You are on page 1of 8

Proiect de lecţie

MODULUL :Autocunoaştere şi dezvoltare personală

TEMA: Limitele toleranţei
OBIECTIVE CADRU:
Dezvoltarea unei atitudini pozitive faţă de sine ca persoana unica si valoroasa.
Formarea atitudinilor, achizitionarea cunostintelor şi abilitatilor inter-personale.
OBIECTIVE OPERATIONALE:
-sa evalueze punctele tari si slabe, interesele, ambitiile personale;
-sa demonstreze respect de sine si fata de ceilalti;
-sa lucreze in echipa in mod constructiv;
-sa analizeze si sa discute in grup imaginea propusa spre studiu;
-sa gaseasca si sa afiseze cuvinte –cheie pentru situatia reprezentata de
ilustratie;
-sa formuleze idei referitoare la probeleme supuse dezbaterii;
-sa studieze pliantul despre toleranta;
-sa defineasc toleranta;
METODE SI PROCEDEE: conversatia,observarea dirijata,dezbaterea,
brainstorming, explicatia,
demonstratia, exercitiul organizatoric,
organizatorul grafic, expunerea, dialog dirijat,
problematizarea;
lucrul in echipa, activitate frontala, munca independenta
MATERIALE DIDACTICE: fise, planse didactice, chestionarul, pliantul;

BIBLIOGRAFIE:

Ausubel,D.P;Robinson,F.G. ---,,Invatarea in scoala..O introducere in
psihologia pedagogica’’,E.D.P,Bucuresti,1981;
Cucos,C-tin ---,, Pedagogie’’,Polirom,Iasi,1996;

1

orei.bunatate’’. 1 min. Care este mijlocul cel mai eficient de a preveni intoleranţa? 2 .anume organizati in echipe ..intelegere’’ . cuvant adecvat situatiei reprezentate Lucrul in echipa in imagine .prietenie’’ ..etc)Ce am sărbătorit noi pe 16 NOIEMBRIE? Captarea atentiei -elevii sunt impartiti in trei grupe .atat de catre cadrele didactice. .. Observarea Observarea comporta- -vor analiza imaginea primita . Demonstratia -se aseaza la panou .colaborare’’) sunt atributele unui spirit tolerant. dirijata mentului elevilor -vor scrie pe sablonul colorat un Brainstormingul 7min.absenti.DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢII: Etapele lecţiei Conţinutul lecţiei Strategii didacti-ce Evaluare Timp Organizarea clasei . .. -se extrage dirijat concluzia ca toate aceste cuvinte (din gama : . .se pregatesc materialele necesare Conversaţia Analiza compor. tamentului asertiv cat si de catre elevi -se urmareste asezarea elevilor la locurile stabilite. -se verifica disponibilitatea colectivului pentru activitate prin intrebari libere(referitoare la starea de sanatate.

Toleranta’’ . Informaţia însumată va fi notată pe Exercitiul tablă în prima coloană. Explicatia mentului elevilor obiectivelor -se scrie pe tablă titlul lecţiei .să noteze in prima rubrica tot ce ştiu despre toleranta . -cadrele didactice coordoneaza colectarea ideilor esentiale . lecţiei şi a . 2 min.se desemnează câte un reprezentant al grupei de elevi care va prezenta Organizatorul grafic Lucrul in echipa rezultatele .Anuntarea temei -se anunta titlul activitatii Conversatia Observarea comporta. acesteia -se enumera obiectivele lectiei . vreau să ştiu ? Ce am învăţat ? mentului elevilor Se cere elevilor: -să-şi împartă în acelaşi fel foaia de Brainstorming Evaluare 10min lucru .. 3 . formativă . . Desfăşurarea Se va împărţi foaia de lucru(flip- activitatii chart) în trei coloane :Ce ştiu? Ce Exercitiul organizatoric Observarea comporta. 1 min.

pentru a deveni punct de Problemati Observarea comporta- plecare pentru sesiunea a II-a. zarea mentului elevilor Tema rămâne deschisă pentru noi abordări #Se fac aprecieri privitoare la 3min. elevilor 11min Elevii primesc un chestionar pe care Conversaţia trebuie sa-l completeze pana data 4min. Se cere elevilor : Dialog dirijat Analiza raspunsuri-lor -să completeze şi ultima rubrică . participarea individuala si pe grupe a elevilor la activitate 4 .Se împart pliante despre toleranta Conversatia -elevii studiaza in echipe pliantele Munca indepen-denta Analiza raspunsuri-lor Se defineste conceptul de elevilor toleranta Se cere elevilor: -să completeze a 2-a rubrică. viitoare. 11min Expunerea Se poartă discuţii libere despre Dialog dirijat problemele prezentate şi eventualele nelămuriri.

Anexa 1 Imagini despre toleranta 5 .

6 .

care defineste gandire si puncte de vedere. in efortul sau Toleranta este armonia in diferente.) Opusul tolerantei este intoleranta.ea este . alte moduri de altele in spiritul fraternitatii.Prin toleranta se respecta deciziile ratiune si trebuie sa se comporte unele fata de colectivitate sau la un altor oameni. aplicat la o de libertatea persoanei.Testul curajului intervine cand suntem in confruntarea cu alte opinii condescendenta ori indulgenta. .’’ Alte personalitati care s. etc.suportare’’ .constiintei si credintei.Ele sunt inzestrate cu religios.tolerare’’=a suporta)mult decat o simpla .etic si presupunand respectul opiniei contrare si este strans legata in demnitate si drepturi. a viata.’’ fanatism.in expresie si manierelor de exprimare a calitatii noastre de care trebuie facut.comunicatie si libertatea reprezenata de Erasmus din gandirii. Notiunea de toleranta Toleranta este respectul .Exista un singur lucru care nu poate fi tolerat si Sandra Day O’Connor* anume intoleranta’’.grupuri.Ea nu este doar o exprimare de exprimare .’’ individ.in sensul originar ea Toate fiintele umane se nasc libere si egale este un termen social. deschiderea spiritului .in spirit umanist.de asemenea.Singuri nu realizam nimic in lume. precum si a Alt punct de vedere spune ca toleranta inseamna ceva ce ar pretutindeni personalitatea juridica.Comunitatea inseamna puterea care se apare in istoria culturii si diversitatii culturilor lumii noastre . inseamna insa mai CITATE DESPRE TOLERANTA (lat. o minoritate. popoare.diferite tehnici persuasive si in razboaiele informationale.acceptarea si aprecierea bogatiei ..Fiecare om are dreptul sa i se recunoasca de comportare..Ea este incurajata prin cunoasterea . garantarea necesitatii spiritului de toleranta modului sau de gandire si depaseste cu mult domeniul ingust al politicii.trebuie sa existe un spirit de Toleranta e o virtute care face ca pacea sa fie posibila si toleranta in randul intregii populatii. nici . ..’’ stransa legatura cu fiinte umane. alte stiluri si moduri de Declaratia Universala a Drepturilor Omului* respectul libertatii altuia .Pliantul tolerantei Toleranta Adevarata toleranta .Astfel.pentru ca fiecare de a combate fanatismul obligatiune de ordin etic.Testul tolerantei intervine cand 7 ..felurilor noastre de alatura puterilor noastre pentru a face lucrul secolului al XVI-lea.. necesitate politica si juridica. si o persoana sa-si poata exprima fara consecinte religios. mai ales.care poate merge pana la . religioase.. care contribuie la inlocuirea culturii razboiului cu o cultura a Albert Einstein au remarcat prin atitudinea pacii... religii.’’ opiniilor sale de orice putea fi suprimat.Acesta este adoptat de specialistii in Declaratia Universala a Drepturilor Omului* natura(politice.Toleranta este . Starhawk gandirea umanista .. lor toleranta in *Toleranta nu e nici o concesie .Legile singure nu pot asigura libertatea de Rotterdam. negative parerea..

. fundamentale.Cine este inclinat sa nu-i respecte pe Natiunilor Unite. Voltaire ale altora .” Dostoievski Toleranta are limitele sale in normele de drept.ca forma a unui dezinteres.Prejudecata este o opinie fara judecata. Toleranta poate fi inteleasa in diferite moduri..inainte de toate.toleranta nu poate fi invocata (1694-1778) si Gotthold pentru a justifica violarea acestor valori . 8 .grupuri sentimente si ratiune>>. in nici un caz. care reglementeaza convietuirea membrilor societatii.’’ Drepturilor Omului’’ din Voltaire 1948 a Organizatiei .sau reprezentari asupra atitudine activa generata de recunoasterea drepturilor suntem in majoritate.’’ lumii au fost: John Locke universale ale persoanei umane si libertatilor fundamentale Ralph W.. Blaise Pascal Toleranta este inclusa in .Declaratia Universala a .ca manevra tactica.acela nu se respecta.’’ si state.Astfel .Ea poate reprezenta o acceptanta sau o permisiune.Conflictul este <<razboiul dintre Lessing (1729-1781)..ea poate fi adoptata in mod provizoriu sub forma unei concesii. altii.pentru apararea demnitatii si libertatile oamenilor.Sockman (1632-1704).Toleranta trebuie practicata de indivizi.pe sine.