kleting jene, pun wuragil saking sekawan sedherekan anak satiyang randha
ingkang tilar ing salah satunggal dhusun ngandhapan bapak Pangeran Kusumayuda
ngengken.

Kleting jene saleresipun yaiku anak angkat, yaiku putri saking keraton Jenggala,
ingkang mbenjing dipuntepang dados Dewi Candrakirana. mendel-mendel
piyambake sedaya sami ngeling. lebet manah, Pangeran Kusumayuda mangertos,
kenyo seharum sekar nawi punika yaiku calon permaisuri keraton Banyuarum
ingkang paling sempurna. tresna, piyambake sedaya mboten nate kepanggih
malih.

Beberapa taun lajeng, satiyang pemuda tampan nduwe nami Ande Ande Lumut
mengumumkan menawi piyambakipun saweg madosi semah. mboten kados kenyo-
kenyo dhusun benten, klebet ugi sedherek-sedherek Kleting jene, Kleting jene
enggan kesah amergi piyambakipun taksih ngeling Pangeran Kusumayuda. nanging
berkat pitedah saking bangau ajaib panulungipun, mila akhiripun Kleting jene pun
ndherek mawi.

Lebet saben radinanipun, jebulna piyambake sedaya kedah menyeberangi lepen


ingkang wiyar. ing kala punika, muncullah panjagi lepen berwujud yuyu buta
nduwe nami Yuyu Kangkang. Yuyu Kangkang nawikaken jasa konjuk
menyeberangkan piyambake sedaya kaliyan catetan dipunsukani imbalan purun
dipunambung deningipun saksampune diseberangkan.

Amargi terburu-terburu, sedaya kenyo-kenyo dhusun ingkang benten enggal


kamawon nginggihinipun, kaliyan pamanahan menawi sang pangeran mboten
badhe ngemangertosanipun. namung pun wuragil Kleting jene ingkang menolak
konjuk dipunambung Yuyu Kangkang.

Nalika Yuyu Kangkang nduwe pangangkah memangsanya, Kleting jene


mengsahipun kaliyan senjata ingkang dititipkan dening ibunipun. amargi namung
pun wuragil ingkang mboten dipunambung Yuyu Kangkang, dadosa Ande Ande
Lumut mileh pun wuragil dados pendampingnya. enggala kala punika Kleting jene
ngelingi menawi pemuda Ande Ande Lumut yaiku Pangeran Kusumayuda, pemuda
idamannya.
Tawon Lan Semut

Ing jaman Nabi Sulaiman, gesang pinten-pinten tawon. salah satunggal ing
antawisipun yaiku Pipo. Pipo yaiku anak tawon ingkang sampun dipuntilar pejah
ibunipun. Wanci punika ibunipun pejah dicokot kalajengking. Sakmenika
piyambakipun gesang piyambak tanpa nduwe sanak kadang. Amargi namung gesang
piyambakan, Pipo milih konjuk gesang mengembara. Ngantos akhiripun piyambakipun
dugi ing gurun ingkang wiyar. Ing madya gurun punika Pipo rumaos ngelak uga luwe.

“aku kudu enggal golek pangan uga banyu, nanging aku kudu golek ana ing ngendi?”
batin Pipo.

Singkat cerita, Pipo banjur pados tedhan uga toya. Saksampune cekap dangu mabur,
saking doh-dohan Pipo ningali toya uga tedhan. Nanging saksampune nyelak, jebulna
ingkang dipunningalipun namung hamparan wedi ingkang wiyar. Kanthi kuciwa Pipo
banjur mabur maneh kangge pados toya. Mboten dangu lajeng piyambakipun
kepanggih kaliyan semut ingkang saweg kasisahan mbekta tiganipun. Pipo banjur
nyelaki semut punika.

“Heei, semut. sinten nami sampeyan?”

“nami kula Kriwil. nami sampeyan sinten?” jawab semut.

“kula Pipo. sampeyan kersa dados kanca kula?” Kriwil banjur manggut-manggut.

“menawi mekaten mangga kita sedaya madosi toya uga tedhan sareng-sareng?” Kriwil
banjur wangsulan kanthi manggut-manggut maneh.
Singkat cerita Piyambake sedaya banjur kesah konjuk madosi tedhan. Saksampune
dangu ngubengi gurun, piyambake sedaya nemu setunggal toya ingkang katon resik
uga segar. Ing samping toya punika enten wit kurma ingkang kathah woh-e kanthi rasa
legi. Kriwil lan Pipo bingah sanget. Piyambake sedaya enggal ngunjuk uga nedha
sapuasipun.

Saksampune piyambake sedaya tuwuk, piyambake sedaya enggal madosi panggenan


kagem tilem. Kalih dinten lajeng piyambake sedaya nemu panggen kagem tilem
ingkang miturut piyambake sedaya tepat. Yaiku ing setunggal panggenan wiyar kang
ana wit-witan. Piyambake sedaya mboten badhe luwe ugo ngelak amargi ing pinggir
panggenan punika enten kathah wit buah-buahan uga setunggal toya ingkang resik
sanget. Kriwil lan Pipo gesang kaliyan rukun. Tambah dinten paseduluran piyambake
sedaya tambah sae. Piyambake sedaya banjur gesang kaliyan aman, tentrem uga
bagya mulya.
KANCIL LAN MERAK

Merak pancen seneng macak. Mula tansah nengsemake. Wulune katon edi,
gawe resep kang padha nyawang. Mula ora sithik tangga-teparo padha mara
nyang omahe Merak saperlu sinau ngadi busana lan ngadi salira.“Aku pengin
supaya bisa nduweni sandhangan wulu kaya kowe, Rak,” ujare Kancil marang
Merak.“Sandhangan wulu kang tememplek ing awakku iki paringane Gusti Kang
Akarya Jagad. Aku mung tinanggenah ngrumat lan njaga supaya tetep katon
endah,” wangsulane Merak kanthi sareh. “Anggonku seneng dandan lan
ngupakara kaendahan iki mung wujud rasa syukurku marang Gusti!” bacute
tanpa linandhesan rasa umuk.“Supaya wuluku bisa dadi kaya wulumu, piye
carane?” pitakone Kancil.

“Tangeh lamun, Cil! Aku-kowe ki mung saderma nglakoni. Apa kang dadi
peparinganing Pangeran kudu tinampa kanthi ati segara,” wangsulane Merak.
“Karo maneh kabeh sing tememplek ana saranduning badan iki, mesthi piguna
marang awake dhewe. Kang ana ing aku ora durung mesthi ana ing kowe,
semono uga kosok baline, Cil. Wulu soklatmu kuwi mesthi piguna tumrapmu!”

Nanging Kancil sajak kemeren nyawang kaendahan wulune Merak. “Piguna


apa?” Sawise megeng napas sawetara banjur nggrundel, “Senajan piguna,
nyatane wuluku letheg! Aku luwih bungah yen wuluku bisa kaya wulumu! Saben
kewan ora sebah nyawang!”“Kuwi rak mung saka panggraitamu dhewe. Nanging
ora kok, Cil!” sahute Merak. “Sebab saben kewan ginaris dhewe-dhewe! Uga
bab wulu! Wulu-wuluku kaya ngene, wulu-wulumu kaya ngono, wulune Macan,
wulune Gajah, lan sato kewan liyane ora ana sing padha!”

Senajan akeh-akeh Merak anggone ngandhani, nanging ora bisa mbendung


pepenginane Kancil nduweni wulu kaya wulu Merak. “Sakarepmu anggonmu
kandha, Rak! Mung aku njaluk tulung supaya aku bisa nduweni wulu kaya
kowe!” kandhane Kancil setengah meksa.

Merak gedheg-gedheg gumun karo kekarepane Kancil. “Saupama bisa, terus


mengko kowe dadi kewan apa?” pitakone Merak.“Kewan apa wae terserah sing
arep ngarani! Mung kira-kira bisa ta, Rak?” pitakone Kancil ngoyak, ora
sabar.“Bisa wae, nanging mung imitasi! Pasangan!”“Ora masalah!” Kancil
bungah. “Ndang dipasang!” panjaluke kesusu.“Ya sabar, Cil! Aku kudu
nglumpukake bodholane wuluku lan wulu-wulune wargaku.”“Terus
kapan?”“Udakara rong mingguan.”“Tak tunggu, Rak, ujare Kancil banjur
nerusake lakune. Merak mung nyawang kanthi mesem, “Cil, Kancil. Yen duwe
kekarepan kok ngudung, tanpa metung tuna lan bathine. Kudu tak udaneni
kekarepane, ngiras kanggo menehi piwulang marang dheweke.”Tekan dina sing
dijanjekake, esuk uthuk-uthuk Kancil
wis tekan omahe Merak. “Piye, Rak? Iki
wis rong minggu!”“Beres!” jawabe Merak karo nata wulu-wulu sing
wis diklumpukake, “Gilo! Wulu-wulu
wis mlumpuk, malah
wis dakdhewek-dhewekake! Wulu awak, wulu swiwi, wulu buntut, aku uga
wis golek tlutuh wit karet barang minangka kanggo nemplekake ing badanmu!”“
Wis gek ndang dipasang nyang awakku!” ujare Kancil karo lungguh dhingklik
sacedhake Merak.Merak banjur ngoser-oseri kabeh kulite Kancil nganggo tlutuh
karet.

Bareng kawawas wis ora ana sing keri, baka siji Merak nemplekake wulu-wulu
nut karo kebutuhane. Wulu gulu ditemplekake ing gulu, wulu awak ing awak,
wulu sikil ing sikil, dene wulu buntut uga dipasang ing buntute Kancil.Sedina
natas, kabeh wulu wis kapasang ing kulite Kancil.“Rampung, Cil,” ujare Merak
mesem. “Kae ana pengilon, ndang ngiloa!”Kancil banjur ngilo. Weruh kahanan
awake, dheweke mongkog, “Iki sing dakkarepake!” celathune. “Aku bakal dadi
salah sijining kewan kang paling endah!”“Bener kandhamu, Cil. Tur ora ana sing
madhani!” Merak mbombong. “Mung aja nganti kaendahan mau malah ngreridhu
lakumu,” bacute ngelingake.“Ngreridhu piye? Wong apike kaya ngene kok
ngreridhu.”“Lho, wulu-wulu kuwi mung templekan. Cetha bakal ngebot-eboti
awakmu!”Kancil ora nggagas, malah gage pamitan. “

Wis, Rak. Aku pamit! Lan nedha nrima awit saka kabecikanmu, aku selak pengin
mamerke kahananing awakku saiki!”“Sing ati-ati, Cil,” kandhane Merak karo
nguntapake Kancil metu saka omahe.Metu saka platarane Merak, Kancil mlaku
lon-lonan. Bokonge digidal-gidulake, pamrihe supaya bisa mamerake wulune
kang apik tur edi. Saben ketemu sato, Kancil tansah mesem karo aruh-aruh
sombong. Dene sing diaruhi uga genti mesem, mung eseme esem geli. Geli
amarga weruh kahanan kang ora lumrah. Nanging tumrap Kancil esem mau
tinampa beda, “Kabeh kewan padha kesengsem lan kepincut karo aku,” ujare
jroning ati.Nanging sengsem, edi, lan endah mau ora suwe. Bareng tlutuh karet
mau garing, kulite Kancil dadi kaku nyekengkeng. Akibate sikil, gulu, lan buntute
angel diobah-obahake. Kancil mung bisa njegreg ngececer, ora bisa
lumaku.“Tulung! Tulung! Tuluuung!” pambengoke sabisa-bisane.“Ana apa, Cil?”
pitakone Merak krungu pambengoke Kancil.“Gage tulungana aku, saranduning
badanku angel diobahake!”“Kabeh wulu sing nemplek ing awakmu kudu dicopot
kabeh, kowe gelem?”“Gelem, Rak!” ujare Kancil nglenggana marang apa sing
wis dilakoni. Dheweke eling menawa kabeh paringane Gusti mono kudu tansah
disyukuri. Apik, edi, lan endah tumraping sesawangan kadhang bisa ngganggu
utawa mbilaheni.

Alon-alon, Merak mbubuti wulu sing


wis kebacut kraket ing awake Kancil. Senajan ngrasakake perih amarga
sebagian kulite ana sing katut thethel, Kancil mung mringis-mringis karo
ngempet lara. Ora sambat. Ndhadha tumindake kang salah merga mung nuruti
karepe dhewe, tanpa metung tuna lan bathine.
BATU MENANGIS

Ing siji bukit sing adoh saka desa, ing daerah Kali uripa randha kere lan anak prawane.

Anak prawan randha kuwi ayu banget. ning demen, dheweke nduweni prilaku sing
banget alane. prawan kuwi banget panglumuh, ora tau ngrewangi emboke nglakoke
pagawean-pagawean omah. kerjane mung macak saben dina.

Kajaba panglumuh, anak prawan kuwi sikape alem pisan. samubarang panjalukane
kudu dimeloni. ping saben dheweke njaluk samubarang marang emboke kudu
dikabulake, tanpa merdulike kaanan emboke sing kere, saben dina kudu kerjo nggoleki
sak emplok sega.

Nang mubarang dina anak prawan kuwi diajak emboke mudhun menyang desa kanggo
mblanja. panggon pasar desa kuwi banget adoh, dadine dekne kabeh kudu mlaku sing
cukup gawe kesel. anak prawan kuwi mlaku melenggang karo menganggo sing apik lan
macak, ben wong ning dalan sing ndelenge mengko kepencut karo ayune. Sementara
emboke mlaku diburi karo nggawa keranjang karo klambi dekil banget. amarga dekne
kabeh urip ning panggon pelosok, ora sawonga meruhi menawa kapindho wadon sing
mlaku kuwi yaiku embok lan anak.

Pas dekne kabeh anyak mleboni desa, wong-wong desa nyawang dekne kabeh. dekne
kabeh ngono kahyun-hyun ndeleng kayon anak prawan kuwi, paling utama para
pemuda desa sing ora puas-puase nyawang rai prawan kuwi. ning pas ndeleng wong
sing mlaku ning mburi prawan kuwi, tenan kontras kaananne. Hal kuwi nggawe wong
pitakon-takon.

Neng antara wong sing ndelenge kuwi, sawong pemuda nyedhaki lan pitakon marang
prawan kuwi, "Hai, prawan ayu. apa sing mlaku diburi kuwi embokmu ?"
ning, apa jawaban anak prawan kuwi ?
"dudu," tuturane karo angkuh. "dheweke yaiku baturku !"
kapindho embok lan anak kuwi banjur neruske dalan. ora sepira adoh, nyedhaki meneh
sawong pemuda lan pitakon marang anak prawan kuwi.
"Hai, legi. apa sing mlaku diburimu kuwi embokmu ?"
"dudu, dudu," jawab prawan kuwi karo mendongakkan endhase. " dheweke yaiku
budakk!"
ngonoa saben prawan kuwi ketemu karo seseorang disepanjang dalan sing narekne
perihal emboke, sanuli jawabane kuwi. emboke dilakokekne dadi batur utawa
budaknya.

Nang ngugane krungu jawaban putrine sing durhaka nek ditakon wong, si embok isih
bisa nguwawa awak. ning sakwise ping mbalen dirungune jawabane padha lan sing
banget nglarakne ati, akhire si embok sing malang kuwi ora bisa nguwawa awak. si
embok dongo.

"Ya Tuhan, hamba ora kuwat nguwawa hinaan iki. anak kandung hamba ngono tegane
nglakoke awak hamba samangkana rupa. ya, Tuhan hukuma anak durhaka iki ! hukuma
dheweke...."
dhuwur kekuwasan Tuhan sing mupu Esa, alon-alon awak prawan durhaka kuwi
ngowah dadi watu. owah-owahan kuwi dianyak saka sikil. pas owah-owahan kuwi wis
tekan separo awak, anak prawan kuwi nangis njaluk apura marang emboke.

" Oh, Ibu..ibu.. ngapurone aku, apuranana kedurhakaan anakmu iki.


Ibu...Ibu...ngapurone anakmu iki .." anak prawan kuwi terus mratap lan nangis njaluk
marang emboke. ning, kabehe wis paling alon. kabeh awak prawan kuwi akhire ngowah
dadi watu. pisana dadi watu, ning wong bisa ndeleng menawa kapindho matane isih
mbebekake eluh, kaya lagi nangis. sarehdene kuwi, watu sing asale saka prawan sing
mbisa tumakne emboke kuwi karan " watu nangis ".
SANGKURIANG

Awale dipunceriosaken ing kahyangan enten sapasang dewa uga dewi ingkang
ndamel kalepatan, mila dening Sang Hyang tunggil piyambake sedaya dikutuk
mandhap datheng bumi lebet wujud kewan.

Sang dewi berubah dados andhapan (celeng) nduwe nami celeng Wayung Hyang,
sawegaken sang dewa berubah dados segawon nduwe nami pun Tumang.
piyambake sedaya kedah mandhap datheng bumi nglampahaken hukuman uga
bertapa mit pangapuntenan kajengipun saged wangsul datheng wujudnya dados
dewa-dewi wangsul.

Dipunceriosaken menawi ratu Sungging Perbangkara madya kesah berburu. ing


madya wana Sang ratu mbucal toya seni ingkang tertampung lebet ron caring
(keladi wana), lebet versi benten kanamanaken toya kemih sang ratu tertampung
lebet batok krambil.

Andhapan estri nduwe nami Celeng Wayung Hyang ingkang madya bertapa saweg
kengelakan, piyambakipun lajeng tanpa sengaja nginum toya seni sang ratu wau.
Wayung Hyang sacara ajaib ngandheg uga babaran satiyang bayi ingkang elok,
amargi ing dasarnya piyambakipun yaiku satiyang dewi.

Bayi elok punika dipunpanggihaken ing madya wana dening sang ratu ingkang
mboten ngelingi menawi piyambakipun yaiku putrinya. Bayi estri punika
dipunbekta datheng keraton dening bapakipun uga dipunsukani nami Dayang
Sumbi alias Rarasati. Dayang Sumbi tuwuh dados kenyo ingkang sanget elok jelita.
kathah para ratu uga pangeran ingkang kersa njambenipun, nanging satiyanga
mboten enten ingkang katampi.

Akhiripun para ratu sami berperang ing antawis sesaminipun. Dayang Sumbi pun
inggil panedhanipun piyambak mengasingkan badan ing setunggal bukit
dipunkancani seekor segawon jaleran yaiku pun Tumang.
Nalika saweg nyamleng menenun bebed, torompong (torak) ingkang madya
dipunginakaken bertenun bebed dhawah mengandhap bale-bale. Dayang Sumbi
amargi rumaos lumuh, terlontar ucapan tanpa dipunmanah riyen, piyambakipun
ngujar sinten pun ingkang mendhetaken torak ingkang dhawah menawi berjenis
kelamin kakung, badhe dipundadosaken semahipun, menawi estri badhe
dipundadosaken saudarinya.

Pun Tumang mendhetaken torak uga dipunsukakna dhateng Dayang Sumbi. akibat
tembunganipun punika Dayang Sumbi kedah nyepeng kekah supaosan uga
ujaripun, mila piyambakipun pun kedah emah-emahi pun Tumang. amargi isin,
keraton mengasingkan Dayang Sumbi datheng wana konjuk gesang namung
dipunkancani pun Tumang.

Ing dalu wulan purnama, pun Tumang saged wangsul datheng wujud sejatosipun
dados dewa ingkang tampan, Dayang Sumbi ndugi piyambakipun supena
bercumbu kaliyan dewa ingkang tampan ingkang sayektos yaiku wujud sejatos pun
Tumang. mila Dayang Sumbi akhiripun babaran bayi kakung ingkang dipunsukani
nami Sangkuriang. Sangkuriang tuwuh dados anak ingkang kiyat uga tampan.

Mukawis nalika Dayang Sumbi madya mengidamkan tedha manah ngampun, mila
piyambakipun ngengkenaken Sangkuriang dipunkancani pun Tumang konjuk
berburu datheng wana. saksampune semanten dangu Sangkuriang berburu,
nanging mboten nampak kewan buruan seekorpun. ngantos akhiripun Sangkuriang
ningali seekor andhapan ingkang lema minggat.

Sangkuriang ngengken pun Tumang konjuk mbujeng andhapan ingkang jebulna


yaiku Celeng Wayung Hyang. amargi pun Tumang nepangi Celeng Wayung Hyang
yaiku eyang putri saking Sangkuriang piyambak mila pun Tumang banggi. amargi
kesal Sangkuriang ngajrih-nakuti pun Tumang kaliyan jemparing, nanging sacara
mboten sengaja anak jemparing ucul uga pun Tumang pajah ketujleb anak
jemparing.

Sangkuriang bingung, lajeng amargi mboten saged kewan buruan mila


Sangkuriang pun mbeleh badan pun Tumang uga mendhet manahipun. manah pun
Tumang dening Sangkuriang dipunsukakna dhateng Dayang Sumbi, lajeng
dipunmangsak uga dipuntedhanipun. saksampune Dayang Sumbi nyumerepi
menawi ingkang dipuntedhanipun yaiku manah pun Tumang, semahipun piyambak,
mila kedukanipun pun memuncak mawi-merta sirah Sangkuriang dipungebag
kaliyan sendhok ingkang kedamel saking tempurung krambil dadosipun tatu.

Sangkuriang kajrihan uga mlajar mengker griya. Dayang Sumbi ingkang menyesali
damelanipun sampun mengusir anakipun, madosi uga nimbali-nimbali Sangkuriang
datheng wana mitipun konjuk enggal mantuk, nanging Sangkuriang sampun
kesah.

Dayang Sumbi sedhih sanget uga mit dhateng Sang Hyang tunggil kajengipun
mbenjing dipunpanggihakenaken wangsul kaliyan anakipun. konjuk punika Dayang
Sumbi nglampahaken tapa uga pajeng namung nedha tuwuh-tuwuhan uga sayuran
entah (lalapan). Sangkuriang piyambak kesah mengembara ngepang donya.
Sangkuriang kesah ngguru dhateng kathah pertapa sakti, dadosipun Sangkuriang
sakmenika sanes bocah malih, nanging sampun tuwuh dados satiyang pemuda
ingkang kiyat, sakti, uga gagah perkasa.

Saksampune semanten dangu mlampah datheng arah wetan akhiripun ngantosa


ing arah kilen malih uga tanpa eling sampun tiba wangsul ing panggen Dayang
Sumbi, ibunipun wonten. Sangkuriang mboten nepangi menawi putri elok ingkang
dipunpanggihaken piyambakipun yaiku Dayang Sumbi - ibunipun. amargi Dayang
Sumbi numindakake tapa uga pajeng namung nedha taneman entah, mila Dayang
Sumbi dados tetap elok uga awet enem.

Dayang Sumbi pun nguginipun mboten ngelingi menawi sang ksatria tampan
punika yaiku putranya piyambak. lajeng kaping kalih insan punika ngasih mesra.
kala Sangkuriang madya bersandar mesra uga Dayang Sumbi nyerat rambut
Sangkuriang, tanpa sengaja Dayang Sumbi nyumerepi menawi Sangkuriang yaiku
putranya, kaliyan tanda tatu ing sirahipun, bekas gebagan sendhok Dayang Sumbi.
parandosipun Sangkuriang tetap meksa konjuk emah-emahanipun.

Dayang Sumbi sakiyat tenaga ngupados konjuk menolak. mila piyambakipun pun
bersiasat konjuk menentukan syarat jamben ingkang mboten bokmenawi
dipunkebaki Sangkuriang. Dayang Sumbi nedha kajengipun Sangkuriang
ndamelaken baita uga telagi (tlagi) lebet wanci sadalu kaliyan membendung lepen
Citarum. Sangkuriang nyagahanipun.

Mila dipundamela baita saking setunggal wit ingkang tuwuh ing arah wetan,
tunggul/baku wit punika berubah dados redi Bukit Tanggul. rincikipun ditumpukkan
ing sisih kilen uga dados redi Burangrang. kaliyan bantuan para guriang (makhluk
lembat), bendungan pun hampir rampung dipunnyambut damelaken. nanging
Dayang Sumbi mit dhateng Sang Hyang tunggil kajengipun pangangkah
Sangkuriang mboten kelampahan.

Dayang Sumbi ndhawahaken helai bebed boeh rarang (bebed pethak pikantuk
tenunannya), mila bebed pethak punika bercahaya kados fajar ingkang merekah
ing ufuk wetan. Para guriang makhluk lembat anak buah Sangkuriang kajrihan
amargi ndugi dinten awiti enjang, mila piyambake sedayaa mlajar ngical
bersembunyi ing lebet siti.

Amargi sande ngebaki syarat Dayang Sumbi, Sangkuriang dados gusar uga
mengamuk. ing puncak kedukanipun, bendungan ingkang wonten ing Sanghyang
Tikoro dijebolnya, sumbat aliran lepen Citarum dilemparkannya datheng arah
wetan uga menjelma dados redi Manglayang. toya Talaga Bandung pun dados
surut wangsul. baita ingkang dipunnyambut damelaken rekaos-rekaos
ditendangnya datheng arah ler uga berubah wujud dados redi Tangkuban baita.

Sangkuriang terus mbujeng Dayang Sumbi ingkang mlajar menghindari bujengan


anakipun ingkang sampun kecalan manah sarasipun punika. Dayang Sumbi hampir
tempen dening Sangkuriang ing redi Putri uga piyambakipun pun mit dhateng Sang
Hyang tunggil kajengipun milujengaken piyambakipun, mila Dayang Sumbi pun
berubah dados setangkai sekar jaksi. wodening Sangkuriang saksampune ngantos
ing setunggal panggen ingkang kanaman kaliyan Ujung berung akhiripun ngical
datheng alam gaib (ngahiyang).
KEONG MAS

Raja Kertamarta yaiku Raja saking keRajan Daha. Raja kagungan kalih (2) priyantun
putri, asmanipun Dewi Galuh ugi Candra Kirana ingkang endah ugi sae. Candra Kirana
sampun ditunangkan dening putra makutha keRajan Kahuripan yaiku Raden Inu
Kertapati ingkang sae ugi wicaksana.

sayangipun sedherek kandung Candra Kirana yaiku Galuh Ajeng iri sanget dening
Candra Kirana, amargi Galuh Ajeng katresnan wonten Raden Inu. Lajeng Galuh Ajeng
sowan marang eyang putri sihir kagem nyantet Candra Kirana. PanMasnganipun ugi
mitnah Candra Kirana sahingga Candra Kirana diusir saking Istana tembe Candra
Kirana tindak kesah dateng segara, eyang putri sihir dumadakan njedul lan nyihir
Candra Kirana dados Keong Mas piyambake ugi mbucal Keong Mas wonten segara.
Mungale sihir punika namung badhe ical menawi Keong Mas kepanggih kaliyan
tunanganipun.

Wonten satunggaling dinten sapriyantun eyang putri nembe pados ulam kaliyan jala,
lan Keong Mas kesangkut wonten jala eyang punika. Keong Mas dibeto kondur ugi
dening eyang putri. Wonten dinten saklajenge eyang putri punika pados ulam malih
wonten segara ananging mboten satunggal ulam kang bisa dijaring. Dugi wonten
griyanipun, eyang putri kaget amerga wonten meja sampun cemepak mangsakan
ingkang nyamleng-nyamleng. Eyang putri pitaken wonten manah sinten ingkang girim
mangsakan menika.

Mekaten ugi dinten-dinten saklajengipun eyang putri ngalami kedadosan sami,


enjingipun eyang putri etok-etok menyang segara, piyambake ngindik punapa ingkang
kedadosan wonten griyane, yektos Keong Mas berubah dados wong wadon endah
lajeng mangsak, lajeng eyang putri ngendikan” sinten sampean iku cah ayu? ” Kula
menika putri Kraton Daha ingkang disihir dados Keong Mas dening sedherek Kula
amargi piyambakipun iri dhateng kula ” tembung Keong Mas, lajeng Candra Kirana
berubah kondur malih dados Keong Mas. Eyang putri punika kaget lan gumun ngalami
kedadean menika.

Sawentara pangeran Inu Kertapati mboten kresa mendel kemawon tembe mangertos
Candra Kirana ngilang. Panjenenganipun nggoleki Candra Kirana kanthi nylamur dados
rakyat biasa. Eyang putri sihir akhire mangertos lan ngubah awake dadi manuk gagak
kagem nyilakakake Raden Inu Kertapati.

Raden Inu Kertapati nggumun ndeleng manuk gagak sing bisa ngomong lan meruhi
tujuane. Panjenenganipun nganggep manuk gagak kuwi sakti lan manut, padahal
Raden Inu dipunparingna arah ingkang klintu.

Wonten margi Raden Inu kepanggih kaliyan sapriyantun eyang kakung ingkang nembe
ngeleh, dipunparingi eyang kakung punika dhahar. Jebulna eyang kakung iku
priyantun sakti ingkang sae banjur eyang punika nulung Raden Inu saking manuk
gagak punika.

Eyang kakung punika nggebug manuk gagak kaliyan tekene, manuk punika dados
beluk. Akhire Raden Inu dipunparing priksa wonten pundi Candra Kirana sakmenika,
Raden Inu di dawuhi tindak wonten dhusun dadapan. Saksampune mlaku pirang-pirang
ndina suwene akhire Raden Inu dugi wonten dhusun Dadapan panjenenganipun
mampir wonten setunggal gubuk ingkang kagem nyuwun tirta amargi perbekalane
sampun telas. Tanpa dinyana tanpa dikira panjenenganipun kaget sanget, amargi
saking balik jendela Raden Inu mriksani menawi tunanganipun nembe mangsak.
Akhire sihir kang wis anggawe Candra Kirana dadi Keong Mas ical amargi panggihan
kaliyan Raden Inu. Dumadakan eyang putri kundur dening gubuk punika banjur Candra
Kirana nepangaken Raden Inu wonten eyang putri. Akhire Raden Inu mboyong
tunangane wonten keraton, banjur Candra Kirana nyeriosaken menapa kang wis dadi
tumindak Galuh Ajeng wonten Baginda Kertamarta.

Baginda nyuwun pangapunten dhateng Candra Kirana ugi sawalikipun. Galuh Ajeng
oleh hukuman ingkang setimpal. Amargi ajrih Galuh Ajeng mlayu ana ing ngalas,
lajeng piyambake tiba lan dhawah wonten ing jurang. Akhire Candra Kirana lan Raden
Inu Kertapati krama. Piyambakipun sedaya mboyong eyang putri dadapan ingkang
gumantos punika wonten kraton banjur piyambakipun sedaya rahajenging ngagesang.
KANCIL DADI RAJA

Sawijining dina, nalika Kancil sing golek ngombe ing kali dumadakan krungu
suara tangisan. Kancil banjur goleki saka ngendi arah swara tangisan iku.
Dheweke kaget, sawise weruh singa gedhe banget siap kanggo mongso
kelinci sing pada keweden banget. Senadyan kancil ugo wedi, nanging
supaya para kelinci pada slamet saka Singo banjur kancil njedul saka
panggonane. Karo udara saka gabungan-normal, deweke nggolek nyedhaki
marang singa lan Kelinci.

Karo gaya kaya ora ngerti apa kedaden, Kancil nyalami "Wow .. iki muter
apa / misale jek macem. Apa ngirim aku bukak? ". Takon marang Kelinci.
Weruh rawuh Kancil sing dumadakan, singa banjur kaget lan ngomong
"dasar kancil bodho. Ora ngerteni yen aku lagi luwe. Saiki koe sik bakal tak
pangan". Ngandika singa. Karo nggaya Kancil nanggapi "ora .. kok dadi
wedi? Pancen, napa aku kudu wedi? Aku sing dipigunakaké marang bebaya?
Kabeh aku bisa ngalahake. Kiro-kiro saka baya, macan, malah manungsa
uga wis tau tak kalahake. Aku Sang Raja ana hutan iki, opo sampeyan
ngerti? ". Ngandika Kancil. Singa kaget krungu jawaban saka Kancil. Njedhul
penasaran ana atiné kanggo mbuktekake saka omongane Kancil. "Apa
bener?" Pitakone Singa.

"Yen kowe ora pracaya, kowé bisa takon siji saka penasehatku .. dheweke
dari penasihat ku kang tak percaya ". Mangsuli Kancil maneh. "Sopo kui?
Ngendi aku bisa takon penasehat sing tok omongke kui". Kancil banjur
njawab. "Wow .. iki sampeyan ora ngerti utawa wis gagah ora ngerti? Sing
genggem, dheweke penasehat dipercaya kula. Yen nganti ana apa-apa karo
aku, banjur aku bakal ora cilaka ora bakal ngapura dheweke ". Mangsuli
Kancil karo dipikir saka sok galak. Singa wiwit ing dijamin, mamang,
dheweke wiwit kena pengaruh apa sing dicritake Kancil. Apa liyane, singa
ora kalebu kewan anyar ing ngalas iku. Supaya dheweke ora ngerti tengen
bab kabeh kang ana ing ngalas. "Apa iki tenan ngandika sethitik kewan?
Apa rajamu? Lan apa crita iku kabeh bener? ". Takon singa marang Kelinci.
Sadhar yèn Kancil mung crita kanggo ngapusi, banjur kelinci ngetutake
strategi Kancil. "Ya .. tengen .. iku raja ngalas iki. Naté ngalahake akeh
kewan luwih saka sampeyan, malah mangan dheweke sik pada nglawan..
dheweke dikenal lan di ajeni ing ngalas iki. Yen koe ora pracaya, kowé bisa
takon ing kéwan liyané ing ngalas iki ". ngandika Kelinci. Krungu jawaban
kui, jantung singa wedi sethitik. Banjur wiwit mangu .. nanging pangertèn
saka singa minangka tansah mbudidaya kandel. "Halah .. aku ora bisa
pracaya .. yen kabeh sampeyan ngomong iku bener, ing ngendi iku iso
mbukteke?". Takon singa marang Kancil. Nanging Kancil akeh akale, wektu
iki sawijining posisi minangka Kancil dadi raja hutan ndadekake ngirim
katon kuoso. Supaya kang upaya kanggo tetep kalem ing pasuryan saka
singa.

"Koe arep njaluk bukti? sawetara dina kepungkur, aku uga wis ngalahake
akeh singa kaya sampeyan amarga kemaki ana hutan iki. Aku isih tetep
sirahe ing bolongan ing pinggiran kali minangka mbukteke kanggo kéwan
liya sing pada gawe kekacoan ing ngalas. Yen sampeyan pengin bukti,
sampeyan bisa teka karo aku. Nanging yen munggah kana aja nganti
getuni, amarga kabeh sing sumurup lan rahasia bakal kulawarga ku .. ".
omong Kancil. Nanging sanadyan iku diwiwiti ing dijamin, wedi, bangga iku
singa dipeksa wong kanggo pindhah tangan. "Inggih .. sing wedi. Nanging
yen dadi metu sing padha nasaraké kula, sampeyan loro bakal cilaka
kabeh". Ngandika singa. Kelinci dadi hawatir sethitik.

Pungkasanipun, Kancil, Kelinci, lan singa mlaku menyang pojok kali ing
tengah alas. Padha menyang bolongan ing pinggiran kali, bolongan ana
sethitik jero lan peteng. Mung bayangan saka suryo srengenge kang
ndadekake banyu cetha banget ing bolongan iku dadi mengilap kaya
pangilon. "Nah, saiki sing wis teka .. .. nyedako dhewe singa menyang
bolongan kui. Ing bolongan sing wingi aku njaga sirah singa aku kudu
mangan. Iku supaya éca, lan aku ora arep mbuwang kesempatan yen ana
singa liyane aku bisa kanggo mangan maneh. Ngandika Kancil. Karo raos
wiwiti mangu lan wedi, singa iki wani katon menyang bolongan. Wedi kang
digawe wong wani kanggo ndeleng cetha. piyambakipun mung nyoba
kanggo Ndeleng piyambak. Nanging carane cingak piyambakipun nalika
ngeleng ing bolongan iku pancene sirahe singa ora mlebu. Tanpa nunggu
isyarat, singa langsung kesusu adoh ing wedi. Amarga iya ora arep
dipangan dening Kancil kaya singa ing bolongan.

Ndelok kedadean kui Kancil lan Kelinci mung bisa ngguyu. padha bisa
kanggo wong bodho siasat singa cantik arrogant. Bener, ing bolongan sing
ora ana apa-apa nanging cukup banyu langit supaya dadi kaya kaca.
Amarga singa mung Ndeleng, dheweke ora sadhar yen sirah singa kang ing
bolongan iku bayangane dhewe. Lan sepisan maneh, Kancil wis ngatur
kanggo nyimpen tema. Senajan dhèwèké ndalang dadi raja hutan, iku bisa
dadi Kancil punika raja nyata. Ora amarga kekuatane, nanging amarga saka
gathekan lan tresna ngewangi kewan liya.