You are on page 1of 16

General questions:

1. Which of the following is included in a rapid deployment solution (RDS) implemented on


SAP HANA? (Choose three)

A. Conversion of all BEX queries to analytic views


B. Guides and educational material
C. A mix of onsite and offsite consulting
D. The SAP HANA database license
E. SAP best practices and templates
Answer: B,C,E

2. Which versions of your information models are visible on the History tab of the Modeler
perspective in the SAP HANA studio?

A. Only the last active version


B. All active and inactive versions
C. All active versions
D. The last active and inactive version
Answer: C

3. Which SAP HANA privileges are used for administration tasks such as creating schemas?
A. System privileges
B. Package privileges
C. Analytic privileges
D. Application privileges
Answer: A

4. You want to enable the end user to decide at runtime how to restrict the data in an
information model. Which of the following objects do you use?
A. Input parameter
B. Filter
C. Restricted measure
D. Variable
Answer: D

5. You want to create a sales analysis by combining your customer master data with your
transactional sales data.How do you model your data to ensure best performance?
A. • Model the transactional data in the data foundation of an analytic view
• Model the master data in the data foundation of an attribute view
• Join both in the logical join of analytic view
B. • Model the transactional data in the projection node of an calculation view
• Model the master data in the data foundation of an attribute view
• Combine both in the union node of the calculation view
C. • Model the transactional data in the data foundation of an analytic view
• Model the master data in the projection node of a calculation view
• Combine both in the union node of the calculation view
D. • Model the transactional data in the projection node of an calculation view
• Model the master data in the data foundation of an attribute view
• Combine both in the join node of the calculation view
Answer: A

6. A new user has implemented an SAP HANA data model. which technical user requires
select rights on the new user's schema?
A. _SYS_REPO
B. _SYS_BIC
C. _SYS_BI
D. _SYS_SECURITY
Answer: A

7. In a fuzzy search, when would you perform a freestyle search?


A. When you want to search with a low fuzziness threshold
B. When you want to search in only one column
C. When you want to search in multiple columns
D. When you want to search with a high fuzziness threshold
Answer: C

8. Which tasks can you perform with the data provisioning view in the SAP HANA studio?
(Choose two)
A. Start replication of tables
B. Filter replicated data
C. Apply data transformations
D. Suspend replication of tables
Answer: A, D

9. Which of the following are characteristics of an operational data mart based on SAP
HANA?
(Choose two)
A. It is based on analytic denormalized data models
B. It uses real-time replication of time-critical data
C. It runs directly on top of the operational data
D. It persists transformed data
Answer: B, C

10. You would like to authorize a user to select and delete data from a specific column
table. The user should also be able to grant this authorization to other users.Which
privilege do you need to implement?
A. Analytic privilege
B. System privilege
C. Package privilege
D. Object privilege
Answer: D
11. How can you define conditions and actions in a decision table? (Choose three)
A. Use ABAP routines
B. Use conditional expressions
C. Use CE functions
D. Use date operations
E. Use mathematical operations
Answer: B, D, E

12. You want to model customer master data.Which of the following must you select?
(Choose two)
A. Filter
B. Table
C. Hierarchy
D. Key attribute
Answer: B, D

13. Which of the following can be grouped when multiple schemas exist in an SAP HANA
database?
A. Information models
B. Data tables
C. Packages
D. Users
Answer: B

14. How can you import information models into SAP HANA using the Quick Launch view?
A. Select the Redeploy button
B. Select Data Provisioning -> Load
C. Select Import -> SAP HANA Content -> Import Data From Local File
D. Select Import -> SAP HANA Content -> Delivery Unit
Answer: D

15. Which of the following steps do you have to execute to import models from one SAP
HANA
system (system1) to another SAP HANA system (system2)? (Choose three)
A. Create a delivery unit on system1
B. Import the models into system2
C. Create a schema on system2
D. Create a delivery unit on system2
E. Export the models from system1
Answer: A, B, E

16. You have to extract entities such as persons, countries, products, and places from
business text such as PDF files. Which of the following tools in SAP HANA can you use?
A. Full-text search UI toolkit
B. Python-based text analysis scripts
C. Fuzzy search
D. Application function libraries
Answer: B

17. Which of the following actions must you perform in an SAP HANA system to transport
content to another SAP HANA system? (Choose two)
A. Generate and save an export file to a shared directory.
B. Assign the content repository to a transport request.
C. Mass copy the content repository into the other SAP HANA system.
D. Assign the package to a delivery unit.
Answer: A, D

18. The IT department has a service level agreement (SLA) that states "all production
systems must be available to the end user within ½ hour of any type of system failure."
Which of the following helps meet the SLA for SAP HANA system failures?
A. Disaster recovery
B. Scale up
C. Side-by-side scenario
D. Scale out high availability
Answer: D

19. Prior to modeling in SAP HANA, you want to validate referential integrity between two
very large tables in the SAP HANA database. Which SAP HANA tool would you use?
A. Data preview
B. View contents
C. View log
D. SQL console
Answer: D

20. What is the advantage of reporting directly from column tables?


A. It provides multi-language support
B. It eliminates the need for additional modeling
C. It shifts complex calculations and logic to SAP HANA
D. It supports analytical privileges
Answer: B

21. You have created an input parameter in an information model. In which of the following
can you use the input parameter?
A. The definition of an information space that reads from the information model
B. The creation of a BEx query reading from the information model
C. The creation of an SAP BusinessObjects Web Intelligence report directly on the
information model
D. The definition of objects in an SAP BusinessObjects universe
Answer: D
22. In a left outer join, the left table has one record and the right table has three records.
What is the maximum number of records that you expect in the join result?
A. 0
B. 1
C. 3
D. 4
Answer: B

23. Your data models use hierarchies. In which front end tool can you access these
hierarchies? (Choose two)
A. SAP Business Objects Dashboards
B. SAP Business Objects Crystal Reports 2011
C. SAP Business Objects Analysis, edition for OLAP
D. SAP Business Objects Analysis, edition for Microsoft Office
Answer: C, D

24. What are advantages of implementing SAP HANA using an SAP rapid-deployment
solution over a traditional implementation project? (Choose three)
A. Fixed-scope implementation
B. No need for consultants
C. Lower risk
D. Pre-configured content
E. Customized content
Answer: A, C, D

25. Which of the following would you use to determine the engines that are used when an
information model is queried? (Choose two)
A. SQL plan cache
B. Timeline
C. Explain plan
D. Visualize plan
Answer: C, D

26. Where can you reactivate a user after too many invalid logon attempts? (Choose two)
A. In the SQL console
B. In the user specific schema
C. In the INVALID_CONNECT_ATTEMPS view
D. In the user properties
Answer: A, D

27. How can you improve the performance of a scripted calculation view?
A. Read data from column tables using nested SELECT statements
B. Convert SQL code to equivalent CE functions
C. Combine analytic views using a CE_JOIN function
D. Combine data from the row store and column store
Answer: B
28. Which of the following are advantages of running SAP HANA Live embedded in the SAP
Business Suite? (Choose three)
A. It uses the generic capabilities of SAP HANA such as the XS Engine
B. It provides real-time operational reporting
C. It allows using generic virtual data models
D. It provides real-time replication
E. It runs in older versions of the SAP Business Suite
Answer: A, B, C

29. Which of the following are recommended SAP HANA modeling principles? (Choose two)
A. Use complex expressions like IF or CASE
B. Always do the calculation after aggregation
C. Filter the data amount as early as possible in the lower layers
D. Join tables on key columns
Answer: C, D

30. Which of the following criteria indicate that you should store data in row tables?
(Choose two)
A. The tables have a large number of columns.
B. The tables required frequent write access
C. The information models search the table based on the values of a few columns.
D. The information models frequently needs to access complete records.
Answer: B, D

Attribute view questions:

31. A new user has implemented an SAP HANA data model.


Which technical user requires select rights on the new user's schema?
A. _SYS_REPO
B. _SYS_BIC
C. _SYS_BI
D. _SYS_SECURITY
Answer: A

32. Two attribute views in the same analytic view contain the same column name (ID from
attribute view Customer and ID from attribute view Product). In the output, the system
automatically renamed one column to ID_1.Which of the following can you do to indicate
that ID_1 originated from attribute view Product?
A. Update the alias in the properties of ID_1.
B. Change the label of ID_1.
C. Create a restricted column with a different name based on ID_1.
D. Create a derived attribute view with an alias for ID_1.
Answer: A
33. When you try to delete an attribute view you receive the error message "One or more
objects are dependent upon this object". Which of the following functions can you use to
find out which objects depend on this view? (Choose two)
A. History function
B. Auto Documentation function
C. Display XML function
D. Where-Used function
Answer: B, D

34. You have been asked to create an SAP HANA attribute view using the tables Employee
(left table) and Department (right table) shown in the attached diagram.Your view should
contain the columns NAME and D_Name for all employees.Which of the following join types
do you use?
A. Text join
B. Inner join
C. Referential join
D. Left outer join
Answer: D

Calculation view questions:

35. Which of the following is a best practice in calculation views?


A. Apply a static filter on a projection node.
B. Combine analytic views with a join node.
C. Change an attribute to a measure.
D. Push calculations down to the attribute views.
Answer: A

36. You want to aggregate the grand total sales amount into one currency. In which of the
following cases would you perform the calculation before aggregation? (Choose two)
A. When a line item table contains sales values of two different currencies.
B. When an aggregate table by country contains sales values in one currency.
C. When a line item table contains sales values in one currency.
D. When an aggregate table by country contains sales values in three different currencies.
Answer: A,D

37. Which of the following objects would SAP HANA identify as the left object of a join in
the graphical calculation view?
A. The object that has its field identified first in the join output.
B. The object that is displayed on the left hand side in the join details panel.
C. The object that is connected to the join node first.
D. The object that is displayed on the left hand side in the graphical calculation view.
Answer: C
38. What type of calculation would you create to ensure the fastest calculation
performance?
A. A report variable in an SAP Business Objects reporting client
B. A calculated column in an SAP HANA information model
C. An input parameter in an SAP HANA information model
D. An calculated measure in an SAP Business Objects universe
Answer: B

39. What is the functionality of an aggregation node in a calculation view? (Choose two)
A. It calculates the sum, minimum, or maximum values for selected columns
B. It provides grouping of filter criteria
C. It provides deeper control over which columns are totaled
D. It determines the output structure of the calculation view
Answer: A, C

40. In an SQL Script calculation view, one variable contains the records that are the result
of a SELECT * statement from a database table with 10 fields. You want to use this variable
to populate a new variable with the same result set restricted to 1 of the 10 fields. Which
CE function do you use?
A. CE_COLUMN_TABLE
B. CE_PROJECTION
C. CE_CALC
D. CE_AGGREGATION
Answer: B

41. Which information model can you use with measures from multiple fact tables?
A. Analytic privilege
B. Attribute view
C. Analytic view
D. Calculation view
Answer: D

42. You want to use a UNION to combine two information objects in a calculation view.
Which steps do you have to perform? (Choose two)
A. Define a constant column in the target.
B. Sort the columns in the output structure.
C. Connect the information objects to the UNION node.
D. Define the mapping of columns of the information objects.
Answer: C,D

43. Which of the following can you use to implement currency conversion in an information
model? (Choose two)
A. A calculated column in a calculation view
B. A restricted column in an analytic view
C. A calculated column in an analytic view
D. A calculated column in an attribute view
Answer: A,C

44. Which view do you use to combine two analytic views?


A. Attribute view
B. Analytic view
C. Database view
D. Calculation view
Answer: D

45. Table SALES_TABLE contains the columns COUNTRY and SALES. unction calc_tax
calculates sales tax based on input parameter SALES. Using a scripted calculation view, how
can you call the calc_tax function?
A. :v_tax = SELECT COUNTRY, CALL :calc_tax(SALES) AS TAX FROM :SALES_TABLE;
B. v_tax = SELECT COUNTRY, calc_tax(SALES) AS TAX FROM SALES_TABLE;
C. :v_tax = CE_PROJECTION(SALES_TABLE, ["COUNTRY","CALL :calc_tax(SALES)"]);
D. v_tax = CE_PROJECTION(SALES_TABLE, ["COUNTRY","calc_tax(SALES)"]);
Answer: B

46. In a graphical calculation view you specify the default client to be dynamic.
How is the client value determined when the view is used?
A. By checking the session client of the user accessing the view
B. By reading the client of the tables in the view
C. By applying the filtering conditions on the client field
D. By executing a procedure in the user's own schema
Answer: A

47. In a calculation view you define a calculated column and set the Calculate before
Aggregation flag. Which of the following activities is mandatory to activate the view?
A. Set the column type to Attribute
B. Add a new aggregation node
C. Mark the column as hidden
D. Select the aggregation type
Answer: D

48. In an aggregation node of a calculation view, which is the default aggregation type for
an aggregated measure?
A. COUNT
B. MAX
C. SUM
D. MIN
Answer: C

49. You receive an activation error in a scripted calculation view that uses the following
function: CE_PROJECTION(:table1, ["AMOUNT"], '"PROD" = A') What could be a reason for
this error?
A. The filter condition is not set within square brackets.
B. The projection list contains a field that is not specified in the filter condition.
C. The filter condition must be specified inside the projection list.
D. The filter condition contains a field that is not part of the projection list.
Answer: D

Analytic view questions:

50. You need to create an SAP HANA data model based on a star schema.Which SAP HANA
engine is recommended for analytical purposes?
A. Calculation engine
B. OLAP engine
C. Row store engine
D. Join engine
Answer: B

51. You have a table of transactional data with different transaction types. You want to
create an analytic view for only one of the transaction types.How can you ensure that only
rows with the required transaction type are displayed in the analytic view?
A. Create an input parameter
B. Create a filter on the table
C. Create a calculated column
D. Create a restricted column
Answer: B

52. What must you do to enable currency conversions with a fixed currency in an analytic
view?
A. Set the Enable for Conversion option
B. Create a measure with the measure type Simple
C. Base the target currency on a currency column
D. Create the target currency using an input parameter
Answer: A

53. You have created two analytic views for actual and planned financial data each. The
data covers multiple years. You want to display the actual data, planned data, and their
difference in three separate columns in a report. The difference column is a calculated
column. How can you model this?
A. • Create a calculation view
• Combine the analytic views in the calculation view using a UNION WITH CONSTANT
VALUES
B. • Create restricted columns for each year for the actual and planned columns in each
analytic view
• Combine the analytic views in a new calculation view using a UNION
C. • Create an analytic view
• Combine the analytic views in the new analytic view using a referential join
D. • Create a calculation view
• Combine the analytic views in the calculation view using a UNION
Answer: A

54. Which of the following describes an SAP HANA analytic view?


A. It is a set of tables joined together in a star schema.
B. It is a copy of data after transformation.
C. It is a reusable object in attribute views.
D. It is a materialized set of data.
Answer: A

55. In which engines is an analytic view executed that contains a calculated column?
(Choose two)
A. Calculation engine
B. Row store engine
C. OLAP engine
D. Join engine
Answer: A,C

56. Which of the following objects can you use when you build an analytic view? (Choose
three)
A. Attribute views
B. Analytic views
C. Hierarchies
D. Variables
E. Projections
Answer: A, C, D

57. What is the lowest level of granularity you can use in an analytic privilege?
A. An attribute
B. A view
C. An attribute value
D. A column
Answer: C

58. You would like to authorize a user to see data in an analytic view only for company code
1000 and fiscal year 2000 or for company code 1005 and fiscal year 2005.
Which of the following achieves this requirement?
A. One analytic privilege. the combination of company code = 1000 and fiscal year = 2000,
and the combination of company code = 1005 and fiscal year = 2005
B. • One analytic privilege: company code = 1000, fiscal year = 2000
• One analytic privilege: company code = 1005, fiscal year = 2005
C. One analytic privilege: company codes = 1000 and 1005, and fiscal years = 2000 and
2005
D. • One analytic privilege: company codes = 1000 and 1005
• One analytic privilege: fiscal years = 2000 and 2005
59. You want to run a report on data with multiple currencies. You want to allow end users
to select the target currency at run time. Which option does SAP recommend for defining
the currency conversion?
A. A calculated column in an analytic view
B. Currency conversion during data load
C. Measures enabled for conversion in an analytic view
D. ACE_CONVERSION function in a calculation view
Answer: C

60. In an analytic view, you need two different logical joins from the data foundation to an
attribute view. The analytic view already contains the attribute view but you have to use
the attribute view again. To which of the following do you connect the second join? (Choose
two)
A. To a shared attribute view
B. To a derived attribute view
C. To a new instance of the attribute view
D. To a copy of the attribute view
Answer: B, D

61. A corporation with over 15 000 cost centers would like to ensure that only the person
responsible for the cost center may view salary information for individuals assigned to
their cost center. How can the corporation achieve this in SAP HANA?
A. Create a dynamic analytic privilege using the cost center and employee master data
B. Create an analytic privilege using the cost center and the salary measure
C. Create an object privilege on the cost center and employee master data schema
D. Create an analysis authorization using the cost center and employee master data
Answer: A

62. You modified an active analytic view in the SAP HANA studio and saved it without
activating it. What is the consequence?
A. The inactive view is not available.
B. The inactive view is in "Read Only" mode.
C. The active view is not available.
D. The active view is in "Read Only" mode.
Answer: D

63. You have two analytic views. One contains actual data and the other one contains plan
data. You want to combine the two result sets and keep actual and plan data on separate
records.
In the SAP HANA studio, which of the following can you use to achieve this?
A. JOIN in a calculation view
B. JOIN in an analytic view
C. UNION in a calculation view
D. PROJECTION in a calculation view
Answer: C
Data provisioning questions:

64. When loading data into SAP HANA, which of the following tasks can you perform using
SAP Data Services? (Choose two)
A. Upload data via the SAP HANA studio
B. Data filtering
C. Real-time replication
D. Data transformations
Answer: B, D

65. What are the consequences of executing the stop activity on the Data Provisioning view
in the HANA studio for a table that is currently replicated?
A. Triggers and logging tables are deleted.
B. The table is dropped from the SAP HANA database.
C. Triggers and logging tables are kept.
D. The replication of the table is temporarily stopped.
Answer: A

66. Which of the following tools can you use to load data into SAP HANA from SAP Data
Source extractors? (Choose two)
A. SAP Data Services
B. SAP Sybase Replication Server
C. SAP Landscape Transformation Server
D. SAP Direct Extractor Connection
Answer: A, D

67. You are implementing the SAP CO-PA Accelerator to enable real-time profitability
reporting. Which configuration steps must you do? (Choose three)
A. Activate continuous data replication of tables CE1xxxx, CE2xxxx, CE4xxxx.
B. Configure the SAP Business Objects Data Services replication jobs.
C. Install the SAP HANA database clients on all SAP ERP application servers.
D. Build attribute and analytic views in SAP HANA.
E. Create a secondary database connection in SAP ERP.
Answer: A, C, E

SLT questions:

68. When you use SAP Landscape Transformation (SLT) replication, which of the following
can you set up in the advanced replication settings? (Choose two)

A. Change a character field length of a table.


B. Change the target table for specific records of a table.
C. Assign a specific mass transfer ID to a table.
D. Add a field to a table.
Answer: A, D

69. In a two system landscape, you want to transport SAP HANA information models from
the source system to a target system. The source system has information objects that refer
to physical schema S1. The target system uses physical schema S2. When you import the
information objects into the target system, the information objects at the target cannot be
opened as they still refer to schema S1.What must you do to be able to open the
information objects in the target system? (Choose two)
A. Add a schema mapping.
B. Create a new schema.
C. Execute a refactoring.
D. Re imports the information models.
Answer: A, D

70. When you use SLT replication, which of the following determines the name of the SAP
HANA schema where replicated data is stored?
A. The name of the secondary database connection
B. The name of the replication configuration
C. The name of the source system schema
D. The name of the RFC connection
Answer: B

71. Which programming language do you use for SAP Landscape Transformation based
transformation rules?
A. SQL Script
B. Java
C. ABAP
D. JavaScript
Answer: C

72. You are using SAP Landscape Transformation to replicate data into SAP HANA.Which of
the following can you use to define the schema that the replicated data populates?
A. Advanced replication settings (transaction iuuc_repl_content)
B. Change Authoring Schema in the Quick Launch view
C. Data Provisioning in the Quick Launch view
D. Configuration & Monitoring Dashboard (transaction LTR)
Answer: D

DXC questions:

73. Which type of connection does Direct Extractor Connection (DXC) use to transfer data
to SAPHANA?
A. RFC connection
B. Secondary database connection
C. http connection
D. ODBC connection
Answer: C

SDA questions:

74. Which of the following remote data sources can you access with SAP HANA smart data
access? (Choose three)
A. SAP NetWeaver Business Warehouse
B. Microsoft SQL Server
C. Apache Hadoop
D. Tera data Database
E. SAP Sybase Adaptive Service Enterprise
Answer: C, D, E

Flat files questions:

75. Which of the following are restrictions of the SAP HANA flat file upload? (Choose two)
A. A table must have the same column order as the flat file when you append data.
B. The upload does not allow to change the column names of new tables.
C. A new table must have a 1:1 mapping between the flat file columns and the table
columns.
D. The upload prevents data type changes when appending data.
Answer: C, D

Sap BW questions:

76. Which of the following are characteristics of SAP NetWeaver Business Warehouse (SAP
BW) when migrating it to run on SAP HANA? (Choose three)
A. The sizing of your current SAP BW application servers remains valid.
B. It allows co-deployment of the SAP BW application server on the SAP HANA database
hardware.
C. It allows re-use of your available SAP BW application servers.
D. It eliminates the need to upgrade to the latest SAP BW application version.
E. The system usage is the same as an equivalent SAP BW on non-SAP databases.
Answer: A,C,E

77. You are using SAP NetWeaver Business Warehouse (SAP NetWeaver BW) in your
company as the enterprise data warehouse. You want to use SAP NetWeaver BW as a data
provisioning tool for SAP HANA without disturbing your BW reporting.
Which of the following are SAP recommended actions? (Choose two)
A. Automate the ETL processes in SAP NetWeaver using process chains.
B. Write data back from SAP HANA into the replicated SAP NetWeaver BW tables.
C. Create new InfoObjects for the SAP HANA InfoProviders.
D. Schedule the real-time data loads into SAP HANA.
Answer: A, C

78. You have an SAP NetWeaver Business Warehouse (SAP NetWeaver BW) on SAP HANA
system installed on multiple nodes. Which of the following information objects are stored
on the master node?
A. SAP NetWeaver BW master data tables
B. DataStore Objects (DSOs)
C. ABAP system tables
D. Persistent Staging Area (PSA) tables
Answer: C

Data reporting questions:

80. Which of the following tools use SQL to communicate with SAP HANA? (Choose three)
A. SAP Business Objects Web Intelligence
B. SAP Business Objects Analysis, edition for OLAP
C.SAP Business Objects Information Design Tool
D. SAP Business Objects Analysis, edition for Microsoft Office
E. SAP Business Objects Dashboards
Answer: A, C, E