You are on page 1of 2

ENGINEERING GEOLOGY

1. Naturally occurring inorganic compound with a definite chemical composition is called


A) Mineral B) Rock C) Both D) None
Correct Answer - A

2. Which type of clay is used as a drilling mud


a) China clay b) Bentonite Clay c) Fullers Earth d )Fire Clay
Correct Answer - B

3. Rocks form through cooling and crystalisation of molten rock are called
A) Metamorphic rocks B) minerals C) Igneous rocks D) both b & c
Correct Answer - C

4. The amount of dip measured along the strike direction of a vertical bed is always
a) 90 b) 60 c) 45 d) 0
Correct Answer - D

5. The rock type characterised by the presence of moulded pebbles of rock material cemented
together by a fine grained matrix is called
A) Conglomerate B) Illite C) Both D) None
Correct Answer - A

6. ____________ is a chemical precipitate of silica.


A) Chert B) Quartz C) Talc D) none
Correct Answer - B

7. _______ refers to the grain size, shape and mutual arrangement of the rock grains
A) Cristal size B) Appearance C) Texture D) None
Correct Answer - C

8. Which of the following rocks are completely unfoliated


a) Slates b) Schist c) Phyllites d) Hornfelses
Correct Answer - D

9. Metamorphic rocks are formed through the transformation of ___________ under increased
temperature and pressure.
A) Pre existing rock B) Parent rock C) Both D) None
Correct Answer - A

10. Marble is a ___________________ rock


A) Igneous rock B) Metamorphic rock C) Both a & b D)Sedimentary rock
Correct Answer - B
11. The process of removal of weathered material from the place of its formation is called ________
a) weathering b) erosion c)denudation d)interrelated process
Correct Answer - B

12. _________ analysis makes use of the definite atomic structure.


a) X-rays b) physical properties c)chemical composition d)optical properties

Correct Answer - A

13. The ________ may be the general appearance of mineral surface is reflected light.
a) lusture b) streak c)colour d)form
Correct Answer - A

14. What is the form of olivine


a) spongy form b)bladed form c)prismatic d)nodular form
Correct Answer : C

15. What is the hardness for fluorite


a) 10 b) 9 c) 5 d) 4
Correct Answer : D

16. The distance between the successive crests or troughs is called __________
a) hinge b) wave length c) crest d) axis
Correct Answer : B

17. The angle between the fault plane and a vertical plane is called ________
a) hade b) footwall c)hanging wall d) throw
Correct Answer : A

18.The size of an earthquake is defined by its _________________


a)intensity b) magnitude c) intensity and magnitude d) none of these
Correct Answer : C

19.The sides of the valley on which the dam structure rests is called as____________________
a) abutment b) sluice c) Toe d)Heel
Correct Answer : A

20.The land surface is covered by loose soil due to natural weathering phenomenon is called ________
a) saturated b) un saturated c) water table d)all of these
Correct Answer : C