You are on page 1of 5

Latihan Tatabahasa - Soalan Peribahasa Melayu

Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai.

1 Hartawan itu _____ apabila semua barang berharga di rumahnya hilang setelah dimasuki pencuri.
A sampai hati C pilih kasih
B putih mata D salah urat

2 Jangan mudah terpedaya dengan ayat-ayat manis pemuda yang ______ itu.
A lidah bercabang C curi tulang
B pisau cukur D mati kutu

3 Sikap manusia yang tidak bertanggungjawab telah menjadikan ______ itu sebagai tempat pembuangan
sampah.
A pisau cukur C otak udang
B lintah darat D perigi buta

4 Fatimah hanya ______ apabila dipuji oleh suami dan anak-anaknya.
A putih mata C telinga nipis
B senyum simpul D telinga kuali

5 Emak selalu menegur sikap abang yang ______ itu.
A langkah kanan C berat tulang
B rabun ayam D berat hati

6 Kakak saya ______ dengan Syarikat Jati sejak 10 tahun yang lalu.
A berat sebelah C orang dalam
B ringan tulang D makan gaji

7 Sikap Markiah yang suka ______ urusan orang lain tidak disenangi oleh jiran-jirannya.
A campur tangan C ganti tikar
B ambil angin D batu api

8 Rajan ______ setelah mengecap kemewahan hidup sehingga tidak mempedulikan keluarganya lagi.
A makan angin C berat tulang
B lupa daratan D buruk siku

9 Anita sangat ______ sehingga sanggup menganiaya ahli keluarga sendiri.
A hisap darah C busuk hati
B cakar ayam D suka hati

10 Penduduk kampung itu menerima kunjungan Perdana Menteri pada hujung minggu yang lalu.
A besar kepala C geli hati
B besar hati D isi hati

11 Swee Ling tidak tahan melihat ibu dan ayahnya yang selalu ______ setiap kali bertemu.
A berpeluk tubuh C kepala batu
B bertikam lidah D habis jodoh

12 Remaja yang diculik itu ditemui sedang bersembunyi ketakutan di ______ kampung itu.
A jalan belakang C gigi hutan
B hilang akal D jejak bara

13 Kaki Ramli luka terkena serpihan paku akibat ber _______ semasa bermain di padang.
A mulu tempayan C gigi hutan

Bidalan yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A ada sampan hendak berenang B adat juara kalah menang C ada rupa ada harga . A tangan kanan C buta huruf B bawa mulut D alas perut 15 Emak membebel sebab emak ______ tentang hidup kamu. Eja. A tersengguk-sengguk C teresak-esak B tersekat-sekat D terjerit-jerit 23 Isan sering _____ pertolongan yang pernah dihulurkan kepada rakannya itu.B kaki ayam D jejak bara 14 Mak Esah tidak disukai oelh orang kampung kerana sikapnya yang suka ______ tentang keburukan orang lain. A gotong-royong C riuh-rendah B lintang-pukang D hiruk-pikuk 20 Rumah saya menjadi _________ apabila bekalan elektrik terputus secara tiba-tiba. A bertingkat-tingkat C berwarna-warni B berbalam-balam D berlapis-lapis 26 Harga kain songket itu mencecah ribuan tinggit kerana kehalusan buatannya dan corak yang menarik. A berhenti-henti C bersiul-siul B berjalan-jalan D berlari-lari 25 Puncak gunung itu keliahtan _____ kerana diselaputi kabus. A mengangguk-angguk C mengungkit-ungkit B menggeleng-geleng D menggapai-gapai 24 Jason bermain papan luncur sambil _____ di taman rekreasi itu. A rempah-ratus C sayur-mayur B tanah-tanih D kuih-muih 19 Persiapan majlis perkahwinan anak Encik Harun dan Puan Tina akan dilakukan secara ______. A ambil berat C cari salah B cari makan D ambil hati 16 Mulut pelakon itu ______ menghafal skrip sebelum penggambaran dijalankan. A terang-benderang C kacau-bilau B gelap-gelita D hiruk-pikuk 21 Pujian yang ______ kadangkala boleh membuatkan seseorang mudah lupa diri. A comot-momot C simpang-siur B kumat-kamit D kusut-masai 17 Lori yang ________ di kawasan perumahan saya telah mengakibatkan kerosakan jalan yang teruk. A melampau-lampau C berdekah-dekah B berdozen-dozen D menderu-deru 22 Mila menyampaikan berita sedih itu dengan suara yang _____. Emak sayang kamu. A bengkang-bengkok C simpang-siur B mundar-mandir D lalu-lalang 18 Halina bukan sahaja pandai menjahit malah mahir membuat _______ tradisional.

jatuh ke laut menjadi pulau B malas menggerit.D ada gula ada semut 27 Kamisah dan kawan-kawannya bekerja sambilan di kilang kasut sementara menunggu keputusan Sijil Pelajaran Malaysia. Pepatah yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah . pelanduk mati di tengah-tengah B harapkan guruh di langit. Bidalan yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A kalau asal benih yang baik. ____________________juga. perut perit C hari tidak selamanya panas D indah khabar daripada rupa 32 Ban Seng memang panas baran. Bidalan yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A jauhari yang mengenal manikam B cacing hendak menjadi naga C alah sabung menang sorak D air digenggam tiada tiris 30 Saya akan memakai kasut sekolah yang lama ini sementara menunggu ayah membeli kasut yang baharu. tetapi pelanduk lupa akan jerat B baik membawa resmi padi daripada membawa resmi lalang C bagaimana acuan begitulah kuihnya D kalah jadi abu menang jadi arang 33 Izwan telah menolak tawaran bekerja di Kuala Lumpur kerana menunggu tawaran daripada sebuah syarikat di Johor. Pepatah yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A jerata tidak lupa akan penduduk. Tidak mengapalah. takut kerana salah C kecil tapak tangan nyiru ditadahkan D kalau tiada rotan akar pun berguna 31 Ke mana-mana sahaja Encik Johan pergi. Sikapnya itu tidak ubah seperti sikap bapanya. Bidalan yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A belakang parang sekali pun kalau diasah akan tajam juga B yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran C genggam bara api biar sampai jadi arang D biar putih tulang jangan putih mata 29 Cik Xing selalu menyamar menjadi orang kaya untuk menipu. jimat sebelum habis B berani kerana benar. A ingat sebelum kena. dia dihormati dan disayangi. dia sudah pandai makan sambal belacan. sedangakan dia hanya seorang suri rumah. Bidalan yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A baik berjagung-jagung sementara padi belum masak B belakang parang kalau diasah akan tajam jua C cacing hendak menjadi naga D didengar ada dipakai tidak 28 Mak Tijah tidak menduga anaknya yang lemah dalam pelajaran dahulu kini bergelar siswazah. Pepatah yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A gajah sama gajah berjuang. air tempayan dicurahkan C kais pagi makan pagi kais petang makan petang D carik-carik b ulu ayam akhirnya bercantum juga 34 Walapun wanita Inggeris itu baru sahaja tinggal di Malaysia.

yang dikendong berciciran B sehari selembar benang. A yang dikejar tidak dapaat. tak hendak seribu dalih B ke bukit sama didaki. terendam sama basah C berdiri sama tinggi. diam besi berkarat D bagaimana acuan begitulah kuihnya 40 Puan Rosma menjemput kami makan di rumahnya sebagai mengahargai pertolongan kami. manusia dipegang pada janjinya C diam-diam ubi berisi. sapi dapat nama C rambut sama hitam. untung batu tenggelam D tegak sama tinggi. ke tepi pun boleh 37 Sarimah menulis novel pada waktu malam kerana dia sibuk bekerja di siang hari. orang memberi kita merasa B lembu punya susu sapi dapat nama C pahit dahulu manis kemudian D ringan tulang berat perut Jawapan 1C 2B 3A 4D 5C . berenang-renang ke tepian. besar menjadi lawan C naik seperti semut. Pepatah yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A berakit-rakit ke hulu. tetapi Sazali yang tidak menyumbang apa-apa pula yang mendapat nama. di situ langit dijunjung D di mana ada kemahuan. lama-lama menjadi kain C untung sabut timbul.A hendak seribu daya. Pepatah yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A laut mana yang tidak bergelora. dialah yang terasa pedasnya B terapung sama hanyut. ke lurah sama dituruni C di mana buni dipijak. hati lain-lain D ringan tulang berat perut 36 Banyak anak dan duri yang terpaksa kita tempuh sebelum mencapai kejayaan. A siapa yang makan cili. orang memberi kita merasa B lembu punya susu. Pepatah yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A orang berbudi kita berbahasa. di situ ada jalan 35 Kami bersusah payah menyiapkan tugasan yang diberikan. duduk sama rendah 38 Gunalan tiba-tiba berasa resah dan berpeluh-peluh apabila kami memperkatakan tentang kehilangan jam tangan Devi. turun seperti ribut D ke tengah boleh. B kerbau dipegang pada talinya. duduk sama rendah D sekali air bah sekali pantai berubah 39 Penat lelah Mak Kiah membersarkan anaknya selama ini berbayar kerana semua anaknya telah berjawatan tinggi. Pepatah yang sesuai untuk pernyataan di atas ialah A orang berbudi kita bahasa. bumi mana yang tidak ditimpa hujan B kecil api menjadi kawan.

6D 7A 8B 9C 10B 11B 12C 13B 14B 15A 16B 17D 18D 19A 20B 21A 22B 23C 24C 25B 26C 27A 28A 29B 30D 31A 32C 33B 34C 35B 36A 37B 38A 39A 40A .