You are on page 1of 9

First year CH 1 Q

.Today's managers are just as likely to be women as they are men .1

.In order to be considered a manager, an individual must coordinate the work of others .2

.Supervisors may be considered first-line managers .3

.Effectiveness refers to the relationship between inputs and outputs .4

Effectiveness is concerned with the means of getting things done, while efficiency is .5
.concerned with the attainment of organizational goals

.A goal of efficiency is to minimize resource costs .6

".Efficiency is described as "doing things right .7

.Managers who are effective at meeting organizational goals always act efficiently .8

The four contemporary functions of management are planning, organizing, leading, and .9
.controlling

.Determining who reports to whom is part of the controlling function of management .10

.Directing and motivating are part of the controlling function of management .11

.The roles of figurehead, leader, and liaison are all interpersonal roles .12

.Disturbance handler is one of interpersonal roles .13

.Resource allocation and disturbance handling are both considered decisional roles .14

Technical skills become less important as a manager moves into higher levels of .15
.management

.Conceptual skills become less important as a manager moves into top management .16

.Human skills is the ability to work well with other people .17

Someone who works with and through other people by coordinating their work .18
.________ activities in order to accomplish organizational goals is
A) an assembly line worker
B) a laborer
C) a manager
D) a salesperson

.________ nonmanagerial employees were viewed as employees who .19


A) reported to top executives
B) reported to middle managers
C) supervised others
D) had no others reporting to them

HeshaM HassaN 1 01060202282


First year CH 1 Q
Which of the following types of managers is responsible for making organization-wide .20
?decisions and establishing the plans and goals that affect the entire organization
A) first-line managers
B) top managers
C) production managers
D) research managers

All levels of management between the supervisory level and the top level of the .21
.________ organization are termed
A) middle managers
B) first-line managers
C) supervisors
D) foremen

Which of the following levels of management is associated with positions such as .22
executive vice president, chief operating officer, chief executive officer, and chairman
?of the board
A) team leaders
B) middle managers
C) first-line managers
D) top managers

?plant manager is most likely associated with which of the following .23
A) team leaders
B) middle managers
C) first-line managers
D) top managers

.________ The lowest level of the managers is .24


A) a nonmanagerial employee
B) a department of research manager
C) a vice president
D) a first-line manager

?Supervisor is another name for which of the following .25


A) team leader
B) middle manager
C) first-line manager
D) top manager

Managers with titles such as regional manager, project leader, or plant manager are .26
.________
A) first-line managers
B) top managers
C) production managers
D) middle managers

?Division manager is associated with which of the following levels of management .27
A) team leaders
B) middle managers
C) first-line managers
D) top managers

HeshaM HassaN 2 01060202282


First year CH 1 Q
is the process of getting activities completed efficiently and effectively with ________ .28
.and through other people
A) Leading
B) Management
C) Supervision
D) Controlling

The distinction between a managerial position and a nonmanagerial position is .29


.________
A) planning the work of others
B) coordinating the work of others
C) controlling the work of others
D) organizing the work of others

.________ Wasting resources is considered to be an example of .30


A) efficiency
B) effectiveness
C) inefficiency
D) ineffectiveness

An automobile manufacturer that increased the total number of cars produced at the .31
.________ same cost, but with many defects, would be
A) efficient and effective
B) increasing efficiency
C) increasing effectiveness
D) concerned with inputs

.________ with (‫)مرادف‬Effectiveness is synonymous .32


A) cost minimization
B) resource control
C) goal attainment
D) efficiency

.________ ,In successful organizations .33


A) low efficiency and high effectiveness go hand in hand
B) high efficiency and low effectiveness go hand in hand
C) high efficiency and high effectiveness go hand in hand
D) high efficiency and high equity go hand in hand

is concerned with the means of getting things done, whereas ________ is ________ .34
.concerned with the ends, or attainment of organizational goals
A) effectiveness; efficiency
B) efficiency; effectiveness
C) effectiveness; goal attainment
D) goal attainment; efficiency
.________ Today, the basic management functions are considered to be .35
A) planning, coordinating, staffing, and directing
B) planning, organizing, leading, and directing
C) commanding, organizing, leading, and staffing
D) planning, organizing, leading, and controlling

HeshaM HassaN 3 01060202282


First year CH 1 Q
Writing an organizational strategic plan is an example of the ________ management .36
.function
A) leading
B) coordinating
C) planning
D) organizing

.________ Organizing includes .37


A) defining organizational goals
B) hiring organizational members
C) motivating organizational members
D) determining who do tasks

A manager resolving conflict among organizational members is performing what .38


?function
A) controlling
B) commanding
C) directing
D) leading

.________ The process of monitoring, comparing, and correcting is called .39


A) controlling
B) coordinating
C) leading
D) organizing

According to management roles, the ________ roles are those that involve people and .40
.other duties that are ceremonial and symbolic in nature
A) informational
B) interpersonal
C) technical
D) decisional

The roles of disseminator, figurehead, negotiator, liaison, and spokesperson are more .41
.important at the ________ levels of the organization
A) lower
B) middle
C) higher
D) supervisory

?Which of the following is not an example of a decisional role according to Mintzberg .42
A) spokesperson
B) entrepreneur
C) disturbance handler
D) resource allocator

A finance manager who reads the Wall Street Journal on a regular basis would be .43
?performing which role
A) figurehead
B) monitor
C) disseminator
D) interpersonal

HeshaM HassaN 4 01060202282


First year CH 1 Q
Which of the following is not an example of an interpersonal role according to .44
?Mintzberg
A) figurehead
B) leader
C) liaison
D) spokesperson

According to Mintzberg's management roles, the ________ roles involve receiving, .45
.collecting, and disseminating information
A) interpersonal
B) informational
C) technical
D) decisional

All of the following are examples of informational roles according to Mintzberg except .46
.________
A) liaison
B) monitor
C) disseminator
D) spokesperson

?Which of the following is not an example of a decisional role according to Mintzberg .47
A) spokesperson
B) entrepreneur
C) disturbance handler
D) resource allocator

48. Which of the following represents the most useful way of describing the manager's .48
?job
A) roles
B) functions
C) skills
D) organizational level

.________ The three essential managerial skills include .49


A) technical, human, and empirical
B) human, empirical, and conceptual
C) technical, interpersonal, and controlling
D) technical, human, and conceptual

?Which of the following is true concerning technical and managerial skills .50
.A) Human skills and technical skills remain equally important as managers move to higher levels
B) Technical-skill needs remain necessary and human skills decrease as managers move to higher
.levels
C) Human skills remain necessary and technical-skill needs decrease as managers move to higher
.levels
.D) Both human-skill and technical-skill needs decrease as managers move to higher levels

Managers with good ________ are able to communicate, motivate and lead to get the .51
.best out of their people
A) human skills
B) conceptual skills

HeshaM HassaN 5 01060202282


First year CH 1 Q
C) technical skills
D) visual skills

.________ Technical skills include .52


A) leadership and efficiency in a certain specialized field
B) knowledge of and proficiency in a certain specialized field
C) familiarity with and interest in a general field of endeavor
D) skill and interest in a general field of endeavor

The ability to work well with other people, both individually and in a group, describes .53
.________ which of the following skills
A) technical skills
B) assessment skills
C) planning skills
D) human skills

Which of the following types of skills are described with terms such as abstract .54
?situations and visualization
A) interpersonal
B) human
C) technical
D) conceptual

55. Which one of the following phrases is best associated with managerial conceptual .55
?skills
A) decision making
B) communicating with customers
C) using information to solve business problems
D) product knowledge

Which of the following skills are more important at lower levels of management, as .56
?these managers are dealing directly with employees doing the organization's work
A) human
B) technical
C) conceptual
D) empirical

.________ An organization is .57


A) the physical location where people work
B) a collection of individuals working for the same company
C) a deliberate arrangement of people to accomplish some specific purpose
D) a group of individuals focused on profit making for their shareholders

One of the common characteristics of all organizations is ________, which is typically .58
.expressed in terms of the organization's goals
A) its people
B) its goals
C) its systematic structure
D) its purpose

HeshaM HassaN 6 01060202282


First year CH 1 Q
One of the common characteristics of all organizations is ________, which clarifies .59
.members' work relationships
A) its people
B) its goals
C) its deliberate structure
D) its purpose

.________ A deliberate arrangement of people to accomplish some specific purpose is .60


A) a structure
B) a process
C) an organization
D) an assembly operation

A difference between traditional organizations and new organizations is that the new .61
.________ organizations tend to be more
A) stable
B) command oriented
C) rule oriented
D) dynamic

Which of the following best describes the concept that management is needed in all .62
?types and sizes of organizations, no matter the country in which they're located
A) the partiality of management
B) the segmentation of management
C) the universality of management
D) the cultures of management

.________ Universality of management means that .63


A) all managers in all organizations perform the four management functions
B) all managers in all organizations can perform their job the same way
C) all organizations can hire any manager to perform the management jobs
D) any manager can work in any organization and perform any management job

understanding building codes would be considered a(n) ________ skill for a building .64
.contractor
A) interpersonal
B) technical
C) conceptual
D) political

.________ The organizing process is more important .65


A) for top-level managers than it is for first-level managers only
B) for top-level managers than it is for either middle- or first-level managers
C) than leading at all levels of management
D) than any of the other management processes

.________ Technical skills include .66


A) leadership and efficiency in a certain specialized field
B) knowledge of and proficiency in a certain specialized field
C) familiarity with and interest in a general field of endeavor

HeshaM HassaN 7 01060202282


First year CH 1 Q
D) skill and interest in a general field of endeavor

67. Which of the following types of skills is described with the terms analyze and .67
?diagnose
A) interpersonal
B) political
C) technical
D) conceptual

HeshaM HassaN 8 01060202282


First year CH 1 Q
Answer

1) t 2) t
3) t 4) f
5) f 6) t
7) t 8) f
9) t 10) f
11) f 12) t
13) f 14) t
15) t 16) f
17) t 18) c
19) d 20) b
21) a 22) d
23) b 24) d
25) c 26) d
27) b 28) b
29) b 30) c
31) b 32) c
33) c 34) b
35) d 36) c
37) d 38) d
39) a 40) b
41) c 42) a
43) b 44) d
45) b 46) a
47) a 48) b
49) d 50) c
51) a 52) b
53) d 54) d
55) c 56) b
57) c 58) d
59) c 60) c
61) d 62) c
63) a 64 b
65 b 66 B
67 d

HeshaM HassaN 9 01060202282