You are on page 1of 14

1. Apakah tindakan yang sewajarnya jika rakan anda terkena kejutan elektrik?

A. Panggil ibu bapanya
B. Tinggalkannya bersendirian
C. Asingkan beliau dengan penebat
D. Beritahu pengetua, guru dan rakan-rakan anda

2. Apakah yang dimaksudkan dengan reka bentuk?
A. Susunan bahan yang dirancang untuk menghasilkan sesuatu produk
B. Susunan alatan yang digunakan ketika menghasilkan sesuatu produk
C. Pengetahuan manusia menggunakan alatan dalam menyelesaikan sesuatu
masalah dalam kehidupan
D. Pengajian dan pengetahuan dalam usaha manusia mencipta suatu sistem
untuk mengurus kehidupan

3. Pilih pernyataan yang benar tentang faktor reka bentuk
I. Rupa bentuk dan saiznya perlu sesuai, tepat dan menarik
II. Produk yang dihasilkan perlu mempunyai nilai komersial
III. Fungsi reka bentuk haruslah menepati keperluan dan kehendak
pengguna
IV. Kemasan perlulah sesuai, menarik dan tepat agar memberi implikasi
yang besar kepada pengguna

A. I, II dan III
B. I, III dan IV
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

Soalan 4 dan 5 berdasarkan rajah 1

Rajah 1

4. Apakah jenis skru yang ditunjukkan dalam rajah?
A. Skru panel
B. Skru benam
C. Skru kepala rata
D. Skru kepala bulat

5. Panjang skru ditentukan oleh
A. I
B. II
C. III
D. IV

1

Apakah jenis bahan perekat yang perlu disapu pada kedua-dua permukaan dan perlu dikeringkan terlebih dahulu sebelum dicantum? A. Tahan haba III. Cengkaman yang dihasilkan lebih kuat 7. Memudahkan paku dicabut semula D. 00 B. Lebih teguh berbanding Medium Density Fibre (MDF) 8. Glu PVC B. Gred kertas las yang paling halus ialah A. 2 11. 1 D. Permukaannya lebar dan rata A. II. Paku tidak mudah bengkok B. Sesuai disapukan pada perabot kayu di luar rumah 2 . Ringan dan mudah dibentuk B. Berdasarkan rajah 2. Hujung kayu tidak mudah pecah C. I. Glu sentuh 10. Pernyataan yang manakah benar tentang Mounting Board? A. Ringan II. Sesuai untuk membuat perabot D. Tidak mudah mengecut IV. Apakah kelebihan menggunakan papan lapis dalam kerja rekabentuk? I. Kalis air B. III dan IV 9. Pelarutnya ialah spirit metil C. Glu jernih D. I.6. Pilih kenyataan yang benar tentang syelek? A. Glu PVA C. apakah kelebihan memaku dengan kaedah tersebut? Rajah 2 A. I. II. III dan IV D. Mencegah karat bagi bahan logam D. 0 C. II dan III B. Memiliki urat/ira yang cantik C. III dan IV C.

Menstabilkan tangan semasa menggergaji D. II dan IV 15. panjang hulu Soalan 13 dan 14 berdasarkan rajah 3 Rajah 3 13. 3 . besar kepala D.12. Memotong kayu bersaiz kecil IV. Mengukuhkan bilah gergaji B. Saiz untuk alatan dalam rajah 4 ditentukan mengikut Rajah 4 A. B. Membina tanggam II. Alatan tersebut digunakan untuk I. Mengukuhkan hulu/pemegang gergaji C. Memudahkan proses menarik gergaji sehingga mendapat alur keratan 14. C. D. yang manakah sesuai digunakan untuk menguji kerataan permukaan kayu? A. luas muka B. Menebuk lubang pada hujung kayu A. Melicinkan permukaan kayu III. Fungsi bahagian yang bertanda X ialah A. berat kepala C. I dan II B. Antara alatan berikut. I dan III C. II dan III D.

Apakah jenis elektrolit yang terdapat di dalam sel kering? I. tindakan kemagnetan 19. Ammonium klorida IV. apakah kesan aktiviti tersebut jika dilakukan tanpa menggunakan bahan 'X'? Rajah 6 A. Rahang D. tindakan gerakan D. III dan IV 4 . Asid sulfurik cair III. Penghasilan elektrik oleh dinamo adalah kesan daripada A. Kepala paku akan rosak 18. Paku sukar dicabut B. Pemusing motor 17. 'Y' merujuk kepada Rajah 5 A. I dan II B. Tukul mudah rosak C. tindakan kimia C. Bindu C. Bahan kerja akan rosak D. Suis B. II dan IV D. Plumbum peroksida A. Mangan dioksida II. Rajah 5 menunjukkan sebahagian daripada mesin gerudi mudah alih. tindakan haba B.16. I dan III C. Berdasarkan rajah 6.

Berapakah nilai voltan yang dihasilkan oleh sebuah sel kering? A. Wayar teras kembar B. II. 2 V B. Jenis kabel yang paling sesuai digunakan untuk membuat pendawaian plag 3 pin 13A ialah A. Playar muncung tirus 24. Playar muncung tirus digunakan untuk A. melonggarkan skru kepala rata D. Wayar teras tunggal C. Wayar lembar tunggal D. menguji bekalan elektrik C. Pembakar roti IV. 1. Wayar kuprum berenamel 5 .5 V D.20. I. Pemotong sisi C. Pena ujian B. Wayar tiga teras B. Pengering rambut A. Wayar lembar tunggal 25. Apakah jenis wayar dalam rajah 8? Rajah 8 A. III dan IV D. mengetatkan nat B. memegang dan membentuk dawai atau objek kecil 23.5 V 21. Telefon II. Apakah jenis alatan yang ditunjukkan dalam rajah 7? Rajah 7 A. 3. Playar gabung D. II dan IV C. II dan III B. Wayar teras kembar D. Seterika III. I. Wayar teras tunggal C. 9 V C. I. III dan IV 22. Pilih perkakas yang menukarkan tenaga elektrik kepada tenaga haba I.

Radio II. S 28. P B. Tiub C. Antara peralatan elektrik berikut yang manakah menggunakan plag 3 pin 13 Ampere? I. Rajah 10 merupakan litar skematik lampu pendarfluor. Pilih bahagian yang berfungsi untuk melindungi litar dan perkakas elektrik A. R D. Pendingin udara A. R D. Suis penghidup 6 . Q C. bahagian yang bertanda 'x' ialah Rajah 10 A. I dan IV C. P B. Kipas angin IV. I dan II B. Q C. Seterika III. Pemegang tiub D.26. Manakah menunjukkan wayar bumi? A. II dan III D. III dan IV Soalan 27 dan 28 berdasarkan rajah 9 Rajah 9 27. Cok B. S 29.

III dan IV 7 . I. Paip agihan III.30. Gred B C. Paip cuci II. Paip perkhidmatan 33. Merkuri C. Paip limpah IV. II dan IV C. Apakah jenis sistem bekalan air yang ditunjukkan? A. II dan III B. Gred A B. I. Paip jenis PVC sesuai digunakan bagi paip-paip berikut I. Sistem tidak terus C. II. I. Tiub lampu pendarfluor disaluti dengan A. Paip limpah C. Sistem tangki simpanan air 32. Gred D 34. III dan IV D. Gas neon D. Nyatakan jenis paip 'X' A. Paip perhubungan D. II. Sistem tekanan air tinggi D. Wap nitrogen Soalan 31 dan 32 berdasarkan rajah 11 Rajah 11 31. Gred paip besi bergalvani yang sesuai digunakan untuk paip limpah A. Paip agihan B. Paip perhubungan A. Fosfor B. Sistem terus B. Gred C D.

Penyuai soket PT D. X. W. Soket penjodoh C. Y D. Apakah jenis penyambungan yang ditunjukkan pada rajah 13? Rajah 13 A.Soalan 35 dan 36 berdasarkan rajah 12 Rajah 12 35. W. apakah jenis penyambung yang sesuai digunakan di 'X'? Rajah 14 A. X C. W B. Soket sama C. W. Air boleh mengalir keluar melalui tangki tersebut melalui A. Paip cuci dilabelkan pada A. Berdasarkan rajah 14. Z 36. Soket pengecil B. X. Nat pengunci D. Palam B. X dan Y B. Y dan Z 37. Penyuai soket injap 8 . Y dan Z D. Puting heksagon 38. Y dan Z C.

apakah jenis alatan yang ditunjukkan? Rajah 16 A. Gelang getah dan sleeve 41. I. III dan IV 42. Apakah jenis penyambung yang dapat menyambungkan paip-paip besi bergalvani (BG) yang sama diameter tanpa memusingkan paip-paip tersebut? A. pernyataan manakah benar tentang pita PTFE? I.Pemotong paip beroda D. apakah bahan penyambung yang sesuai digunakan? Rajah 15 A. Palam B. Soket penjodoh 40. Untuk sambungan paip besi bergalvani IV. Glu PVC B.39. Pita PTFE D. Berdasarkan rajah 16. Tee sama C. Playar cengkam seribu 9 . Ragum meja B. Digunakan untuk mengelak kebocoran pada penyambungan paip A. II dan III B. I.Ragum paip yoke C. Antara berikut. III dan IV D. Untuk sambungan paip PVC III. Glu PVA C. Tee pengecil D. Dililit pada ulir II. II. II. I. III dan IV C. Berdasarkan rajah 15.

C. Pelampung C. B. yang manakah digunakan untuk memutarkan batang paip semasa kerja perpaipan dilakukuan? A. D. Soalan 45.43. III dan IV 44. Gergaji besi II. Pemotong paip beroda A. Paip besi bergalvani sesuai dipotong dengan alatan berikut I. II dan III D. I dan II B. Injap gegendang 10 . Antara alatan berikut. Injap bebola D. 46 dan 47 berdasarkan rajah 17 Rajah 17 45. Gergaji puting IV. Apakah nama bahagian yang bertanda 'P'? A. Gergaji tangan III. Tiub sifon B. I dan IV C.

Nat pili C.46. apakah kerosakan yang mungkin berlaku? A. Sekiranya air melimpah melalui paip limpah. R dan S D.Nat pili telah menjadi haus C.Alur masuk pili telah rosak D. Berdasarkan rajah 18. Menyimpan alatan tangan yang digunakan B. apakah nama bahagian yang bertanda 'X'? Rajah 18 A. Memudahkan kerja membuka plag buangan C.Pili telah berkarat di hujungnya 49. Memasukkan air bersih yang akan digunakan untuk mencuci perangkap 11 . Injap gegendang 47. Q dan R C. Apakah nama bahagian yang bertanda 'Q'? A. Tiub sifon B. Memerangkap kotoran daripada perangkap yang akan dibuka D. Gandar B. Apakah puncanya? A. Sesendal D. P dan Q B. Air masih keluar di muncung pili walaupun telah ditutup ketat. Apakah tujuan meletakkan baldi di bawah perangkap sebelum membuka plag buangan? A.Sesendalnya telah rosak B. Pelampung C. Pelompat 50. Injap bebola D. P dan R 48.

menaik dan menurunkan penekan jahitan D. R D. Naikkan penekan jahitan IV. Turunkan penekan jahitan A.memegang jarum jahit C. I.mengisi gelendong dengan benang B. II. Tuas pemegang benang IV. Pusingkan kertas III. Terus menjahit II. Gigi penolak . P B. S 54. Pilih pasangan bahagian mesin dan fungsinya yang betul? A. III. II.51. IV dan I D. P B. S 53. Tiang benang III. Susun langkah pemasangan benang atas mesin jahit I. R D. II. III dan IV B. III dan I C.memutarkan roda imbang Soalan 52 dan 53 berdasarkan rajah 19 Rajah 19 52. Q C. IV. II dan III 55. Tuas angkat . IV. II. I. Bahagian yang mengawal pergerakan mesin A. Pilih susunan langkah yang betul untuk menjahit kertas pada garisan pepenjuru dengan mesin jahit kaki I. IV. Manakah bahagian ceper penegang benang? A. Jarum mesin II. Q C. Tiang benang . III dan I 12 . Roda imbang . Ceper penegang benang A.

II dan III B. I. Peniti tertinggal pada fabrik III. Cara melonggarkan skru pada sekoci B. IV. I. Memusing pelaras jahitan kepada nombor yang lebih besar 58. Tukar saiz jarum B. II dan IV C. Aktiviti yang ditunjukkan dalam rajah 20 ialah Rajah 20 A. Melaras ceper penegang benang C. Tukarkan jenis benang 13 . III dan IV 57. Benang atas tersilap pasang II. II. Memusing pelaras jahitan kepada nombor yang lebih kecil D. II. Fabrik yang ingin dijahit terlalu tebal A. II. Bagaimana cara untuk mengecilkan saiz mata jahitan? A. III. IV dan I C. Cara memasukkan sekoci ke dalam gelendong D. I. Apakah yang patut dilakukan jika mata jahitan mesin seperti dalam rajah 21? Rajah 21 A. Mengetatkan skru pemberhenti B. Sekoci tidak dipasang dengan betul IV. Cara memasukkan gelendong ke dalam sekoci 59. IV dan I D. III. II. Apakah yang berkemungkinan mengakibatkan jarum mesin patah? I. Cara memusingkan pemusing pada gelendong C. III dan IV D. II dan I 56. III. B. Laras penekan jahitan C.

Antara berikut. manakah menunjukkan jahitan insang pari? A. Laraskan ceper penegang benang 60. D. C. Semoga Berjaya 14 . B. D.