You are on page 1of 5

Tutorial-4

1. Calculate the power factor of the entire circuit of Fig.as seen by the source. What is the average
power supplied by the source

Ans: 0.973 lead, 125.356 W 0.936 lagging, 118 W.

2. A sinusoidal source supplies 10 kVAr reactive power to load Z=250∠-750 Determine:


(a) The power factor,
(b) The apparent power delivered to the load, and
(c) The peak voltage.
Ans: (a) 0.2588 leading, (b) 10.35 kVA, (c) 2.275 kV.

3. Obtain the power factor of a two-branch parallel circuit where the first branch has Z1=2+j4 Ω
,and the second Z2=6+j0 Ω . To what value must the 6 Ω resistor be changed to result in the
overall power factor 0.90 lagging?
Ans: 0.8 lagging, 3.20 Ω

4. (a) identify a simple element to replace the box X for the circuit to act as a high-pass circuit
if |𝐻(ω)| = 0.5 at a frequency of 50MHz.
(b) At what frequency is |𝐻(ω)| = 0.9 ?

Ans: (a) 91.9 µH, (b) 179 MHz


5. For the series RLC circuit shown in Fig. find the resonant frequency. Also
Obtain the half-power frequencies .

Ans: 355.9Hz,ωh = 2338.3 rad/s, ωl=2138.3 rad/s

6. a. For the series resonant circuit of Fig. find I, VR, VL, and VC at resonance.
b. What is the Qs of the circuit?
c. If the resonant frequency is 5000 Hz, find the bandwidth.
d) P = Vrms*Irms = V^2/2R
d. What is the power dissipated in the circuit at the half-power frequencies?

Ans: , , ,
(b) 5 (c) 1000 Hz (d) 25 W

7. A series R-L-C circuit is designed to resonant at ωs= 105


rad/s have a bandwidth of 0.15fs, and draw 16 W from a
230V Source at resonance.
a. Determine the value of R.
b. Find the bandwidth in hertz.
c. Find the nameplate values of L and C.
d. Determine the Qs of the circuit.
Ans: 3.30625 kΩ , 2387.32 Hz, 220.02 mH, 454.8 pF, 6.67

8. Determine what type of filter is shown in fig. Calculate the cutoff frequency. take R = 2 K
L= 2 H and C= 2µF.

w = 433 rad/s
w = sqrt((1/Lc)-(1/Rc)^2)

Ans: Wc= 742 rad/s


9. (a). Show that for a bandpass filter

where B= bandwidth of the filter and ω0 is the centre frequency.


(b) . Similarly, show that for a bandstop filter,

10. Design a bandpass filter characterized by a bandwidth of 1 MHz and a high cutoff frequency of
1.1 MHz .Take L = 1 H .
Ans : Resistance = 6.284 x 106 Ω ,C = 230.3 fF .
11. Find the capacitance C necessary to improve the power factor to 0.95 lagging in the circuit
shown in Fig. , If the effective voltage 230 V has a frequency of 50 Hz

Ans: 34.37 µF

12. Given the parallel network of Fig. composed of “ideal” elements:

a. Determine the resonant frequency fp.

b. Find the total impedance at resonance.

c. Find the voltage VC at resonance.

d. Determine the currents IL and IC at resonance.

IL IC

1mH +
VC 1µF 10kΩ
10mA -

Ans: 5.03 KHz, 10kΩ, VC = 100 V, IL = 3.16 A, IC = 3.16 A


13. A second-order band pass filter is to be constructed using RC components that will only allow a
range of frequencies to pass above 1kHz (1,000Hz) and below 30kHz (30,000Hz). Assuming that
both the resistors have values of 10kΩ´s, calculate the values of the two capacitors required.
and the transfer function of the circuit.

Ans: 15.8 nF, 510 pF,