You are on page 1of 8

Tugasan Individu (40%

)

1.0 Pendahuluan

Zaman sekarang dikenali sebagai zaman sains dan teknologi kerana
terciptanya pelbagai hasil ciptaan yang canggih dan berteknologi tinggi seperti
komputer dan internet, alat-alat elektrik, kenderaan dan sebagainya. Pada zaman
sains dan teknologi ini, manusia telah bergantung pelbagai ciptaan berdasarkan
sains dan teknologi untuk meningkatkan taraf kehidupan manusia. Memang tidak
dapat dinafikan bahawa sains dan teknologi memberi dan mempunyai kepentingnya
dalam pembangunan masyarakat sejagat. Sains dan teknologi ini juga membawa
kita kepada suatu perubahan kehidupan. Kemajuannya tidak boleh dinafikan.
Pelbagai ciptaan membawa manfaat kepada manusia seperti memudahkan dan
mempercepatkan kerja manusia dan memberikan hasil yang lebih berkualiti. Selain
itu, sains dan teknologi telah memberi sumbangan dalam pelbagai bidang. Misalnya
bidang pertanian, bidang pertahanan, bidang perubatan, bidang komunikasi, bidang
pengangkutan dan lain-lain.

Tambahan pula, sains dan teknologi banyak membantu memajukan negara
terutamanya dalam sektor pertanian. Pelbagai ciptaan sains diselidik, direka, dicipta
dan digunapakai dalam sektor pertanian. Mesin yang dicipta oleh sains dapat
membantu mengangkat dan memindahkan barang-barang berat untuk kerja-kerja
pertanian atau memindahkan hasil-hasil pertanian. Selain daripada itu, terdapat juga
mesin yang dapat membantu melakukan kerja-kerja yang sukar seperti membajak
tanah, menggemburkan tanah dan menuai hasil tanaman. Semua mesin-mesin
ciptaan sains ini mampu menjimatkan masa para petani dan juga meningkatkan
mutu dan hasil pengeluaran tanaman. Tegasnya, sains dan teknologi banyak
memudahkan para petani untuk menghasilkan kualiti hasil tanaman lebih bagus dan
meningkatkan kuantiti hasil pertanian.

Penggunaan racun serangga

2.0 Pengenalan

Tumbuh-tumbuhan tanaman mempunyai masalah dan mudah menghadapi
penyakit dan perosak apabila ditanam di mana-mana sahaja. Kebanyakan perosak
dan penyakit akan menyebabkan kekurangan hasil dan melambatkan pertumbuhan
tanaman. Musuh semula jadi selalunya dapat mengawal spesis perosak tersebut.
Tetapi, kadangkala keseimbangan alam sekitar diganggu dan ini menyebabkan

Maka. rumpai. Manakala. spesis perosak terpaksa dikawal melalui kaedah yang lain. Pada abad ke 9. Maka. lebih dari 900 bahan aktif bagi racun telah dicipta dan digunakan dengan luas dan berkesan dalam usaha untuk mengawal serangga. Pada tahun 1800. racun rumpai dan racun kulat pada lewat 1950-an. Penggunaan racun telah digunakan bermula sejak zaman dahulu kala lagi. bermulalah era penghasilan racun. racun kulat pada peringkat penyemaian. racun kulat yang dipanggil campuran Bordeaux digunakan untuk mengawal `Downy Mildew’ di ladang anggur. Racun serangga juga merupakan sejenis bahan kimia yang tergolong dalam kategori racun makhluk perosak iaitu sebarang bahan yang digunakan untuk mencegah. vertebrata. Racun ini diperbuat dari kalsium oksid dan tembaga. Antara kaedah yang sering digunakan oleh petani dan pengusaha ladang untuk mengawal spesis perosak ialah melalui dengan menggunakan racun. memusnah. Orang-orang Roman Purba telah menggunakan sulfur yang dibakar untuk mengawal serangga. kulat. Hasilnya. karbamate pula digunakan sebagai racun serangga. tembaga dan arsenik telah digunakan untuk mengawal `Colorado Potato Beetle’ pada tahun 1865. hidupan liar dan sebagainya. Mereka juga telah menggunakan garam bagi mengawal rumpai. Penemuan raksa dalam bentuk serbuk dan cecair telah digunakan untuk mengawal biji benih dari serangan kulat. Dalam tahun 1940 sahaja. biji benih untuk mencegah penyakit lecur anak pokok. orang-orang Cina menggunakan arsenik yang dicampur dengan air untuk mengawal serangga. menghalau atau mengurangkan makhluk perosak. Organoklorin dan organofosfat digunakan pada tahun 1940-an dan 1950- an. Contohnya. Tahun 1960-an ialah masa di mana racun- racun dibuat dengan lebih spesifik dan sistematik. Pyrethrin dan Rotenone dijadikan sebagai racun bagi mengawal pelbagai spesis serangga. penyakit. Pada tahun 1882. kemudian racun serangga untuk mencegah penyakit serangga perosak seperti kutu .1 Definisi racun serangga Penggunaan racun serangga yang dicipta oleh sains untuk mengelakkan serangan serangga perosak dan mampu meningkatkan hasil tanaman. Penggunaan racun bergantung kepada peringkat tumbesaran tanaman.musuh semula jadi tidak lagi berupaya untuk mengawalnya. Manakala. mengawal. 2. beratus- ratus racun serangga telah dihasilkan. `Paris Green’. Manakala penggunaan racun sintetik dan organik pula telah digunakan untuk mengawal rumpai pada tahun 1900.

masa dan tenaga di samping menambah baik kualiti tanaman 2. ramai petani menggunakan orang-orang untuk menghindari hasil tanaman diganggu burung. Pengeluaran bahan makanan dalam negara kekal meningkat di mana nilai eksport sesebuah negara juga naik hasil jualan produk makanan. Kaedah tanaman realistik maju dengan cara kawal perosak dapat menjimatkan kos.2 Kelebihan dan kelemahan penggunaan racun serangga Kelebihan penggunaan racun serangga Penggunaan racun serangga bukan sahaja untuk membunuh spesis perosak sahaja dan juga perlu memikirkan kepentingannya dari segi ekonomi. mengawal kerosakan pada tanaman dan haiwan ternakan daripada sakit dan juga menghalang merebaknya penyakit yang mungkin menggangu kesihatan manusia. Ini adalah untuk memastikan tanah mampu membekalkan nutrisi yang secukupnya kepada tanaman agar dapat meningkatkan pengeluaran dan tanaman yang dihasilkan bermutu tinggi. Kandungan nutrisi produk meningkat dan tahap kualiti produk yang lebih selamat untuk dimakan. kaedah cara kawal perosak juga telah memberi peningkatan dari segi kualiti hasil pertanian iaitu hasil pertanian lebih baik dan sempurna. Antara faedah penggunaan racun serangga adalah dapat mengawal musuh tanaman dan meningkatkan kuantiti hasil pertanian (tanaman dan ternakan). Penggunaan baja kimia dan baja organik adalah untuk menambahkan kesuburan tanih. Paling penting racun serangga membantu di dalam tahap pengekalan keselamatan makanan negara. Tetapi tanaman masih diganggu oleh ulat yang menyebabkan kerosakan pada tanaman. meningkatkan kualiti hasil pertanian. tanpa penggunaan kaedah dari sains dan teknologi. . Penggunaan racun serangga memberikan banyak kelebihan dalam ekonomi dunia dan membantu dalam membekalkan makanan kepada penduduk dunia. Faedah yang seterusnya ialah meningkatkan keuntungan petani dan penternak dengan penghasilan produk dan tanaman yang berkualiti dan banyak. Dengan ini. Jika dahulu.trip dan hamama dan akhirnya racun untuk mencegah serangan perosak di peringkat berbuah. Penggunaan racun serangga boleh memberi pulangan yang munasabah dalam bidang ekonomi apabila hasil tanaman ditambahkan.

atau hasil daripada pendedahan paras rendah yang berulangan yang mana kesannya akan memakan masa. Sebagai contoh. Penggunaan racun serangga dalam sektor pertanian jika tidak diurus dengan cekap dan baik akan menyebabkan kesan keracunan makanan kepada manusia. tetapi juga menyebabkan berlaku hujan asid yang boleh menjejaskan semua hidupan sekiranya hujan asid kerap berlaku. . Disebabkan penggunaan racun makhluk perosak yang banyak di dalam sektor pertanian dan di rumah. Kelemahan penggunaan racun serangga Walaupun penggunaan racun serangga membawa banyak manfaat dalam bidang pertanian dan ekonomi tetapi masih dapat juga beberapa keburukkan terhadap manusia kalau penyalahgunaan racun serangga atau terlebih menggunakannya. Selain mendatangkan keburukkan kepada manusia. penggunaan bahan kimia atau racun serangga yang tidak diurus dengan cekap dalam sektor pertanian juga boleh menjejaskan alam sekitar seperti pencemaran air bersih. Pengurusan sisa kimia yang tidak cekap juga akan mencemarkan udara. racun makhluk perosak merupakan racun berbahaya yang boleh menjejaskan kesihatan manusia dan alam sekitar. Penggunaan racun serangga pada sayur-sayuran secara berlebihan akan menyebabkan kadar racun serangga dan bahan kimia akan terserap pada sayur-sayuran amat tinggi. Semburan debu kimia dan racun cecair di dalam kawasan pertanian yang berskala besar secara kerap akan menyebabkan banyak bahan kimia terampai di ruang udara. ia boleh menjejaskan sistem endokrin atau hormon dalam tubuh. bahan kimia toksik ini terdapat di dalam semua hidupan daripada sekecil hidupan sehinggalah kepada manusia. Ini akan menyebabkan berlakunya pencemaran air bersih. Racun makhluk perosak ini menjejaskan kesihatan manusia melalui kesan akut. Jika sisa racun ini diserap oleh tanah akan menyebabkan kandungan air bawah tanah akan tercemar dengan sisa kimia. Petani menggunakan racun makhluk perosak yang diharamkan yang berbahaya kepada kesihatan manusia. Racun kimia jika tidak dilupus dengan betul akan menyebabkan sisa racun atau baja kimia ini mengalir masuk ke air seperti sungai atau parit. Bahan kimia ini bukan sahaja akan menjejaskan kualiti udara. Paling membimbangkan ialah kesannya yang boleh meresap ke dalam janin dan kanak-kanak menyebabkan keracunan racun makhluk perosak. Manakala yang lain pula mungkin menyebabkan kerengsaan kulit dan mata. Ini akan mendatangkan kesan keracunan kepada manusia jika sayur-sayuran ini dimakan. Sesetengah racun makhluk perosak mungkin menyebebkan berkarsinogen. kronik atau kedua-duanya sekali. Kesan kronik merupakan kesan yang lambat daripada pendedahan individu.

anai-anai dan serangga rumput. Racun baru ini digunakan dalam bidang pertanian untuk kawalan serangga Racun Sebatioan Organik Fiprol adalah sejenis racun seperti Fiprol yang digunakan dalam sektor pertanian dan sektor awam. Contoh racun ini adalah seperti Imidachloprid yang mampu mengawal perosak pertanian dalam tanah seperti serangga tanah. Cara penggunaannya dalam bentuk 'umpan' untuk anai-anai. Asid Borik. . Bahan ini terus kepada haiwan serangga akan menyebabkan kemusnahan kepada serangga kerana tahap keasidan yang wujud. mudah digunakan dan kesan racun yang mudah dilihat. jika bahan ini terkena pada tangan kita pun akan merosakkan tisu atau kecederaan yang serius.3 Contoh-contoh penggunaan racun serangga Racun Sebatian Organik Sejenis racun mengandungi Bahan Organik Karban (C) dan Hidrogen (H) serta beberapa unsur kimia lain yang bersesuaian dengan komposisinya. lipas dan semut serta berkesan terhadap serangga seperti racun Pyrethroids. Walaupun penggunaan racun perosak mampu mengingkatkan hasil tanaman dan mengawal kerosakan akibat serangan serangga. Natrium Borat dan juga Gel Silika. Penggunaan racun perosak kini menjadi pilihan utama dalam mengawal perosak kerana ianya cepat bertindak. tetapi ia juga merupakan bahan yang sangat bahaya kerana membawa kesan toksik kepada manusia. Bukan sahaja serangga. Racun perosak (Pesticide) adalah sejenis bahan kimia yang digunakan untuk agen perosak dengan membunuh atau mengawal perosak atau patogen yang merbahaya kepada tanaman. berkesan. Carbamate dan Organophosphate. Racun Sebatian Organik Spinosin pula adalah kelas terbaru dalam jadual racun seperti racun jenis Spinosid.2. manusia dan juga struktur bangunan. Racun Sebatian Organik Nicotinoids merupakan racun serangga kelas baru yang menyerupai nicotina semulajadi. Racun Sebatian Bukan Organik bermakna racun jenis ini tidak mengandungi unsur-unsur Karbon (C) seperti Sulfur.

penggunaan racun serangga merupakan kaedah utama yang telah digunakan untuk mengawal spesis perosak. Kesimpulannya. Tanpa sains dan teknologi mungkin cara bertanian dalam sektor pertanian masih tinggal pada zaman dahulu dan tidak dapat dimajukan. kita perlu berhati-hati dan berwaspada apabila menggunakan atau memakan sayur-sayuran dan buah-buahan yang mengandungi bahan kimia atau racun serangga. Kaedah ini akan membantu petani untuk meningkatan kuantiti hasil pertanian dan mereka mampu menerima pendapatan yang lumayan. .0 Rumusan Sains dan teknologi telah banyak membantu kita dalam bidang pertanian. Walaupun kemajuan sains dan teknologi kini sememangnya banyak membawa kebaikan kepada manusia tetapi masih juga mempunyai keburukan apabila sains dan teknologi disalahgunakan atau terlebih bergantung kepada sains danteknologi. Tanpa sains dan teknologi juga menyebabkan negara kita menghadapi kekurangan bahan makanan melalui pertanian apabila rakyat Malaysia semakin banyak dari tahun ke tahun. terlalu lebih dan penyalahgunaan racun serangga akan menjejeskan kesihatan manusia dan bencana alam juga akan tercemar. bahan kimia dan racun serangga jika tidak diurus dengan cekap amat berbahaya kepada manusia dan alam sekitar. Sebagai contoh dalam bidang pertanian. Oleh itu.3. Namun.

Penerbitan Pelangi Sdn.Bibliografi Buku rujukan Gan Wan Yeat. Penerbitan ‘K’ Publishing Sdn.ws/lkmbio1/kursus/racunperosak. Nurul Uyun binti Abdullah. Selangor: Penerbit Oxford Fajar Sdn.http://www. FOCUS GOAL CHEMISTRY SPM.htm.geocities. Bhd Lim Kuok Chen. Tan Suat Hong et al. BIOLOGI Tingkatan 5. Norma binti Ismail et al.(2012). (2010). Meriam Bt. . Yeo Peck Cheng.html.Bhd Internet Tasah.blogspot. Lim Eng Wah. Penerbitan Pan Asia Publications Sdn. TEKNOLOGI PENGGUNAAN RACUN MAKHLUK PEROSAK. (2002). Diakses pada 27 Mac 2016. Diakses pada 25 Mac 2016. (1st January 2012) .Bhd Zolkofli bin Awang. Penggunaan bahan kimia dalam sektor pertanian jika tidak diurus dengan cekap akan mendatangkan kemudaratan kepada manusia dan alam sekitar. Lim Yean Ching. Mohd Yusof.http://roporsuck. SUCCESS Biology SPM. KIMIA Tingkatan 5.my/2012/01/penggunaan- bahan-kimia-dalam-sektor.Bhd Eng Nguan Hong.

Lampiran .