You are on page 1of 5

Logical Puzzles Questions and Answers

Puzzles

Follow Us

DIRECTIONS : Choose the word Opposite in meaning to the given word.

1. A large volume of water is gushing through a pipe which narrows at the


outlet. At which point, A, B, C or D will the water flow fastest?

 Answer

Ans: C.

Sol.
The water flows fastest at the narrowest point.

2. SUNDAY
MONDAY
TUESDAY
WEDNESDAY
THURSDAY
FRIDAY
SATURDAY
What day comes three days after the day which comes two days after the day
which comes immediately after the day which comes two days after Monday?

 Answer

Ans: Tuesday.
Sol.
Tuesday.

3. A man has 53 socks in his drawer: 21 identical blue, 15 identical black and 17
identical red. The lights are fused and he is completely in the dark. How
many socks must he take out to make 100 per cent certain he has a pair of
black socks?

 Answer

Ans: 40 socks.

Sol.
If he takes out 38 socks, although it is very unlikely, it is possible
they could all be blue and red. To make 100 percent certain that
he also has a pair of black socks he must take out a further two
socks.

4. Gordon is twice as old as Tony was when Gordon was as old as Tony is now.
The combined age of Gordon and Tony is 112 years. How old are Gordon
and Tony now?

 Answer

Ans: Gordon 64 and Tony 48 .

Sol.
When Gordon was 48, Tony was 32(ie half the age Gordon is
now).

5. A bag of potatoes weighs 50 lbs divided by half of its weight. How much does
the bag of potatoes weigh?

 Answer

Ans: 10 lb; .

Sol.
50÷5 = 10.
6. How many lines appear below?

 Answer

Ans: 12 .

Sol.
12.

7. How many cases do you need if you have to pack 112 pairs of shoes into cases
that each hold 28 shoes?

 Answer

Ans: 8 .

Sol.
112 pairs of shoes = 224 shoes.
= 224 ÷ 28
= 8.
8. In a party of 35 people there are twice as many women as children and twice
as many children as men. How many of each are there?

 Answer

Ans: 5 men, 10 children and 20 women.

Sol.
IF x = the number of men,
then x + 2x + 4x = 35.
Therefore 7x = 35.
So X = 5.

9. On taking delivery of a consignment of eggs the market stall owner was


furious to find that several were cracked. In fact, on counting them up in
order to assess the damage he found that 72 were cracked, which was 12 per
cent of the total consignment. How many eggs in total were in the
consignment?

 Answer

Ans: 600 .

Sol.
= 72 ÷ 12 × 100
= 600.

10. At college, 70% of the students studied Maths, 75% studied English, 85%
studied French and 80% studied German. What percentage at least must
have studied all 4?

 Answer

Ans: 10 .

Sol.
10.

11. A card player holds 13 cards of four suits, of which seven are black and six
are red. There are twice as many hearts as clubs and twice as many diamonds
as hearts. How many spades does he hold?

 Answer

Ans: 6.

Sol.
The player holds 1 club, 2 hearts and 4 diamonds.
As he holds 13 cards (or seven black cards), it follows that there
must be 6 spades.

12. At each stage the black dot moves three corners clockwise and the white dot
moves four corners anticlockwise. After how many stages will both dots be
together in the same corner?

 Answer

Ans:

Sol.
They will never appear together in the same corner as in a
heptagon three corners clockwise is the same as four corners
anticlockwise.