FERMACELL

Solutia tehnica pentru amenajari interioare de calitate

2

Solutii moderne

FERMACELL ca

referinta tehnica.
Succesul industrial si comercial al FERMACELL se sprijina pe o constatare prealabila: Cererea globala in sectorul lucrarilor secundare evolueaza considerabil in diversitate si specificitate. Pe de alta parte, exigentele in materie de confort cresc, in timp ce considerentele privind costul raman.

Ö ST ER RE IC HIS CH

Un concept in pas cu piata. Oferta in constructii rezidentiale si non rezidentiale [E.R.P.] trebuie sa se orienteze spre solutii de inalta calitate care ofera performante termice si acustice reale. FERMACELL poate pretinde a avea un loc de prim rang in alegere in tehnicile de constructie uscate propunand produsele /sistemele sale: o placa de gips armata cu fibre de celuloza. Tehnica de varf FERMACELL este prezenta de-a lungul intregului proces de fabricatie. Placile sunt in intregime compuse din gips si fibre celulozice (obtinute din reciclarea hartiei). Amestecul acestor componente naturale la care se adauga apa este apoi prelucrat pe linia de fabriicatie condusa de roboti asistati de calculatoare.

Dupa faze complexe, cum ar fi comprimarea la presiune inalta, se obtine o placa cu suprafata plana, neteda, neutra, cu o rigiditate incomparabila. Placa este apoi taiata la dimensiunile dorite. Numeroase controale sunt desigur efectuate de-a lungul acestui ciclu Placa FERMACELL este universala pentru plafoane, pereti despartitori, dubluri si pardoseli. Incombustibila (clasata M0), ea ofera o rezistenta inalta la foc si proprietatea sa hidrofuga extinde aplicarea sa in locatii umede cu caracter privativ de tip EB+p. In plus, compozitia sa originala îi permite sa joace un rol de regulator higrometric. Toate institutele europene care elibereaza certificate oficiale recunosc rezistenta sa mecanica, calitatile sale de protectie impotriva incendiului si proprietatile sale izolante fata de frig si de zgomot.

ND -

ÖK O

LO GIE •

ES INS

UT TIT FÜR

GIE U LO IO UB • BA

Solutii moderne

3

O distinctie printre altele ecolabel ( eticheta care certifica proprietatile ecologice) eliberata de institutul german de biotehnologie a constructiei certifica compozitia placii FERMACELL: gips natural si fibre de celuloza. Ea se aplica la toate tipurile de constructii cu utilizare de locuinta sau non rezidentiale.

4

Rezistente mecanice

FERMACELL placa de gips armat cu fibre de celuloza cu o rigiditate incomparabila.
De multi ani, FERMACELL si-a dovedit calitatile in lucrari de constructie secundare pe numeroase santiere europene. Formula sa originala, o structura omogena compusa din gips si din fibre de celuloza, îi confera aplicatii foarte extinse: realizare de pereti despartitori, plafoane, dubluri si pardoseli cu inalte performante tehnice. Clasificarea sa M0 (material incombustibil) si rezistenta ridicata la foc a sistemelor sale constituie avantaje esentiale. In plus, FERMACELL este aplicabil in locatii umede cu caracter privativ (A.T. nr. 9/03-760). Profesionistii din constructii cer pe santier o productivitate optima in timpul tpunerii in opera. FERMACELL înmanuncheaza in numele sau o intreaga gama de sisteme ce prezinta calitati de intrerupere a arderii si performante fonice, exclusivitate FERMACELL, permite atât fata de zgomotele aeriene cat si fata de zgomotele de impact. Punerea sa in opera este simpla si nu cere decat un utilaj clasic.Placile FERMACELL se fixeaza cu ajutorul suruburilor, agrafelor sau punctelor conform structurii suportului (lemn sau metal). Rigiditatea extrema a produsului permite o fixare la numai 1 cm de marginea placilor. Aceasta duritate inalta ofera de asemenea. o rezistenta remarcabila la socuri si autorizeaza fixarea de elemente suspendate fara montarea de armaturi. De exemplu, o placa cu grosimea de 12,5 mm poate suporta, pe un singur punct de fixare, o sarcina de 50 kg. Omogenitatea si caracterul incombustibil al placii FERMACELL permit realizarea de lucrari delicate care necesita garantii de securitate, de exemplu in jurul puturilor tehnice sau in camerele cazanelor. Legatura intre placi este realizata fara banda si fara banda textila, ceea ce permite un castig de timp si faciliteaza punerea in opera. Aceasta legatura se efectueaza prin lipirea placilor asezate muchie langa muchie cu alutorul adezivului reactiv in cartus FERMACELL. Acest ultim procedeu, permite sistemelor de montaj sa atinga o rigiditate extrema. Fixarea produselor de finisare si de decor (vopsele, tapet, tencuieli, placi ceramice etc.) se efectueaza in mod direct, fara strat de grund de amorsare, deoarece placa este deja tratata in uzina. In acest fel sunt imbunatatite randamentul si productivitatea santierului.

Tabelul cu sarcini de mai jos demonstreaza rigiditatea sa incomparabila.
Grosimea placii FERMACELL[4] Sarcina in kg
(1)

Cârlig clasic

(2)

(3)

Surub 5 mm

Vis avec
Surub cu stift

cu expansiune

10 mm 12,5 mm
12,5 + 10 mm

15 17 20

25 27 30

35 37 40

20 30 35

40 50 60

(1) Factor de securitate: 2 [valabil pentru un efort continuu cu umiditate relativa pana la 85%] (2) Regula generala, etajera de 350 mm (3) In general, surub >4 mm(conform indicatiei producatorului) (4) Distanta intre axe a structurii 50 x e

Avantaje

5

FERMACELL aduce avantaje clare
Pentru o locuinta sanatoasa FERMACELL este fabricat pornind de la gips si fibre de celuloza, produse naturale, fara liant. Calitate izofonica FERMACELL intra in compozitia a numeroase montaje care prezinta atenuari acustice foarte performante asigurand un confort mai bun. Rigiditate incomparabila Structura din lemn FERMACELL poate participa la contravantuirea constructiilor cu cstructura din lemn [conform normei DI ].

Gratie procesului de
fabricatie, placa omogena anti-soc FERMACELL amortizeaza loviturile si este convenabila pentru peretii despartitori de circulatie [ERP]. Rigiditate incomparabila - 50 kg pe surub cu stift - 30 kg pe surub singur - 15 kg pe cui Structura din lemn

FERMACELL se taie cu ferastraul, se raboteaza, se rade, se bate in cuie, se insurubeaza se prinde in agrafe, se decupeaza cu ferastraul.

Performanta de intrerupere a focului Placa FERMACELL are o clasificare de reactie la foc Mo [incombustibil] si propune numeroase sisteme cu performate de intrerupere a propagarii focului remarcabile.

Punere in opera rapida si simpla Insurubare, prindere in cuie sau in agrafe conform structurii [metal sau lemn].

Aplicabil in locatii umede

Adeziv pentru rosturi FERMACELL Tehnica de imbinare

Tratata in uzina, placa se poate utiliza in locatii
umede cu utilizare

exclusiv FERMACELL
permite sa se asigure intr-o singura operatie amplasarea si legatura mecanica rigida a placilor gratie adezivului reactiv FERMACELL.

privata de tip EB+p.

6 Gama

FERMACELL pentru pereti despartitori,

plafoane si pardoseli.
FERMACELL permite un randament mai bun si o productivitate optimizata a santierului.

La avantajele tehnicii uscate se adauga o punere in opera rationala si rapida. Resturile sunt recuperabile. Finisarile fara benzi aduc un castig de timp. Iata gama completa FERMACELL care se adapteaza la toate locatiile atât in nou cât si in vechi. ¬ "Placa in format mic": foarte practica pentru transport si punere in opera pe plafon, veritabila placa care se potriveste pentru orice de 1,50 x 1,00 m cu grosime de 10 si de 12,5 mm. ¬ Placa "inaltimea unui etaj" pentru o montare rationala cu latimea de 1,20 la o inaltime de 2,40 pana la 3,00 m, grosime de la 10 la 18 mm [dimensiunile speciale la comanda]. ¬ Placa gigantica: 2,54 x 6,00 m utilizata in special in constructiile industriale.

¬ Placile FERMACELL cu margini profilate special, pentru a crea un interior conform dorintelor dvs. si si a gustului dvs. intr-o optica de productivitate. ¬ Placile pentru pardoseala FERMACELL, sapa uscata, eficace impotriva zgomotelor de impact, ele asigura in acelasi timp o protectie termica si proprietati de intrerupere a propagarii focului, adaptate in constructii noi cat si in cele vechi. ¬ Gama completa de accesorii adaptate punerii in opera a placilor FERMACELL cuprinde produsele specifice FERMACELL, cum ar fi suruburi, adezivul reactiv, mortarul adeziv sau tencuiala de finisare gata de utilizare si utilajele curente necesare tehnicilor uscate. ¬ Placa FERMACELL HD pentru paramentul exterior al constructiilor cu structura din lemn.

De la placala Formate Greutate/m² 10mm 11,5 kg 12,5mm 15 kg 15mm 18 kg 18mm 21 kg manevrabila 150 x 100 cm

La cea mai mare placa din lume! 254 x 600 cm

150 x 100 cm 240 x 120 cm 250 x 120 cm 260 x 120 cm 280 x 120 cm 300 x 120 cm Alte dimensiuni la cerere

• • • • • •

• • • • • •

• • • •

• • • •

Domenii de utilizare

7

1

4 5 2

6

3

7

8

Program complet FERMACELL:

1 FERMACELL amenajarea scheletelor ce sustin acoperisul 2 FERMACELL izolare fonica si termica 3 FERMACELL locatii umede private 4 FERMACELL produs de egalizare pentru pardoseli 5 FERMACELL plafoane 6 FERMACELL performanta la zgomotul de impact, izolare termica si protectie impotriva incendiului 7 FERMACELL pereti despartitori 8 FERMACELL izolare termica.

FERMACELL format mic FERMACELL inaltimea unui etaj FERMACELL placa pentru pardoseala FERMACELL accesorii

8

Sisteme de compartimentari FERMACELL

FERMACELL –

placa de "inaltimea unui etaj".

Sistemele FERMACELL cu sau fara vata minerala pot atinge indici de atenuare acustica ridicate si asigura o protectie la foc foarte performanta

Placa imbina rigiditatea cu rezistenta. Total incombustibila, ea ofera excelente performante de izolare fonica. In gama sistemelor FERMACELL, placa de "inaltimea unui etaj" permite montarea peretilor despartitori care prezinta o rezistenta la foc ce merge de la CF 30 mim. la CF 120 min. si indice de atenuare acustica ce pot depasi R = 70 dB [A]. Punerea in opera a peretilor despartitori din placi FERMACELL de "inaltimea unui etaj", pe schelet din lemn sau metal, se adapteaza perfect tuturor tipurilor de lucrari: hoteluri, cladiri administrative, scoli si universitati, imobile de locuinte sau birouri etc.

Sistemele FERMACELL corespund prevederilor oficiale definite in caietele de sarcini traditionale si ofera performante ridicate in ceea ce priveste rezistenta la foc, rezistenta mecanica si de izolatie fonica. Placa FERMACELL ofera toate calitatile unui sistem rational care amelioreaza randamentul si productivitatea santierului. De exemplu, peretele despartitor simplu tip 1S11: Sa consideram un montaj pe structura metalica clasica constituit dintr-un singur rand de placi FERMACELL de 12,5 mm si care cuprinde un panou de lana minerala de 40 mm (densitatea de 14 kg/m3). Un astfel de perete despartitor tip "73/48" ofera urmatoarele performante: ¬indice de atenuare acustica : R = 45 dB ¬rezistenta la foc CF 45 min

Cu un strat de vata minerala cu grosimea de 50 mm si densitatea de 40 kg/m3, acest perete despartitor are rezistenta la foc de CF 60 min. Fara vata minerala, se obtine o protectie la foc de CF 45 min si un indice de atenuare acustica de 40 dB. Acest perete despartitor economiseste spatiu, este foarte usor si permite schimbarea distributiei interioare dorite.

Pentru mai multe informatii cereti documentatia FERMACELL.

Placa FERMACELL de format mic

9

FERMACELL –

formatul practic: 1,50 x 1,00 m.

v

w

10 mm

v

150 cm

Usor de manipulat, usor de pus in opera. Placa FERMACELL in format mic nu masoara decat 1,50 x 1,00 , si nu cantareste decat 17 kg [in grosime de 10 mm]. Usor de transportat, dimensiunile sale convin in mod special pentru punerea in opera la plafoane sau la amenajarea mansardelor, in reabilitare ca si in lucrari noi. Este posibil in acest fel sa se castige de asemenea spatiu evitand manipularea placilor mari, mai ales pe scari! Gratie placii "in format mic" toate plafoanele sunt realizate rapid ca si suprafetele inclinate si toate colturile

si colturile ascunse cu accesele cele mai dificile.

Detalii tehnice ale punerii in opera sunt la dispozitia dvs.

v
v

v 100 cm

FERMACELL permite montarea imediata a lambriurilor sau a panourilor decorative. Rigida si incombustibila, placa serveste drept suport direct. Mai mult, utilizarea sa in casele cu structura de lemn contribuie la ameliorarea si intarirea contravantuirii. Cu FERMACELL este posibil sa se realizeze sisteme rezistente la foc, de CF 30 mm pana la CF 120 mm. Peretii despartitori cu inaltimea unui etaj [= 2,50 m] sunt de asemenea usor de montat cu placa "in format mic" caci 1,00 m pe o latura + 1,50 m pe cealalta = 2,50 m adica inaltimea unui etaj obisnuit.

10

Placa pentru pardoseala FERMACELL

FERMACELL – placa pentru pardoseala

pentru sapa uscata cu performante termice si fonice.
v v 150 cm v 50 cm Isolatie
2 x 10 mm FERMACELL

v

Complexul astfel obtinut se Placile pentru pardoseala FERMACELL Usor de instalat, pardoseala dvs. este rapid disponibila. Placa pentru pardoseala FERMACELL se inscrie in logica cautarii unei productivitati mai bune a santierului. In lucrari noi ca si in cele in cladiri vechi, ea procura un confort optim pornind de la un planseu masiv sau un planseu de lemn. Placa pentru pardoseala FERMACELL este constituita din doua placi asamblate in uzina. Canturile sunt concepute special pentru a obtine un montaj foarte resiztent si o stabilitate perfecta in dreptul imbinarilor lipite. Testele de soliditate realizate in conditii extreme, dau valori de rezistenta la sarcina suficienta pentru o utilizare casnica obisnuita. formeaza o sapa uscata desolidarizata pentru a o pune in opera pe un planseu omogen. Aceasta sapa uscata cumuleaza toate avantajele unui material solid si economic. Placa pentru pardoseala FERMACELL masoara 1,50 x 0,50m. Ea este deci foarte usor de manevrat si nu cantareste decat Placile pentru pardoseala FERMACELL pot primi o dublura izolanta dedesubt, fie vata minerala comprimata, fibre de lemn sau polistiren extrudat. Nivelarea pardoselilor: Utilizarea granulelor de egalizare FERMACELL. Aviz tehnic CSTB nr. 12/00 - 1226. caracterizeaza prin urmatoarele puncte: ¬ realizarea in stare uscata fara aport de umiditate ¬ ideal pentru plansee din lemn tinand seama de greutatea mica ¬ manevrabilitate optima ¬ punerea in opera rapida ¬ santier accesibil imediat finisarilor si decoratiilor dupa uscare si debavurarea adezivului intarit. ¬ izolatie termica ¬ izolatie la zgomotele de impact ¬ aplicarea unei acoperiri la alegerea dvs.

18 kg, ceea ce faciliteaza punererea sa in opera. ¬ rezistenta inalta la foc

Placa pentru pardoseala

11

Incalzire in pardoseala. Anumite sisteme de incalzire cu temperatura joasa prin pardoseala sunt adaptate sapelor uscate FERMACELL. Este convenabil in acest caz sa se utilizeze placa de pardoseala cu grosime de 25 mm [2x12,5 mm], special conceputa in acest scop.

Documentatii tehnice detaliate asupra placilor pentru pardoseala si granule de egalizare sunt la dispozitia dvs. la cerere.

(1) (2)
(3) (4)

(1) Acoperire: marmura, placi ceramice,linoleum, acoperire din PVC, mocheta, parchet. (2) 2 E 22 placa de pardoseala
FERMACELL [25 mm].

(3) Sisteme de incalzire prin pardoseala (4) Planseu suport

Un sistem pentru fiecare situatie.
Cod
Planseu FERMACELL Greutate Rezistenta termica Rezistenta la foc [propagarea de sus in jos] conform normei DIN

kg/m2 20 2 E 11
2 x 10 mm FERMACELL

m2K/W 0,06 CF 30 mn

24

40

2 E 13

2 x 10 mm FERMACELL

24

0,56

CF 30 mn

+20 mm polistiren extrudat 50
2 E 14 2 x 10 mm FERMACELL

25

0,81

CF 30 mn

+30 mm polistiren extrudat 80
2 E 15 2 x 10 mm FERMACELL

30

2,06

CF 30 mn

+60 mm polistiren extrudat

25

2 E 22

2 x 12,5 mm FERMACELL

30

0,07

CF 60 mn

30

2 E 31

2 x 10 mm FERMACELL

26

0,26

CF 90 mn

+10 mm fibre de lemn 30
2 E 32 2 x 10 mm FERMACELL

26

0,31

CF 90 mn

+10 mm vata minerala comprimata

12

Finisarea

FERMACELL

suprafata ideala pentru orice decorare.
Camerele umede cum ar fi salile de baie, spalatoriile si bucatariile sunt intotdeauna zone de risc.

FERMACELL in locatii umede private. Placa FERMACELL este aplicabila in locatii umede cu caracter privat de tip EB+p si stabilitatea sa dimensionala remarcabila ofera garantiile de rezistenta mecanica necesare. FERMACELL ofera de asemenea un confort ideal prin rolul sau de regulator higrometric natural in locatii ventilate in mod normal. In plus, este suportul ideal pentru toate tipurile de acoperiri si in special acelea utilizate in medii umede: placari ceramice, vopsele, acoperiri sintetice.

Pregatirea suportului. Placile FERMACELL sunt gata sa primeasca orice ornamente decorative. Odata netezite imbinarile cu tencuiala de finisare pentru rosturi FERMACELL, majoritatea acoperirilor pot fi aplicata fara pregatirea prealabila a suportului. Este totusi necesar sa se conformeze indicatiilor producatorilor de acoperiri pentru anumite aplicatii specifice (grunduri colorate, adezivi speciali, rasini, tencuieli in straturi multiple, var etc.). Pardoseli cu placi ceramice. Toate tipurile de placi ceramice (gresie, teracota, faianta) sunt aplicabile pe FERMACELL. Inainte de instalarea acestora, trebuie verificata compatibilitatea adezivilor pentru placile ceramice cu un suport pe baza de gips. In cazul anumitor mortare adezive pe baza de ciment, este recomandat sa se aplice un grund, pentru a neutraliza suportul pe baza de gips.

Finisari

13

Vopsele. Toate vopselele obisnuite si pregatirea lor specifica (tencuieli pentru vopsire) sunt aplicabile direct pe FERMACELL ale carui rosturi au fost netezite corespunzator iar suprafata a fost curatata de praf. Aplicarea se poate face cu rolul, cu pensula sau prin pulverizare. FERMACELL permite de asemenea aplicarea de acoperiri minerale de tipul var colorat sau silicat. Pentru acest tip de acoperire trebuie sa se aplice o tencuiala de structura. Stratul trebuie sa fie gros, aplicat pe toata suprafata, daca este posibil in doua straturi. Pentru a obtine o finisare neteda (tip lac lucios), este necesar sa se aplice tencuiala de netezire FERMACELL ca strat suport. Nivelul de pregatire a suportului va depinde de calitatea finala a aspectului dorit: mat, satinat sau lucios. In toate cazurile, trebuie respectate cu strictete recomandarile producatorilor de acoperiri.

Tapet. Lasand la o parte cele vinilice, toate tipurile de tapet pot fi aplicate ca si tapetul cu fibra structurata, fara strat de suport. Hartia pentru suport este de asemenea inutila. Inlaturarea si inlocuirea tapetului vechi cu unul nou se vor face fara a deteriora suportul. Pentru tapetul gros de tip vinil, trebuie aplicat un adeziv special (gros). Tencuieli structurate.. Pentru acest tip de acoperiri (max. 4 mm), netezirea rosturilor lipite FERMACELL nu este indispensabila. Toate tipurile de tencuieli sau tencuieli nedriscuite pe baza de componente naturale sau sintetice sunt aplicabile pe FERMACELL in masura in care fabricantul autorizeaza punerea acestora in opera pe un suport pe baza de gips. A se verifica in special necesitatea folosirii in prealabil a unui produs pentru fond.

14

Aplicarea in structura de lemn

FERMACELL :

O placa rigida ideala pentru constructiile cu structura de lemn.

Placile de gips armate cu fibre FERMACELL permit o asamblare a elementelor pe santier. Elementele pentru pereti despartitori pot fi de asemenea fabricate in atelier la adapost de intemperii.

Profesionistii din constructii care doresc sa dea o dimensiune ecologica lucrarilor lor sunt din ce in ce mai numerosi. De aici importanta din ce in ce mai mare a lemnului in constructii. Resursa care se reface, lemnul este un material interesant pentru proiecte de viitor in termeni de mediu si de rentabilitate. Complementul sau ideal: placa FERMACELL. ¬ Un eco-label meritat. Compus din gips si din fibre de hartie reciclata, placa FERMACELL prezinta calitatile decisive recunoscute de Institutul German de Biotehnologie a Constructiei IBR, care i-a eliberat un eco-label.

¬ O soliditate exceptionala si o mare usurinta de punere in opera. Placa poseda o structura omogena armata cu fibre pana la muchii conferandu-i astfel calitati statice, fie ca ea este utilizata la interior sau la exterior. Un al doilea avantaj: placa FERMACELL este de asemenea mai usor de pus in opera decat lemnul. A o taia cu ferastraul, a o gauri, a o taia sau chiar a sparge o usa falsa, totul este posibil. FERMACELL si lemnul: o uniune care rezista la orice incercare.

¬ O utilizare universala. Placile FERMACELL imbina trei functii: constructie, amenajare, protectie impotriva focului si lupta impotriva umiditatii. Ele garanteaza in plus o atmosfera confortabila la interiorul camerelor. Si ceea ce este esential pentru constructii din lemn: ele satisfac toate exigentele referitoare la dublarea elementelor murale ale caselor preasamblate ale cladirilor cu structura de lemn. Bineinteles, structurile corespunzatoare sunt verificate de un organism oficial. FERMACELL permite de asemenea a se simplifica la extrem operatiile logistice realizate pe santier si de a realiza o constructie economica. Altfel spus, este o formula optima pentru toate lucrarile cu structura de lemn, interioare sau exterioare.

Aplicarea in structura de lemn

15

FERMACELL:

o placa cu calitati statice fara pereche.

Placile FERMACELL usureaza considerabil munca proiectantilor, a inginerior si a constructorilor, caci ele sunt capabile sa imbrace in acelasi timp cele doua fete ale aunui perete despartitor sau a unui perete de rezistenta la actiunea fortelor orizontale, de exemplu aceea a vantului: o grosime de 10 mm este deja suficienta, dar se utilizeaza cel mai adesea placi de 12,5 sau 15 mm. Pe langa aceasta, placile FERMACELL repartizeaza eforturile verticale in parapetii inferiori. Distanta intre axele barelor verticale ale scarii de lemn variaza de la 60 la 90 cm conform grosimii placii, ceea ce lasa proiectantului o mare libertate de actiune. Soliditatea exceptionala a FERMACELL se traduce printr-o gama de utilizari extrem de diversificate.
Invelis decorativ FH adm. in kN pentru BSd=10 mm
inaltimea [H] a placii in m

Placile de ornament FERMACELL sunt de asemenea agreate pentru utilizari exterioare de Institutul German al Constructiei din Berlin. Sunt propuse mai multe formule pentru a asigura o protectie eficace si durabila a cladirilor impotriva intemperiilor. Acelasi institut elibereaza o fisa de omologare care precizeaza fortele orizontale admisibile (FH) si furnizeaza o informatie simpla si fiabila asupra rezistentei cladirilor la actiunea vantului. Documentul tehnic referitor la utilizarea FERMACELL in contravantuire este editat in limba germana, o traducere este disponibila la cerere.
Forta orizontala admisibila [FH adm.] si coeficientul a pentru o placa demi-modul [latimea BS = 0,60 pana la 0,625 m] si pentru o placa modul intreg [ BS = 1,20 pana la 1,25 m] in functie de inaltimea placii [H] si de grosimea paramentului [d]; distantarea elementelor de fixare eR = 75 mm.

d ε 12,5 mm

(1)

(m) doua fete 0,60 – 0,625 1,20 – 1,25 o fata 1,20 – 1,25

δ 2,60 3,1 6,2 -

3,00 5,0 -

δ 2,60 3,7 7,5 4,3

3,50 7,0 3,6 1,0 0,7 0,8

[1] Valorile intermediare vor putea fi calculate prin extrapolare lineara.

16

Aplicarea in structura de lemn

FERMACELL :

O placa rigida ideala pentru pereti in constructiile cu structura de lemn

1 HT 35: Perete despartitor portant Aceasta structura portanta ofera o excelenta protectie impotriva focului. Ea poseda de asemenea calitatile izofonice cerute pentru peretii despartitori ai locuintelor. Domeniu de utilizare: cladiri cu destinatie de locuinta sau comerciala. ¬ Protectie impotriva focului = F 90 B [Norma DIN 4102] ¬ Izolatie fonica RW.R ? 66 dB Compozitie: FERMACELL 15 mm FERMACELL 15 mm Structura din lemn 45 x 45 mm Gol de aer Structura din lemn 80 x 100 si 40 x 100 mm Izolant din fibre minerale 100 mm si 30 kg/m3 FERMACELL 15 mm FERMACELL 15 mm

1 H 35: Perete despartitor non-portant Aceasta structura non-portanta poate fi utilizata pentru a desparti un spatiu. Ea satisface toate exigentele in materie de protectie impotriva focului si a zgomotului pentru pereti despartitori de distributie. Domeniu de utilizare:cladiri cu destinatie de locuinta sau industriala ¬Protectie impotriva focului = = F 90 B [Norma DIN 4102] ¬Izolatie fonica RW.R ? 66 dB Compozitie: FERMACELL 10 mm FERMACELL 12,5 mm Bara verticala din lemn 40 x 60 mm Izolant din fibre minerale 60 mm si 50 kg/m3 Gol de aer Bara verticala din lemn 40 x 60 mm FERMACELL 12,5 mm FERMACELL 10 mm

1 HG 31: Perete portant exterior Acest sistem indeplineste conditiile stabilite pentru peretii despartitori [DIN 4102).Domeniu de utilizare: cladiri cu destinatie de locuinta sau comerciala. ¬Protectie impotriva focului F 30 B / F 90 B [Norma DIN 4102] ¬Izolatie fonica RW.R ? 62 dB Compozitie [de la interior spre exterior]: FERMACELL 12,5 mm Bara verticala din lemn 80 x 100 si 40 x 100 mm Izolant din fibre minerale 100 mm si 30 kg/m3 FERMACELL 15 mm FERMACELL 15 mm

Aceasta pagina nu prezinta decat cateva exemple de bucati din lemn testate de un organism oficial. Orice informatie suplimentara va fi furnizata la cerere.

Protectie la intemperii

17

Placa FERMACELL HD : Placa pentru constructia cladirilor cu structura din lemm.

Pana in prezent, era necesar sa se utilizeze diferite materiale pentru a constitui invelisul exterior al pereteluianvelopa- unei cladiri cu structura din lemn. Cu noua placa FERMACELL HD, un singur produs este necesar si corespunde

principalelor constrangeri cerute de paramentul exterior al peretilor portanti cu structura din lemn: ¬ stabilitate mecanica ce participa la contravantuire ¬ perenitatea lucrarilor impotriva intemperiilor gratie aplicarii directe a tencuielii exterioare.

18 Date tehnice

Proprietati fizice . Placa FERMACELL HD este un panou sandwich pe baza de ciment, armat cu fibre de sticla si continand aditivi cu greutate redusa cum ar fi o granula de argila expandata (strat intemediar) si granule de sticla obtinute din reciclare (straturi exterioare). Placile FERMACELL HD exista in format standard la dimensiunile de 2600 x 1250 x 15 mm si 3000 x 1250 x 15 mm.

Avizul Tehnic Z-9, 1-510, intocmit conform normelor DIN de Institutul German pentru Tehnicile de Constructie, indica sarcinile admisibile (FH) care pot fi preluate. El prezinta de asemenea sistemele admisibile de protectie la intemperii ce pot fi o alternativa la aplicarea directa de tencuiala exterioara. Aceste sisteme diferite autorizeaza o larga varietate de finisari si de aspecte ale fatadelor. Rezistenta la foc.

Izolatie fonica. Diferite rezultate ale incercarilor realizate in cadrul Institutului MPA din Braunschweig [Germania] pun in evidenta excelentele calitati de izolare acustica ale placii FERMACELL HD. Aceste testari va pot fi comunicate la o simpla cerere.

Protectie impotriva intemperiilor. Tencuiala exterioara este aplicata direct pe toata suprafata placii FERMACELL HD. Nu este indispensabil sa se interpuna o izolatie termica la exterior. In timpul fazei de constructie, placile care nu sunt inca tencuite pot fi supuse intemperiilor timp de peste 6 luni. Stabilitate mecanica. Placa FERMACELL HD asigura de asemenea functii statice atunci cand ea este utilizata in papamentul peretilor portanti sau extensori la structurile din lemn. Astfel ea permite sa se asigure o stabilitate mecanica la vant sau impotriva flambarii. Aplicata in paramentul interior, placa FERMACELL din gips si celuloza permite, in completare, sa se intareasca sarcinile admisibile.

Prin compozitia sa pur minerala, placa FERMACELL HD nu contine componente inflamabile si este in consecinta clasata A1 in reactia la foc conform normei DIN 4102, adica material neinflamabil. Astfel, peretii anvelopa ai cladirilor cu structura din lemn compusi din placi FERMACELL HD in parament exterior si de placi FERMACELL din gips si celuloza in parament interior permit sa se obtina grade de rezistenta la foc, stabilite conform normelor DIN, cerute de reglementarea privind incendiul (Grad de intrerupere a propagarii focului variind de la 30 la 90 minute).

Caracteristici tehnice. Masa volumetrica Rezistenta la incovoiere Rezistenta la compresiune Modul de elasticitate (20 °C) Clasament privind reactia la foc conform normei DIN 4102 Indice de rezistenta la vapori de apa µ*
Conductibilitate termica 1000 kg/m3 > 3,5 N/mm2 > 6 N/mm2 4500 ± 500 N/mm2 A1 40 0,40 W/(mK) 7%

Humiditate relativa
* Placa FERMACELL HD cu rosturi armate si acoperite cu tencuiala exterioara.

Informatii complementare

19

Compatibilitate cu exigentele ecologice si sanitare. Placa FERMACELL HD este considerata ca fara pericol pentru sanatate si mediu conform unui raport realizat de Institutul

Punerea in opera. Decuparea placilor se face cu masini pentru lemn traditionale. Este recomandabil sa se utilizeze lame de ferastrau de tip carbura.

Sisteme de protectie la intemperii. Rosturile intre placile FERMACELL HD se acopera cu benzi armate lipite pe adezivul armat aplicat ca tencuiala. Placile FERMACELL HD ofera deja, in acest

de Constructie Ecologica din Rosenheim (Germania). Placa, compusa numai din materiale minerale, este total reciclabila.Gratie unui proces industrial, placa poate fi reciclata si reintrodusa ca materie prima in fabricarea noilor placi FERMACELL Powerpanel HD. Daca placa FERMACELL Powerpanel HD nu poate fi reciclata, ea poate fi de asemenea considerata ca deseu lipsit de pericol pentru mediu.

Fixarea mecanica a placilor pe structura din lemn se efectueaza cu ajutorul unor agrafe conform Avizului Tehnic Z-9,1-510 intocmit conform normelor DIN.

stadiu, o protectie temporara la intemperii. Un mortar usor este apoi aplicat cu o gosime de 5 pana la 6 mm pe totalitatea lucrarii, acoperind tesatura armata FERMACELL HD. In acest stadiu, este garantata o protectie durabila la intemperii. In sfarsit, paramentele sunt gata a primi o tencuiala sau o vopsea exterioara. Acestea din urma trebuie sa fie compatibile cu mortarul usor FERMACELL HD.

Placa FERMACELL HD

Banda armata FERMACELL HD

Adeziv armat FERMACELL HD

Mortar usor FERMACELL HD

Tesatura armata FERMACELL HD

Strat de finisare (tencuiala exterioara si/sau vopsea exterioara)

20

Asistenta tehnica

FERMACELL

mari realizari.

FERMACELL dispune de o asistenta tehnica pe langa profesionistii constructiei, comertul cu materialele, ca si pentru intreprinderi de instalare si arhitecti. FERMACELL organizeaza de asemenea sesiuni de instruire. Acest concept de asistenta se intinde in intreaga Europa. FERMACELL se situeaza pe pozitia placii de inalta calitate in tehnicile de instalare moderne, avand ca obiectiv o productivitate mai buna a santierului.

Asistenta tehnica

21

22

Servicii

FERMACELL

performant prin prezenta sa pe teren.

Asistenta tehnica. FERMACELL propune o asistenta tehnica si un serviciu de consultanta unde fiecare se simte partener.
Pentru toate proiectele in curs de

Serviciu de instruire. Pe langa scoala de instruire, agentii nostri pot comunica informatiile lor pe santier sub forma unei instruir descentralizate, pentru comerciantii de materiale ca si pentru antreprenorii din constructii.Frecventarea dvs. este asigurata in Franta prin agentii nostri tehnico-comerciali din echipa FERMACELL Nu ezitati sa obtineti un sfat sfat aproape de dvs. Disponibilitatea lor este totala.

A Convinge prin productia de calitate constanta. Exigentele noastre privind calitatea sunt ridicate. Pentru a livra constant o calitate foarte inalta, produsele sunt controlate cu cu rigoare pe intreg fluxul de fabricatie. Pe langa testarea caracteristicilor tehnice realizate in laboratoarele fiecareia din uzinele noastre, un control de calitate riguros este efectuat in laboratorul nostru central. Aceasta disciplina ferma genereaza o calitate incomparabila. Aceasta rigoare in fabricare a permis FERMACELL sa obtina norma de calitate a productiei ISO 9001 ca si numeroase certificate si procese verbale de la diverse organisme oficiale europene. Ele se afla la dispozitia dvs.

decizie, inginerii nostri, arhitectii si tehnicienii nostri specialisti sunt in serviciul dvs. pentru a asista la nevoie, ca si birouri de studii si persoane care
concep lucrarile.In toate proiectele

ce prevad FERMACELL echipele noastre de specialisti ofera sfaturile lor incepand de la descrierile detaliate asupra sistemelor FERMACELL cele mai potrivite De asemenea pe santier, mai aproape

de punerea in opera, competenta FERMACELL este la dispozitia intreprinderii de punere in opera. Eficacitatea si rentabilitatea orienteaza demersul nostru.

O garantie a calitatii

23

Mediu. Pentru noi, protectia mediului este esentiala. Metodele de productie si produsele FERMACELL trebuie sa respecte mediul. Aceasta constituie unul din primele tinte ale politicii intreprinderii. Sistemul nostru voluntar de management respectuos fata de mediu din cadrul politicii aplicata in instalatiile noastre de productie ca si obtinerea certificarii DIN EN 130 14001 demonstreaza vointa noastra reala de a actiona intotdeauna cu respect si a proteja mediu. Cercetare si dezvoltare. In domeniul lucrarilor secundare si in particular al tehnicilor uscate, cerintele privind inovatia sunt constante.Aceasta inovatie este fructul unor investigatii permanente in colaborare cu cercetatorii nostri din laboratorul central, fie in fabricatie, fie in punerea pe piata a noilor produse sau a noilor tehnici. Competenta noastra profesionala se concretizeaza astfel cu ocazia marilor realizari, prin cercetarea unei oferte optimizata fara incetare pentru clientii nostri.

S.C. GROUPE ASTEL EUROPE S.R.L. Str. Mexic, Nr 2, Sector 1 Cod 011756, Bucuresti Tel./Fax: +40 212306087 Mobil: +40 766572936; +40 766572935 groupe.astel@gmail.com Web: www.groupe-astel.com

E-mail: office@groupe-astel.com

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful