You are on page 1of 9

tips marble kek

:
📌bahagikan adunan sama bnyk
📌pastikan warna pilihan utk diselang seli,warna lembut kemudian pekat utk bg marble nmpk menarik
dan cantik.
📌selepas siap buat marble hempas slow loyang supaya xde bubble di bahagian ats.
📌bakar pd suhu sederhana jgn terlalu pns supaya corak di atas kelihatan cantik dan x garing(ikot suhu
oven masing2)
RED VELVET MARBLE CHEESE CAKE
📌adunan masih adunan yg sama cuma dalam susu letakkn 1sb cuka kemudian br campurkn susu dalam
bowl.
📌bahagikn adunan pd 2 bahagian.
📌warnakn 1 adunan dgn red velvet paste(cecair) lg 1 isikn serbuk vanilla (brand meriah)
📌kemudian selang selikn adunan dan blh bakar.
📌utk 1 adunan blh dapat 2 loyang petak bersaiz 6x6x2 @ loyang bulat bersaiz 6" utk 2 loyang jika nk
buat sebiji kek gunakn saiz loyang 9x3 bulat petak 8x8x2 mmg akn naik cantik
📌harga market utk marble cheese cake 1 adunan rm40 (kosong) xde deco
PANDAN MARBLE CHEESE CAKE
📌adunan masih sama seperti resepi
📌mskkn paste pandan semasa mixer bahan pewarna x perlu isi lg.pewarna isi selepas sudah dibahagikn
adunan pd 2 bahagian.
📌ambil 1 adunan yg dah dibahagikn td warnakn dgn pewarna hijau isikan kelapa kering putih dlm 2sb
kemudian kacau rata.
📌dalam lg 1 bekas adunan yg putih td mskkn kelapa kering yg dah diwarnakn dgn pewarna hijau
kemudian kacau rata.
📌selepas siap adunan blh la marblekn kek n bakar.
MARBLE CHEESE CAKE OREO
📌adunan masih sama seperti resepi
📌bahagikan adunan pada 2 bahagian
📌oreo pecahkan menjadi serbuk halus kemudian isi ke dalam adunan yg putih kacau rata x perlu isi
pewarna.
📌dalam adunan lg 1 isikan emulco coklat dan kacau rata
📌setelah adunan dah siap blh la marblekn adunan dan bakar.
PERASA ASAS MARBLE CHEESE CAKE..
📌blh gunakn perasa atau emulco utk kek marble mcm oren strwberry anggur apple durian mangga.
📌pastikn selang seli dgn warna yg menarik ☺️

📌HARGA UTK SETIAP KEK BERLAINAN JADI SEBELUM BUAT SILA KIRA KOS UTK DPTKN
HARGA JUALAN.

.

.

📌OPTION:blh parut cheddar cheese sedikit supaya kek nmpk berlainan dr yg lain. 📌deco guna fc simple deco sj BLACK FOREST CAKE 📌kek asas adalah kek coklat 📌kek dibelah 2 kemudian isi fc pd lapisan bawah letak blueberry filling lapis kek lg dan tutup keseluruhan kek dgn fc 📌deco simple kek kemudian layerkan sj blueberry filling dan tabur sedikit choclat rice utk membezakn black forest cake dan blueberry cake PANDAN 📌kek asas adalah kek pandan 📌warnakn kelapa kering dgn pewarna hijau kemudian keringkn atau ambik sedikit kek simpankn dlm peti supaya keras dan ramas kek supaya jd serbuk halus utk ditabur atas kek.TIPS SPAN CAKE: 📌 pastikan mixer bahan betul2 gebu dgn kelajuan yg max 📌 pastikan kaup balik minyak dgn adunan sekata dan tidak terlalu lama kerana blh menyebabkan adunan menjd cair 📌 seeloknya guna telur gred A atau B sj 📌 pastikan loyang di alas dan oles majerin sekata 📌 timbang setiap adunan mengikut kesesuaian loyang supaya kek masak sekata 📌 suhu oven jgn terlalu panas ini blh menyebabkan kek masak diatas n bawah tp tgh masih mentah CARA JUALAN: 1-kek budget/viral 📌 1 mase order harus melebihi 15bj br akn dapat keuntungan 📌 buka order sekurang2 1 minggu utk kita kumpul order dan buat 📌 tetapkan tarikh penghntaran dan 1 tempat sj utk cod supaya masa n duit kita jimat. 📌 jika cod sampai ke rumah caj penghntaran dikenakn ikot kawasan 📌 jika kek budget customers req utk letak "hppy birthday atau sebagainya caj setiap peralatan kita guna" 11 JENIS KEK BUDGET/VIRAL 📌 📌 📌 📌 📌 📌 📌 📌 📌 📌 📌 OREN/STRAWBERRY/BLUEBERRY/KIWI/MANGGA/LAICI 📌cara utk deco kek mengunakn filling dan buah sama seperti step bergambar diberi 📌filling blh dibeli di bakery. 📌utk isi buah digalakkn pd kek budget bkn kek viral TIRAMISU CAKE 📌kek asas adalah kek vanila 📌kek dibelah 2 kemudian renjis air nescafe br isi fc lapiskn kek lg dan renjis lg air nescafe br tutup keseluruhan kek dgn fc 📌kemudian blh ayakkn serbuk koko jgn terlalu tebal. 📌kek dibelah 2 kemudian layer fc lapis kek dan tutup keseluruhan kek dgn fc simple deco dan tabur serbuk kek. 📌isi sedikit pewarna hijau dlm fc dan kaup balik slow jgn terlalu lama nti fc cair 📌kek dibelah 2 kemudian layer fc lapis kek dan tutup keseluruhan kek dgn fc simple deco dan last tabur kelapa kering atau serbuk kek RED VELVET 📌kek asas adalah kek vanila di isi pewarna merah dan sedikit serbuk koko sj 📌ambik lebihan kek dan simpan di dalam peti tgu keras kek blh ramas utk ambik serbuk dan tabur atas kek. . 📌jika ada buah potong halus dan tabur di tgh kek atau atas.

RESEPI GANACHE BUDGET 130g choclat mskn 50g susu cair 1sb minyak msk 📌suamkn susu dgn cara double boild kemudian mskkn coklat dan kacau rata br mskkn mnyk ratakn.sejukkn ganache sblm curah di atas kek. .ganache tahan 3 bulan di peti biasa.COKLAT CAKE LAYER GANACHE 📌kek asas adalah kek coklat 📌kek dibelah 2 kemudian layer fc lapis kek dan tutup keseluruhan kek dgn fc deco simple setting kek dlm peti lbh kurang 1jam br paip ganache dr atas kek dan dgn mngunakn pisau lepa kek ratakn coklat supaya coklat turun ke sisi kek. 📌simpan ganache di dlm peti jika tidak habis.

.

.

.

kalau ada nak cari apa-apa. Selepas masukkan tepung yang terakhir. Lekangkan bahagian tepi kek dengan spatula dan terbalikkan atas redai. 5. 11. 10. Bahan-bahan untuk membuat Sourcream Buttercake :- 1. Sediakan loyang 10 x 10 yang telah dialas dengan baking paper. Tepung self rising flour (cikgu suka Blue Key) 280gram 2. Sourcream brand Sunglo 200gram 6.suhu bilik (cikgu suka butter La Belle) 250gram 4. Putar semula pada kelajuan perlahan dan masukkan telur satu persatu. Panaskan oven pada suhu 170 (atau mengikut kesesuaian oven) selama 15 minit. 3.. Hentak loyang sebanyak 3 kali. 8. Sejukkan seketika kek selama 15 minit. 14. 7. Boleh cucuk dengan cake tester di bahagian tengah kek selepas 40 atau 45 minit. 12. 13..suhu bilik 1 sudu kecik Esen Vanilla (cikgu suka Creamy Vanilla) Cara-cara membuat Sourcream Buttercake :..(Sila rujuk video) 1. Kaup balik adunan hingga rata menggunakan spatula.45 minit atau hingga cukup masak. 6. 4. Pukul Butter dan Gula Kastor sehingga kembang dan gebu. Kemudian terbalikkan semula di atas board kek. Pure Butter ..Berhentikan mixer dan kaup balik adunan. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan. Telur Gred B 6 biji (atau ditimbang tanpa kulit jumlah berat lebih kurang 310gram) 5. putar sekejap dan berhentikan mixer. Kalau guna mixer Kitchen Aid atau Kenwood boleh putar selama 5 minit pada kelajuan sederhana. boleh tabur snow powder untuk nampak lebih berseri dan boleh terus simpan kek di dalam kotak atau bekas betutup. 9. 2.suhu bilik(cikgu suka butter La Belle) 6 biji Telur Gred B 6 biji (atau ditimbang tanpa kulit jumlah berat lebih kurang 310gram) 200gram Sourcream brand Sunglo . cikgu dah list kan semua info dan video :) Resepi Sourcream Buttercake 280gram Tepung self rising flour (cikgu suka Blue Key) 370gram Gula kastor (boleh kurangkan kalau rasa manis) 250gram Pure Butter . Bila kek dah betul-betul sejuk.10 minit. Esen Vanilla (cikgu suka Creamy Vanilla) 1 sudu kecik . Kalau guna hand mixer boleh putar selama 8 . Gula kastor 370gram (boleh kurangkan kalau rasa manis) 3.Assalamualaikum semua. boleh cari kat bawah ni ye. Bakar adunan di dalam oven selama 40 . Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga rata. Masukkan tepung berselang seli dengan Sourcream Sunglo.