You are on page 1of 4

RANCANGAN PELAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU

TARIKH : 02 Januari 2018 HARI : Selasa MINGGU : 1
Mata Pelajaran Bahasa Melayu
Tahun 2 Melor
Tema Keluarga Saya
Tajuk Keluarga Guan Hong (Amalan Baik Guan Hong)
Masa 9.00pagi – 10.00 pagi
Standard 1.1 Mendengar dan memberikan respons
Kandungan
Standard 1.1.1. Mendengar, mengecam memahami dan menyebut
Pembelajaran i) Frasa
ii) Ayat tunggal
iii) Ayat Majmuk
Objektif Pada akhir PdPc murid dapat,
1. Mendengar dan mengecam bentuk ayat.
2. Memahami dan menyebut bentuk ayat.
AKTIVITI 1. Murid mendengar, memahami dan membaca frasa, ayat tunggal
dan ayat majmuk dengan sebutan yang betul.
2. Murid bercerita berdasarkan gambar dengan menggunakan
perkataan yang diberi.
3. Murid membuat aktiviti dalam buku aktiviti.
PENGISIAN Nilai – Bekerjasama
KURIKULUM
BBM Buku teks dan gambar
PENILAIAN Mendengar, mengecam, memahamidan menyebut
PENGAJARAN & i) Frasa
PEMBELAJARAN ii) Ayat tunggal
iii) Ayat majmuk
REFLEKSI

50pagi – 11. Guru meminta murid-murid menceritakan cara mereka membantu ibu bapa di rumah.1. 2. 1. Menulis perkataan berdasarkan gambar. 2. Menulis secara mekanis PEMBELAJARAN REFLEKSI . Membaca dan memahami ayat PENGAJARAN & 2. 3. Menulis perkataan dengan betul dan kemas.1 Asas membaca dan memahami Kandungan 3.1 Membaca dengan sebutan yang betul dan intonasi yang sesuai Pembelajaran i) ayat 3.50 pagi Standard 2.1. RANCANGAN PELAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TARIKH : 03 Januari 2018 HARI : Rabu MINGGU : 1 Mata Pelajaran Bahasa Melayu Tahun 2 Melor Tema Keluarga Saya Tajuk Keluarga Guan Hong (Keluarga Saya Rajin) Masa 10. PENGISIAN Nilai : Bekerjasama KURIKULUM KBT : KB – Menghubungkaitkan BBM Buku teks dan gambar PENILAIAN 1.1 Menulis secara mekanis ii) ayat Objektif Pada akhir PdPc murid dapat. AKTIVITI 1.1 Asas menulis Standard 2. Guru membimbing murid membaca perkataan dengan sebuatan dan intonasi yang sesuai.

1 Mendengar dan memberikan respons Kandungan Standard 1. Memahami dan menyebut bentuk ayat. mengecam memahami dan menyebut Pembelajaran iv) Frasa v) Ayat tunggal vi) Ayat Majmuk Objektif Pada akhir PdPc murid dapat. Murid bercerita berdasarkan gambar dengan menggunakan perkataan yang diberi. 2. Ayat majmuk REFLEKSI . memahamidan menyebut PENGAJARAN & 1. mengecam. Mendengar dan mengecam bentuk ayat. Ayat tunggal 3.00 pagi Standard 1. Murid membuat aktiviti dalam buku aktiviti. RANCANGAN PELAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TARIKH : 04 Januari 2018 HARI : Khamis MINGGU : 1 Mata Pelajaran Bahasa Melayu Tahun 2 Melor Tema Keluarga Saya Tajuk Keluarga Guan Hong (Amalan Baik Guan Hong) Masa 9. 3.00pagi – 10. 4.1. memahami dan membaca frasa.2. AKTIVITI 1. PENGISIAN Nilai – Bekerjasama KURIKULUM BBM Buku teks dan gambar PENILAIAN Mendengar. 3. Murid mendengar. Mendengar. Frasa PEMBELAJARAN 2. ayat tunggal dan ayat majmuk dengan sebutan yang betul.

ayat tunggal dan ayat majmuk dengan sebutan yang betul. Ayat majmuk REFLEKSI . Mendengar. PENGISIAN Nilai – Bekerjasama KURIKULUM BBM Buku teks dan gambar PENILAIAN Mendengar.00pagi – 10. Frasa PEMBELAJARAN 5. Murid bercerita berdasarkan gambar dengan menggunakan perkataan yang diberi. 3. memahamidan menyebut PENGAJARAN & 4. memahami dan membaca frasa. RANCANGAN PELAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU TARIKH : 05 Januari 2018 HARI : Jumaat MINGGU : 1 Mata Pelajaran Bahasa Melayu Tahun 2 Melor Tema Keluarga Saya Tajuk Keluarga Guan Hong (Amalan Baik Guan Hong) Masa 9. Memahami dan menyebut bentuk ayat. Ayat tunggal 6. Mendengar dan mengecam bentuk ayat. 4.00 pagi Standard 1. mengecam memahami dan menyebut Pembelajaran vii) Frasa viii) Ayat tunggal ix) Ayat Majmuk Objektif Pada akhir PdPc murid dapat. mengecam.1 Mendengar dan memberikan respons Kandungan Standard 1.3. 6. Murid mendengar. AKTIVITI 4.1. 5. Murid membuat aktiviti dalam buku aktiviti.