SULIT Kemahiran Hidup May 2009 1 jam

SEKOLAH KEBANGSAAN ALAM MEGAH DUA SHAH ALAM, SELANGOR UJIAN FORMATIF 2 2009

______________________________________________________________________ ________

KEMAHIRAN HIDUP Tahun 4 Satu jam

NAMA TAHUN TARIKH

: ____________________________________ : ____________________________________ : ____________________________________

______________________________________________________________________ ________

JANGAN BUKA KERTAS INI SEHINGGA DIBERITAHU

.... memasuki bengkel B.. Apakah nama pengikat di atas? A. B... 3. yang manakah lakaran secara 3 Dimensi( 3D)? A.. melindungi manusia. Antara yang berikut... kotak alatan. B... D. C.. C.. bolt. C... almari alatan. memudahkan penyenggaraan C... menjadikan manusia lebih malas.. B.. D. 6. 4. B. rekabentuk. mengelakkan kemalangan dan kecederaan.. kecuali .. Alatan tangan disimpan ditempat yang berikut. panel alatan.. B. Apakah tujuan sesuatu produk dihasilkan ? A.. memastikan alatan tidak rosak. C.. D..... D. skru.ARAHAN : JAWAB SEMUA SOALAN SULIT Bahagian A Pilih jawapan yang betul 1.. 5.. A. memastikan bengkel sentiasa cantik D... nat.. A... kotak pertolongan cemas. sesendal 2 .. Peraturan keselamatan bengkel perlu dipatuhi untuk .. idea. Proses menghasilkan barangan atau produk baru dalam bidang teknologi bagi memenuhi kehendak pengguna dikenali sebagai ....... D.. memudahkan kehidupan seharian. rekacipta.. produk. A.. 2.. C..

Namakan peralatan yang sesuai digunakan untuk menebuk lubang pada papan. C. mengukur garis lurus.. B. pemutar skru. Mengapakah skru lebih kerap digunakan daripada paku? A.. gerudi tangan D... A. 11. C. D. penahan meja.. mencengkam kayu pada meja kerja... 10. pisau C. menanda garisan bersudut tepat dan menguji kepersegian. Apakah kegunaan alatan yang ditunjukan diatas A. penahan alatan. 12. lebih kukuh cengkamannya. B. paku B. lebih senang digunakan. C.. memotong kayu nipis dan kecil. B. Gergaji puting sesuai digunakan untuk . D. 8.... 3 .. A. C.. 9.. penahan gergaji D. D.. tidak mudah dicabut. papan lapis yang tebal. Apakah alatan tangan yang ditunjukkan dalam rajah di atas? A.7. penahan tepi. Manakah diantara berikut digunakan untuk mencengkam kayu pada meja kerja. C.. kayu besar dan tebal. D. A.. papan tebal B. tidak mudah bengkok. B. memotong papan atau beroti.

. Alatan tangan diatas digunakan untuk . mesin pengisar. B.. pemutar skru B. penjalur wayar..... radio. mentol.... C. 4 ... memasang mentol... D.. 19. C. mentol. digunakan sebagai laluan untuk arus elektrik di dalam litar.. 4 17. bateri. B... Bahagian manakah yang mengeluarkan cahaya? A. 14..... wayar..... suis...... gerimit.. B... 18. Rajah menunjukan bahagian mentol ... mentol.. memotong dawai. A. bateri.. C. kipas....... wayar.. menjalur dawai D.. Antara berikut. D. ... A...13.. playar C. 2 C.. 1 B. D. Apakah nama alat tangan di atas? A. C. memasang skru B.. suis. 3 D. yang manakah menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga bunyi? A. Rajah menunjukan simbol bagi. 16.... 15. D. Apakah komponen yang digunakan untuk memutuskan litar dalam sesuatu projek? A..

26.Sebaik sahaja kita masuk ke dalam bengkel. mentol. kuboid sfera 25. A. Pilih pernyataan yang tidak benar. wayar. Nyatakan bentuknya. ( 4 markah) Lihat objek yang berikut. C. 23. suis. suis akan membenarkan laluan arus elektrik apabila ditutup. B. Bahagian B Isi tempat kosong dengan jawapan yang betul menyimpan memberitahu pengudaraan mematuhi 21. silinder segi tiga 5 . 22. Kita hendaklah______________semua alatan yang telah digunakan di tempat yang disediakan. 24. 20. B. C. suis digunakan untuk memutuskan litar . kita hendaklah membuka tingkap bagi mendapat ______________yang baik. D. bateri. suis bertindak sebagai pelengkapdan pemutus litar. suis pisau boleh digunakan untuk memotong wayar.A. segi empat tepat kon 27. Jika berlaku kecederaan. kita hendaklah_____________guru dengan segera untuk rawatan awal. D. Setiap murid harus memahami dan_______________peraturan ketika melakukan aktiviti di dalam bengkel.

Padankan simbol di bawah dengan komponen yang sesuai. B Mengikir kayu dengan cepat 33.___________________ __________________ ____________________ 28. 36. Membuat tanda bagi memandu mata gerudi E. Mengetuk paku kecil 34. 35. memegang. Mengerat dan membelah kayu 32. A. 29. 31. C. 30 ___________________ __________________ ____________________ ( 6 markah) Padankan alatan tangan di bawah dengan kegunaannya. Mengetat dan melonggarkan skru mata Philips D. 6 . membentuk benda kecil dan nipis F. Memotong dawai.

Jawapan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 7 .37. 38. 40. 39.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful