You are on page 1of 4

STUDIU DE CAZ

Nume si prenume:P.A
Sex M
Varsta: 8 ani si 10 luni
Domiciliu: Corabia
Ocupatia: elev
Motivele prezentarii: Evaluare psihologica solicitata de medicul psihiatru in
vederea precizarii de diagnostic.
Acuze:agitatie psihomotorie,comportament ostil si agresivitate fizica fata de
parinti,dificultati de adaptare scolara ,comportament opozitionist, irascibilitate.
Antecedente personale –fiziologice:nascut la termen prin operatie cezariana de
necesitate (dubla circulara de cordon ombilical),scor APGAR 8,dezvoltare
psihomotorie pe etape de varsta normala ,afirmativ mama.
Antecedente personale patologice: crize convulsive la varsta de 2 luni,varicela
la 4 ani,fractura antebrat stang la varsta de 6 ani.
Antecedente heredocolaterale:un unchi cu epilepsie si etilism cronic..
Interviul clinic
Copil adus de mama,in tinuta vestimentara ingrijita ,mimica si gestica
mobile,coordonate cu dispozitia,foarte atasat de mama,devine anxios cand i se
spune sa ramana singur ,atitudine negativista.

Istoricul tulburarii

Mama relateaza ca A prezenta crize de mânie, uneori cu hohot de
plâns,de la varsta de 5 ani, un temperament "mai iute », un copil care "se

tot timpul nemultumit si "pus pe harta". nu prea este acceptat la joaca de ceilalti copii pentru ca le strica jocul sau nu respecta regulile jocului.La scoala distruge caietele lui si ale colegilor.minciuna .paraste ceilalti copii. refuza sa manânce si este incapatanat.doarme cu mama care afirma ca adoarme greu si se trezeste noaptea .nu este prietenos. DIAGNOSTIC DIFERENTIAL -redard mental -tulburare de conduita prin lipsa simptomelor principale ale acesteia: furt. " face numai ce vrea el".uneori speriat. sare la bataie.vagabondaj si a cetelor antisociale -tulburari pervasive de dezvoltare prin lipsa simptomelor caracteristice -tulburare reactiva de atasament-debut inainte de varsta de 5 ani . este certaret.este agresiv fizic cu parintii Prezinta tulburari de somn :refuza sa doarma singur. Evaluare psihologica -interviul -observatia -Matricea Progresiva Raven –inteligenta de nivel normal superior -chestionar W-M :tendinte impulsive si epileptice-216 . îi învinovateste pe ceilalti pentru greselile lui.opune tot timpul". "un încapatânat de mic". face numai cum vrea el. le strica jucariile.sta singur in ultima banca (invatatoarea l-a asezat cu un coleg in banca dar l-a lovit si i-a distrus o parte din rechizite) se foieste tot timpul.-208 tendinte antisociale-156.tendinte de instabilitate.

5) adesea îi învinovateste pe ceilalti pentru popriile lui greseli. 6) se supara si se înfurie cu usurinta pe ceilalti. -tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie. încalca regulile si nesocotesc îndatoririle pentru scoala -tulburarea ticurilor prin lipsa miscarilor involuntare DIAGNOSTICUL POZITIV Copilul are un pattern de comportament negativist. care dureaza de cel putin 6 luni. 7) este furios si nelinistit aproape tot timpul . ostil si sfidator. ulterior se poate constata aparitia unei "dezvoltari dizarmonice de personalitate". 8) este nemultumit tot timpul. 2) adesea se cearta cu adultii. 4) adesea îi sâcâie pe ceilalti. cu un mare potential de transformare într-o tulburare de personalitate antisociala. . 3) adesea refuza sau sfideaza regulile stabilite de parinti.Din urmatoarele 8 simptome sunt necesare cel putin 4 pentru a putea pune diagnosticul: 1) adesea îsi iese din fire. CONCLUZII Opozitionismul provocator poate fi considerat o modificare în sens psihopatologic a "crizei de opozitie" prin cresterea severitatii sau prin transformarea sa într-o tulburare care modifica profund relationarea cu ceilalti si afectând treptat procesul de edificare a personalitatii.

Pe langa medicatie.este foarte importanta construirea suportului familial si educational care sa antreneze copilul intr-un program de terapie comportamentala in vederea ameliorarii comportamentelor problematice. Ca factori de prognostic pozitiv se numara :mediul familial organizat si suportul emotional si educational pe care il ofera . .un nivel normal de inteligenta si absenta tulburarilor de invatare.