You are on page 1of 10

ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ

Έτυχε πριν από δεκαπέντε μέρες να πάρω μέρος σε μια δημόσια
συζήτηση γύρω από τη διαφήμιση και τη βία που οργάνωσε το περιοδικό «Η
διαφήμιση αύριο». Ένα περιοδικό στο οποίο από καιρό μια ομάδα από
δημοκράτες διαφημιστές κάνουν μιαν υπεύθυνη κριτική εξέταση των ορίων,
των ε λ α τ τ ω μ ά τ ω ν , της μοίρας του επαγγέλματός τους. Μπρος στο
απρόσμενο ξέσπασμα απόδοσης ευθυνών για τη βία, μπρος στην
αυτοκατηγορία που η καταναλωτική κοινωνία φαίνεται ότι άρχισε δημόσια, οι
διαφημιστές διερωτήθηκαν, σ' αυτή τη συζήτηση, ποια είναι η μερίδα ευθύνης
που τους πέφτει. Και σ' αυτό το σημείο μού φάνηκε απόλυτα αναγκαίο να τους
καθησυχάσω. Όχι από ε π ι ε ί κ ε ι α , αλλά για να μην αφήσω τη δίκη των
αποτελεσμάτων να καλύψει τη δίκη των αιτίων.
Τι έκανε για χρόνια η διαφήμιση με παραγγελιά του συστήματος;
Ερέθιζε τις επιθυμίες. Κάνοντάς το όμως, δεν ώθησε απλά τον κόσμο να θέλει,
αλλά του είπε τι να θέλει και τι ήταν καλό να θέλει. Αν το σκεφτούμε καλά, θα
δούμε ότι πέτυχε δυο αποτελέσματα από «αντικειμενική» άποψη επαναστατικά
(οι προθέσεις δε μας ενδιαφέρουν εδώ). Οι συντηρητικές κοινωνίες και οι
α ν τ ι δ ρ α σ τ ι κ ο ί παιδαγωγοί δήλωναν πάντα με σοφό τρόπο ότι οι
υπερβολικές επιθυμίες είναι κακό πράγμα και ότι κατ' αρχήν δεν πρέπει να
δίνουμε στους φτωχούς την εντύπωση ότι μπορούν ν' αποχτήσουν τα πράγματα
των πλουσίων. Το ότι οι βασιλιάδες μετατοπίζονταν με τη φορητή πολυθρόνα
ήταν απόδειξη ότι αυτό το σκεπαστό πολυτελές φορείο ήταν βασιλικό πράγμα:
κανείς άλλος δεν μπορούσε να το θέλει.
Η διαφήμιση, μεταφράζοντας τη φορητή πολυθρόνα σε «αυτοκίνητο»,
είπε ακόμη και στον άνεργο ότι μπορούσε να επιθυμεί αυτοκίνητο, ότι όλοι
μπορούσαν να το αποχτήσουν κι ότι, πάντως, περισσότερο από δικαίωμα, ήταν
υποχρέωση να το επιθυμούν. Το ίδιο έγινε και για το σαπούνι με γαλλικό
άρωμα και για το διαμέρισμα, για τη γραβάτα και για το μηχανάκι.
Μια επιθυμία, ερεθισμένη κι ανικανοποίητη, μπορεί να πάρει δύο
δρόμους: την ατομική εξέγερση (την εγκληματική πράξη για παράνομη
ιδιοποίηση των αγαθών άλλου) και τη συλλογική επανάσταση (τον κοινωνικό
αγώνα για σωστότερη διανομή του κοινού πλούτου). Δεν μπορούμε ν'
αρνηθούμε ότι ένα από τα αποτελέσματα της καταναλωτικής προπαγάνδας
υπήρξε και η αύξηση της κοινωνικής αγωνιστικότητας για την κατάχτηση μιας
ευδαιμονίας που παρουσιαζότανε σαν δυνατή για όλους και που τελικά ήταν
σχεδόν άφταστη. Η καταναλωτική προπαγάνδα είναι αναμφίβολα υπεύθυνη για
την παράλογη απόφαση ν' απαχθεί ένα παιδί για ν' αγοράσει ο απαγωγέας βίλα,
αλλά είναι επίσης και υπεύθυνη για την κατάληψη σπιτιών από ανθρώπους
που νιώθουν αποκλεισμένοι από αγαθά που διαφημίζονται σ' όλες τις γωνιές
των δρόμων.
Και να που η κοινωνία, αφού πρώτα ερέθισε τις επιθυμίες για όλα τα
πράγματα, τρομοκρατείται γιατί ο κόσμος απαιτεί τουλάχιστον ένα μέρος
χωρίς να πρέπει αναγκαστικά να εγκληματήσει. Είναι σαν να έλεγε το σύστημα

1

για παράδειγμα. Μονάδες 25 Β1. [2η§]αντιδραστικοί. Η διαφήμιση. [5η§] απαιτεί. και σκεφτείτε τα αγαθά της λιτότητας». [1η§] επιείκεια. όχι αιτία αυτής της κατάστασης. ήταν υποχρέωση να το επιθυμούν. που πρέπει να προκαλεί επιθυμίες για ψυγεία (κι αλίμονο αν δεν πουληθούν αρκετά.[1η§] αναγκαίο. είναι παλιά ιστορία: πρέπει να επιθυμείς αυτά που σου προσφέρω όχι αυτά που έχω εγώ. Αυτό είναι. Συναγερμός. παράλογα. Να γράψετε ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: [1η§] ελαττωμάτων. Μονάδες 4 Β3. ότι όλοι μπορούσαν να το αποχτήσουν κι ότι. Μονάδες 3 2 . είπε ακόμη και στον άνεργο ότι μπορούσε να επιθυμεί αυτοκίνητο. περίπου. Μην υπερβάλλετε. ζητούν πολυτέλειες. πάντως. Πράγματι τέλειωσαν: η βία είναι αποτέλεσμα. η βία βρίσκεται στην ίδια την ιδέα του κέρδους. Μονάδες 2 Β2. Γιατί ο κύκλος είναι φαύλος. Και τώρα που ο κόσμος επιθυμεί υπερβολικά πράγματα ποιος φταίει. Πώς να δικαιολογηθούν γι' αυτό. Κατηγορώντας στην τύχη.» Στο παραπάνω απόσπασμα του κειμένου τι εξυπηρετεί η χρήση του υποταγμένου λόγου από το συγγραφέα. και το δέκατο τρίτο και το δέκατο τέταρτο. αλλά τώρα το παρακάνετε: τώρα θέλετε και αύξηση μισθού! Το παιχνίδι δεν ήταν έτσι. [4η§] ιδιοποίηση . (Ουμπέρτο Έκο) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α.στους υπηκόους του: «Έπρεπε να θέλετε να ξοδέψετε όλο το μισθό σας. οι πολίτες καταναλώνουν πολλά. Να γράψετε στο τετράδιό σας μια περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (80- 100 λέξεις). τότε κάτι δεν πάει καλά. Να γράψετε ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: [1η§] απρόσμενο. μεταφράζοντας τη φορητή πολυθρόνα σε «αυτοκίνητο». «Η διαφήμιση. το νόημα της έκκλησης του προέδρου της δημοκρατίας. διαφορετικά όλα τέλειωσαν. Αλλά αν για ν' αγοράσει ο κόσμος ψυγεία απαιτεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. περισσότερο από δικαίωμα. θα κλείσουν τα εργοστάσια).

[6η §] Πράγματι τέλειωσαν: η βία είναι αποτέλεσμα. Πώς η διαφήμιση προβάλλοντας το καταναλωτικό πρότυπο ζωής συντελεί στην έξαρση της βίας. Μονάδες 4 Β6. Μονάδες 50 3 . Να απαντήσετε τεκμηριωμένα κατασκευάζοντας κείμενο 400-500 λέξεων. το είδος του και να τον αξιολογήσετε ως προς την αλήθεια. (δομικά στοιχεία / μέρη. Ποια νοηματική σχέση εκφράζει η χρήση καθεμιάς από τις παραπάνω λέξεις στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου. . Μονάδες 5 Γ. την ιδιοτέλεια και την απληστία στο απόγειό τους. Στο παραπάνω απόσπασμα ο συγγραφέας απευθυνόμενος στη λογική του δέκτη χρησιμοποιεί έναν συλλογισμό. Να αναλύσετε τη δομή της δεύτερης παραγράφου.Β4. Μια ζωή όπου η πληθώρα των καταναλωτικών αγαθών αυξάνει τις ευκαιρίες και τους πειρασμούς για παραστρατήματα. [3η§] ακόμη και. Πως μπορεί να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο από τις αρνητικές συνέπειες της διαφήμισης. [2η§] όμως. Μονάδες 5 Β7. την εγκυρότητα και την ορθότητά του. [4η§] επίσης [5η§] γιατί. Να τον παρουσιάσετε. Μονάδες 2 Β5. όχι αιτία αυτής της κατάστασης. τον εγωκεντρισμό. τρόπος / μέθοδος ανάπτυξης). για κλοπή και για σύγκρουση με τους νόμους.Να σχολιάσετε τη χρήση των σημείων στίξης στα παρακάτω αποσπάσματα του κειμένου: [1η§] «Η διαφήμιση αύριο» [4η§] (την εγκληματική πράξη για παράνομη ιδιοποίηση των αγαθών άλλου) [5η§] και αύξηση μισθού! [5η§] Και τώρα που ο κόσμος επιθυμεί υπερβολικά πράγματα ποιος φταίει. να εντοπίσετε τη μέθοδο ανάπτυξής του. Η κοινωνία της ευμάρειας παρουσιάζει -με κορωνίδα τις οικονομικές αξίες - μια ζωή χωρίς ιδανικά× με αναπτυγμένο μόνο τον ατομισμό.«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ένα από τα αποτελέσματα της καταναλωτικής προπαγάνδας υπήρξε και η αύξηση της κοινωνικής αγωνιστικότητας για την κατάκτηση μιας ευδαιμονίας…».

Κλείνοντας. πάντως.» Στο παραπάνω απόσπασμα του κειμένου τι εξυπηρετεί η χρήση του υποταγμένου λόγου από το συγγραφέα. μεταφράζοντας τη φορητή πολυθρόνα σε «αυτοκίνητο». Έτσι. [94 λέξεις] Β1. Στη συνέχεια επισημαίνει ότι η διαφήμιση χειραγωγώντας την αγοραστική επιθυμία των καταναλωτών υποκίνησε τους οικονομικά αδύναμους να θέλουν να αποκτήσουν τα αγαθά των οικονομικά ισχυρών. τονίζει πως η διαφήμιση διαπαιδαγωγεί το καταναλωτικό κοινό να αντιλαμβάνεται ως αναφαίρετο δικαίωμα την αγοραστική επιθυμία. Να γράψετε στο τετράδιό σας μια περίληψη του κειμένου που σας δόθηκε (60-80 λέξεις). η καταναλωτική προπαγάνδα επέτεινε την κοινωνική αγωνιστικότητα είτε σε ατομικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο για την απόκτηση αγαθών. Με αναφορά παραδειγμάτων. Με αφορμή τη συμμετοχή του σε μια δημόσια συζήτηση για τη σχέση διαφήμισης και βίας δεν επιρρίπτει τις ευθύνες στους διαφημιστές προκειμένου να αποκαλύψει τα πραγματικά αίτια. περισσότερο από δικαίωμα. Μονάδες 2 4 . ότι όλοι μπορούσαν να το αποχτήσουν κι ότι. ήταν υποχρέωση να το επιθυμούν. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α. «Η διαφήμιση. Ως εκ τούτου. συμπεραίνει ότι η βία είναι αποτέλεσμα της κερδολαγνίας. είπε ακόμη και στον άνεργο ότι μπορούσε να επιθυμεί αυτοκίνητο. η αύξηση της τάσης για υλικό ευδαιμονισμό αύξησε την εγκληματικότητα. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται ότι ζητούν την χλιδή. Μονάδες 25 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο Ουμπέρτο Έκο διερευνά στο κείμενο αυτό τη σχέση διαφήμισης και βίας. Η εξέλιξη αυτή τρομοκράτησε τις κοινωνίες διότι υπάρχει καταναλωτικό κοινό που ωθείται στην αγοραστική επιθυμία χωρίς να θέλει να παρανομήσει αλλά απαιτώντας αύξηση των εσόδων του.

Ποια νοηματική σχέση εκφράζει η χρήση καθεμιάς από τις παραπάνω λέξεις στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου. Μονάδες 2 5 .[1η§] αναγκαίο. [1η§] επιείκεια. αφού αποδίδει τα νοήματα οργανώνοντάς τα σε εννοιακό σύστημα. ριζοσπαστικοί. [4η§] ιδιοποίηση . [4η§] επίσης [5η§] γιατί. Η χρήση διαδοχικής υπόταξης είναι. Να γράψετε ένα αντώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: [1η§] ελαττωμάτων. Β4. ξαφνικό. Να γράψετε ένα συνώνυμο για καθεμιά από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου: [1η§] απρόσμενο. πρωτοποριακοί. [2η§] όμως. επιείκεια αυστηρότητα. Β2. Μονάδες 3 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λέξεις Αντώνυμα ελαττωμάτων προτερημάτων. ως επί το πλείστον. χαρισμάτων. [3η§] ακόμη και. σφετερισμός. αντιδραστικοί προοδευτικοί. αναπάντεχο. αναγκαίο απαραίτητο. [5η§] απαιτεί. ζητά.ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο υποτεταγμένος λόγος χρησιμοποιείται για να δοθεί πυκνότητα στο λόγο. ιδιοποίηση οικειοποίηση. επιβεβλημένο. δείγμα σύνθετης σκέψης και υψηλού μορφωτικού επιπέδου. απαιτεί αξιώνει. Β3. [2η§]αντιδραστικοί. Μονάδες 4 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Λέξεις Συνώνυμα απρόσμενο απροσδόκητο.

…τι ήταν καλό να θέλει….ΑΠΑΝΤΗΣΗ όμως : δηλώνει αντίθεση με το περιεχόμενο της προηγούμενης πρότασης «Ερέθιζε τις επιθυμίες. Να τον παρουσιάσετε.«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ένα από τα αποτελέσματα της καταναλωτικής προπαγάνδας υπήρξε και η αύξηση της κοινωνικής αγωνιστικότητας…».» ακόμη και: έχει προσθετική λειτουργία. το είδος του και να τον αξιολογήσετε ως προς την αλήθεια. Β5. παρουσιάζει μία ακόμη αρνητική συνέπεια της διαφήμισης.Να αναλύσετε τη δομή της δεύτερης παραγράφου. (αλλά παράλληλα χρησιμοποιείται για να δηλωθεί έμφαση σ’ αυτό που λέγεται). τρόπος / μέθοδος ανάπτυξης).να εντοπίσετε τη μέθοδο ανάπτυξής του. επίσης: έχει προσθετική λειτουργία. αλλά του είπε τι να θέλει και τι ήταν καλό να θέλει»). γιατί : αιτιολογεί το νόημα της περιόδου «Και να που η κοινωνία τρομοκρατείται».» Κατακλείδα Πρόταση: Δεν υπάρχει Η 2η § αναπτύσσεται με συνδυασμό μεθόδων. χρησιμοποιείται παράδειγμα (« Το ότι οι βασιλιάδες…να το θέλει») Β6. Συγκεκριμένα. Μονάδες 4 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η δομή της 2ης παραγράφου έχει ως εξής: Θεματική Πρόταση: «Τι έκανε…επιθυμίες» Ανάπτυξη /Λεπτομέρειες: «Κάνοντάς το όμως. (δομικά στοιχεία / μέρη. Μονάδες 5 6 . Επίσης. την εγκυρότητα και την ορθότητά του. Στο παραπάνω απόσπασμα ο συγγραφέας απευθυνόμενος στη λογική του δέκτη χρησιμοποιεί έναν συλλογισμό. περιλαμβάνει αίτιο- αποτέλεσμα (αίτιο: «ερέθιζε τις επιθυμίες» ð αποτέλεσμα: «δεν ώθησε απλά τον κόσμο να θέλει.

[6η§] Πράγματι τέλειωσαν: η βία είναι αποτέλεσμα. 2. [5η§] Και τώρα που ο κόσμος επιθυμεί υπερβολικά πράγματα ποιος φταίει. Συμπέρασμα: Ο συλλογισμός είναι ορθός Β7. [1η§] «Η διαφήμιση αύριο»:τα εισαγωγικά περιλαμβάνουν τίτλο περιοδικού. όχι αιτία αυτής της κατάστασης: η άνω-κάτω τελεία εκφράζει το αποτέλεσμα των υπερβολικών επιθυμιών. 5. [4η§] (την εγκληματική πράξη για παράνομη ιδιοποίηση των αγαθών άλλου) 3. Απουσιάζει το αναγκαίο. [5η§] και αύξηση μισθού! 4. [5η§] Και τώρα που ο κόσμος επιθυμεί υπερβολικά πράγματα ποιος φταίει. ΕΛΕΓΧΟΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ Αλήθεια: Π1:Έστω αληθής Εγκυρότητα: Η καταναλωτική προπαγάνδα είναι ένα από τα επαρκή αίτια. 5. το ερωτηματικό εκφράζει απορία για το ποιος ευθύνεται για τις υπερβολικές επιθυμίες του ανθρώπου.ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π1:Καταναλωτική προπαγάνδα Σ: Αύξηση της κοινωνικής αγωνιστικότητας Μέθοδος ανάπτυξης: Επαγωγή [ΕΙΔΙΚΟ: Καταναλωτική προπαγάνδα] [ΓΕΝΙΚΟ: κοινωνική αγωνιστικότητα] Είδος : Αίτιο-αποτέλεσμα διότι η κοινωνική αγωνιστικότητα παρουσιάζεται να αποτελεί το αποτέλεσμα της καταναλωτικής προπαγάνδας. [6η §]:το κόμμα βρίσκεται μεταξύ ασύνδετων λέξεων και προτάσεων. [1η§] «Η διαφήμιση αύριο» 2. [5η§] και αύξηση μισθού! :το θαυμαστικό δηλώνει έκπληξη (και δίνει έμφαση) 4. [6η §]Πράγματι τέλειωσαν: η βία είναι αποτέλεσμα. Το συμπέρασμα δεν είναι πιθανολογικά διατυπωμένο εκφράζει όμως την κοινή αντίληψη.Να σχολιάσετε τη χρήση των σημείων στίξης στα παρακάτω αποσπάσματα: 1. όχι αιτία αυτής της κατάστασης. [4η§] (την εγκληματική πράξη για παράνομη ιδιοποίηση των αγαθών άλλου) : η παρένθεση επεξηγεί τη φράση «ατομική εξέγερση» 3. Μονάδες 5 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 1. 7 .

τον εγωκεντρισμό. την ιδιοτέλεια και την απληστία στο απόγειό τους.τ. μας καθιστά εξαρτημένους από τις ανάγκες. κι από τους ανθρώπους και τους θεσμούς.β § Σημείο των καιρών. Η αγοραστική επιθυμία γιγαντώνεται και μαζί της μεγαλώνει διαρκώς-χάρη στη διαφήμιση-και το αίσθημα κορεσμού το οποίο τελικά δεν ικανοποιείται σχεδόν ποτέ. Σταδιακά όμως εξελίχθηκε σε αυτοσκοπό. Μ.Γ. Πώς η διαφήμιση προβάλλοντας το καταναλωτικό πρότυπο ζωής συντελεί στην έξαρση της βίας. Μονάδες 50 ΑΠΑΝΤΗΣΗ Είναι γεγονός ότι η μανία των σύγχρονων κοινωνιών για κατανάλωση αγαθών και απόλαυση υπηρεσιών έχει απωλέσει κάθε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του ανθρώπου. ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ. Η κατανάλωση ήταν το μέσο για την κατάκτηση της ευτυχίας. 8 .μια ζωή χωρίς ιδανικά× με αναπτυγμένο μόνο τον ατομισμό. Πως μπορεί να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο από τις αρνητικές συνέπειες της διαφήμισης. Αρχικά. Η σταθερή αύξηση των αναγκών μας υποχρεώνει σε μια διαρκώς αυξανόμενη υπερπροσπάθεια. Η κοινωνία της ευμάρειας παρουσιάζει -με κορωνίδα τις οικονομικές αξίες . Να απαντήσετε τεκμηριωμένα κατασκευάζοντας κείμενο 400-500 λέξεων. Οι καταναλωτές είτε υπερχρεώνονται σε τράπεζες είτε φθάνουν ακόμα και σε ακραίες μορφές συμπεριφοράς προκειμένου το καταναλωτικό όνειρο να υλοποιηθεί. ενδεικτικό μιας πολιτιστικής κρίσης κι ενός γενικευμένου κλίματος παρακμής. Μια ζωή όπου η πληθώρα των καταναλωτικών αγαθών αυξάνει τις ευκαιρίες και τους πειρασμούς για παραστρατήματα. μέσω των οποίων τις ικανοποιούμε. η ιδέα της κατανάλωσης περισσότερων και καλύτερων αγαθών κυοφόρησε την ελπίδα ότι ο άνθρωπος θα βίωνε μια πιο ευτυχισμένη και ικανοποιημένη ζωή. για κλοπή και για σύγκρουση με τους νόμους.

αλλά το εύρος των αρμοδιοτήτων του δεν του επιτρέπει πρακτικά τη στενή παρακολούθηση του ειδικού προβλήματος των παραπλανητικών δια- φημίσεων.β § Σημείο των καιρών. Επίσης. Πάντως. επιβεβλημένη κρίνεται και η θέσπιση αυστηρότερης νομοθεσίας. Οι διαφημιζόμενες εταιρείες χρειάζεται μέσω κανόνων που θα τεθούν να σέβονται την αλήθεια.1 αποτέλεσμα του υπερκαταναλωτισμού και της διαφήμισης.Π. έργο που αναλαμβάνει ήδη η Υπηρεσία Προστασίας και Ενημέρωσης του Καταναλωτή. Μ.τ. που θα προβλέπει την πάταξη της κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης από την πλευρά των εταιρειών καθώς και τη διαφώτιση του κοινού. η πρωτοβουλία αυτή κρίνεται απαραίτητη καθώς κάποιες κοινωνικές ομάδες είναι πιο ευάλωτες στις διαφημιστικές τεχνικές. ενδεικτικό μιας πολιτιστικής κρίσης κι ενός γενικευμένου κλίματος παρακμής. Η αγοραστική επιθυμία γιγαντώνεται και μαζί της μεγαλώνει διαρκώς-χάρη στη διαφήμιση-και το αίσθημα κορεσμού το οποίο τελικά δεν ικανοποιείται σχεδόν ποτέ. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να μεριμνήσει για τη σύνταξη ενός κώδικα δεοντολογίας της διαφήμισης και για την παράλληλη θέσπιση οργάνων παρακολούθησης της εφαρμογής αυτού του Θ. Διαφήμιση Þ σύνδεση αξιών όπως η ευτυχία & η επιτυχία με την κατανάλωση (πρότυπο βίου) Þ διατυμπανίζεται η ιδέα ότι έχει δικαίωμα και υποχρέωση να επιθυμεί προϊόντα έστω κι αν δεν μπορεί να τα αποκτήσει οικονομικά Þ διέγερση αγοραστικής επιθυμίας Þ ορισμένοι καταναλωτές οι οποίοι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους & έχουν μειωμένες ηθικές αντιστάσεις Þ κλοπές ή καταφυγή σε υλικές καταστροφές (από αίσθημα μειονεξίας απέναντι στους πολίτες που βιώνουν τη χλιδή). Η έξαρση της βίας στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία είναι Θ. Οι καταναλωτές είτε υπερχρεώνονται σε τράπεζες είτε φθάνουν ακόμα και σε ακραίες μορφές συμπεριφοράς προκειμένου το καταναλωτικό όνειρο να υλοποιηθεί. 9 .2 κώδικα. Το υπάρχον Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει επιφορτιστεί και με αυτό το καθήκον. και δεν έχουν την ικανότητα άμυνας απέναντί τους.Π.

η αποκάλυψη πιθανού ψεύδους στη διαφήμιση θα λειτουργούσε δυσφημιστικά για το προϊόν. καλλιτέχνες.3 αλλαγή νοοτροπίας του καταναλωτικού κοινού. Τέλος. Πρώτα χρειάζεται να περιοριστεί ο άκρατος καταναλωτισμός που διέπει τον καθημερινό βίο του ατόμου. όπως παιγνίδι μέσα σε τρόφιμα. Η οξυμένη κριτική ικανότητα επιτρέπει τη διύλιση του εισερχόμενου ρεύματος των πληροφοριών και αποτελεί την καλύτερη άμυνα του δέκτη απέναντι στη συστηματική παραποίηση της πραγματικότητας που προσπαθεί να πετύχει ένα αλλοιωμένο διαφημιστικό μήνυμα. Η ύπαρξη υγιούς καταναλωτικής συνείδησης αποτελεί το θεματοφύλακα του κοινωνικού συμφέροντος. Στόχος μιας διαφήμισης να είναι η αντικειμενική ενημέρωση του καταναλωτή για το προϊόν και τις δυνατότητές του. να μην προωθούν στην αγορά προϊόντα όχι για την αξία τους αλλά για κάποιο παρελκόμενο όφελος ή απόκτημα. Αντίθετα. Κι αυτό γιατί η αντι- κειμενική παρουσίαση δίνει πλήρη εικόνα του προϊόντος και τονώνει την αξιοπιστία και το κύρος της εταιρείας. η οποία μακροπρόθεσμα θα μπορεί ν’ αποκομίσει κέρδη από την εμπορική πίστη και το «καλό όνομα» που θα εξαργυρώσει στην αγορά. Θ. Παράλληλα. απέναντι στα μέσα που μετέρχεται η διαφήμιση για να υπηρετήσει το σταθερό στόχο της για μεγιστοποίηση του κέρδους της επιχείρησης μέσω της προβολής του προϊόντος της και της αλλαγής της συμπεριφοράς του δέκτη. αυτός μπορεί να αντιτάξει τη συνεχή νοητική του εγρήγορση και τη σωστή του κρίση.Π. τεχνικούς. χρειάζεται να εκπονηθεί από τους ίδιους τους επαγγελματίες της διαφήμισης -επιχειρηματίες διαφημιστές. αλλά και θα προκαλούσε δυσμενείς συνέπειες στη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσει η εταιρεία με το κοινό. η αντίδραση απέναντι στη διαφήμιση προϋποθέτει την Θ. Η δραστηριοποίηση πολλών ομοειδών επιχειρήσεων οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους γεγονός που οδηγεί τις διαφημιστικές εταιρείες να επιστρατεύουν κάθε θεμιτό αλλά και αθέμιτο μέσο για την διέγερση της αγοραστικής επιθυμίας του καταναλωτικού κοινού.4 κειμενογράφους. Συνεπώς το άτομο όχι μόνο δεν χειραγωγείται ως προς την εκπλήρωση των αναγκών του αλλά είναι και σε θέση να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα στο οποίο καταφεύγουν συχνά οι διαφημιστικές εκστρατείες για να εξαπατήσουν το καταναλωτικό κοινό. Παράλληλα.ένας δεσμευτικός για αυτούς κώδικας δεοντολογίας. Επίσης η διαφήμιση να μην προβάλλει το πρότυπο της άκρατης φιληδονίας ως προϋπόθεση για την κατάκτηση της ατομικής ευτυχίας. Τέλος. Η ευτυχία δεν πρέπει να εδράζεται στην ακόρεστη επιθυμία της υλικής φιληδονίας. 10 . στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες το κέρδος αποτελεί πρώτιστο στόχο. Συμπερασματικά.Π.