You are on page 1of 8

Aktiviti 4

Bidang Akademik
Tajuk “Ikut saya”
Tema Angkat tangan
Objektif Mendengar untuk memahami dan bertindak balas
Masa 30 minit
Sasaran Murid Tahun 1
Bahan Anggota badan
Langkah-langkah 1. Guru memberi beberapa arahan kepada pelajar.(Sila rujuk lampiran
4)
2. Arahan yang dulu boleh diberikan dengan lambat dan jelas
3. Pelajar-pelajar perlu melakukan pergerakan mengikut arahan yang
diberi oleh guru bimbingan
3. Selepas itu, arahan boleh berulang-ulang dan semakin laju .
4. Pelajar mesti memberi respon dengan segera apabila arahan diberi
oleh guru
Nilai Bekerjasama
Mematuhi peraturan dan arahan
Bertanggungjawab
Penilaian Aktiviti Murid melalui arahan guru untuk membuat respon dengan segera
Falsafah Bertindak balas dan mendengar ada berkaitan yang rapat

“letak tangan”. Lampiran 4 Arahan: Arahan dulu perlu perlahan 1. “Angkat dua tangan” 2. Guru boleh semakin meningkatan kelajuan arahan berikut dan arahan boleh berulang-ulang serta boleh tiba-tiba berubah arahan Contohnya: “angkat tangan kiri !”. Kalau guru tidak cakap letak tangan. “Angkat tangan kanan” 5. “angkat tangan kanan!”. “letak tangan”. “angkat tangan ”. “letak tangan”. “angkat tangan kiri!”. Pelajar perlu bertindak balas apabila arahan diberi daripada guru dan semakin bertindak balas dengan segera . “angkat tangan”. pelajar tidak dibenarkan letak tangan 6. “Angkat tangan kiri” 4. “angkat tangan”” 7. ““angkat tangan”. “angkat tangan kiri!”. “Angkat tangan kanan ke atas dan kaki kiri ke hadapan” 3. “angkat tangan”.

Arahan diulangi 2 kali sahaja 5. Pelajar diminta mempamerkan kedua-dua lukisan mereka tadi dan diminta membandingkan kedua-dua lukisan mereka dengan lukisan contoh jawapan. Pelajar diminta memberi respon berkenaan perbezaan mereka sewaktu melukis kali pertama dan kali kedua. Di atas kertas lain. pelajar diminta mempamerkan lukisan mereka dan berbincang bersama dengan kawan. Nilai Tolong-menolong Rasional Falsafah Pelajar harus mengemukakan soalan jika kurang jelas tentang sesuatu maklumat Penilaian aktiviti Murid melukis secara kreatif mengikut arahan guru . pelajar diminta melukis kali ke 2 dengan arahan yang sama tetapi kali ini mereka dibenarkan bertanya soalan untuk mendapat jawapan tepat. 8. Selepas siap lukis. Guru kaunseling memberi arahan berikut untuk dilukis oleh pelajar. Pelajar tidak dibenarkan bertanya. 6. 7. Pelajar dibekalkan dua helai kertas A4 2. Pelajar diminta menjalankan aktiviti mendengar 3. Aktiviti 5 Bidang Akademik Tajuk “Shape around us” Objektif Bagi menggunakan teknik mendengar yang berkesan dalam pengajaran dan pembelajaran Tema Reka bentuk Masa 60 minit Sasaran Murid Tahun 6 Bahan Kertas A4 dan alat tulis Langkah-langkah 1. (Rujuk lampiran 5 ) 4.

lukis 2 pasang garis panjang ke bawah selari dan 2 bulatan di hujung 2 pasang garis panjang tadi. Di atas bulatan.  Dalam bulatan.  Di kiri dan kanan bulatan. buat 2 garis panjang yang selari dan 1 bulatan di hujung.  Di bawah segi empat tepat tersebut. Lampiran 5 Arahan:  Lukis satu bulatan. lukis 3 bulatan kecil.  Di bawah bulatan tadi. lukis sebuah bentuk segiempat tepat. lukis 1 segi empat tepat. Contoh jawapan: .

Selepas mendengar. Falsafah Sesetengah nada perkataan macam sama. 4. 2. pelajar perlu mendengar dengan teliti. Soalan: Sila senaraikan perkataan yang bermula dengan huruf “t” 5. pelajar diminta menyenaraikan perkataan yang bermula dengan huruf “t”. (Rujuk lampiran 6) 3. Selepas itu. Aktiviti 6 Bidang Akademik Tajuk “Mana T???” Tema Perkataan huruf ‘T’ Objektif Untuk meningkatan kemahiran mendengar dan fokus pelajar apabila satu maklumat disampaikan Masa 10 minit Sasaran Murid Tahun 4 Bahan Petikan pendek seperti puisi atau cerita pendek Langkah-langkah 1. Guru membaca petikan pendek dengan nada yang perlahan. Pelajar diminta mendengar dengan sepenuh perhatian. . guru akan memberi jawapan yang perkataan bermula huruf “t” Nilai Prihatin Bekerjasama Penilaian Aktiviti Murid melalui ucapan petikan pendek untuk mendengar dengan sepenuh perhatian.

Mereka tahu dan mahu berubah tetapi merasakan ia adalah tersusah dan menakutkan.tetapi” . Lampiran 6 Arahan: Petikan pendek : “Kebanyakan manusia tidak suka pada perubahan ketara.” Jawapan yang perkataan bermula dengan huruf “t” “tidak. tahu. tersusah.

Falsafah Pelajar lebih suka mendengar cerita dan berita yang menarik .bahan rangsangan seperti buku cerita. puisi . Selepas habis mencerita. berita Langkah-langkah 1. 2. Guru menceritakan tentang bahan rangsangan seperti cerita. pelajar perlu memilih gambar yang tepat mengikut penerangan yang didengar dan menyusun gambar-gambar itu mengikut urutan yang betul.atau berita. Murid diberi gambar yang banyak dan tidak mengikut susunannya. Nilai Yakin diri bekerjasama Penilaian Aktiviti Murid melalui mendengar supaya menyusun dan memilih gambar dengan betul. (Rujuk Lampiran 7) 3. Pelajar perlu mendengar bahan rangsangan seperti cerita atau puisi yang berkaitan daripada guru. 4. puisi. Aktiviti 7 Bidang Akademik Tajuk “Sila susun saya” Tema Gambar Objektif Untuk meningkatan kemahiran mendengar dan meningat Masa 15 minit Sasaran Murid Tahun 2 Bahan Gambar kartun.

3. serigala. ayam. 4. Lampiran 7 Arahan: 1.Pelajar perlu dengar cerita dengan teliti. burung. Gambar haiwan yang muncul dalam cerita <<Tiga Babi Keci>> ialah tiga babi dan serigala sahaja . guru minta pelajar memilih gambar haiwan yang muncul dalam cerita tersebut 5.Sediakan satu buku cerita seperti:<<Tiga Babi Kecil>> dan gambar haiwan yang banyak seperti harimau. singa.Selepas bercerita habis. babi dan lain-lain 2.Guru bercerita tentang buku cerita ini.