Peranan muzik dan kanak-kanak prasekolah

Posted by hubby honey | 7:04 AM

Prasekolah 0 comments Muzik sentiasa menjadi sebahagian penting dalam sistem pembelajaran kanak -kanak. Misalnya, seorang ibu akan mendendangkan irama lagu semasa mendo doikan anaknya untuk tidur, menyanyikan nada irama kanak-kanak apabila menyampaikan cerita fiksyen atau sejarah, serta aktiviti menyanyi bersama yang dipelajari kanak-kanak semasa di rumah atau di prasekolah. Semua rangsangan stimulasi ini memberikan perkembangan yang sihat kepada bayi dan kanak kanak. Kajian terbaru membuktikan bahawa muzik boleh memantapkan perkembangan bahasa, hubungan bunyi perkataan, keupayaan matematik kanak -kanak dan sesetengahnya meningkatkan keupayaan intelektual kanak-kanak. Menurut Dr. Lihanna Borhan, pensyarah perkembangan kanak -kanak di Universiti Malaya, kepelbagaian jenis muzik berguna untuk masa depan bayi kerana ia memupuk kemahiran menulis, membaca dan perbahasan. Semasa usia enam tahun pertama mereka, kanak -kanak boleh berlagu mengikut irama apabila mereka cuba membezakan deria dan bunyi daripada irama muzik serta memperoleh penyampaian visual bunyi tersebut. Proses mendapatkan maksud dari bunyi merupakan kunci utama untuk permulaan kanak-kanak dalam perkembangan bahasa. Muzik juga memiliki keupayaan memulih ke atas kanak -kanak. Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Stanford University telah mendedahkan bahawa : 1. Muzik meningkatkan pembacaan untuk kanak -kanak disleksia 2. Meningkatkan keupayaan otak untuk mengenalpasti d engan cepat perubahan bunyi dan nada 3. Mempunyai faedahkognitif, walaupun tahap ukurannya belum ditentukan 4. Keupayaan pemikiran spatial dan temporal (yang merupakan asas penting untuk matematik dan sains) dan prestasi yang lebih baik dalam menjalankan tugas d ibandingkan rakan mereka yang tidak mengambil pelajaran muzik, termasuk mereka yang mengambil pelajaran komputer dalam tempoh yang sama. 5. Peningkatan celik huruf, muzik sememangnya menjadi komponen penting dalam perkembangan bahasa kerana ia merupakan cara yang baik untuk melibatkan kanakkanak dalam menerokai bunyi dan perkataan, manakala irama pula alat yang berguna untuk meningkatkan memori. Contoh terbaik adalah lagu huruf. Sesetengah orang dewasa masih menyanyikan ABCDE hingga Z untuk membaca huruf. 6. Berupaya untuk memahami maklumat baru dengan lebih baikdan cepat, kerana muzik meningkatkan keupayaan mental. 7. Merangsang keyakinan dan harga diri anak anda. ia menjadi faktor penting untuk perkembangan dan pembesaran kanak -kanak. Keseronokan adalah kunci kepada apa jua proses pembelajaran. Menyanyi, bermain dan menarilah bersama murid prasekolah anda. Kerana tiada pembelajaran yang lengkap tanpa ibu bapa dan guru. Petikan: Rencana ini disumbangkan oleh Mead Johnson Nutritionals dan merupakan sebahagian daripada empat rencana merangkumi Smart Music (Bijak Muzik), Smart Language (Bijak Bahasa), Smart Play (Bijak Permainan), dan Smart Nutrition (Bijak Nutrisi).

JANUARY 31. Ibu bapa mesti sedar perubahan dan perkembangan fizikal pada anak-anak mereka. Posted by kumpulan 6 at 7:49 AM 0 comments WEDNESDAY.PENGENALAN Secara fizikalnya. Bayi berkembang pada berat dan tinggi. 2007 PERKEMBANGAN BAYI Bayi atau anak adalah anugerah yang tidak ternilai dalam sebuah kehidupan berumah tangga. perkembangan ini dapat dilihat denganjelas dan ia juga menandakan tahap kesihatan kanak -kanak itu. bayi berkembang pada umur 2 tahun pertama. Tugas seterusnya adalah merangsang perkembangan intelek (koginitf). Kadar pertumbuhan atau perkembangan bagi anak -kanak berbeza. emosi dan psikomotornya supaya bayi anda menjadi bayi yang genius. Ini dapat dibandingkan dengan kanak -kanak yang berusia lebih dari 2 tahun. . Perbezaan dapat dilihat pada kanak -kanak kurang 2 tahun dan kanak -kanak yang sudah melebihi 2 tahun. Perubahan pada kemahiran motor juga berlaku dengan cepat.

Perhatikan apabila bayi menangis. Belajar sambil bermain. Bayi belajar memfokus penglihatan dan pendengarannya terhadap ob jek berkenaan. ia akan menggerak -gerakkan kakinya seperti menendang dan menggapai -gapaikan tangan -nya. Antara perkara yang boleh anda lakukan dalam µmengajar¶ bayi anda adalah: . . pendengaran. dakaplah bayi dan sekiranya bayi tersenyum. . Oleh itu. Pergerakan ini sebena rnya adalah satu . senyum dan ketawa bersamanya. Bantu perkembangan bahasa dan visualnya dengan menunjukkan padanya sesuatu objek nyata sepert i botol. sedih dan sebagainya. bau dan sentuhan.BAYI BARU LAHIR HINGGA 6 BULAN Bayi baru lahir mempunyai tahap kepekaan yang tinggi pada 2 jam pertama selepas kelahirannya. Ini akan memberi bayi keyakinan ia boleh mengawal persekitarannya. Perkenalkan kepelbagaian padanya dengan menunjukkan objek yang sama dalam warna dan bentuk berbeza ataupun menyanyi pelbagai lagu supaya bayi tidak mudah bosan. bayi akan belajar menggoncang alatan dan menyebabkan berlaku kebisingan. . Sentiasa memberi perhatian padanya melalui "eye contact" semasa bercakap dan bermain dengannya. anda sebenarnya mengajarnya lebih ba nyak perkara mengenai diri anda. bayi banyak belajar da ripada persekitarannya terutama melalui interaksi antara anda dengannya. Pada peringkat perkembangan 6 bulan pertama. . dirinya sendiri dan persekitarannya. Sekiranya aktiviti ini diulang -ulang. berikan peluang kepada bayi anda bagi meneroka persekitarannya menggunakan kekuatan ototnya. ibu bapa perlu mengambil kesempatan ini bagi merangsang bayi dengan pelbagai teknik mudah seperti mana yang dibincangkan sebelum ini. Setiap kali anda bermain ataupun berinteraksi dengan bayi. Contohnya sekiranya bayi menangis. Bayi baru lahir hingga 4 bulan Pada peringkat ini. menerangkan padanya mengenai objek berkenaan dan sentuhkan tangannya ke objek itu. Satu perkara penting yang perlu diberi perhatian adalah bayi belajar melalui permainan. Setiap aktiviti permainan mudah seperti menggoncangkan alatan yang berbunyi memberi kesan terhadap perkembangan derianya. Beri respons terhadap sebarang pergerakannya. rasa. Ajarkan mengenai kepelbagaian emosi dengan menggayakan ataupun membuat mimik muka seperti gembira. Lakukan aktiviti yang boleh merangsang 5 deria utama m anusia iaitu penglihatan. .

anda seharusnya memperkenalkan padanya pelb agai tekstur objek sama ada licin.ambahkan pen alaman pembelajarannya en an membawanya keluar bersiar-siar i halaman rumah an a ataupun membawanya melawat pelbagai tempat i alam rumah sen iri sama ada dapur. Hati -hati dengan barang permainan kerana dikhuatiri akan menjerut lehernya ataupun n i nn i Antara aktiviti permainan mudah yang boleh anda lakukan dalam merangsang bayi anda adalah: . - Pada peringkat ini. . an a akan apat melihat enyuman i i irnya. Sesetengah bayi sudah mampu memegang objek tertentu di tangannya. kesat dan sebagainya. anda boleh menghiasi persekitaran penerokaannya dengan pelbagai permainan yang pelbagai warna dan corak. Elakkan daripada terlalu melindunginya dengan sentiasa mendukungnya kerana ia membantutkan usaha penerokaannya. kotak dan sebagainya. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah:  ( ( 1 !! # # 0 ! # !  '  ' # "# % ) % ' $(( $"# ' ! $ (( $  (   '! " # $ # & % $# "!!      n i n Bayi 4 bulan hingga 6 bulan . Walaupun fokus penglihatannya masi h belum membangun sepenuhnya. Galakan bayi menyentuh pelbagai jenis objek yang mempunyai pelbagai tekstur seperti kain sutera yang lembut. deria penglihatan bayi sensitif terhadap cahaya dan warna. Letakkan bayi anda di atas lantai dan biarkan dia mene roka kekuatan kaki. S i an a ayi an a ah ajar ara ntuk nyum. bilik tidur dan sebagainya. ruang tamu. permaidani yan g berbulu halus dan lembut.n i n i i i n ni n -S n n o nn i n n -hati an on n a. tuala. tangan dan kepalanya. Pada masa inilah. ¤ ¤¡©¨¡¦ £§ £¤¦£¥ ¤£¢ ¡  stimulasi dan kesan daripada aktiviti penerokaannya menggunakan ototnya. bayi mampu melihat dalam jarak yang dekat. Koordinasi otot tangannya juga sedang berkembang pesat. Sekiranya anda mampu.

bermain dengan kakinya. Dapatkan mainan yang ada elemen memeranjatkan. Permainan di mana sorokkan mainan kegemarannya di bawah tilam dan lihat reaksinya. Kemampuan verbalnya juga begitu menggalakkan. Ia suka menjatuhkan mainan yang diberikan. kerana dikhuatiri bayi anda terperanjat sehingga mencederakannya ataupun melukakan dirinya. atau kursi hingga dalam posisi berdiri. Mencoba untuk berdiri. serta suda mulai banyak mengeluarkan suara. duduk tanpa bantuan. . walaupun dalam bah asa bayinya sendiri. Contohnya. Berikan mainan yang membuat bunyi bising seperti itik yang berbunyi sekiranya ditekan. Namun begitu. Menggeser badannya ke belakang (mundur) atau ke depan (maju). empat segi dan sebagainya. Saat bayi berumur 7 bulan Dapat mengangkat badannya dengan tangan dan lutut.. Bila didudukkan sapat duduk sendiri tanpa ditunjang. Mengerti satu dua kata dan bereaksi jika diperintah. atau sebaliknya. Senang jika didirikan. Mendorong benda yang tidak ia sukai. Antara aktiviti yang boleh anda lakukan bersama bayi anda adalah: . Membawa mainan yang ia sukai terus menerus dan marah jika mainannya diambil. Saat bayi berumur 8 bulan Ia sudah dapat merangkak. suka membuat suara dengan mengetuk atau mengocok benda yang ada dalam genggamannya. berteriak memanggil orang lain. Dapatkan alat mainan seperti drum. Bayi 6 bulan hingga 1 tahun Keadaan fizikal bayi adalah stabil pada masa ini. Memegang botol dan minum sendiri. Saat bayi berumur 6 bulan Berbalik dari posisi telentang menjadi posisi tengkupan. Saat bayi berumur 9 tahun Ia dapat berdiri untuk sementara saat tangannya dipegangi. tanda ia bersedia untuk bercakap. Dapat duduk sendiri dan berputar putar. Bayi akan cuba meniru pergerakan bibir anda. Anda boleh memperkenalkan muzik kepadanya. mengangkat badan dengan bantuan box. Menarik -narik rambut dan telinganya. . Kepalanya lebih tegap malah boleh digerakkan ke pelbagai arah. berhati-hati. tiga segi. Ajarkan kepada bayi anda bermain sorok-sorok. dan meminta untuk diambilkan kembali. Mengambil benda-benda kecil. tamborin dan sebagainya.Dapatkan objek pelbagai bentuk seperti bulat. Memasukkan jari-jarinya ke dalam lubang. kotak yang apabila dibuka akan mengeluarkan badut dan sebagainya. . Ia senang bermain dengan kakak -kakaknya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful