SEK.KEB.

MUHIBBAH SANDAKAN Ujian Pendidikan Kesihatan Tahun 4

MARKAH

40 %
NAMA :.............................................................. KELAS :.............................................................. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kesihatan Diri Bulatkan jawapan yang betul.

1. Ani bimbang kerana wajahnya telah ditumbuhi jerawat. Tubuh badannya juga semakin membesar
dan beberapa bahagian genitalnya ditumbuhi bulu. Apakah sebenarnya yang berlaku pada diri Ani? A. Dia telah jatuh sakit. B. Dia telah masuk alam dewasa. C. Dia telah mengalami gangguan emosi. D. Dia terlalu kuat makan Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan

-

Jangan ikut orang yang tidak dikenali Pastikan tiada orang yang memerhatikan kita Jangan bermain jauh dari ahli keluarga.

2. Pernyataan di atas menunjukkan cara untuk…. A. menjalankan perniagaan B. menunjukkan perasaan C. menjaga keselamatan diri D. lulus dalam ujian Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Pemakanan 3. Karbohidrat boleh didapati daripada….. A. Ikan D. Sayur B. Nasi D. Telur

Tunjang : Gaya Hidup Sihat Tajuk : Penyalahgunaan Bahan

-1TEST APRIL 06 BY: ISMAIL ALPAH

II. C. Membuang puntung rokok merata-rata tempat. Penggunaan punca elektrik yang berlebihan. D. yang manakah racun? I Ubat lama II Ubat gegat III Racun tikus IV Panadol A. dan III sahaja 5. A. I dan II sahaja II dan III sahaja IV Sahaja I. B. bersalam tangan B. yang berikut.4. C. Penyakit AIDS boleh berjangkit melalui pelbagai cara kecuali…. Dadah membuatkan kita sentiasa dalam keadaan sihat sejahtera. Dadah memudaratkan kesihatan tubuh badan dan mudah dijangkiti AIDS D. Yang manakah benar tentang akibat pengambilan dadah ? A. menerima darah yang telah dijangkiti virus HIV -2TEST APRIL 06 BY: ISMAIL ALPAH . yang manakah bukan punca berlakunya kebakaran ? Dapur gas ditutup selepas digunakan. C. Siapakah yang patut dihubungi ketika berlakunya banjir ? A. Dadah boleh mencerdaskan minda. Pramugari B. D. Antara A. Bomba dan penyelamat Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Penyakit 8. Angkasawan D. Antara yang berikut. D. Bermain dengan mancis. 7. berkongsi jarum suntikan. Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Keselamatan 6. B. amalan seks secara rambang. B. Dadah menghilangkan semua masalah yang dihadapi C.. Guru C.

Jangan bantu adik ketika adik memerlukan pertolongan.ini menyebabkan Asir ______________ melaporkannya. Gembira Marah Geram Takut Bersalah Sedih 16. 18. 14. -3TEST APRIL 06 BY: ISMAIL ALPAH . Gambir B. Peti Pertolongan Cemas 10. C. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Kekeluargaan Tandakan / pada pernyataan yang betul dan X p ada pernyataan yang salah. Bantuan awal yang diberikan sebelum mendapat rawatan lanjut. Ayah ____________ apabila saya bermain sampai lewat petang. Dia merasa ________________ apabila sepakannya tidak menepati sasaran ke gawang gol. 15. 13. B. 11. Apakah maksud pertolongan cemas ? A. Tunjang : Kesihatan Diri Dan Keluarga Tajuk : Perasaan Isikan tempat kosong.Tunjang : Kebersihan Dan Keselamatan Persekitaran Tajuk : Pertolongan cemas 9. 19. 12. Kita hendaklah berkawan dengan orang yang jahat. 20. Ayah telah memberikan hadiah kepada adik seutas jam tangan kerana lulus dalam peperiksaan. Pesakit berada jauh daripada hospital. Kecederaan ringan boleh dirawat dengan menggunakan alat-alat perubatan seperti A. Pesakit diberi rawatan secara terperinci. Pembedahan kecil yang diberikan kepada pesakit. Ahmad _____________ selepas mendapat tahu yang dia telah gagal dalam peperiksaan UPSR. D. Chang mengugut Asir supaya tidak memberitahu cikgu tentang perbuatannya meniru dalam ujian bulanan. Adik merasa sangat _____________. Kita tidak perlu meminta kebenaran ibu-bapa apabila hendak keluar rumah. Pemadam D. Gergaji C. Bantu ibu mengemaskan rumah dan menjaga kebersihan kawasan persekitaran. 17. Minta maaf apabila melakukan kesalahan.

-4TEST APRIL 06 BY: ISMAIL ALPAH .

-5TEST APRIL 06 BY: ISMAIL ALPAH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful