You are on page 1of 6

 Contact Us | Use Of Term | Privacy Policy | Sitemap

Electrical Engineering Materials Objective


Questions Answer (PDF)
 AUTHOR DESK    March 13, 2018    2 Comments

 Share  Tweet  Share  Share  Share  Print

1 Shares
Total

Electrical Engineering Materials Objective Questions Answer


(PDF)

1. The metal having the lowest temperature coefficient of resistance is ………… .


(a) gold
(b) copper
(c) aluminum
(d) Kaithal

Answer: (a)
2. Commonly used conducting materials are …………… .
(a) copper
(b) aluminum
(c) both (a) and(b)
(d) copper and silver

Answer: (c)

3. Which of the following material is preferred for transmitting electing energy


over the long distance
(a) Copper
(b) Aluminium
(c) Steel reinforced copper
(d) steel reinforced Aluminium

Answer: (d)

4. The kinetic energy of a bounded electron is ……………


(a) less than that of unbounded electron
(b) greater than that of unbounded electron
(c) equal to that of unbounded
(d) infinite

Answer: (a)

5.The conductivity of a conductor can be increased by ……… .


(a) decreasing its temperature
(b) increasing its temperature
(c) decreasing its vibration
(d) increasing its vibration

Answer: (a)
6. A highly conductive material must have …………… .
(a) highest conductivity
(b) lowest temperature co-efficient
(c) good mechanical strength
(d) all of the above

Answer: (d)

7. Superconductivity is observed for ………….. .


(a) infrared frequencies
(b) d.c. and low frequency
(c) a.c. and high frequency
(d) frequencies having no effect

Answer: (a)

8. The superconductivity is due too ……………. .


(a) the crystal structure having no atomic vibration at 00k
(b) all electrons interact in the superconducting state
(c) the electrons jump into the nucleus at 00k
(d) none of the above

Answer: (a)

9. The value of critical field below the transition temperature will……… .


(a) increase
(b) decrease
(c) remain unchanged
(d) any of the above

Answer: (a)
10. In a superconductor, the value of critical density depends upon ………….. .
(a) magnetic field strength
(b) temperature
(c) either (a) or (b)
(d) both (a) and (b)

Answer: (d)

11. Superconductors are becoming popular for use in ……….. .


(a) generating the very strong magnetic field
(b) manufacture of bubble memories
(c) generating electrostatic field
(d) generating regions free from magnetic field

Answer: (a)

12. High resistively materials are used in …………. .


(a) precision instruments
(b) heating elements
(c) motor starters
(d) all of the above

Answer: (d)

13. …………. Is invariably used for peak load.


(a) Nuclear power plant
(b) steam turbine plant
(c) Pumped storage
(d) None of the above

Answer: (c)
14. Which of the following is not an operating cost?
(a) Maintenance cost
(b) Fuel cost
(c) Salaries of high officials
(d) Salaries of operating staff

Answer: (c)

15. Which of the following is the essential requirement of peak load plant?
(a) It should run at high speed
(b) It should high voltage
(c) It should be small in size
(d) It should be capable of starting quickly

Answer: (d)

16. Large capacity generators are invariable………… .


(a) water cooled
(b) natural air cooled
(c) forced air cooled
(d) hydrogen cooled

Answer: (d)

17. By the use of which of the following power factor can be improved?
(a) Phase advancers
(b) Synchronous compensators
(c) Static capacitors
(d) Any of the above

Answer: (a)
18. An inducting motor has relatively high power factor at…………
(a) rated r.p.m
(b) no lad
(c) 20 percent load
(d) near full load

Answer: (d)

19. Which of the following is the disadvantage due to low power factor?
(a) Poor voltage regulation
(b) Increased transmission losses
(c) The high cost of equipment for a given load
(d) All of the above

Answer: (d)

20. In a distribution system, in order to improve factor, the synchronous


capacitors are installed
(a) at the receiving end
(b) at the sending end
(c) either (a) or (b)
(d) none of the above

Answer: (a)

21. Static capacitors are rated in terms of …………


(a) kW
(b) kWh
(c) kVAR
(d) none of the above

Answer: (c)