You are on page 1of 7

LATIHAN PENGAWETAN MAKANAN

1.

2.

3.

4.

. LATIHAN PENGAWETAN MAKANAN 5.

LATIHAN PENGAWETAN MAKANAN 6. .

Penyalaian . Apakah kaedah pengawetan yang paling sesuai agar makanan tersebut selamat dimakan ? A. Pengeringan B.Apakah yang perlu dilakukan oleh Puan Salbiah untuk mengelakkan perkara yang sama berlaku kepada isi durian yang lain? A Menjerukkan isi durian B Menjadikan isi durian sebagai jem C Menyimpan isi durian di dalam bekas kaca D Memasukkan gula yang banyak ke dalam isi durian. Beliau memasukkan isi durian ke dalam bekas plastik dan disimpan di dalam peti sejuk. LATIHAN PENGAWETAN MAKANAN 7. Pemasinan D. C. Pelilinan 8. Puan Salbiah telah membeli 5 biji buah durian. Rajah 14 menunjukkan suatu kaedah pengawetan makanan Rajah 14 Apakah yang berlaku jika proses pemanasan ditambah masa melebihi dari yang ditetapkan? A. dia mendapati isi durian berasa masam. . Selepas dua hari. Susu tidak boleh diminum B. Kandungan nutrien berubah C. Bakteria di dalam susu akan lebih aktif 9. Bakteria di dalam susu akan mati D. Shahril bercadang untuk makan ayam tersebut pada waktu malam. Shahril membawa beberapa ketul ayam ke tapak perkhemahan di sebuah hutan.

LATIHAN PENGAWETAN MAKANAN 10. Rajah 11 di bawah menunjukkan pengelasan cara mengawet makanan 12. P dan Q B. Pengeringan. Q dan S D.Tidak sesuai untuk dijual dan dieksport ke luar negara. P dan R C.Memerlukan tin yang lebih besar. Q. Pelilinan 11. C. Rajah 13 menunjukkan sejenis buah yang telah diawet oleh Makcik Milah dengan kaedah penyalaian.Sukar untuk diagihkan kepada mangsa bencana alam. Pemasinan B. S. Apakah kaedah lain yang sesuai untuk mengawet buah tersebut agar tahan lebih lama? A. Apakah yang akan berlaku pada makanan di atas jika makanan tersebut tidak diawet dengan kaedah tersebut ? P. A. Rajah 16 di bawah menunjukkan satu kaedah pengawetan makanan. Pengetinan.Pembiakan bakteria lebih cepat R. D. Dia mendapati beberapa bungkus pisang salai tersebut masih berkulat. Q dan R .

Rajah 20 menunjukkan tiga jenis makanan. yang manakah proses pengawetan yang sesuai dilakukan untuk makanan di atas? X Y Z A Pengasapan Pembekuan Pembotolan B Penyalaian Pelilinan Pengetinan C Penyalaian Penyejukan Penjerukan D Pengasinan Penyejukan Pembotolan . LATIHAN PENGAWETAN MAKANAN 13. Apakah yang dimaksudkan dengan ‘Pengawetan Makanan’? A Cara penyimpanan makanan pada suhu takat beku (0˚C) B Kaedah pemprosesan makanan supaya makanan tahan lebih lama C Proses mencegah makanan menjadi rosak akibat tindakan mikroorganisma D Kaedah pemprosesan makanan yang boleh menghalang atau melambatkan proses hidup mikroorganisma 15. Antara berikut. Berikut merupakan ciri-ciri makanan yang telah rosak kecuali A berbau busuk B bertukar warna C rasa yang enak D layu 14.

Q Makanan diasapkan untuk satu tempoh yang tertentu. Makanan Proses Pengawetan Makanan dipanaskan sehingga suhu tertentu untuk P beberapa ketika dan dimasukkan ke dalam peti sejuk dengan segera. Maklumat di bawah menerangkan proses pengawetan. LATIHAN PENGAWETAN MAKANAN 16. Apakah kaedah pengawetan makanan bagi P dan Q? P Q Pembungkusan A Pendidihan vakum B Pengetinan Pengeringan C Pelilinan Pembotolan D Pempasteuran Penyalaian .