You are on page 1of 15

SULIT

1

setiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan yang berhuruf A. Formula: N(N-1) 2 A. SULIT Bagi soalan 1 hingga soalan 40. Mengamalkan aktiviti rekreasi 3. Anggaran perbelanjaan 2 . 36 B. B.00 2 Hamper (5 unit x RM 30. Menggunakan peralatan sukan yang mahal B.00 Jadual 1 Di antara berikut. Mematuhi prinsip-prinsip latihan C. SMK Parit Batu Jawatankuasa : Hadiah dan Cenderamata Bil Perkara Jumlah (RM) 1 Medal (90 unit x RM 10. Satu cabang kajian saintifik tentang perlakuan atlit dalam sukan. Pelan tindakan B.00 RM 150. manakah berkaitan dengan kenyataan di atas? A. Satu bidang kajian saintifik yang melihat kesan pengaruh sukan kepada atlit. Jadual 1 menunjukkan maklumat dalam satu pengelolaan pertandingan. Kejohanan : Kejohanan Balapan dan Padang Kali Ke 26. D. B. Pilih satu jawapan yang betul bagi setiap soalan dan hitamkan ruangan yang berkenaan pada kertas jawapan objektif anda. 2. 1. Sumber kewangan D. Kenyataan manakah yang merupakan sumbangan Sains Sukan terhadap kesihatan? A.00) RM 900. Bidang ilmu yang mengaplikasikan prinsip sains dalam sukan C. 37 D. Kirakan jumlah perlawanan sekiranya terdapat 9 pasukan yang bertanding. 40 4. 26 C. Pengambilan makanan yang seimbang D. Senarai semak C.00 3 Runcit RM 50. Kajian yang sistematik membabitkan sains dalam sukan. C dan D. Apakah definisi sains sukan? A.

Tulang tidak sama bentuk 3 . Tulang pendek C. Rajah 1 menunjukkan sebahagian sistem rangka manusia. SULIT 5. Tulang leper B. X Y Rajah 1 Nyatakan X dan Y? X Y A Radius Ulna B Ulna Femur C Femur Humerus D Humerus Femur 6. Tulang panjang D. Rajah 2 menunjukkan rangka tulang bahagian kaki. X Rajah 2 Apakah klasifikasi tulang X ? A.

Rajah 3 Padanan manakah yang betul bagi M dan N? M N A Ruang penerima darah kurang oksigen Mengepam darah yang kaya oksigen ke seluruh badan B Terima darah kurang oksigen dari paru.Mengepam darah kurang oksigen keluar dari paru ventrikel C Mengepam darah kurang oksigen ke Terima darah kurang oksigen dari paru-paru paru-paru 8. Rajah 3 menunjukkan peranan atrium dan ventrikel. OTOT X OTOT Y Rajah 4 Pilih padanan jenis penguncupan otot yang betul dalam Rajah 4 diatas. Rajah 4 menunjukkan satu gerakan menghasilkan penguncupan isotonik. SULIT 7. OTOT X OTOT Y A Penguncupan konsentrik Penguncupan esentrik B Penguncupan esentrik Penguncupan konsentrik 4 .

Rajah 5 menunjukkan satu aksi dalam sukan hoki. Apakah faktor yang mempengaruhi keputusan tork? A. Daya dalaman 5 . Rajah 6 menunjukkan aplikasi sistem tuas dalam aksi permainan tenis. SULIT 9. 10. Bergerak ke hadapan semasa menerima hantaran B. Meluaskan tapak sokongan C. A. Membongkok ke hadapan D. Jarak daya dengan beban D. Rajah 5 Pilih prinsip stabiliti yang diamalkan oleh atlit tersebut. Rajah 6 Dalam aplikasi sistem tuas tersebut dimanakah beban ? A Bola B Raket C Tulang D Pergelangan tangan 11. Berdiri secara tegak dan statik. Gerakan segmen tubuh B. Arah angin C.

Rajah 8 Namakan kaedah latihan itu. Rajah 7 Pilih klasifikasi sistem tuas yang terlibat dalam aksi di atas. Rajah 7 menunjukkan dua aksi kemahiran dalam sukan. Fartlek D. Jeda B. Rajah 8 menunjukkan satu kaedah latihan. Tuas kelas kedua C. A. A. Tuas kelas pertama B. Litar C. SULIT 12. Pliometrik 6 . Tuas kelas ketiga 13.

Rajah 10 menunjukkan satu ujian untuk mengukur komponen kecergasan. Ujian lari pecut 40 meter D. Ujian lompat jauh berdiri C. Rajah 10 Namakan ujian tersebut? A. Ekstensi 15. A. Fleksi D. Rajah 9 menunjukkan satu aksi atlet membuat imbangan. Rajah 9 Apakah pergerakan bersudut yang dapat dilihat pada kaki atlet tersebut. Adduksi C. Abduksi B. SULIT 14. Ujian lari ulang alik 10 meter 7 . Ujian lompat kuadran B.

SULIT 16. perstasi atlet akan menurun C Latihan pelbagai diperlukan untuk mengekalkan minat individu dalam sesuatu aktiviti bagi mengelakkan kebosanan D Latihan fizikal yang dijalankan perlulah khusus kepada kehendak individu atau kehendak sesuatu sukan yang diceburi 18. Apakah fungsi utama karbohidrat ? A Menguatkan gigi dan tulang B Meningkatkan tisu otot supaya besar C Pembekalan tenaga segera yang utama. D Menambahkan kandungan darah dalam badan 8 . Atlet A Atlet Z Lari ulang aik 10 meter sebanyak Lari ulang alik 10 meter sebanyak Minggu 1 10 kali(1 set) sekali seminggu 10 kali dalam masa 45 saat(1set) Lari ulang alik 10 meter Lari ulang alik 10 meter sebanyak Minggu 2 sebanyak 15 kali (1set) 3 kali 10 kali dalam masa 30 saat(1 set) seminggu Padanan pemboleh ubah periodisasi manakah yang betul? Atlet A Atlet B A Isipadu Intensiti B Isipadu Prestasi C Prestasi Super compensation D Super compensation Intensiti 17. B Sekiranya latihan tidak dilakukan secara berterusan. Pilih kenyataan yang benar tentang prinsip tambah beban ? A Latihan dilakukan secara berterusan dan beban latihan ditingkatkan secara Progresif. Maklumat berikut menunjukkan perancangan latihan untuk dua orang atlet.

seorang pemain harus menjalani aktiviti memanaskan badan untuk mengelakkan kecederaan. Dalam sesuatu pertandingan. SULIT 19. RAJAH 12 Apakah jenis kemahiran motor yang terlibat? A Kemahiran generik B Kemahiran terkawal C Kemahiran luar kawal D Kemahiran berterusan 9 . Antara berikut yang manakah terlibat semasa melakukan pemanasan badan? A Berlari pecut 50 meter B Lompatan burpee 30 saat C Regangan secara progresif D Mengangkat beban 50 kg berulang-ulang 20. Rajah 11 menunjukkan perlakuan dalam aktiviti sukan RAJAH 11 Apakah komponen kecergasan fizikal yang sesuai berdasarkan rajah ? A Fleksibiliti B Kekuatan otot C Daya tahan otot D Daya tahan kardiovaskular 21. Rajah 12 menunjukkan satu aksi dalam sukan ragbi.

Kemampuan seorang pemain bola sepak menukar arah bola sambil menggelecek lawan dalam permainan bola sepak adalah berkaitan dengan komponen kecergasan fizikal. apakah yang menyebabkan prestasi David menurun? A. protein dan lemak dalam kadar yang sesuai 25. Kurang vitamin D. Air dalam badan tidak mencukupi C. Pengambilan makanan daripada pelbagai sumber dalam jumlah yang sederhana D. David merupakan atlet lari pecut mempunyai berat badan 64kg. Berdasarkan situasi. ”Tenaga daripada pengambilan makanan dan minuman”. 15 mg/hari D. Berapakah RDA zat besi yang perlu diambil oleh remaja perempuan yang berumur 14 hingga 18 tahun dalam sehari? A. Pemakanan yang seimbang untuk kesihatan dan prestasi atlet merujuk kepada? A. Pengambilan nuutrien utama iaitu karbohidrat. SULIT 22. Lemak berlebihan 10 . Memastikan keperluan tenaga mencukupi untuk latihan B. Hal ini menyebabkan prestasinya menurun. Apakah komponen yang terlibat dengan aksi tersebut? A Kuasa B Koordinasi C Masa reaksi D Ketangkasan 23. Sumber tenaga eksogenus B. 17 mg/hari B. 12 mg/hari 24. Sumber tenaga endogenus C. Sistem oertukaran makanan 26. Sebulan kemudian berat badannnya meningkat menjadi 98kg. Keadaan ketidakseimbangan pemakanan yang berlebihan C. Sistem tenaga D. Kalori berlebihan B. Pernyataan di atas merujuk kepada A. 19 mg/hari C.

Bikarbonat B. 45 gram karbohidrat dan 6 gram protein. Membekalkan tenaga bagi proses metabolisme C. Apakah jenis bantuan ergogenik pemakanan yang berasal daripada kumpulan daging yang dihasilkan dalam hepar dan buah pinggang manusia? A. Yang manakah benar tentang perkara di atas? A. Untuk mengekalkan pertumbuhan yang normal B. 300 kcal D. 254 kcal B. Kepentingan air dan elektrolit termasuklah A. Konduksi B. SULIT 27. Radiasi D. Whey protein 30. 294 kcal C. Memastikan metabolisme tubuh seperti pembinaan tisu dan pembaikpulih sel tidak terganggu 11 . Berapakah jumlah kalori yang terkandung dalam roti canai? A. Sekeping roti canai mengandungi 10 gram lemak. Kafein C. Penyejatan 28. Tenaga haba keluar daripada tubuh ke persekitaran Pernyataan di atas merujuk kepada cara haba dinyahkan daripada tubuh. 280 kcal 29. Menyelenggarakan suhu badan bagi seseorang atlet D. Kreatina D. Perolakan C.

I dan IV D.I dan II C. II dan III 12 . I II III IV Manakah antara berikut adalah lakuan untuk penguncupan isometrik A. Gambar menunjukkan beberapa aktiviti latihan berkaitan otot. Menghormati dan mematuhi keputusan pengadil. Apakah faktor yang dapat membantu mengekalkan suasana yang harmonis sepanjang sesuatu kejohanan sukan berlangsung? I. III dan IV 33. IV. Keazaman untuk menang. Pilih padanan yang tepat tentang komponen yang diuji Ujian Komponen Kecergasan I Lompat Heksagon Koordinasi II Ujian Respons Nelson Masa Reaksi III Lompat Menegak Daya Tahan Otot Kaki IV Bangkit Tubi Koordinasi A. Semangat kesukanan. SULIT 31. II. A: I dan II C II dan III B: I dan IV D III dan IV 32. Mematuhi peraturan dan undang-undang permainan. I dan II C. III. II dan IV B.

I II III IV A I dan II C. III dan IV 35. I dan IV D. 13 . SULIT B. III dan IV 34. Rajah 14 menunjukkan fasa lakuan dalam acara lompat jauh. II dan IV B I dan IV D. Rajah 13 menunjukkan satu prinsip stabiliti dalam aksi sukan. Rajah 13 Antara berikut yang manakah aksi sukan yang sama prinsip stabiliti seperti di atas. Rajah 14 Nyatakan pergerakan yang berlaku semasa aksi di atas.

Pergerakan rektilinear III. Antara berikut yang manakah perlu diberi perhatian ketika merancang satu pertandingan sukan? I Masa yang diperuntukkan II Sistem pertandingan III Yuran penyertaan IV Pakaian 14 . Manakah antara berikut merupakan pembolehubah -pembolehubah periodisasi latihan? I Isipadu II Intensiti III Teknikal IV Tektikal A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 38. II dan IV B I dan IV D. III dan IV 36. Jawatankuasa Teknik C. yang manakah bertujuan untuk membina sistem aerobik I Litar II Pliometrik III Fartlek IV Long Slow Distance A I dan II B I dan IV C II dan III D III dan IV 37. Antara jenis latihan berikut. Jawatankuasa Pertandingan 39. Jawatankuasa Publisiti D. SULIT I. Pergerakan kurvilinear IV. Pergerakan involuntary A I dan II C. Pergerakan putaran II. Jawatankuasa Program B. Jawatankuasa yang mengaturkan jadual perlawanan dalam sesuatu kejohanan sukan ialah A.

I. dan IV D. Naib Johan Vincent . Keempat I. I. Yang manakah benar tentang penempatan pilihan berdasarkan keputusan pertandingan tahun lepas. III dan IV SOALAN TAMAT 15 . Azman di bahagian atas dalam kumpulan atas III. Johan Hisham . II dan III B. Ketiga Raju . Azman . Hisham di bahagian bawah dalam kumpulan atas II. dan II C. Sistem pertandingan yang akan dijalankan ialah kalah mati. SULIT A I dan II C II dan III B I dan IV D III dan IV 40. Raju di bahagian atas dalam kumpulan bawah A. Vincent di bahagian atas dalam kumpulan bawah IV.