Teraju tiga sememangnya sinonim dengan wau, juga dikenali sebagai layanglayang di negeri-negeri sebelah pantai barat

semenanjung. Sebagai permainan masa lapang bagi kalangan rakyat biasa dan golongan istana. Sejak zamanberzaman sekitar kurun kelima belas, wau telah dimainkan oleh orang Melayu. Mereka telah mempercayai ada kaitan di antara semangat angin dan langit. Jenis Wau Berbagai jenis dan bentuk wau telah dicipta. Wau burung, wau pari, wau katak, wau bayan, wau merak, wau kucing, wau jala budi, wau lenggang kebayan, wau sewah, wau barat dan yang sangat digemari oleh orang Melayu ialah wau bulan. Rekacorak bermotifkan awan larat pada kebiasaannya adalah menghiasi kebanyakan wau yang dihasilkan dengan berwarna-warni. Kelantan dan Terengganu sehingga kini masih mengekalkan tradisi pembuatan wau yang menarik, selain Wau bulan dijadikan untuk permainan ianya juga sebagai hasil kraftangan dan hiasan dinding. Galeri Wau Membuat Wau Pembuatan sesebuah wau agak rumit dan memakan masa, dari kerja-kerja meraut buluh untuk dijadikan rangka, mengimbang stabilkan kepak sehingga melekatkan kertas pada rangka wau tersebut mengambil masa dua minggu untuk siap. Rangka buluh tulang belakang wau lebih besar daripada kepaknya, kemudian diikat dengan menggunakan benang mengikut bentuk serta jenisnya. Rangka yang telah disiapkan akan ditampal dengan tiga lapis kertas nipis dan lutsinar dengan berlainan warna. Lapisan pertama menggunakan kertas berkilat, lapisan kedua menggunakan warna yang berbeza dan bercorak awan larat iaitu bercorak pucuk rebung atau bunga cengkih yang telah ditebuk. Pada lapisan ketiga pula corak berlainan yang telah ditebuk ditampalkan. Di bahagian kepala atau muncungnya serta dihujung kiri dan kanan kepak, akan dihiasi dengan rambu-rambu halus yang berwarna warni menambah cantik lagi rupanya. Busul akan diregangkan di bahagian belakang tengkuk wau, agar ianya mengeluarkan bunyi dengung apabila diterbangkan diudara. Busul diperbuat dari daun rembia atau mengkuang yang telah direndam dan dilurut lalu dibiarkan kering. Ia berbentuk seperti alat memanah. Tali teraju diikatkan di antara bahu kepak dan tulang belakang sebelah bawah wau bagi mengimbangi wau - Teraju

Tiga. Cara Bermain Pada kebiasaannya wau akan dimainkan oleh dua orang, iaitu seorang akan memegang wau dan seorang lagi dipanggil juru anjung yang memegang tali. Apabila angin bertiup maka tali akan ditarik melawan arus angin dengan cara menghulur dan menarik talinya sehinggalah wau tersebut tinggi di udara. Kilauan cahaya matahari akan menambah cantik lagi wau yang dihias berwarna-warni. Di masa kini walaupun wau masih mendapat tempat dikalangan masyarakat Melayu tetapi layang-layang juga tidak kurangnya telah mendapat perhatian oleh masyarakat tempatan dan juga antarabangsa. Pelbagai bentuk dan corak layanglayang telah dicipta, ada layang-layang yang berbentuk orang, kapal berangkai dan ada yang dimainkan dengan menggunakan dua utas tali. Kebanyakkan pertunjukan wau dan layang-layang masih mendapat tempat di Malaysia, terutama ketika harihari sambutan perayaan atau pertandingan wau antarabangsa.

Wau Bulan

Wau Bulan

Wau Payung

Wau Kucing

Latar Belakang Wau Perkataan “wau” dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan, Terengganu, Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut.

Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan Selatan Semenanjung Malaysia seperti Selangor, Melaka dan Johor. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Seri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemuda-pemuda serta kerabat DiRaja, dan tidak pula disebut bermain wau. Selain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. Apabila dinaikkan ke udara, daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau’, “wau’, “wau’ secara berirama. Permainan layang-layang atau wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. Permainan ini dimainkan semenjak lebih 500 tahun yang lalu. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis. Musim bermain wau adalah buluh yang diraut halus yang ditampalkan dengan kertas berwarna mengikut bentuk rangka. Wau bukan sahaja dimainkan tetapi dipertandingkan yang dititikberatkan ialah kecantikan rupa, kemerduan bunyi dan tinggi serta keindahan naiknya. Permainan wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih popular di kawasan pedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang, sawah padi dan sebagainya. Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yang menetap di kawasan bandar. Bukan itu sahaja, ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsa seperti di Pasir Gudang Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun. Sambutan festival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara. Sejarah Wau Malaysia Kedatangan permainan wau di Malaysia tidak dapat dipastikan kesahihan tarikh serta asal-usulnya. Walau bagaimanapun menurut sejarahwan Clive Hart, layanglayang di Malaysia berasal dari negara China. Ini kerana rekabentuk serta karektor mempunyai persamaan dengan layang-layang tradisional dari negara China. Layang-layang pada masa dahulu menggunakan daun kayu yang lebar. Kemungkinan evolusi layang-layang di Malaysia juga turut menyerap unsur-unsur kebudayaan dari negara China. Mitos Permainan Wau Permainan wau dikaitkan dengan mitos ‘Semangat Padi’ yang berasal dari utara Semenanjung Malaysia iaitu di negeri Kedah.

mereka terjumpa seorang bayi perempuan lalu dipeliharanya bayi tersebut sehinggalah dewasa. Akibatnya. pada tahun itu juga padi yang telah dikerjakan tidak menjadi. Oleh kerana suaminya ingin mengucapkan syukur dan terlalu menyayangi anak gadisnya itu maka beliau selalu membawakan makanan ke tempat anak gadisnya bermain iaitu di baluh padi. Jenis-jenis Wau.Diceritakan bahawa ada sepasang suami isteri di negeri tersebut yang bekerja sebagai petani di sebuah kaki bukit dengan menanam padi huma. Wau Bulan Wau kucing Wau daun . Disebabkan perasaan cemburunya itu dia telah menyiksa anak gadisnya sehingga melarikan diri mengikut arah mata angin barat. Ketika mereka sedang menanam padi. Menurut Tok Nujum yang ditemui menyatakan bahawa anak gadis mereka sebenarnya adalah ‘Semangat Padi’ dan menasihatkan petani tersebut sebagai tanda meminta maaf mereka dikehendaki membuat sebuah lembaga yang menyerupai Wau Bulan dan diterbangkan menggunakan tali jerami. Perbuatan suaminya itu telah menyebabkan sang isteri merasa sangat cemburu.

Wau helang Wau Jalabudi Wau kenyalang Wau merak Wau puyuh .

3. 6. kepakaran dan kemahiran juga merupakan aspek utama untuk menghasilkan sebuah wau yang bermutu seperti kepakaran dalam pemilihan bahan mentah. 5. Petua dan Pantang Larang Pemilihan Buluh Mencari dan Menebang Buluh 1. torek atau bahagian pinggang dan ekor wau. Jika menebang buluh pada waktu pagi. kulit rotan. Pilih buluh yang kelihatan kering. Jangan tebang buluh yang mempunyai pucuk muda kerana buluh tersebut mempunyai banyak kanji dan mudah diserang serangga perosak. bahan mentah seperti buluh terutamanya perlu dipilih dengan lebih teliti. 9. Keadaan cuaca kering dan panas adalah sangat sesuai untuk menebang buluh seperti di waktu tengahari. 7. Sebelum menebang buluh. Adalah lebih baik buluh yang sudah ditebang dipotong di situ juga.Layang-layang Bahagian Perincian Wau Terdapat lima komponen asas bagi sebuah wau tradisional iaitu terdiri daripada kepala wau. hak aku wat kelik ni ialah hak aku. Teknik Pembuatan Wau Tradisional Antara bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat wau ialah buluh. 2. kemahiran kraftangan serta pengetahuan di dalam bidang aerodinamik. gam daripada pokok kayu dan lain-lain keperluan yang bersesuaian untuk menghasilkan sebuah wau. mu tok sah ikut akulah. digalakkan membaca doa dan selawat terlebih dahulu 8. Buluh yang condong ke arah matahari naik adalah lebih baik kerana mempunyai semangat yang kuat menurut kepercayaan orang tua-tua. . busur atau dengung. sayap wau. pastikan penebang menindih bayangnya. akan meninggalkan pesan kepada Sang Bubuk iaitu. hak aku tinggal ini adalah hak mu. mu make hok sini”. bukan di dalam semak atau dusun. Bagi memastikan wau yang akan dihasilkan mempunyai kualiti. seelok-eloknya di tengah rumpun. 4. Petua orang tua-tua di Kelantan pula semasa membawa balik buluh yang sudah ditebang. Oleh itu terdapat beberapa petua serta pantang-larang yang terlibat semasa ingin menebang dan menyimpan buluh tersebut. Rumpun buluh mestilah di kawasan yang tinggi dan lapang. “Wahai Sang Bubuk. Selain daripada itu.

5 sentimeter untuk memudahkan ia dibentuk. Bahagian ekor yang mempunyai dua bahagian juga perlu diraut sehingga 0. tulang rentas sayap. Membuat Bingkai Bingkai wau terdiri daripada beberapa bahagian utama iaitu tulang belakang.0 sentimeter dengan kadar lembut dan sederhana keras. Bahagian tulang belakang diraut sehingga 1. 2. Selain itu tujuannya adalah untuk memberi keseimbangan pada bentuk dan berat bahagian sayap wau. Antara petua-petua yang digunapakai untuk memastikan buluh tersebut tahan dan kuat ialah :1. Selepas semua buluh diraut. Bahagian sayap wau akan diikat terlebih dahulu 3. 5. Raut bilah-bilah buluh untuk bahagian pinggang dan bulatan berbentuk bulan. Tulang belakang wau diukur kepada 3 bahagian dan kemudiannya ditanda 3 bahagian tersebut. Menyalai kepingan buluh pada bara api. satu keping untuk tulang belakang dan dua keping lagi untuk rangka ekor. 3. Buluh ditanam di dalam pasir dan dinyalakan unggun api di atasnya selama satu jam. Kepingan buluh yang hendak dibuat sayap perlulah diseimbangkan dengan menandakan di tengah-tengah kepingan buluh. Bahagian bilah sayap di kedua-dua bahagian diraut sehingga 1. Sayap yang sudah diikat akan diikat pula pada tulang belakang . 4. 2. 3.5 sentimeter dan semakin halus di hujung bilah tersebut iaitu sebesar lidi kelapa.Penyimpanan Buluh Buluh akan disimpan dahulu sekurang-kurangnya setahun sebelum diraut menjadi rangka wau.5 sentimeter. rangka sayap dan rangka ekor. Buluh disimpan di dalam paya atau direndam di dalam selut. Buluh yang sudah diraut akan dipotong mengikut ukuran wau yang dikehendaki iaitu dua keping buluh untuk sayap. Rautan di bahagian tersebut adalah lebih nipis dan bersaiz kecil 0. Meraut Buluh Buluh perlu diraut untuk membuang bahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti ruas dan kulit. Proses Mengikat Rangka Bingkai Wau 1. Biasanya tempat penyimpanan mestilah tinggi untuk mengelakkan buluh daripada dilangkah manusia. Antara bahagian buluh yang perlu diraut adalah seperti :1. 2. Pisau khas digunakan untuk meraut dan mestilah benar-benar tajam bagi memastikan kerja-kerja tersebut dapat dijalankan dengan mudah dan mengelakkan daripada kesilapan. proses seterusnya ialah semua bilah tersebut akan digosok pula dengan kertas pasir.

Pastikan bahagian tersebut seimbang di kedua-kedua belah. 2. Cantumkan hujung bahagian ekor kemudian tautkan pada hujung bahagian sayap 6.4. 5. Corak perlu dipotong menggunakan pisau tajam khas dan corak ini menjadi corak asas bagi wau. biasanya warna emas dengan menyapu gam di belakang kertas corak. 3. Potong semula corak yang hendak disobek dan tampal sekali lagi dengan kertas berlainan warna sehingga siap sepenuhnya. Ikat di bahagian atas dan bawah ekor pada tulang belakang. Melukis dan Menyobek Corak Ukiran lukisan pada badan wau adalah antara elemen utama yang menjadikan wau tersebut unik dan istimewa. corak yang hendak dilukis mestilah sama dengan corak di bahagian sayap. Saiznya ditentukan dengan mengikut nisbah iaitu bersamaan dengan keluasan kepala wau. 4. Proses terakhir ialah membuat kepala wau iaitu dengan mengikat separuh daripada kepala wau dengan sayap dengan jarak 2 inci dari tulang belakang. Pemasangan melibatkan beberapa langkah :1. Lipat empat kertas warna untuk bahagian sayap. Kemudian kertas ditanda dengan pensil dan perlu dilebihkan dua sentimeter dari rangka bingkai. Ukur kertas dengan saiz bingkai. 7. Kertas berwarna diletakkan perlahan-lahan ke atas kertas corak dan kemudiannya diratakan dengan menggunakan seterika panas di atas kain lembap tadi. 5. Seterunya kepingan buluh yang diraut lebih nipis dibentuk menjadi bulatan untuk diikat di tengah pinggang wau. Antara langkah-langkah yang terlibat : 1. Gam perlu dicampur dengan air terlebih dahulu untuk elakkan daripada berkedut. Corak akan ditampal pada kertas warna lain. Tujuannya supaya wau tersebut tahan lasak kerana sifat utama kertas tersebut lebih kenyal dan tidak ditembusi angin. Kertas bercorak akan diletakkan di atas kain lembap. bagi bahagian ekor pula. 2. kepingan buluh ditaut membentuk separa bulatan pada bahagian sayap dan ekor wau. Mengukur. Proses Memasang Tanah Wau Setelah bingkai wau siap. satu lapisan asas yang dipanggil ‘tanah’ akan dipasang pada wau. Potong kertas wau tersebut dan lebihan tadi dipotong dalam bentuk ‘V’. Untuk bahagian pinggang terutamanya jenis wau bulan. . Mulakan melukis dari bahagian dada sehingga ke hujung sayap dengan mengosongkan satu ruang kosong untuk ruang tapak kijang. dan lipat dua untuk bahagian ekor. 3. 4. Lekatkan kertas pada bingkai dengan menggunakan gam kanji.

Wau hendaklah dimainkan di kawasan yang lapang seperti di tepi pantai. Berlainan pula dengan wau yang hendak diterbangkan mestilah menggunakan kertas yang tidak menyerap air. Kawasan yang sesuai. Daya seretan. Permainan wau tradisional Melayu adalah dimainkan menggunakan satu tali sahaja. Cara bermain wau. Terdapat dua cara melancarkan atau menaikkan wau iaitu. Kini permainan wau mulai popular di kalangan masyarakat bandar dan tidak lagi terhad di luar bandar sahaja. belakang wau tersebut tidak ditampal kertas hiasan dan ukiran sobek hanya mempunyai tiga atau empat lapis sahaja berbanding dengan wau hiasan yang mempunyai sehingga lapan warna. Penggunaan satu tali membolehkan wau ini mudah diterbangkan dan dikawal. layang-layang juga amat diminati sebagai salah satu aktiviti pada waktu terluang. Bukan itu sahaja. 3 unsur yang mempengaruhi kenaikan wau Tekanan angin Apabila tekanan angin di permukaan wau semakin kuat. Daya tarikan graviti Tarikan graviti ialah daya yang menarik wau ke bawah. Proses Membuat Serta Memasang Jambul atau Rambu Jambul atau rambu dipasang dengan dililitkan pada rangka ekor atau sayap wau. kawasan yang tidak sesuai bermain wau ialah dikawasan yang tidak lapang. Warisan tradisional ini haruslah dikekalkan kerana ia adalah identiti budaya bangsa Melayu dan juga sebuah negara. Hal ini akan mewujudkan daya seretan. banyak bangunan. Bagi wau hiasan akan ditampal kertas hiasan di belakang wau untuk menutup kecacatan iaitu kerangka buluh dan tulang rentas sayap wau. Tampal ukiran sobek tadi pada tanah wau dengan hanya menyapu gam kanji pada bahagian tepinya sahaja. Selain wau. permainan wau ini juga telah dimodenkan dan mula memasuki peringkat antarabangsa. Bahagian yang tidak lekat dikemaskan dengan menyapu gam menggunakan berus lukisan. di kawasan sawah padi atau di padang kawasan tepi pantai merupakan kawasan yang paling sesuai untuk menerbangkan wau. pokok. tiang elektrik atau tiang telefon. pelancaran jarak dekat dan pelancaran . Selain itu. Proses Membuat Serta Memasang Belalai Menggunakan bahan yang sama dengan jambul tetapi dipasang pada kepala wau. maka kemampuan untuk naik tinggi semakin meningkat. Diperbuat daripada kertas ‘crepe’ yang dipotong dengan gunting secara memanjang untuk membentuk rambu. Wau tradisional mempunyai keunikannya yang tersendiri.6. Wau akan mengundur ke belakang apabila permukaan wau mendapat tekanan yang tinggi.

Sebelah tangan pemain akan memegang badan wau dan dihadapkan ke arah angin. iaitu seorang penarik tali dan seorang lagi penggulung tali. Mengawal penerbangan Tiupan angin yang tidak meneru menyebabkan pemain perlu mengawal penerbangan wau. Penghargaan dan ucapan terima kasih yang khusus saya tujukan kepada: . Ia memerlukan kepantasan. Tali yang digunakan adalah tali tangsi. pemain mesti menggulung tali wau supaya wau tersebut tidak jatuh ke tanah.jarak jauh. Pemain berdiri membelakangkan angin. Teknik menurunkan wau. iaitu angin beriup lemah dan angin bertiup kuat. PERMAINAN TRADISIONAL WAU SENARAI KANDUNGAN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 TAJUK KAJIAN SENARAI KANDUNGAN PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN PENGHARGAAN Saya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang telah memberikan sumbangan dalam usaha menghasilkan kerja kursus ini. Teknik menaikkan wau jarak dekat. Hanya seorang sahaja diperlukan untuk melancarkan teknik ini. Sebelah lagi tangan memegang gelung tali. CONTOH JAWAPAN. Terdapat dua kemungkinan tiupan angin. Bahagian tali wau ini disalut dengan serpihan kaca halus. tumpuan dan kemahiran yang tinggi. Menurunkan wau memerlukan dua pemain. Apabila angin bertiup lemah. Teknik ini sesuai bagi wau yang bersaiz kecil dan ringan. wau dilepaskan perlahan-lahan sehingga wau naik tinggi ke udara. Penarik tali ialah orang yang menarik talu wau manakala penggulung tali ialah orang yang menggulung tali wau yang telah ditarik oleh penarik tali. Permainan wau laga merupakan perlawanan memutuskan tali wau pihak lawan. Mengawal penerbangan wau penting untuk mengelakkan wau jatuh ke tanah atau mengelakkan tali wau terputus.

Saya juga mendapat pendedahan tentang persediaan yang perlu dibuat sebelum menjalankan sesi temu bual. Kemudian saya telah membina soalan. saya amat berterima kasih kepada beliau. Ibu Bapa saya. KAEDAH KAJIAN Kaedah menebual orang sumber. tujuan permainan dan peralatan yang digunakan. OBJEKTIF KAJIAN Kajian ini dapat memperkaya pengalaman hidup saya terutama mengajar saya kemahiran berkomunikasi dengan orang lain. barulah saya pergi ke rumah orang sumber untuk menjalankan sesi temu bual. Bapa saya mempunyai kereta persendirian. Saya telah membuat kunjungan ke Perpustakaan Awam Wilayah Tawau. Saya juga dapat mengetahui secara dekat peraturan permainan. Kaedah Penyelidikan Perpustakaan. Bapa saya menyediakan pengangkutan percuma untuk kami pergi ke perpustakaan. Saya perlu cekap mendengar dan mencatat perbualan rakan-rakan dengan tokoh yang ditemu bual. Selain itu. Encik ialah orang sumber yang saya temu bual. kos penggunaan internet juga di bawah tanggungan mereka. Encik. Jasanya cukuplah besar. Saya cuba mencari buku-buku ilmiah yang berkaitan dengan permainan tradisional. Orang sumber yang saya temu bual. merakam dan mengambil gambar. Sebelum kaedah ini dilaksanakan. Kedua-dua orang tua saya telah banyak mengeluarkan biaya untuk saya membeli bahan-bahan. Saya telah membuat fotocopy pada bahagian yang mengandungi bahan-bahan . Kajian ini membolehkan saya mengetahui kepelbagaian permainan tradisional yang dimiliki serta asal-usul sesuatu permainan tradisional. Jadi mudahlah saya bergerak untuk mengumpul sumber-sumber yang saya perlukan. Banyak nasihat dan bimbingan yang diberikan kepada saya selama saya melaksanakan tugasan ini. Beliau memang mahir berkenaan permainan wau. Oleh itu. Saya telah mencatat. Saya juga mendapatkan pandangan guru pembimbing. Nama Guru Beliau telah menolong saya sejak mula menerima tugasan daripada pihak sekolah. Beliau yang bekerja sebagai pegawai kerajaan dan mempunyai pengalaman dalam permainan tradisional ini kerana beliau pernah terlibat dalam penganjuran pertandingan wau kebangsaan di Terengganu.Guru subjek sejarah Tingkatan 3. Maklumat ini sangat penting kepada generasi muda seperti saya untuk mengetahui kekayaan khazanah budaya negara Malaysia khususnya dalam permainan tradisional. Setelah beliau berpuas hati. saya telah meneliti kehendak tugasan.

Latar Belakang Wau dimainkan sejak kurun ke-15. Negeri yang mempopularkan permainan ini antaranya Kelantan. Kami berjaya mendapatkan alamat laman web berkenaan daripada laman web carian Google dan Yahoo. Kedah dan Perlis. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Seri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemuda-pemuda serta kerabat DiRaja. Apabila dinaikkan ke udara. daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau’. Wau dicipta dalam pelbagai bentuk dan mempunyai nama tersendiri seperti wau burng. wau sewah dan wau barat. wau kucing. wau bayan. Guru komputer telah mengajar kami cara untuk muat turun bahan tersebut. Saya telah menggunakan kemudahan internet di sekolah untuk melayari laman web yang memaparkan artikel berkenaan permainan tradisional. kemerduan bunyi dan tinggi serta keindahan naiknya. Wau bukan sahaja dimainkan tetapi dipertandingkan yang dititikberatkan ialah kecantikan rupa. Terdapat banyak maklumat yang ditemui dan kami telah memuat turun bahan-bahannya untuk dijadikan rujukan. Terengganu.yang releven dengan tugasan kami untuk dibawa balik dan dibaca isi kandungannya. dan tidak pula disebut bermain wau. HASIL KAJIAN Nama Permainan Permainan wau juga dikenali dengan layang-layang. wau merak. Kedah dan Perlis. Kaedah Melayari Internet. Perkataan “wau” dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan. “wau’. Wau masih digemari dan dimainkan di kawasan-kawasan seperti Kelantan. Musim bermain wau adalah buluh yang diraut halus yang ditampalkan dengan kertas berwarna mengikut bentuk rangka. wau katak. . Permainan ini dimainkan semenjak lebih 500 tahun yang lalu. Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan Selatan Semenanjung Malaysia seperti Selangor. Selain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. Permainan layang-layang atau wau amat digemari oleh penduduk-penduduk kampung. wau lenggang kebayan. Melaka dan Johor. Terengganu. wau pari. Terengganu. Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut. “wau’ secara berirama. sawah padi dan sebagainya. wau jala budi. Permainan wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih popular di kawasan pedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang.

Tarian Siti Wau Bulan adalah dari Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu. ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsa seperti di Pasir Gudang Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun. Corak bentuk wag juga digunakan dalam seni pertukangan perak atau filigree adalah salah satu cabang kesenian orang-orang Melayu yang amat terkenal di negeri Kelantan.Apabila padi habis dituai dan sawah padi habis dikerat.Upacara permainan wau lazimnya dilakukan selepas tamat musim menuai padi. TUJUAN DIMAINKAN Pada zaman dahulu. Wau juga dimainkan oleh golongan istana sebagai hiburan memandangkan cara mendapatkan hiburan yang sangat terhad kepada masyarakat lama ini. yang juga akan diadakan di Pantai Sri Tujuh di Tumpat dan penutup acara pada bulan itu adalah Pesta Nasi 100 yang diadakan di Gelanggang Seni di sini. Pada Mei pula. Bukan itu sahaja. Kebanyakan barangan filigree memaparkan peralatan perhiasan diri yang menjadi kegemaran kaum wanita.Pada masa inilah sawah ini akan digunakan sebagai tempat diadakan pesta wau. Ianya wujud di kalangan masyarakat biasa di . sawah padi akan bertukar menjadi sebuah padang yang bersih.Ada juga pengiktirafan kepada wau apabila pertandingan wau dijadikan tradisi tahunan oleh golongan diraja dan bangsawan. wau dimainkan oleh golongan rakyat sebagai tanda hiburan atau keraian. Pesta Wau yang memperlihatkan kreativiti rekaan wau tradisional tempatan dan Pesta Joran. mengakui bahawa seni perak filigree mempunyai keindahannya yang tersendiri.Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yang menetap di kawasan bandar. Keindahan yang dimaksudkan ini bukan sekadar kehalusan ragam hiasan pada penciptaan suatu motif yang terselindung di sebaliknya menghikut daya imiginasi jiwa pencipta itu sendiri. hasil pengaruh tamadun Hindu dan Islam yang memang terkenal dengan pertukangan barangan logam seperti emas dan tembaga. Kemahiran pertukangan logam orang-orang dipercayai telah wujud sejak zaman-berzaman. Tarian ini ditarikan oleh penari lelaki dan perempuan dengan diiringi alat muzik tradisional seperti gendang dan seruling Selain daripada permainan wau. wau juga turut dinyanyikan dalam Dikir Barat. Sambutan festival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara. Bagi masyarakat yang telah mengenali seni pertukangan perak filigree atau turut dikenali dengan dawai pintal. Pelbagai motif terdapat dalam pertukangan filigree ini antaranya motif bunga-bungaan dan motif wau. Dikir Barat adalah suatu permainan tradisional yang paling digemari oleh masyarakat Melayu di Kelantan. Wau juga banyak digunakan dalam kesenian. Tarian ini menggambarkan wau bulan yang sedang diterbangkan dengan penuh keriangan yang juga merupakan salah satu acara tradisi semasa musim menuai padi.

gam daripada pokok kayu dan lain-lain keperluan yang bersesuaian untuk menghasilkan sebuah wau. 4. Karut Jenaka Mak Yong4. kemahiran kraftangan serta pengetahuan di dalam bidang aerodinamik. all of us together)Sama-sama bersuka-ria(Together. 5. we all have a good time). Jangan tebang buluh yang mempunyai pucuk muda kerana buluh tersebut mempunyai banyak kanji dan mudah diserang serangga perosak. pastikan penebang menindih bayangnya. joined to a single string for flying)Ini malam sama-sama(Tonight. digalakkan membaca doa dan selawat terlebih dahulu 8. 7. Adalah lebih baik buluh yang sudah ditebang dipotong di situ juga. Petua dan Pantang Larang Pemilihan Buluh Mencari dan Menebang Buluh 1. Rumpun buluh mestilah di kawasan yang tinggi dan lapang. Karut Wau Bulan Contoh Lirik Lagu Wau Bulan Dalam Dikir BaratIn Formal Malay (Translation in Brackets)Eh Wau Bulan 2X(“Wau Bulan” is a specially shaped kite)Wau Bulan teraju tiga(“Teraju Tiga” describes the 3 strings attached to the body of the kite. 9. kulit rotan. Sebelum menebang buluh. Mereka akan mengarut sambil berbalas-balas pantun dan diikuti oleh awak-awak sebagai suara latar dengan suara yang kuat dan lantang. Teknik Pembuatan Wau Tradisional Antara bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat wau ialah buluh. Buluh yang condong ke arah matahari naik adalah lebih baik kerana mempunyai semangat yang kuat menurut kepercayaan orang tua-tua. Keadaan cuaca kering dan panas adalah sangat sesuai untuk menebang buluh seperti di waktu tengahari. Petua orang tua-tua di Kelantan pula semasa membawa balik buluh yang sudah ditebang. Bagi memastikan wau yang akan dihasilkan mempunyai kualiti. mu make hok sini”. Karut Menora3. mu tok sah ikut akulah. Oleh itu terdapat beberapa petua serta pantang-larang yang terlibat semasa ingin menebang dan menyimpan buluh tersebut. bahan mentah seperti buluh terutamanya perlu dipilih dengan lebih teliti. kepakaran dan kemahiran juga merupakan aspek utama untuk menghasilkan sebuah wau yang bermutu seperti kepakaran dalam pemilihan bahan mentah. 2. hak aku wat kelik ni ialah hak aku. Jika menebang buluh pada waktu pagi. Di dalam persembahan Dikir Barat terdapat satu kumpulan yang diketuai oleh seorang Tukang Karut dan Tok Juara. Pilih buluh yang kelihatan kering. 6.kampung-kampung dan pinggir bandar. Selain daripada itu. akan meninggalkan pesan kepada Sang Bubuk iaitu. Karut Selampit2. Antara lagu Dikir Barat yang terkenal ialah :-1. bukan di dalam semak atau dusun. 3. hak aku tinggal ini adalah hak mu. seelok-eloknya di tengah rumpun. . “Wahai Sang Bubuk.

Pisau khas digunakan untuk meraut dan mestilah benar-benar tajam bagi memastikan kerja-kerja tersebut dapat dijalankan dengan mudah dan mengelakkan daripada kesilapan. Bahagian sayap wau akan diikat terlebih dahulu 3. 5.5 sentimeter untuk memudahkan ia dibentuk. Kepingan buluh yang hendak dibuat sayap perlulah diseimbangkan dengan menandakan di tengah-tengah kepingan buluh. 4. satu keping untuk tulang belakang dan dua keping lagi untuk rangka ekor.Penyimpanan Buluh Buluh akan disimpan dahulu sekurang-kurangnya setahun sebelum diraut menjadi rangka wau. Buluh ditanam di dalam pasir dan dinyalakan unggun api di atasnya selama satu jam. 5. tulang rentas sayap. Bahagian bilah sayap di kedua-dua bahagian diraut sehingga 1. Biasanya tempat penyimpanan mestilah tinggi untuk mengelakkan buluh daripada dilangkah manusia. Sayap yang sudah diikat akan diikat pula pada tulang belakang 4. Selepas semua buluh diraut. Buluh disimpan di dalam paya atau direndam di dalam selut. Bahagian ekor yang mempunyai dua bahagian juga perlu diraut sehingga 0. Buluh yang sudah diraut akan dipotong mengikut ukuran wau yang dikehendaki iaitu dua keping buluh untuk sayap. Bahagian tulang belakang diraut sehingga 1. rangka sayap dan rangka ekor.5 sentimeter. Antara petua-petua yang digunapakai untuk memastikan buluh tersebut tahan dan kuat ialah :1. Cantumkan hujung bahagian ekor kemudian tautkan pada hujung bahagian . Antara bahagian buluh yang perlu diraut adalah seperti :1. Ikat di bahagian atas dan bawah ekor pada tulang belakang. proses seterusnya ialah semua bilah tersebut akan digosok pula dengan kertas pasir.0 sentimeter dengan kadar lembut dan sederhana keras. Meraut Buluh Buluh perlu diraut untuk membuang bahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti ruas dan kulit. Menyalai kepingan buluh pada bara api. 3. Selain itu tujuannya adalah untuk memberi keseimbangan pada bentuk dan berat bahagian sayap wau. 2. Proses Mengikat Rangka Bingkai Wau 1. Pastikan bahagian tersebut seimbang di kedua-kedua belah.5 sentimeter dan semakin halus di hujung bilah tersebut iaitu sebesar lidi kelapa. 2. Membuat Bingkai Bingkai wau terdiri daripada beberapa bahagian utama iaitu tulang belakang. 3. 2. Tulang belakang wau diukur kepada 3 bahagian dan kemudiannya ditanda 3 bahagian tersebut. Raut bilah-bilah buluh untuk bahagian pinggang dan bulatan berbentuk bulan. Rautan di bahagian tersebut adalah lebih nipis dan bersaiz kecil 0.

2. Kemudian kertas ditanda dengan pensil dan perlu dilebihkan dua sentimeter dari rangka bingkai. bagi bahagian ekor pula. Untuk bahagian pinggang terutamanya jenis wau bulan. Tujuannya supaya wau tersebut tahan lasak kerana sifat utama kertas tersebut lebih kenyal dan tidak ditembusi angin. Potong kertas wau tersebut dan lebihan tadi dipotong dalam bentuk ‘V’. 4. corak yang hendak dilukis mestilah sama dengan corak di bahagian sayap. Potong semula corak yang hendak disobek dan tampal sekali lagi dengan kertas berlainan warna sehingga siap sepenuhnya. Mengukur. 2. Saiznya ditentukan dengan mengikut nisbah iaitu bersamaan dengan keluasan kepala wau. Seterunya kepingan buluh yang diraut lebih nipis dibentuk menjadi bulatan untuk diikat di tengah pinggang wau. Bagi wau hiasan akan ditampal kertas hiasan di belakang wau untuk menutup kecacatan iaitu kerangka buluh dan tulang rentas sayap wau. Bahagian yang tidak lekat dikemaskan dengan menyapu gam menggunakan berus lukisan. 6. Mulakan melukis dari bahagian dada sehingga ke hujung sayap dengan mengosongkan satu ruang kosong untuk ruang tapak kijang. Lipat empat kertas warna untuk bahagian sayap. Corak perlu dipotong menggunakan pisau tajam khas dan corak ini menjadi corak asas bagi wau. Pemasangan melibatkan beberapa langkah :1. 5. 7. Proses terakhir ialah membuat kepala wau iaitu dengan mengikat separuh daripada kepala wau dengan sayap dengan jarak 2 inci dari tulang belakang. Tampal ukiran sobek tadi pada tanah wau dengan hanya menyapu gam kanji pada bahagian tepinya sahaja. Kertas bercorak akan diletakkan di atas kain lembap. kepingan buluh ditaut membentuk separa bulatan pada bahagian sayap dan ekor wau. Corak akan ditampal pada kertas warna lain. dan lipat dua untuk bahagian ekor. satu lapisan asas yang dipanggil ‘tanah’ akan dipasang pada wau. Proses Memasang Tanah Wau Setelah bingkai wau siap.sayap 6. Berlainan . Antara langkah-langkah yang terlibat : 1. 3. biasanya warna emas dengan menyapu gam di belakang kertas corak. Ukur kertas dengan saiz bingkai. 3. Gam perlu dicampur dengan air terlebih dahulu untuk elakkan daripada berkedut. Lekatkan kertas pada bingkai dengan menggunakan gam kanji. Melukis dan Menyobek Corak Ukiran lukisan pada badan wau adalah antara elemen utama yang menjadikan wau tersebut unik dan istimewa. Kertas berwarna diletakkan perlahan-lahan ke atas kertas corak dan kemudiannya diratakan dengan menggunakan seterika panas di atas kain lembap tadi. 4.

Diperbuat daripada kertas ‘crepe’ yang dipotong dengan gunting secara memanjang untuk membentuk rambu. pokok. tiang elektrik atau tiang telefon. Tali yang digunakan adalah tali tangsi. di kawasan sawah padi atau di padang kawasan tepi pantai merupakan kawasan yang paling sesuai untuk menerbangkan wau. kawasan yang tidak sesuai bermain wau ialah dikawasan yang tidak lapang. belakang wau tersebut tidak ditampal kertas hiasan dan ukiran sobek hanya mempunyai tiga atau empat lapis sahaja berbanding dengan wau hiasan yang mempunyai sehingga lapan warna. CARA BERMAIN WAU Kawasan yang sesuai. layang-layang juga amat diminati sebagai salah satu aktiviti pada waktu terluang. pelancaran jarak dekat dan pelancaran jarak jauh. Pemain berdiri membelakangkan angin. Proses Membuat Serta Memasang Belalai Menggunakan bahan yang sama dengan jambul tetapi dipasang pada kepala wau. Bukan itu sahaja.pula dengan wau yang hendak diterbangkan mestilah menggunakan kertas yang tidak menyerap air. Hanya seorang sahaja diperlukan untuk melancarkan teknik ini. Teknik ini sesuai bagi wau yang bersaiz kecil dan ringan. Proses Membuat Serta Memasang Jambul atau Rambu Jambul atau rambu dipasang dengan dililitkan pada rangka ekor atau sayap wau. Wau hendaklah dimainkan di kawasan yang lapang seperti di tepi pantai. banyak bangunan. Teknik menaikkan wau jarak dekat. Daya seretan. Selain itu. Penggunaan satu tali membolehkan wau ini mudah diterbangkan dan dikawal. maka kemampuan untuk naik tinggi semakin meningkat. Wau akan mengundur ke belakang apabila permukaan wau mendapat tekanan yang tinggi. Daya tarikan graviti Tarikan graviti ialah daya yang menarik wau ke bawah. Permainan wau tradisional Melayu adalah dimainkan menggunakan satu tali sahaja. Kini permainan wau mulai popular di kalangan masyarakat bandar dan tidak lagi terhad di luar bandar sahaja. Terdapat dua cara melancarkan atau menaikkan wau iaitu. . Hal ini akan mewujudkan daya seretan. Sebelah tangan pemain akan memegang badan wau dan dihadapkan ke arah angin. 3 unsur yang mempengaruhi kenaikan wau Tekanan angin Apabila tekanan angin di permukaan wau semakin kuat. permainan wau ini juga telah dimodenkan dan mula memasuki peringkat antarabangsa. Warisan tradisional ini haruslah dikekalkan kerana ia adalah identiti budaya bangsa Melayu dan juga sebuah negara. Selain wau. Wau tradisional mempunyai keunikannya yang tersendiri.

Saya juga rasa sangat bertuah kerana dapat mengenali dengan lebih mendalam tentang permainan tradisional tanah air sendiri. saya lebih menghayati keunikan permainan ini. Teknik menurunkan wau.Sebelah lagi tangan memegang gelung tali. Mengawal penerbangan Tiupan angin yang tidak meneru menyebabkan pemain perlu mengawal penerbangan wau. Permainan wau laga merupakan perlawanan memutuskan tali wau pihak lawan. wau dilepaskan perlahan-lahan sehingga wau naik tinggi ke udara. Apabila angin bertiup lemah. Semangat muhibah yang wujud ini mungkin membolehkan perpaduan rakyat Malaysia yang berbilang kaum ini terus berkekalan. RUMUSAN Selepas menjalankan kajian ini.Rakyat Malaysia yang bersatupadu ini juga dapat berganding bahu dalam semua aspek untuk membangunkan negara yang tercinta sehinggakan semua rakyat berbangga sebagai rakyat Malaysia. Menurunkan wau memerlukan dua pemain. Terdapat dua kemungkinan tiupan angin. ORANG SUMBER BIODATA . Ia memerlukan kepantasan. pemain mesti menggulung tali wau supaya wau tersebut tidak jatuh ke tanah. Selepas kajian ini.Bak kata perpatah melayu. Saya akan cuba untuk mengamalkan tradisi dan budaya bangsa yang begitu unik dan indah. tumpuan dan kemahiran yang tinggi. Mengawal penerbangan wau penting untuk mengelakkan wau jatuh ke tanah atau mengelakkan tali wau terputus. Persefahaman yang timbul ini bukan sahaja dapat mengelakkan sebarang perselisihan faham yang mungkin berlaku antara kaum malah dapat menjalinkan semangat muhibah atau semangat masyarakat antarakaum. saya rasa amat bersyukur sebagai seorang warganegara Malaysia kerana keunikan dan kepelbagaian budaya dan adat resam yang terdapat di negara yang tercinta ini. tak kenal maka tak cinta. iaitu angin beriup lemah dan angin bertiup kuat. Penarik tali ialah orang yang menarik talu wau manakala penggulung tali ialah orang yang menggulung tali wau yang telah ditarik oleh penarik tali. maka akan timbul semangat bersefahaman dan hormat-hormati natara kaum. iaitu seorang penarik tali dan seorang lagi penggulung tali. Bahagian tali wau ini disalut dengan serpihan kaca halus.Jika semua rakyat masyarakat kita dapat mengenali dan memahami adat_adat permainan dengan mendalam.

2004. gunting. 12 Oct. tukang anjung akan melambung wau ke udara serentak dengan itu.uk/KiteHistoryBothPages. • Supian Bin Muhammad Noor. B : Sama-sama. kemerduan bunyi dan keindahan naiknya menjadi perhatian dalam setiap pertandingan A : Terima kasih Encik Razali kerana member maklumat yang berguna untuk kerja kursus saya. 2005. benang. 1994. dari manakah asal usul permainan wau ini? B : Permainan wau ini berasal dari negeri Kelantan.html.kiteman.. Encik Razali B : Waalaikumsalam A : Encik. pisau raut. A : Apakah alat-alat yang digunakan untuk membuat wau? B : Buluh. Apabila tiba masa yang sesuai. .NAMA : NO KP : T/TINGGAL : TARIKH LAHIR : UMUR : PEKERJAAN : PEGAWAI KERAJAAN AGAMA : DIALOG A : Assalamualaikum. Permainan tradisi orang Melayu. • “Brief History of the Kite.co. Perlis dan Kedah. Tukang tarikh akan memegang tali dan berdiri di atas angin sementara tukang anjung pula akan memegang wau dan berdiri di bawah angin. tukang tarik akan menarik tali dengan mengejut supaya wau meluncur naik ke udara. Terengganu. A : Bagaimanakah cara memainkan wau? B : Wau dimainkan oleh dua orang iaitu terdiri daripada seorang tukang tarik dan seorang tukang anjung.” http://www. A : Bagaimanakah wau dipertandingkan? B : Melalui kecantikan rupa. A : Bilakah permainan wau dimainkan? B : Permainan wau ini dimainkan sejak kurun ke 15. 2004“Dikir Barat”. Kuala Lumpur : Kementerian Pelajaran Malaysia. tali dan gam. Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan Selangor : AG Grafik Sdn Bhd. kertas warna. Bahasa Melayu Tingkatan 3. Bagaimanakah modal insan yang patriotik dapat dibentuk melalui aktiviti sukan dan permainan? RUJUKAN • Haji Aziz Deraman. Shah Alam: Fajar Bakti Sdn Bhd. Wan Ramlee Wan Muhammad. • Majalah 3. • Wan Hasmah Binti Wan Mamat. 2008-Wau.

2004“Ekite model.wakaf.” ESEI Kepentingan sukan dan permainan khususnya dalam melahirkan modal insan yang patriotik telah menjadi salah satu agenda negara untuk dikembangkan pada segenap lapisan masyarakat. Kerajaan telah menyedari bahawa sukan dan permainan adalah saluran yang paling berkesan untuk melahirkan generasi yang akan sentiasa menghargai dan mengamalkan tradisi budaya dan bangsa. 2004“Filigree. Masyarakat juga dapat mewujudkan perasaan muhibah atau semangat bermasyarakat kerana sesuatu permainan ini biasanya akan dihadiri oleh pelbagai bangsa.” eKITE Website. Permainan sukan seperti sepak takraw atau bola sepak memerlukan ramai pemain.Keunikan Malaysia yang terkenal dengan pelbagai tarikan seperti wau berjaya menarik minat warga asing untuk melihat sendiri keunikan yang terdapat di negara kita.Hal ini dapat digambarkan melalui sikap kerjasama dan bersatu padu sewaktu wau dimainkan kerana permainan wau memerlukan beberapa orang untuk menaikkannya di udara. kegiatan sukan tidak mengenal batas kaum. tolong-menolong.my/sukan_kebudayaan03. http://www. berlaku adil dan bertimbang rasa.semangat kekitaan dapat diterapkan dalam diri saya dan masyarakat. Modal insan yang bersemangat patriotik dapat ditanam dalam diri saya melalui aktiviti sukan dan permainan seperti permainan tradisional wau. akan disemai perasaan sedia berkorban untuk bangsa dan negara serta bertanggungjawab untuk mengharumkan Malaysia di mata dunia.net.Permainan wau telah mewujudkan rasa cinta dan bangga terhadap bangsa dan negara kita.saya sentiasa berbangga dengan masyarakat zaman dahulu yang berjaya mencipta sebuah permainan tradisional yang bukan sahaja popular malah turut meningkatkan martabat negara kita. daerah. setiap rakyat yang mewakili negara dalam peringkat antarabangsa. 7 Oct. Oleh itu. negeri mahupun negara.html. melalui sukan dan permainan. Oleh itu. sikap bersefahaman dan bermuafakat adalah perlu untuk mengukuhkan pasukan dalam memperoleh kemenangan.e-kite. secara tidak langsung pelajar akan dididik untuk bermuafakat. Sebagai rakyat Malaysia.http://www.com. Konklusinya. Di samping itu. Selain itu.saya bersyukur menjadi warganegara Malaysia. Setiap orang daripada pelbagai lapisan masyarakat juga boleh menjadi penyokong pasukan negara untuk melahirkan rasa cinta akan bangsa dan negara Malaysia. Dengan cara bermain. 22 Dec.e-genius.Sikap tolong menolong dapat dibentuk sewaktu menghasilkan wau. Selain itu. sukan dan permainan telah menjadi aktiviti kokurikulum sekolah dan menjadi satu pembelajaran teras. . Di samping itu. setiap modal insan yang patriotik dapat dibentuk. Sukan merupakan alat yang penting bagi mewujudkan perasaan bersatu padu.

Setiap peserta yang memasuki pertandingan ini perlu mematuhi undang-undang yang ditetapkan sekaligus dapat menjadikan peserta seorang yang lebih berdisiplin.Terima kasih juga saya ucapkan kepada guru sejarah saya iaitu En.t kerana dengan izin dan pertolonganNya. dapat saya menyiapkan kerja kursus sejarah Peperiksaan Penilaian Rendah (PMR) 2007.Hal ini kerana banyak peraturan yang perlu dipatuhi dalam acara pertandingan wau.w.negara Malaysia yang aman lagi makmur akan menjadi sebuah negara yang adil dan bertimbang rasa terhadap rakyatnya.namun permainan wau tetap dimainkan oleh masyarakat hari ini.Melalui festival wau dan pertandingan wau. Saya Mohd Yazid bin Mohd Jalani mengucapkan jutaan terima kasih atas kerjasama yang diberikan oleh semua pihak. Oleh itu.adat turun-temurun dan budaya nenek moyang kita supaya tak lapuk dek hujan. Saya yang menyiapkan tugasan ini. Bukan itu sahaja. Sehubungan dengan itu.sikap berdisiplin dapat dibentuk dalam diri kita. Tanpa tunjuk ajar atau bimbingan beliau mustahil dapat saya melengkapkan dan menjayakan kajian ini . Walaupun pada masa kini banyak permainan lain yang canggih dan moden dipopularkan. PENGHARGAAN “Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha penyayang” Alhamdulillah .bersyukur kehadrat Allah s. Akhir kata. Ucapan akhir saya kepada guru penilai saya iaitu Jasa beliau amat saya hargai.tak lekang dek panas. saya ucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang terlibat.sudah terang lagi bersuluh bahawa aktiviti sukan dan permainan dapat melahirkan modal insan yang bersemangat patriotik. .Baharudin. Setinggi penghargaan saya rakamkan kepada kedua ibu bapa tercinta yang sentiasa memberi dorongan serta sumbangan dalam bentuk modal sepanjang proses menyiapkankerja kursus ini.Ini kerana juri bagi pertandingan wau akan berlaku adil untuk memilih pemenang bagi sesuatu pertandingan itu.negara kita akan menjadi sebuah negara yang menghargai dan sentiasa mengamalkan tradisi.

(C)Pemerhatian ~Pengajaran guru sejarah dan penerangan guru penilai. (C)Kajian ini dilakukan untuk memenuhi kehendak sukatan pelajaran Peperiksaan Penilaian Rendah (PMR).Sekian. (B)Kajian ini dapat menambah pengetahuan saya tentang permainan tradisional di kalangan masyarakat mengikut adat Melayu. (D)Kajian ini juga dapat menyedarkan orang melayu betapa pentingnya permainan tradisional di kalangan masyarakat melayu di Negara kita kerana ia melambangkan setiap kaum dan adat tradisinya yang tersendiri KAEDAH KAJIAN Saya menggunakan kaedah-kaedah kajian yang berikut: (A)Temu bual ~Saya mengumpul maklumat tentang adat perkahwinan Melayu dengan menemubual ahli keluarga saya serta jiran-jiran saya.terima kasihOBJEKTIF KAJIAN Kajian saya merangkumi objektif-objektif yang berikut: (A)Kajian ini dilakukan secara amnya ialah untuk mengenal pasti sumber-sumber sejarah yang sahih.jelas dan tepat. (B) Penyelidikan perpustakaan ~ Saya telah meminjam beberapa buah buku yang berkaitan dengan adat-adat perkahwinan melayu. (E)Penyelidikan ~Melayari internet dan mencari maklumat di laman web serta melawat tempat kajian PERMAINAN TRADISIONAL WAU .Ini akan dapat membantu saya membuat satu kajian ilmiah dengan tatacara yang betul.

mereka terjumpa seorang bayi perempuan lalu dipeliharanya bayi tersebut sehinggalah dewasa. layanglayang di Malaysia berasal dari negara China. Sejarah Wau Malaysia Kedatangan permainan wau di Malaysia tidak dapat dipastikan kesahihan tarikh serta asal-usulnya. nama lain adalah layang-layang. Sambutan festival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara. Akibatnya. Diceritakan bahawa ada sepasang suami isteri di negeri tersebut yang bekerja sebagai petani di sebuah kaki bukit dengan menanam padi huma. Latar Belakang Wau Selain wau. Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yang menetap di kawasan bandar. Ketika mereka sedang menanam padi. Ini kerana rekabentuk serta karektor mempunyai persamaan dengan layang-layang tradisional dari negara China. Disebabkan perasaan cemburunya itu dia telah menyiksa anak gadisnya sehingga melarikan diri mengikut arah mata angin barat.PENDAHULUAN Permainan wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih popular di kawasan pedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang. Menurut Tok Nujum yang ditemui menyatakan bahawa anak gadis mereka sebenarnya adalah ‘Semangat Padi’ dan menasihatkan petani tersebut sebagai tanda meminta maaf mereka dikehendaki membuat sebuah lembaga yang menyerupai Wau Bulan dan diterbangkan menggunakan tali jerami. . Kemungkinan evolusi layang-layang di Malaysia juga turut menyerap unsur-unsur kebudayaan dari negara China. Perkataan “wau” dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan. Oleh kerana suaminya ingin mengucapkan syukur dan terlalu menyayangi anak gadisnya itu maka beliau selalu membawakan makanan ke tempat anak gadisnya bermain iaitu di baluh padi. ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsa seperti di Pasir Gudang Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun. Walau bagaimanapun menurut sejarahwan Clive Hart. pada tahun itu juga padi yang telah dikerjakan tidak menjadi. sawah padi dan sebagainya. Perbuatan suaminya itu telah menyebabkan sang isteri merasa sangat cemburu. Terengganu. Bukan itu sahaja. Mitos Permainan Wau Permainan wau dikaitkan dengan mitos ‘Semangat Padi’ yang berasal dari utara Semenanjung Malaysia iaitu di negeri Kedah. Layang-layang pada masa dahulu menggunakan daun kayu yang lebar.

Bagi masyarakat yang telah mengenali seni pertukangan perak filigree atau turut dikenali dengan dawai pintal. daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau’. dan tidak pula disebut bermain wau Selain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. Keindahan yang dimaksudkan ini bukan sekadar kehalusan ragam hiasan pada penciptaan suatu motif yang terselindung di sebaliknya menghikut daya imiginasi jiwa pencipta itu sendiri. Tarian ini menggambarkan wau bulan yang sedang diterbangkan dengan penuh keriangan yang juga merupakan salah satu acara tradisi semasa musim menuai padi. Kebanyakan barangan filigree memaparkan peralatan perhiasan diri yang menjadi kegemaran kaum wanita. . Pelbagai motif terdapat dalam pertukangan filigree ini antaranya motif bunga-bungaan dan motif wau. Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan Selatan Semenanjung Malaysia seperti Selangor. Melaka dan Johor. “wau’. Kemahiran pertukangan logam orangorang dipercayai telah wujud sejak zaman-berzaman. “wau’ secara berirama. Wau Bulan juga boleh didapati daripada :I) Seni Pertukangan : Filigree Seni pertukangan perak adalah salah satu cabang kesenian orang-orang Melayu yang amat terkenal di negeri Kelantan. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Seri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemuda-pemuda serta kerabat DiRaja. Apabila dinaikkan ke udara. Tarian Siti Wau Bulan Asal-usul tarian ini adalah dari Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu.Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut. Tarian ini ditarikan oleh penari lelaki dan perempuan dengan diiringi alat muzik tradisional seperti gendang dan seruling Bahagian Utama Wau Teknik Pembuatan Wau Tradisional Antara bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat wau ialah buluh. mengakui bahawa seni perak filigree mempunyai keindahannya yang tersendiri. hasil pengaruh tamadun Hindu dan Islam yang memang terkenal dengan pertukangan barangan logam seperti emas dan tembaga.

Bahagian bilah sayap di kedua-dua bahagian diraut sehingga 1. Selain itu tujuannya adalah untuk memberi keseimbangan pada bentuk dan berat bahagian sayap wau. Pilih buluh yang kelihatan kering. Jangan tebang buluh yang mempunyai pucuk muda kerana buluh tersebut mempunyai banyak kanji dan mudah diserang serangga perosak. Bagi memastikan wau yang akan dihasilkan mempunyai kualiti. 6. Buluh yang condong ke arah matahari naik adalah lebih baik kerana mempunyai semangat yang kuat menurut kepercayaan orang tua-tua. Pisau khas digunakan untuk meraut dan mestilah benar-benar tajam bagi memastikan kerja-kerja tersebut dapat dijalankan dengan mudah dan mengelakkan daripada kesilapan.5 sentimeter . 4. bukan di dalam semak atau dusun. Oleh itu terdapat beberapa petua serta pantang-larang yang terlibat semasa ingin menebang dan menyimpan buluh tersebut.kulit rotan. pastikan penebang menindih bayangnya. Bahagian ekor yang mempunyai dua bahagian juga perlu diraut sehingga 0. bahan mentah seperti buluh terutamanya perlu dipilih dengan lebih teliti. gam daripada pokok kayu dan lain-lain keperluan yang bersesuaian untuk menghasilkan sebuah wau. Rumpun buluh mestilah di kawasan yang tinggi dan lapang. Petua dan Pantang Larang Pemilihan Buluh Mencari dan Menebang Buluh 1. Keadaan cuaca kering dan panas adalah sangat sesuai untuk menebang buluh seperti di waktu tengahari. 3. 5. 3. 2. Meraut Buluh Buluh perlu diraut untuk membuang bahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti ruas dan kulit.0 sentimeter dengan kadar lembut dan sederhana keras. seelok-eloknya di tengah rumpun. Bahagian tulang belakang diraut sehingga 1. kepakaran dan kemahiran juga merupakan aspek utama untuk menghasilkan sebuah wau yang bermutu seperti kepakaran dalam pemilihan bahan mentah. Jika menebang buluh pada waktu pagi. Antara bahagian buluh yang perlu diraut adalah seperti :1. 2. Selain daripada itu. kemahiran kraftangan serta pengetahuan di dalam bidang aerodinamik.5 sentimeter dan semakin halus di hujung bilah tersebut iaitu sebesar lidi kelapa.

. 3. Potong kertas wau tersebut dan lebihan tadi dipotong dalam bentuk ‘V’. Antara langkah-langkah yang terlibat : 1. belakang wau tersebut tidak ditampal kertas hiasan dan ukiran sobek hanya mempunyai tiga atau empat lapis sahaja berbanding dengan wau hiasan yang mempunyai sehingga lapan warna. Melukis dan Menyobek Corak Ukiran lukisan pada badan wau adalah antara elemen utama yang menjadikan wau tersebut unik dan istimewa. dan lipat dua untuk bahagian ekor. bagi bahagian ekor pula. 6. 3. Corak perlu dipotong menggunakan pisau tajam khas dan corak ini menjadi corak asas bagi wau. 2. Ukur kertas dengan saiz bingkai. Berlainan pula dengan wau yang hendak diterbangkan mestilah menggunakan kertas yang tidak menyerap air. Bahagian yang tidak lekat dikemaskan dengan menyapu gam menggunakan berus lukisan. Tampal ukiran sobek tadi pada tanah wau dengan hanya menyapu gam kanji pada bahagian tepinya sahaja. satu lapisan asas yang dipanggil ‘tanah’ akan dipasang pada wau. Selain itu. Mulakan melukis dari bahagian dada sehingga ke hujung sayap dengan mengosongkan satu ruang kosong untuk ruang tapak kijang. Pemasangan melibatkan beberapa langkah :1. Mengukur. 4. corak yang hendak dilukis mestilah sama dengan corak di bahagian sayap. Lekatkan kertas pada bingkai dengan menggunakan gam kanji. Lipat empat kertas warna untuk bahagian sayap. 2. Bagi wau hiasan akan ditampal kertas hiasan di belakang wau untuk menutup kecacatan iaitu kerangka buluh dan tulang rentas sayap wau. Kemudian kertas ditanda dengan pensil dan perlu dilebihkan dua sentimeter dari rangka bingkai.Proses Memasang Tanah Wau Setelah bingkai wau siap. Tujuannya supaya wau tersebut tahan lasak kerana sifat utama kertas tersebut lebih kenyal dan tidak ditembusi angin.

sawah padi dan sebagainya. “wau’. Ini dapat dibuktikan menerusi catatan Tun Seri Lanang yang menyatakan bahawa Raja Ahmad bermain layang-layang bersama pemuda-pemuda serta kerabat DiRaja. Melaka dan Johor. Wau Bulan juga boleh didapati daripada :I) Seni Pertukangan : Filigree .Proses Membuat Serta Memasang Jambul atau Rambu Jambul atau rambu dipasang dengan dililitkan pada rangka ekor atau sayap wau. dan tidak pula disebut bermain wau  Selain itu kemunculan nama wau juga dikaitkan bunyi yang terhasil daripada busur yang diikat pada wau. nama lain adalah layang-layang. Perlis dan Kedah menggunakan perkataan tersebut.  Kini permainan tersebut telah mulai popular dan diminati oleh pelbagai kaum termasuklah mereka yang menetap di kawasan bandar. Sambutan festival ini juga sangat memberangsangkan terutamanya peserta dari luar negara. Diperbuat daripada kertas ‘crepe’ yang dipotong dengan gunting secara memanjang untuk membentuk rambu Jenis Koleksi Wau Tradisional pendahuluan Pertaining wau atau pun lebih dikenali layang-layang suatu ketika dahulu lebih popular di kawasan pedalaman seperti di kawasan pantai dan kawasan lapang seperti di padang. “wau’ secara berirama. ia telah diperkenalkan hingga ke peringkat antarabangsa seperti di Pasir Gudang Kite Festivals International Guests yang diadakan pada setiap tahun. Perkataan “wau” dikatakan berasal dari perkataan Thailand memandangkan negeri seperti Kelantan.  Bukan itu sahaja. Terengganu.  Perkataan layang-layang pula digunakan di kebanyakan negeri-negeri seperti di Pantai Barat dan Selatan Semenanjung Malaysia seperti Selangor. Apabila dinaikkan ke udara. Latar belakang wau  Selain wau. daun ibus yang dipasang pada busur tersebut akan menghasilkan bunyi “wau’.

mengakui bahawa seni perak filigree mempunyai keindahannya yang tersendiri. Bagi masyarakat yang telah mengenali seni pertukangan perak filigree atau turut dikenali dengan dawai pintal. . Kebanyakan barangan filigree memaparkan peralatan perhiasan diri yang menjadi kegemaran kaum wanita.Seni pertukangan perak adalah salah satu cabang kesenian orang-orang Melayu yang amat terkenal di negeri Kelantan. Keindahan yang dimaksudkan ini bukan sekadar kehalusan ragam hiasan pada penciptaan suatu motif yang terselindung di sebaliknya menghikut daya imiginasi jiwa pencipta itu sendiri. Kemahiran pertukangan logam orangorang dipercayai telah wujud sejak zaman-berzaman. hasil pengaruh tamadun Hindu dan Islam yang memang terkenal dengan pertukangan barangan logam seperti emas dan tembaga. Pelbagai motif terdapat dalam pertukangan filigree ini antaranya motif bunga-bungaan dan motif wau.

Kebanyakan barangan filigree memaparkan peralatan perhiasan diri yang menjadi kegemaran kaum wanita. . Pelbagai motif terdapat dalam pertukangan filigree ini antaranya motif bunga-bungaan dan motif wau.

Antara lagu Dikir Barat yang terkenal ialah :1. Karut Jenaka Mak Yong 4. Tarian ini ditarikan oleh penari lelaki dan perempuan dengan diiringi alat muzik tradisional seperti gendang dan seruling Dikir Barat Selain daripada permainan wau. Dikir Barat adalah suatu permainan tradisional yang paling digemari oleh masyarakat Melayu di Kelantan.Tarian Siti Wau Bulan Asal-usul tarian ini adalah dari Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu. Tarian ini menggambarkan wau bulan yang sedang diterbangkan dengan penuh keriangan yang juga merupakan salah satu acara tradisi semasa musim menuai padi. Di dalam persembahan Dikir Barat terdapat satu kumpulan yang diketuai oleh seorang Tukang Karut dan Tok Juara. Mereka akan mengarut sambil berbalas-balas pantun dan diikuti oleh awak-awak sebagai suara latar dengan suara yang kuat dan lantang. wau juga turut dinyanyikan dalam Dikir Barat. Karut Wau Bulan . Karut Menora 3. Karut Selampit 2. Ianya wujud di kalangan masyarakat biasa di kampung-kampung dan pinggir bandar.

all of us together) Sama-sama bersuka-ria (Together. we all have a good time) .Contoh Lirik Lagu Wau Bulan Dalam Dikir Barat In Formal Malay (Translation in Brackets) Eh Wau Bulan 2X (“Wau Bulan” is a specially shaped kite) Wau Bulan teraju tiga (“Teraju Tiga” describes the 3 strings attached to the body of the kite. joined to a single string for flying) Ini malam sama-sama (Tonight.

Kemungkinan evolusi layang-layang di Malaysia juga turut menyerap unsur-unsur kebudayaan dari negara China.Sejarah Wau Malaysia Kedatangan permainan wau di Malaysia tidak dapat dipastikan kesahihan tarikh serta asal-usulnya. Layang-layang pada masa dahulu menggunakan daun kayu yang lebar. . Walau bagaimanapun menurut sejarahwan Clive Hart. Ini kerana rekabentuk serta karektor mempunyai persamaan dengan layang-layang tradisional dari negara China. layang-layang di Malaysia berasal dari negara China.

Mitos Permainan Wau Permainan wau dikaitkan dengan mitos ‘Semangat Padi’ yang berasal dari utara Semenanjung Malaysia iaitu di negeri Kedah. Menurut Tok Nujum yang ditemui menyatakan bahawa anak gadis mereka sebenarnya adalah ‘Semangat Padi’ dan menasihatkan petani tersebut sebagai tanda meminta maaf mereka dikehendaki membuat sebuah lembaga yang menyerupai Wau Bulan dan diterbangkan menggunakan tali jerami. Disebabkan perasaan cemburunya itu dia telah menyiksa anak gadisnya sehingga melarikan diri mengikut arah mata angin barat. Ketika mereka sedang menanam padi. mereka terjumpa seorang bayi perempuan lalu dipeliharanya bayi tersebut sehinggalah dewasa. Akibatnya. Diceritakan bahawa ada sepasang suami isteri di negeri tersebut yang bekerja sebagai petani di sebuah kaki bukit dengan menanam padi huma. pada tahun itu juga padi yang telah dikerjakan tidak menjadi. . Oleh kerana suaminya ingin mengucapkan syukur dan terlalu menyayangi anak gadisnya itu maka beliau selalu membawakan makanan ke tempat anak gadisnya bermain iaitu di baluh padi. Perbuatan suaminya itu telah menyebabkan sang isteri merasa sangat cemburu.

.

..

Buluh yang condong ke arah matahari naik adalah lebih baik kerana mempunyai semangat yang kuat menurut kepercayaan orang tua-tua. seelok-eloknya di tengah rumpun. Jika menebang buluh pada waktu pagi. torek atau bahagian pinggang dan ekor wau Teknik Pembuatan Wau Tradisional Antara bahan-bahan mentah yang diperlukan untuk membuat wau ialah buluh. 7. kepakaran dan kemahiran juga merupakan aspek utama untuk menghasilkan sebuah wau yang bermutu seperti kepakaran dalam pemilihan bahan mentah. bahan mentah seperti buluh terutamanya perlu dipilih dengan lebih teliti. 4. Sebelum menebang buluh. Adalah lebih baik buluh yang sudah ditebang dipotong di situ juga.Bahagian Perincian Wau Terdapat lima komponen asas bagi sebuah wau tradisional iaitu terdiri daripada kepala wau. kemahiran kraftangan serta pengetahuan di dalam bidang aerodinamik. Jangan tebang buluh yang mempunyai pucuk muda kerana buluh tersebut mempunyai banyak kanji dan mudah diserang serangga perosak. Rumpun buluh mestilah di kawasan yang tinggi dan lapang. akan meninggalkan pesan kepada Sang Bubuk iaitu. gam daripada pokok kayu dan lain-lain keperluan yang bersesuaian untuk menghasilkan sebuah wau. Oleh itu terdapat beberapa petua serta pantang-larang yang terlibat semasa ingin menebang dan menyimpan buluh tersebut Petua dan Pantang Larang Pemilihan Buluh Mencari dan Menebang Buluh 1. Keadaan cuaca kering dan panas adalah sangat sesuai untuk menebang buluh seperti di waktu tengahari. Petua orang tua-tua di Kelantan pula semasa membawa balik buluh yang sudah ditebang. pastikan penebang menindih bayangnya. sayap wau. 9. 3. 2. 5. bukan di dalam semak atau dusun. digalakkan membaca doa dan selawat terlebih dahulu 8. Bagi memastikan wau yang akan dihasilkan mempunyai kualiti. 6. Selain daripada itu. kulit rotan. busur atau dengung. Pilih buluh yang kelihatan kering. .

Raut bilah-bilah buluh untuk bahagian pinggang dan bulatan berbentuk bulan. Selepas semua buluh diraut. satu keping untuk tulang belakang dan dua keping lagi untuk rangka ekor. Buluh yang sudah diraut akan dipotong mengikut ukuran wau yang dikehendaki iaitu dua keping buluh untuk sayap. mu make hok sini”. Penyimpanan Buluh Buluh akan disimpan dahulu sekurang-kurangnya setahun sebelum diraut menjadi rangka wau.5 sentimeter 4.“Wahai Sang Bubuk. rangka sayap dan rangka ekor. Rautan di bahagian tersebut adalah lebih nipis dan bersaiz kecil 0. Meraut Buluh Buluh perlu diraut untuk membuang bahagian-bahagian yang tidak diperlukan seperti ruas dan kulit. 3.0 sentimeter dengan kadar lembut dan sederhana keras. proses seterusnya ialah semua bilah tersebut akan digosok pula dengan kertas pasir. Bahagian tulang belakang diraut sehingga 1. 2. Membuat Bingkai Bingkai wau terdiri daripada beberapa bahagian utama iaitu tulang belakang. Pisau khas digunakan untuk meraut dan mestilah benar-benar tajam bagi memastikan kerja-kerja tersebut dapat dijalankan dengan mudah dan mengelakkan daripada kesilapan.5 sentimeter untuk memudahkan ia dibentuk. tulang rentas sayap. Bahagian ekor yang mempunyai dua bahagian juga perlu diraut sehingga 0. Kepingan buluh yang hendak dibuat sayap perlulah diseimbangkan dengan menandakan di tengah-tengah kepingan buluh. Bahagian bilah sayap di kedua-dua bahagian diraut sehingga 1. Biasanya tempat penyimpanan mestilah tinggi untuk mengelakkan buluh daripada dilangkah manusia. hak aku tinggal ini adalah hak mu. . mu tok sah ikut akulah.5 sentimeter dan semakin halus di hujung bilah tersebut iaitu sebesar lidi kelapa. hak aku wat kelik ini ialah hak aku. Antara bahagian buluh yang perlu diraut adalah seperti :1. Selain itu tujuannya adalah untuk memberi keseimbangan pada bentuk dan berat bahagian sayap wau.

Proses Mengikat Rangka Bingkai Wau 1.Tulang belakang wau diukur kepada 3 bahagian dan kemudiannya ditanda 3 bahagian tersebut. Bahagian sayap wau akan diikat terlebih dahulu . 2.

biasanya warna emas dengan menyapu gam di belakang kertas corak. Seterunya kepingan buluh yang diraut lebih nipis dibentuk menjadi bulatan untuk diikat di tengah pinggang wau. dan lipat dua untuk bahagian ekor. Proses terakhir ialah membuat kepala wau iaitu dengan mengikat separuh daripada kepala wau dengan sayap dengan jarak 2 inci dari tulang belakang. 5. 3. Corak akan ditampal pada kertas warna lain. Corak perlu dipotong menggunakan pisau tajam khas dan corak ini menjadi corak asas bagi wau. kepingan buluh ditaut membentuk separa bulatan pada bahagian sayap dan ekor wau.3. Pastikan bahagian tersebut seimbang di kedua-kedua belah. Gam perlu dicampur dengan air terlebih dahulu untuk elakkan daripada berkedut. Ikat di bahagian atas dan bawah ekor pada tulang belakang. Sayap yang sudah diikat akan diikat pula pada tulang belakang 4. Mengukur. Kertas berwarna diletakkan perlahan-lahan ke atas kertas corak dan . Mulakan melukis dari bahagian dada sehingga ke hujung sayap dengan mengosongkan satu ruang kosong untuk ruang tapak kijang. Saiznya ditentukan dengan mengikut nisbah iaitu bersamaan dengan keluasan kepala wau. Untuk bahagian pinggang terutamanya jenis wau bulan. corak yang hendak dilukis mestilah sama dengan corak di bahagian sayap. 7. Antara langkah-langkah yang terlibat : 1. Melukis dan Menyobek Corak Ukiran lukisan pada badan wau adalah antara elemen utama yang menjadikan wau tersebut unik dan istimewa. 2. Lipat empat kertas warna untuk bahagian sayap. bagi bahagian ekor pula. Cantumkan hujung bahagian ekor kemudian tautkan pada hujung bahagian sayap 6. Kertas bercorak akan diletakkan di atas kain lembap. 4.

Berlainan pula dengan wau yang hendak diterbangkan mestilah menggunakan kertas yang tidak menyerap air. Selain itu. 6.Bahagian yang tidak lekat dikemaskan dengan menyapu gam menggunakan berus lukisan. Potong semula corak yang hendak disobek dan tampal sekali lagi dengan kertas berlainan warna sehingga siap sepenuhnya.kemudiannya diratakan dengan menggunakan seterika panas di atas kain lembap tadi. 5. . Bagi wau hiasan akan ditampal kertas hiasan di belakang wau untuk menutup kecacatan iaitu kerangka buluh dan tulang rentas sayap wau. belakang wau tersebut tidak ditampal kertas hiasan dan ukiran sobek hanya mempunyai tiga atau empat lapis sahaja berbanding dengan wau hiasan yang mempunyai sehingga lapan warna. Tampal ukiran sobek tadi pada tanah wau dengan hanya menyapu gam kanji pada bahagian tepinya sahaja.

Proses Membuat Serta Memasang Jambul atau Rambu Jambul atau rambu dipasang dengan dililitkan pada rangka ekor atau sayap wau. Diperbuat daripada kertas ‘crepe’ yang dipotong dengan gunting secara memanjang untuk membentuk rambu Proses Membuat Serta Memasang Belalai Menggunakan bahan yang sama dengan jambul tetapi dipasang pada kepala wau .

Terdiri daripada empat komponen iaitu ‘bok’. buluh cina sesuai digunakan dan dipotong sepanjang dua sentimeter dan ditebuk di bahagian tengahnya sebesar saiz busur. 4. daun ibus. 1. Potong kepingan buluh dengan ukuran separuh daripada panjang sayap wau. 5.Proses Membuat Serta Memasang Busur Fungsi utama busur ialah untuk mengeluarkan bunyi semasa wau diterbangkan. Untuk membuat inas. Raut kepingan tersebut. 2. Setelah ketiga-tiga komponen dicantumkan. belah daun ibus yang sudah dikeringkan ikut kesesuaian bunyi yang dikehendaki. inas dan buluh penyepit. lekatkan busur tersebut pada kepala wau dengan menggunakan buluh penyepit dan kemudiannya diikat menggunakan benang nilon. Jenis Koleksi Wau Tradisional Wau Bulan Merak Wau Kucing Wau .

Kuala Lumpur. Tel. (M51. Harga setiap wau dari RM198 (US$52) hingga RM500 (US$132) . : 03-22741906).Wau Jala Budi Wau Boleh Diperolehi dari :Pelbagai jenis dan bentuk wau seperti Wau Bulan (yang paling terkenal). boleh didapati di kedai Wau Tradisi.

permainan wau ini juga telah dimodenkan dan mula memasuki peringkat antarabangsa. Kini permainan wau mulai popular di kalangan masyarakat bandar dan tidak lagi terhad di luar bandar sahaja. Selain wau. .Kesimpulan Wau tradisional mempunyai keunikannya yang tersendiri. layang-layang juga amat diminati sebagai salah satu aktiviti pada waktu terluang. Bukan itu sahaja. Warisan tradisional ini haruslah dikekalkan kerana ia adalah identiti budaya bangsa Melayu dan juga sebuah negara.

15 Dec.html.” Discovery Kites. 12 Oct.” http://www. 22 Dec. 11 Oct.” Kite Building Plans. 2004 “Filigree. 2004 “SkyDancer Sports Kites. kites in Penang.” http://www.gov.com/newriang/. gendang. 12 Oct.net.kites. http://www.discoverykites.cybermelayu. http://www. gamelan (Terengganu)”.uk/KiteHistoryBothPages. 15 Dec.309595122 Wa “Wau Sebagai Perhiasan. 7 Oct. 2004 “Traditional Kite Plans.co.my/sukan_kebudayaan03. 2003.kiteman. 2004 “Dikir Barat”. Selangor : Pustaka Murni.bhc. 15 Oct. 2 Oct. http://www.skydancer-kites.html#filigree. 2004 “Ekite model.fr/~amoreaux/cv/waubu.” www.Rujukan Brief History of the Kite.html. J 394.e-genius. “Malaysia’s Independent Kiting Portal.htm.my/maklumatkraf.kraftangan.” eKITE Website. 2004 “Kites In Malaysia.” http://www.com/klshop. http://www.” http://www. 2004 “Wau. KiteBuilder.com/.htm.com/wau. Pasir Gudang Kite Festival Malaysia 2001. 7 Oct. “Wau. 22 Dec. 2004. 5 Oct.com/malaysia2001/.com.com.wakaf.smarttravelasia. 2004 “Kedai Wau. 2004 “Malaysian Kite Festival Pasir Gudang 6th Internatioal Kite”. 2004 .com.tripod.” http://www.html. 2004. http://nordnet.org/malaysia.” http://tourmalaysia.e-kite.

2002. Petaling Jaya : Oak Enterprise. 6 Oct.109595 Fi Maznan Noordin.kite.edu/~masa/selection.html.aka. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka. 2000. Malaysia.1589595 Wa . 2004 “WOW!!! Wau!.“Wau Dan Seni Tekat”.“World Sport Kite Campionships Langkawi. R 796. “Permainan Wau”. YF Maz Mohd Nazri Ahmad. J796. 2004 Fieda. 1992.” http://www. “Wau”. Wan Basiron Wan Ahmad.org.usu. 2003. “Wau Tradisional Malaysia = Traditional Kites of Malaysia. Selangor : Pustaka Mawar. 12 Oct.” http:// www.” Pasir Gudang : Muzium Layang-layang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful