SEK.KEB.

MUHIBBAH SANDAKAN Ujian Pendidikan Kesihatan Tahun 4

MARKAH

40 %
NAMA :.............................................................. KELAS :.............................................................. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kesihatan Diri Bulatkan jawapan yang betul.

1. Ani bimbang kerana wajahnya telah ditumbuhi jerawat. Tubuh badannya juga semakin membesar
dan beberapa bahagian genitalnya ditumbuhi bulu. Apakah sebenarnya yang berlaku pada diri Ani? A. Dia telah jatuh sakit. B. Dia telah masuk alam dewasa. C. Dia telah mengalami gangguan emosi. D. Dia terlalu kuat makan Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan

-

Jangan ikut orang yang tidak dikenali Pastikan tiada orang yang memerhatikan kita Jangan bermain jauh dari ahli keluarga.

2. Pernyataan di atas menunjukkan cara untuk…. A. menjalankan perniagaan B. menunjukkan perasaan C. menjaga keselamatan diri D. lulus dalam ujian Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Pemakanan 3. Karbohidrat boleh didapati daripada….. A. Ikan D. Sayur B. Nasi D. Telur

Tunjang : Gaya Hidup Sihat Tajuk : Penyalahgunaan Bahan

-1TEST APRIL 06 BY: ISMAIL ALPAH

B. C. bersalam tangan B. yang manakah racun? I Ubat lama II Ubat gegat III Racun tikus IV Panadol A. C. Dadah boleh mencerdaskan minda. C. menerima darah yang telah dijangkiti virus HIV -2TEST APRIL 06 BY: ISMAIL ALPAH . Yang manakah benar tentang akibat pengambilan dadah ? A. Bomba dan penyelamat Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Penyakit 8. Guru C. D. B. Dadah menghilangkan semua masalah yang dihadapi C. Bermain dengan mancis. berkongsi jarum suntikan. D. Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan 6. I dan II sahaja II dan III sahaja IV Sahaja I. Antara yang berikut. A. Penyakit AIDS boleh berjangkit melalui pelbagai cara kecuali…. Dadah memudaratkan kesihatan tubuh badan dan mudah dijangkiti AIDS D. yang manakah bukan punca berlakunya kebakaran ? Dapur gas ditutup selepas digunakan. II. B. Dadah membuatkan kita sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera.. yang berikut. Penggunaan punca elektrik yang berlebihan. Pramugari B. 7. Angkasawan D. D. Membuang puntung rokok merata-rata tempat. Antara A. dan III sahaja 5. Siapakah yang patut dihubungi ketika berlakunya banjir ? A. amalan seks secara rambang.4.

14. 15. Peti Pertolongan Cemas 10.Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Pertolongan cemas 9. 17. Kita tidak perlu meminta kebenaran ibu-bapa apabila hendak keluar rumah. Ayah ____________ apabila saya bermain sampai lewat petang. Pemadam D. Gembira Marah Geram Takut Bersalah Sedih 16. Gergaji C. D. 19. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Perasaan Isikan tempat kosong. Pesakit berada jauh daripada hospital. 11. Ayah telah memberikan hadiah kepada adik seutas jam tangan kerana lulus dalam peperiksaan. -3TEST APRIL 06 BY: ISMAIL ALPAH . Pembedahan kecil yang diberikan kepada pesakit. Gambir B. Adik merasa sangat _____________. Kita hendaklah berkawan dengan orang yang jahat. B. Ahmad _____________ selepas mendapat tahu yang dia telah gagal dalam peperiksaan UPSR. Apakah maksud pertolongan cemas ? A. Jangan bantu adik ketika adik memerlukan pertolongan. Bantu ibu mengemaskan rumah dan menjaga kebersihan kawasan persekitaran. Kecederaan ringan boleh dirawat dengan menggunakan alat-alat perubatan seperti A. 18. Dia merasa ________________ apabila sepakannya tidak menepati sasaran ke gawang gol. 20. Chang mengugut Asir supaya tidak memberitahu cikgu tentang perbuatannya meniru dalam ujian bulanan. Pesakit diberi rawatan secara terperinci. 12. 13. Minta maaf apabila melakukan kesalahan. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kekeluargaan Tandakan / pada pernyataan yang betul dan X p ada pernyataan yang salah.ini menyebabkan Asir ______________ melaporkannya. Bantuan awal yang diberikan sebelum mendapat rawatan lanjut. C.

-4TEST APRIL 06 BY: ISMAIL ALPAH .

-5TEST APRIL 06 BY: ISMAIL ALPAH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful