You are on page 1of 7

MCQs preparation for Engineering Competitive Exams

Home Engineering Multiple Choice Questions and Answers Engineering Interview Questions Online Tests

Home » Electrical Cables Quiz Questions and Answers » 56 TOP Cables ­ Electrical Engineering Multiple choice Questions and Answers Labels

A.C. Fundamentals

56 TOP Cables ­ Electrical Engineering Multiple choice Questions A.C. Fundamentals and circu
Online Quiz Questions
and Answers AC Fundamentals and Circui
Online Quiz Questions
Airport Engineering Objectiv
Latest Cables Interview Questions and Answers List and Answers
Airport Engineering Online Q
1.  The insulating material for a cable should have Questions
(a)  low cost  Applied Mechanics and Grap
(b)  high dielectric strength Objective Questions and Ans
(c)     high mechanical strength Applied Mechanics and Grap
(d)  all of the above Online Quiz Questions
Ans: d Building Materials and Const
Objective Questions and Ans
2.  Which of the following protects a cable against mechanical injury ? Cables Online Quiz Question
(a)     Bedding  Cables Online Quiz Question
(b)     Sheath Answers
(c)     Armouring  Chemical Engineering Multip
(d)     None of the above Questions and Answers
Ans: c CIRCUIT THEORY AND ELEC
NETWORKS Questions and A

3.  Which of the following insulation is used in cables ? Circuits and Circuit Theory Q


Questions and Answers
(a)  Varnished cambric 
Civil Engineering Interview Q
(b)  Rubber  and Answers pdf download f
(c)     Paper
competitive and entrance ex
(d)     Any of the above
Compressors
Ans: d
Concrete Technology and De
Concrete Structures Objectiv
4.  Empire tape is Questions
(a)  varnished cambric Construction Planning and M
(b)  vulcanised rubber Objective questions and Ans
(c)     impregnated paper Construction Planning and M
(d)     none of the above Online Quiz Questions
Ans: a Control Systems Quiz Quest
Answers
5. The thickness of the layer of insulation on the conductor, in cables, depends upon CSE Course Questions and A
(a)     reactive power Current Electricity Objective
(b)     power factor questions and Answers
(c)  voltage Current Electricity Online Qu
(d)  current carrying capacity Questions
Ans: c D.C. Generators Quiz Questi
Answers

6. The bedding on a cable consists of D.C. Motors Quiz Questions 
Answers
(a)     hessian cloth    
DC Generators Online Quiz Q
(b)     jute
(c)  any of the above DC Motors Online Quiz Ques
(d)  none of the above Design of Masonry Structure
Questions and Answers
Ans: c
Design of Steel Structures O
Questions
7. The insulating material for cables should
Design of Steel Structures O
(a)     be acid proof
Questions
(b)     be non­inflammable
Docks and Harbor Engineerin
(c)  be non­hygroscopic Questions and Answers
(d)  have all above properties
ECE Objective type Question
Ans: d Answers
ECE Questions and Gate and
8.  In a cable immediately above metallic sheath _____ is provided. Competitive Questions and A
(a)     earthing connection Economics of Power Generat
(b)     bedding  Quiz Questions
(c)     armouring Economics of Power Generat
(d)     none of the above Questions and Answers
Ans: b Electric Traction Quiz Questi
Answers
9.  The current carrying capacity of cables in D.C. is more thanthat in A.C. mainly due to
(a)     absence of harmonics Electrical Cables Quiz Questi
(b)     non­existence of any stability limit Answers
(c)  smaller dielectric loss Electrical Engineering Materi
Questions
(d)  absence of ripples
(e)  none of the above Electrical Engineering Materi
Questions and Answers
Ans: c
Electrical Engineering MCQs

10.   In case of three core flexible cable the colour of the neutral is Electrical Machine Design Qu
Questions and Answers
(a)     blue 
Electrical Mechine online Qu
(b)     black
(c)  brown Electrical Mechine Online Qu
(d)  none of the above ELECTRICAL OBJECTIVE QUE
WITH ANSWERS
Ans: a
Electrolysis and Storage of B
Online Quiz questions
11  cables are used for 132 kV lines.
Electrolysis and Storage of B
(a)     High tension   
Quiz Questions and Answers
(b)     Super tension
Electromagnetic Induction O
(c)  Extra high tension Questions
(d)  Extra super voltage
Electromagnetic Induction Q
Ans: d Questions and Answers
Electromagnetic Objective ty
12.  Conduit pipes are normally used to protect _____ cables. questions and answers
(a)  unsheathed cables Electrostatics Online Quiz Qu
(b)  armoured Electrostatics Quiz Questions
(c)  PVC sheathed cables Answers
(d)  all of the above Engineering Material Model O
Ans: a papers
Engineering Material Online 
13.  The minimum dielectric stress in a cable is at Questions and Answers
(a)     armour  Engineering Material Online 
(b)     bedding Engineering Materials Object
(c)  conductor surface Questions and Answers
(d)  lead sheath Engineering Mechanics Obje
Ans: d Questions and Answers
Engineering Mechanics Onlin
Tests
14.  In single core cables armouring is not done to
(a)     avoid excessive sheath losses Engineering Mechanics Onlin
Questions
(b)     make it flexible
Engineering Mechanics Quiz 
(c)  either of the above
and Answers
(d)  none of the above
Engines
Ans: a
Environmental Engineering O
type Questions and Answers
15.  Dielectric strength of rubber is around
Environmental Engineering O
(a)     5 kV/mm  Questions
(b)     15 kV/mm
Fluid Mechanics Interview Q
(c)     30 kV/mm 
Fluid Mechanics Objective ty
(d)     200 kV/mm Questions and Answers
Ans: c
Fluid Mechanics Online Quiz 
Fluid Mechanics Problems Qu
16.  Low tension cables are generally used up to choice questions download f
(a)     200 V 
Gas Turbines and Jet Engine
(b)     500 V paper1
(c)     700 V  Gas Turbines and Jet Engine
(d)     1000 V type Questions and Answers
Ans: d Gas Turbines and Jet Engine
Online Practice tests
17.  In a cable, the maximum stress under operating conditions is at Gas Turbines and Jet Engine
(a)     insulation layer Gate Preparation questions f
(b)     sheath  Heat Transfer Objective type
(c)     armour and Answers
(d)     conductor surface Heat Transfer Online Test
Ans: d Heating and Welding Online 
Questions
18.  High tension cables are generally used up to Heating and Welding Quiz Q
(a)     11kV  and Answers
(b)     33kV Highway engineering Object
(c)     66 kV  questions and answers
(d)     132 kV Highway Engineering Online
Ans: a Questions
Hydraulic Machines Objectiv
Questions and Answers
19.  The surge resistance of cable is
(a)     5 ohms  Hydraulics and Fluid Mechan
Objective Questions and Ans
(b)     20 ohms
Hydraulics and Fluid Mechan
(c)     50 ohms            
Quiz questions
(d)     100 ohms
Hydrolic Mechines Engineerin
Ans: c Questions
Hydrolic Mechines Test 1 
20.  PVC stands for Questions
(a)     polyvinyl chloride I.C. Engines Objective type 
(b)     post varnish conductor and Answers
(c)  pressed and varnished cloth IE Engines Quiz Questions
(d)  positive voltage conductor Industrial Drives ­ Electrical 
(e)  none of the above mcqs
Ans: a Industrial Drives Quiz Quest
Answers

  In the cables, the location of fault is usually found out by comparing Industrial Engineering Objec
Questions and Answers
(a)  the resistance of the conductor
Irrigation
(b)  the inductance of conductors
(c)  the capacitances of insulated conductors Machine Design Objective Ty
Questions and Answers
(d)  all above parameters
Machine Design Online Quiz 
Ans: c
Machine Design Quiz Questio
Answers
22.  In capacitance grading of cables we use a ______ dielectric.
Magnatic Circuit Online Quiz
(a)     composite 
(b)     porous Magnetic Circuit Online Quiz
(c)     homogeneous     Magnetic Circuit Quiz Questi
Answers
(d)     hygroscopic
Ans: a Magnetism and Electromagn
Online Quiz Questions
Magnetism and Electromagn
23.  Pressure cables are generally not used beyond
Questions and Answers
(a)     11 kV 
Measurement and Instrumen
(b)     33 kV Questions and Answers
(c)     66 kV 
Mechanical Engineering Obje
(d)     132 kV Questions and Answers
Ans: c Mechanical Engineering Onli
Exams
24.  The material for armouring on cable is usually Mechanical Engineering Onli
(a)     steel tape Exams
(b)     galvanised steel wire Network Theorems Online Q
(c)  any of the above Questions
(d)  none of the above Network Theorems Quiz Que
Ans: c Answers
Nozzles and Turbines Object
Questions
25.  Cables, generally used beyond 66 kV are
(a)     oil filled  Nuclear Power Plants Object
questions and answers
(b)     S.L. type
(c)     belted  Nuclear Power Plants Online
Questions
(d)     armoured
Online tests for interview
Ans: a
Polyphase Induction Motors 
Questions
26.  The relative permittivity of rubber is
Polyphase Induction Motors 
(a)  between 2 and 3 Questions and Answers
(b)  between 5 and 6
Power Plant Engineering Onl
(c)  between 8 and 10 Questions
(d)  between 12 and 14 Power Plant Engineering Qui
Ans: a and Answers
Process Instrument and Con
27.  Solid type cables are considered unreliable beyond 66 kV because Quiz Questions
(a)     insulation may melt due to higher temperature Production management and
(b)     skin effect dominates on the conductor Engineering Online Quiz Que
(c)  of corona loss between conductor and sheath material Production Technology Objec
(d)  there is a danger of breakdown of insulation due to the presence of voids Questions and Answers
Ans: d Railway Engineering Online Q
Questions

28.  If the length of a cable is doubled, its capacitance Railways ­ Civil Engineering 


and Answers
(a)  becomes one­fourth
Rectifiers and Converters Qu
(b)  becomes one­half
Questions and Answers
(c)  becomes double
Refregiration and air Conditi
(d)  remains unchanged Online Practice Test
Ans: c
Refrigeration and Air Conditi
Objective type Questions an
29.  In cables the charging current Single Phase Induction Moto
(a)  lags the voltage by 90° Questions and Answers
(b)  leads the voltage by 90° Soil Mechanics and Foundati
(c)  lags the voltage by 180° Engineering Objective Quest
(d)     leads the voltage by 180° Answers
Ans: b Soil Mechanics and Foundati
Engineering Online Quiz Que
30.  A certain cable has an insulation of relative permittivity 4. If the insulation is replaced by one of relative permittivity 2, Steam Boilers
the capacitance of the cable will become Steam Boilers and Turbines 
practice Questions
(a)     one half 
(6)     double Steam Boilers and Turbines 
Questions
(c)  four times 
Strength of Materials Object
(d)     none of the above
Questions and Answers
Ans: a
Strength of Materials Online
Questions
31.  If a cable of homogeneous insulation has a maximum stress of 10 kV/mm, then the dielectric strength of insulation
Strength of Materials Questi
should be Answers
(a)     5 kV/mm  Strengths of Meterials Online
(b)     10 kV/mm Questions
(a)     15 kV/mm  Structural Analysis Objective
(d)     30 kV/mm and Answers
Ans: b Structural Analysis Online Q
Questions
32.  In the cables, sheaths are used to Surveying Online Quiz Quest
(a)     prevent the moisture from entering the cable Surveying Problems Quiz qu
(b)     provide enough strength Switchgear Protections Onlin
(e)  provide proper insulation Questions
(d)  none of the above Switchgear Protections Quiz 
Ans: a and Answers
Synchronous Motors Online 
33.  The intersheaths in the cables are used to Questions

(a)     minimize the stress Synchronous Motors Quiz Qu
Answers
(b)     avoid the requirement of good insulation
(c)  provide proper stress distribution Theory of Machines Objectiv
Questions and Answers
(d)  none of the above
Theory of Machines Online Q
Ans: c Quesions
Theory of Machines Online Q
34.  The electrostatic stress in underground cables is Questions
(a)     same at the conductor and the sheath Thermodynamics Model Exam
(b)     minimum at the conductor and maximum at the sheath
Thermodynamics Objective T
(c)     maximum at the conductor and minimum at the sheath Questions and Answers
(d)  zero at the conductor as well as on the sheath Thermodynamics Online Elec
(e)  none of the above ­ Mechanical Engineering Tes
Ans: c Thermodynamics Online Elec
4 ­ Mechanical Engineering T
35.  The breakdown of insulation of the cable can be avoided economically by the use of Thermodynamics Online Mod
(a)  inter­sheaths Thermodynamics Online Qui
(b)  insulating materials with different dielectric constants And Answers
(c)  both (a) and (b) Thermodynamics Sample Mo
(d)  none of the above TOP Civil Engineering Multip
Ans: c Questions and Answers
Transformers Online Quiz tes
36.  The insulation of the cable decreases with Transformers Quiz Questions
(a)  the increase in length of the insulation Answers
(b)  the decrease in the length of the insulation Transmission and Distributio
(c)  either (a) or (b) Questions and Answers
(d)  none of the above Transmission and Distributio
Ans: a Questions
Tunnel Engineering Objective
Questions and Answers
37.  A cable carrying alternating current has
(a)  hysteresis losses only Water Resources and Irrigat
Engineering
(b)  hysteresis and leakage losses only
Water Resources Engineering
(c)  hysteresis, leakage and copper losses only
Hydrology Online Quiz Ques
(d)  hysteresis, leakage, copper and friction losses
Ans: b

38.  In a cable the voltage stress is maximum at
(a)     sheath 
(6)     insulator
(e)  surface of the conductor
(d)     core of the conductor
Ans: d

39.  Capacitance grading of cable implies
(a)  use of dielectrics of different permeabilities
(b)  grading according to capacitance of cables per km length
(c)  cables using single dielectric in different concentrations
(d)  capacitance required to be introduced at different lengths to counter the effect of inductance
(e)  none of the above
Ans: a

40.  Underground cables are laid at sufficient depth
(a)     to minimise temperature stresses
(b)     to avoid being unearthed easily due to removal of soil
(c)  to minimise the effect of shocks and vibrations due to gassing vehicles, etc.
(d)  for all of the above reasons
Ans: c

41.  The advantage of cables over overhead transmission lines is
(a)     easy maintenance
(b)     low cost
(c)  can be used in congested areas
(d)  can be used in high voltage circuits
Ans: c

42.  The thickness of metallic shielding on cables is usually
(a)     0.04 mm 
(b)     0.2 to 0.4 mm
(e)  3 to 5 mm 
(d)     40 to 60 mm
Ans: a
43.  Cables for 220 kV lines are invariably
(a)     mica insulated  
(b)     paper insulated
(c)  compressed oil or compressed gas insulated
(d)  rubber insulated
(e)  none of the above
Ans: c

44.  Is a cable is to be designed for use on 1000 kV, which insulation would you prefer ?
(a)     Polyvinyle chloride
(b)     Vulcanised rubber
(c)  Impregnated paper
(d)  Compressed SFe gas
(e)  none of the above
Ans: d

45.  If a power cable and a communication cable are to run parallel the minimum distance between the two, to avoid
interference, should be
(a)     2 cm 
(b)     10 cm
(c)     50 cm 
(d)     400 cm
Ans: c

46.  Copper as conductor for cables is used as
(a)  annealed
(b)  hardened and tempered
(c)  hard drawn
(d)  alloy with chromium
Ans: a

47.  The insulating material should have
(a)  low permittivity
(b)  high resistivity
(c)  high dielectric strength
(d)  all of the above
Ans: d

48.  The advantage of oil filled cables is
(a)  more perfect impregnation
(b)  smaller overall size
(c)  no ionisation, oxidation and formation of voids
(d)  all of the above
Ans: d

49.  The disadvantage with paper as insulating material is
(a)     it is hygroscopic
(6)     it has high capacitance
(c)  it is an organic material
(d)  none of the above
Ans: a

50.  The breakdown voltage of a cable depends on
(a)     presence of moisture
(b)     working temperature
(c)  time of application of the voltage
(d)  all of the above
Ans: d

51.  It is difficult to maintain oil filled cables.
(a)   Yes
(b)   No
Ans: a

51.  In capacitance grading a homogeneous dielectric is used. 
(a)   Yes
(b)   No
Ans: b

52.  In congested areas where excavation is expensive and inconvenient 'draw in system' of laying of underground cables
is often adopted.
(a)   Yes
(b)   No
Ans: a

53.  Natural rubber is obtained from milky sap of tropical trees.
(a)   Yes
(b)   No
Ans: a

54.  Rubber is most commonly used insulation in cables.
(a)   Yes
(b)   No
Ans: a

55.  Polyethylene has very poor dielectric and ageing properties. 
(a)   Yes
(b)   No
Ans: b

56. The metallic sheath may be made of lead or lead alloy or of aluminium.
(a)   Yes
(b)   No
Ans: b

+2   Recommend this on Google

Labels: Electrical Cables Quiz Questions and Answers

No comments:
Post a Comment

Enter your comment...

Comment as:  Hussam (Google) Sign out

 
Publish Preview   Notify me

Newer Post Home Older Post

Subscribe to: Post Comments (Atom)

Popular Posts

Electrical Engineering Multiple Choice Questions and Answers
Here you can find objective type Electrical Engineering questions and answers for interview and entrance examination.  Electrical Engineeri...

Mechanical Engineering Multiple Choice Questions and Answers List
Mechanical Engineering questions and answers with explanation for interview, competitive examination and entrance test. Fully solved exampl...

152 TOP Thermodynamics ­ Mechanical Engineering Multiple choice Questions and Answers List
Thermodynamics Questions and Answers pdf free download 1. Which of the following variables controls the physical properties of a perfect...

135 TOP Transformers ­ Electrical Engineering Multiple Choice Questions and Answers
Latest Transformers Interview Questions and Answers List 1.  Which of the following does not change in a transformer ? (a)  Current (b...

Civil Engineering Questions and Answers
Civil Engineering questions and answers with explanation for interview, competitive examination and entrance test. Fully solved examples wi...

250 TOP Fluid Mechanics ­ Mechanical Engineering Multiple choice Questions and Answers List
Latest Fluid Mechanics Questions and Answers pdf free download 1. Fluid is a substance that (a) cannot be subjected to shear forces ...

109 TOP Measurement and Instrumentation ­ Electrical Engineering Multiple choice Questions and Answers
Latest Measurement and Instrumentation Questions and Answers List 1. The use of _____ instruments is merely confined within laboratories ...

118 TOP Current Electricity ­ Electrical Engineering Multiple Choice Questions and Answers
Latest Current Electricity Questions and Answers List 1. The S.I. unit of power is (a) Henry (b) coulomb (c) watt (d) watt­hour A...

250 TOP I.C. Engines ­ Mechanical Engineering Multiple choice Questions and Answers List
I.C. Engines Questions and Answers pdf free download 1. The working cycle in case of four stroke engine is completed in following number...

102 TOP Transmission and Distribution ­ Electrical Engineering Multiple Choice Questions and Answers
Latest Transmission and Distribution Questions and Answers List 1. By which of the following systems electric power may be transmitted ? ...
Powered by Blogger.