Nama sekolah : Sekolah Kebangsaan Seberang Perak Tarikh : 22 Oktober 2007 Hari : Selasa Masa : 07:45-08.

15 ( 30 minit ) Tahun : 5 Bilangan Murid : Lelaki =15 Perempuan =16 Umur : + 11 Tahun Tunjang pembelajaran : Kemahiran ± Gimnastik Artistik Tajuk : Gimnastik Artistik Kemahiran : 6.1 Pergerakan dalam Gimnastik Artistik Kemahiran yang diajar : Lompat Kangkang Pengetahuan sedia ada 1. Murid pernah melakukan lompat tegak ke hadapan dan gelongsor kaki ke sisi bersilang dengan teknik yang betul semasa pembelajaran terdahulu. 2. Murid pernah melakukan pergerakan gerak edar , lompat tegak ke hadapan dan gelongsor kaki ke sisi bersilang dengan tema dan fasa yang betul 3. Murid pernah melakukan pergerakan gerak edar, lompat tegak ke hadapan dan gelongsor kaki ke sisi bersilang dengan teknik yang betul. Objektif Pengajaran dan Pembelajaran : PSIKOMOTOR : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : Melakukan aktiviti pergerakan Lompat Kangkang dengan menggunakan keseluruhan anggota badan pada tahap kemampuan diri pelajar tersebut serta melakukan 3 percubaan Lompat Kangkang dengan teknik yang betul sekurang- kurangnya 3 kali KOGNITIF : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : Menyatakan dengan betul tiga dari empat soalan-soalan yang berkaitan dengan Lompat Kangkang AFEKTIF : Di sepanjang proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : Mendisiplinkan diri ketika melakukan aktiviti penilaian kendiri dan mempunyai komitmen

2. 1.yang tinggi terhadap kumpulan ketika melakukan aktiviti berkumpulan.2.2 Regangan dan kelonggaran 1.1 Memanaskan badan : a.1 Tarik kaki dari belakang. Keyakinan dan Kerjasama ABM / BBM : Carta Bergambar Lompat Kangkang Skital . Gulungan tilam alas dan tali LANGKAH FOKUS PEMBELAJARAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN Set Induksi 3 minit 1. Pengabung jalinan : Bahasa Melayu dan Matematik Nilai-nilai Murni : Keberanian . 1.3 Lateral flexor stretch ( berpasangan ) .Lari perlahan dalam kawasan yang di tetapkan.Lari lutut tinggi sambil hayun tangan tinggi. Lakukan prosedur untuk kedua-dua belah kaki. . Lari skip 1. Kurangkan tekanan dan tekan kaki berkenaan dengan kuat dan ulang untuk kaki berikutnya.1 Quadriceps stretch 1. lakukan 6 ±10 saat.2.2 Adductor stretch 1. lakukan 6-10 saat.2 Luruskan kaki ke sisi badan dan paksakan ke arah lantai dan kekalkan 6 ±10 saat.iaitu cuba menegakkan badan.2. Cuba luruskan kaki tersebut. kemudian tarik kaki berkenaan sekali lagi dengan lebih kuat. Kurangkan ketegangan. µslow jog¶ b.2. Lari mengelilingi kawasan 20m x 20m Dalam formasi bulatan . Tolak menentang daya rakan.

2. Lompat sambil mengangkangkan keduadua belah kaki. Rapat kaki kiri pada kaki kanan 4.2. Tangan yang bertentangan dengan kaki yang di angkat.di ayun tinggi ke atas.2. . Berdiri tegak dengan tangan lurus di sisi 2. Dagu tinggi . Dua belah kaki Guru memperkenalkan Lompat Kangkang kepada pelajar dengan menggunakan carta berkenaan teknik lompatan dan otot-otot yang terlibat.1 1. Langkah kaki kanan ke hadapan 3. .Berdiri tegak . 1. Sebelah Kaki b.3 LANGKAH FOKUS PEMBELAJARAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN Perkembangan Langkah 1 ( 10 minit ) Memperkenalkan Lompat Kangkang Melalui penggunaan Carta. Ansur maju Lompat ke hadapan a.kedua-dua tangan di sisi.Mendarat dengan sebelah kaki .2 1.Kedudukan kepada menghala ke hadapan.1.Mendarat dengan dua belah kaki Carta Gambar teknik Lompat Kangkang Gulungan Tilam . .Lonjak kedua-dua belah kaki ke atas .Angkat sebelah kaki.

Mata pandang ke hadapan Otot utama yang terlibat : i.Berdiri tegak dengan mendepangkan kedua-dua belah tangan ke atas.Tangan dihayun ke atas cuba sentuh hujung kaki semasa melakukan layangan.Badan dinaikkan kehadapan .Kaki lonjak dibawa ke hadapan menyertai kaki bebas . . Gasteriod ii. Cuba sentuh hujung kaki semasa melakukan layangan. Fasa Pendaratan 5.Kedua kaki dibawa ke hadapan dan diluruskan untuk mendarat .LANGKAH FOKUS PEMBELAJARAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN Perkembangan Langkah 2 10 minit Ansur Maju : c. 6. Fasa layangan d. Quadreceps LANGKAH FOKUS PEMBELAJARAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN .Semasa menghala ke kawasan mendarat. Hamstring group & rektus femoris iii. Mendarat dengan kedua-dua belah kaki.Fasa lonjakan kaki bebas dibawa ke hadapan .Paha pada posisi horizontal dan kekalkan posisi . tangan dihayun ke hadapan dan menghala ke bawah untuk bantu sasaran kaki . . .Hayun kaki bebas dengan pantas .

5 Adductor stretch 1. lakukan 6 ±10 saat. Lakukan prosedur untuk kedua-dua belah kaki.6 Lateral flexor stretch ( berpasangan) . Kurangkan tekanan dan tekan kaki berkenaan dengan kuat dan ulang untuk kaki berikutnya. . kemudian tarik kaki berkenaan sekali lagi dengan lebih kuat.2. Cuba luruskan kaki tersebut.PEMBELAJARAN CATATAN Perkembangan Langkah 3 4 minit Pertandingan Lompat Kangkang ( dengan 2 belah kaki ) Dua kumpulan A dan B Lompatan Kangkang -Pemenang kumpulan dinilai melalui Pendaratan dua belah kaki.4 Quadriceps stretch 1.2. Kurangkan ketegangan.Tarik kaki dari belakang.Luruskan kaki ke sisi badan dan paksakan ke arah lantai dan kekalkan 6 ±10 saat. . berdiri tegak dengan mendepangkan ke dua belah tangan berdasarkan jumlah kejayaan ahli kumpulan Penutup 3 minit Menyejukkan badan 1.2.

iaitu cuba menegakkan badan.Tolak menentang daya rakan. . lakukan 6-10 saat..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful