ANALISIS SOALAN KERTAS BAHASA MELAYU 1 – PEPERIKSAAN PERCUBAAN SPM ANTARA NEGERI Negeri /Daerah Bahagian A – Karangan bahan

rangsangan (30 markah) Bahagian B – Karangan Respons Terbuka (100 markah) 1. Pengenalan mata pelajaran Sejarah di peringkat sekolah rendah mampu membentuk jati diri generasi muda. Berikan pendapat anda tentang pernyataan tersebut. 2. Kemelesetan ekonomi memberi kesan kepada negara dan mendatangkan masalah kepada keluarga. Jelaskan langkah-langkah untuk meringankan beban keluarga dalam menghadapi kesan kemelesetan ekonomi negara. 3. Kebanjiran pekerja asing di negara kita meningkatkan kadar jenayah dan masalah sosial. Tulis sebuah rencana tentang pernyataan di atas. 4. Bencana alam seperti kejadian tanah runtuh yang berlaku di beberapa buah negara di dunia dikatakan berpunca daripada aktiviti pembangunan tanpa perancangan. Ulaskan pernyataan ini. 5. Seikat bak sirih, serumpun bak serai menggambarkan hubungan erat yang wujud dalam kalangan masyarakat. Tulis sebuah karangan untuk menyatakan pendapat anda berdasarkan maksud peribahasa tersebut. 1. Anda mempunyai impian untuk menjadi seorang pemimpin negara yang disegani dan dihormati pada masa akan datang. Jelaskan langkah-langkah yang perlu dilakukan oleh anda untuk mencapai impian tersebut. 2. Masyarakat kita perlu dididik supaya menjadi pengguna yang bijak kerana pengguna yang bijak akan memperoleh faedah yang banyak. Ulaskan pernyataan di atas. 3. Pemupukan semangat patriotisme sangat penting untuk melahirkan masyarakat penyayang, negara yang aman, bangsa yang bersatu padu, dan keluhuran budi. Berikan pandangan anda tentang usaha yang perlu dijalankan untuk memupuk semangat patriotisme dalam kalangan masyarakat di negara kita. 4. Sejak kebelakangan ini, banyak negara telah mengalami ancaman penularan penyakit berbahaya yang amat membimbangkan penduduk dunia. Berikan pendapat anda tentang pernyataan tersebut. 5. Lazimnya dalam sesebuah karya sastera mempunyai banyak nilai murni yang boleh dihayati dan membentuk keperibadian pelajar sekolah. Bincangkan pernyataan di atas dengan merujuk satu karya sastera yang telah anda baca.

Bil

1.

Langkah-langkah mengatasi masalah ponteng sekolah dalam kalangan pelajar

Yayasan Islam Kelantan

Perlis

2

Langkah-langkah yang perlu dijalankan untuk melahirkan masyarakat yang sihat sepanjang masa

www.munsyibm.blogspot.com

Mutakhir ini. anda diminta menyampaikan ceramah tentang kepentingan pelaburan masa depan.com . golongan remaja tidak berminat membaca dan menghayati karya sastera. Bincangkan faktor-faktor yang menyebabkan gejala ini semakin berleluasa. 2. 5. Namun. 1. Sarankan usahausaha yang boleh dilakukan untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi pilihan pelancong asing. Kuda dipacu deras sekali. 5. 4.blogspot. Sediakan payung sebelum hujan sering kali menjadi prinsip mereka yang gemar akan pelaburan. 3. Sediakan teks syarahan anda selengkapnya. Negeri Sembilan Sekolah Berasrama Penuh 4. Huraikan pendapat anda tentang kepentingan nilai murni dalam masyarakat hari ini. Tulis teks ceramah itu selengkapnya. Buat baik berpada-pada Buat jahat jangan sekali.munsyibm. Tajuk syarahan itu ialah ‘Kepentingan Menjaga dan Memulihara Bangunan Bersejarah’. Pendidikan industri ialah pendidikan yang menjurus kepada bidang teknologi untuk melahirkan tenaga kerja yang mahir dalam bidang perindustrian. Anda berminat untuk menyertai pertandingan tersebut. Ulas peranan Malaysia dalam membasmi penyakit berbahaya ini. Tulis rencana berkaitan dengan kesan pendidikan tersebut kepada masyarakat. Penularan penyakit berjangkit seperti Influenza HIN1 memberikan impak kepada seluruh warga dunia. Jelaskan punca-punca berlakunya keadaan ini. Cadangan-cadangan untuk meningkatkan mutu perkhidmatan pengangkutan awam di negara ini www. 2. Sempena sambutan Bulan Patriotisme.Kerjasama negara di seluruh dunia amat perlu dalam menangani krisis penyakit berjangkit ini. Belakangan ini. Persatuan Sejarah sekolah anda telah mengadakan pertandingan syarahan. 3.3 Kepentingan mempelajari sejarah 1. Sebagai pegawai bank. Huraikan pendapat anda tentang peranan ibu bapa dalam menangani masalah remaja masa ini. 4. Ibu bapa memainkan peranan penting dalam memupuk amalan berjimat cermat dalam diri anakanak. Sektor pelancongan memberi sumbangan yang besar kepada perkembangan ekonomi Negara. kegawatan ekonomi global telah menyebabkan sektor ini terjejas. Pelbagai pihak khususnya ibu bapa haruslah prihatin dalam memastikan remaja sentiasa cemerlang dalam setiap aspek. Huraikan langkah-langkah yang perlu diambil oleh ibu bapa dalam memupuk amalan ini. Terdapat pelbagai strategi untuk mengatasi masalah remaja. Orang Daik memacu kuda. gejala buli dan samseng yang melibatkan golongan remaja semakin membimbangkan.

4. Ulaskan pernyataan tersebut. Kegilaan terhadap pelbagai program televisyen realiti mengakibatkan tumpuan dalam bidang pelajaran anak-anak terabai. Kepentingan mengekalkan permainan tradisional dalam masyarakat 1. Bencana alam yang berlaku di seluruh dunia memberi kesan kepada penduduk dan negara yang terlibat. nasib golongan istimewa atau lebih dikenali sebagai Orang Kurang Upaya (OKU) mengurangkan kadar turut mendapat perhatian serius dan pembelaan daripada pihak kerajaan dan masyarakat yang kemalangan jalan raya amat prihatin terhadap golongan tersebut. Sejak akhir-akhir ini. Tulis sebuah rencana tentang usaha-usaha yang di negara ini dijalankan oleh pihak kerajaan bagi membantu golongan tersebut. Perpaduan merupakan elemen penting dalam sebuah negara majmuk. Berikan pendapat anda tentang peranan ibu bapa dalam usaha mengawal kecenderungan anak-anak terhadap program televisyen realiti ini. Negara kita telah berjaya merapatkan hubungan diplomatik dengan negara-negara luar melalui bahasa. Jelaskan kebaikan-kebaikan program motivasi kepada pelajar. Pelbagai aktiviti termasuk bengkel penulisan. 5. anda ingin menulis rencana tentang perkara tersebut untuk disiarkan dalam sebuah akhbar tempatan. Ulaskan aspek-aspek yang menarik perhatian anda. 2. Beri pendapat anda tentang pernyataan tersebut. Di Malaysia. Bincangkan kepentingan dan langkah memajukan industri tersebut. dan sistem pendidikan yang sistematik. 4. 3. 1. Huraikan pendapat anda tentang punca-punca gejala ragut.com .blogspot.munsyibm. Selaku anggota masyarakat yang prihatin. Hal yang membimbangkan ini berlaku disebabkan oleh pelbagai punca. Oleh itu. 5. Selangor Melaka 6. Persatuan Bahasa Melayu dan Kebudayaan sekolah anda telah menganjurkan satu Program Penghayatan Sastera di peringkat daerah. Industri desa merupakan sektor ekonomi yang berpotensi untuk dikembangkan. kebudayaan. pelbagai pihak Perlu memainkan peranan untuk memupuk semangat perpaduan dalam kalangan masyarakat. Program motivasi yang dianjurkan oleh pihak sekolah atau pihak luar semakin mendapat tempat dalam kalangan pelajar hari ini sebagai persediaan mereka sebelum menduduki peperiksaan. gejala ragut semakin berleluasa dalam masyarakat. Langkah-langkah untuk 3. huraikan faedah-faedah yang anda peroleh sepanjang menyertai program tersebut. Tuliskan rencana itu dengan lengkap. Klang. Berdasarkan pementasan tersebut terdapat aspek-aspek yang menarik perhatian anda. Sebagai peserta. dan lakonan diadakan. www. 2. deklamasi sajak. Anda berpeluang menonton satu pementasan drama.5.

Hal ini menuntut ibu bapa melakukan dwikerjaya untuk menampung perbelanjaan tersebut. 5. Sediakan teks wawancara tersebut selengkapnya. Tulis sebuah cerpen atau skrip drama berdasarkan tema ”konflik remaja”. Peningkatan jumlah pemilik kad kredit dalam kalangan masyarakat menunjukkan bahawa masyarakat Malaysia kini merupakan golongan yang suka berbelanja. Tulis ulasan anda. Perbelanjaan keperluan keluarga hari ini didapati semakin meningkat. 3. bagaimana masyarakat Malaysia dapat dididik agar menjadi golongan pengguna yang berhemat. anda ditugaskan untuk mengadakan wawancara dengan seorang pegawai Jabatan Perpaduan di tempat anda. Berikan pendapat anda. 3. anda berminat untuk membuat ulasan tentang unsur-unsur menarik yang terdapat dalam novel tersebut. ”Barangan Tempatan Berkualiti Antarabangsa” ialah slogan kerajaan ke arah mencapai standard kualiti barangan antarabangsa. Pada pendapat anda. 4. Anda baru sahaja selesai membaca sebuah novel keluaran sebuah syarikat penerbitan yang terkenal.munsyibm. Kesan negatif filem kepada remaja 1. Ciri-ciri remaja berwawasan www. Teknologi internet kini telah maju. 4. Sediakan teks rencana tersebut selengkapnya. Arus globalisasi telah menyebabkan pelbagai budaya warisan rakyat Malaysia semakin terhakis. 1. Anda sebagai rakyat yang cinta akan negara. Tajuk rencana tersebut ialah Malaysia Sebagai Pusat Kecemerlangan Pendidikan Antarabangsa.com .blogspot. Pahang Kedah 8. Bincangkan langkah-langkah yang perlu diambil oleh usahawan tempatan supaya hasrat ini menjadi realiti. 5. Tajuk wawancara tersebut ialah kepentingan integrasi nasional dalam masyarakat berbilang bangsa. Anda berminat menyertai satu pertandingan menulis rencana sempena Pameran Pendidikan Yang diadakan di tempat anda.7. Sehubungan dengan itu. Kemasukan warganegara asing ke beberapa buah negara lain meninggalkan pelbagai implikasi Jelaskan pernyataan ini. huraikan pendapat anda tentang peranan ibu bapa untuk mendidik anak-anak memanfaatkan internet dalam kehidupan seharian. sarankan sumbangan anda untuk mengekalkan budaya warisan rakyat Malaysia. Ibu bapa berperanan penting dalam mengawal kecenderungan anak-anak melayari internet tanpa berasa risau dan bimbang. 2. 2. Berdasarkan pernyataan di atas. Selaku pengarang sebuah majalah tempatan.

Tulis temu bual anda selengkapnya. Huraikan pendapat tersebut. Dewasa ini kerjasama ekonomi antara negara semakin meluas. 2.munsyibm. banyak negara membuka peluang pelaburan kepada pelabur-pelabur asing. Berikan pandangan anda sebab-sebab hal ini berlaku dan kesan-kesannya. Penglibatan remaja dalam aktiviti kemasyarakatan 1.9 Ciri-ciri menjadi usahawan yang berjaya 10. 2. 1. Balas surat rakan anda itu selengkapnya. Sehubungan dengan itu. semakin dia merendah diri. 3.com Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur MRSM . ”Ikut resmi padi. Banyak ibu bapa pada masa ini tidak menggalakkan anak-anak mereka membaca bahan-bahan bacaan ringan seperti komik dan majalah hiburan. www. Terdapat peribahasa yang menggambarkan kepentingan kerjasama dalam masyarakat. Gaya hidup sihat perlu menjadi amalan setiap remaja. Mata pelajaran Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan telah diperkenalkan di sekolah-sekolah untuk melahirkan murid yang patriotik dan bertanggungjawab sebagai warganegara Malaysia. semakin berisi semakin tunduk” bermaksud semakin banyak ilmu seseorang dan semakin tinggi pangkatnya. Masyarakat kini lebih suka mempunyai bilangan ahli keluarga yang sedikit jika dibandingkan dengan masyarakat dahulu yang lebih suka mempunyai bilangan ahli keluarga yang ramai. 4.contohnya ‘Bagai aur dengan tebing’.blogspot. sebanyak 20% daripada 26 juta rakyat negara ini menghadapi masalah kegemukan. Huraikan kepentingan pelaburan antarabangsa dalam menjana ekonomi sesebuah negara. Huraikan usaha-usaha yang perlu anda lakukan untuk menjadi remaja yang sihat dan cergas. 5. Rakan anda itu bertanyakan penglibatan negara anda dalam membantu mangsa bencana alam pada peringkat antarabangsa. Menurut Kajian yang telah dilakukan. Semangat patriotisme dalam kalangan masyarakat semakin luntur kerana banyak pihak kurang melibatkan diri dalam program-program yang dianjurkan. Huraikan faedah-faedah mengamalkan semangat kerjasama dalam kehidupan masyarakat majmuk di Malaysia. Anda telah menerima sepucuk surat daripada rakan anda yang berada di luar negara. 5. Jelaskan langkah-langkah yang wajar dilaksanakan untuk menyuburkan semangat patriotisme. Masalah kegemukan atau obesiti dalam kalangan rakyat negara ini semakin serius. 4. 3. Berikan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Sebagai ketua editor majalah sekolah anda ditugaskan menemu bual guru mata pelajaran berkenaan untuk mendapatkan pandangan beliau tentang kepentingan mata pelajaran tersebut. Mereka berpendapat bahawa amalan membaca bahan-bahan tersebut hanya membuang masa dan tidak meningkatkan prestasi akademik anak-anak. Tulis sebuah cerpen berdasarkan maksud peribahasa tersebut.

Kenaikan paras air. Dunia remaja sering terdedah kepada pelbagai gejala sosial. Makanan segera dan makanan ringan seperti burger. Ada pendapat mengatakan bahawa karya sastera memainkan peranan penting dalam membentuk corak hidup generasi pada masa akan datang. 12. 2.” Tulis esei anda itu selengkapknya. 3. 1. Tajuk esei anda ialah ”Ke Arah Mewujudkan Keamanan Dunia Sejagat. 4. Generasi muda hari ini kurang berminat membaca karya sastera tempatan sedangkan karya tersebut banyak mendatangkan manfaat. Perubahan-perubahan yang berlaku dalam bidang pendidikan dan komunikasi di negara kita. Setelah lebih 50 tahun merdeka. 2. Huraikan usaha-usaha yang dapat anda lakukan untuk membantu rakan anda itu. Seorang rakan anda telah terlibat dengan gejala sosial yang serius sehingga rakan anda itu sering mengabaikan pelajaran. Ibu bapa berperanan membentuk akhlak dan merupakan penentu kejayaan akademik anak-anak. Jelaskan tindakan masyarakat dunia dapat menghadapi bencana alam tersebut. www. Anda bersetuju dengan pendapat tersebut. Nyatakan faedah-faedah mempelajari karya sastera kepada generasi muda. kejadian banjir besar dan kemarau yang berpanjangan merupakan bencana alam yang berlaku hampir di seluruh dunia akibat perubahan iklmi. 5.munsyibm. anda diminta menyampaikan ceramah yang bertajuk ”Kesan-kesan Pengambilan Makanan Segera dan Makanan Ringan Terhadap Kesihatan” kepada masyarakat di tempat anda. Cara-cara menjaga kesihatan dalam kalangan masyarakat 1. Jelaskan tindakan-tindakan yang dapat diambil oleh pelbagai pihak untuk memupuk semangat kejiranan. 3. Malaysia telah muncul sebagai sebuah negara membangun dalam pelbagai bidang dan mendapat pengiktirafan di peringkat antarabangsa. 4. Sebagai pegawai kesihatan.11. Anda ingin menyertai pertandingan esei yang dianjurkan oleh sebuah pertubuhan bukan kerajaan peringkat antarabangsa. Sediakan teks ceramah anda itu selengkapnya.blogspot. Jelaskan. Berikan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Semangat kejiranan dalam masyarakat hari ini dikatakan kian luntur.com Johor Perak . mi segera dan kentang goreng telah menjadi pilihan masyarakat kini. Bincangkan langkah-langkah yang dapat dilakukan oleh remaja untuk mengelakkan diri daripada terlibat dalam gejala sosial. Berikan pendapat anda tentang pernyataan tersebut. 5.

Sempena dengan Program Pameran Kerjaya yang diadakan di sekolah. Bincangkan kesan-kesan pemanasan dunia dan peranan masyarakat antarabangsa untuk menangani masalah tersebut. Kawasan kediaman anda sering mengalami banjir. Tujuan wawancara itu adalah untuk membincangkan 'Tanggungjawab Generasi Muda pada Alaf Baharu' Tulis wawancara selengkapnya. bersenangsenang kemudian” membawa maksud. Puisi tradisional seperti pantun. bersakit-sakit dahulu. menempuh kesusahan dahulu sebelum mendapat kesenangan. 2.com Sabah Daerah Hulu Langat . negeri Melaka dan Pulau Pinang telah diisytiharkan oleh kerajaan untuk memelihara dan memulihara bangunan dan tempat-tempat bersejarah tersebut. 2. Tulis surat tersebut selengkapnya. Keluarga memainkan peranan penting untuk melahirkan masyarakat yang sihat. 3. Peribahasa ”berakit-rakit ke hulu. Kebanjiran Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) dari negara jiran menimbulkan pelbagai masalah kepada negara kita. 3. Perpaduan rakyat pelbagai kaum melambangkan keharmonian dalam sesebuah negara. Hari Bumi yang disambut pada 22 April setiap tahun dapat memupuk sikap prihatin masyarakat terhadap alam sekitar. 4. dan syair merupakan warisan bangsa yang perlu dipertahankan. Kempen ”Belia Benci Dadah” dilancarkan dengan tujuan untuk menghindarkan belia daripada gejala penyalahgunaan dadah. Jelaskan usaha-usaha yang perlu dilaksanakan bagi memastikan puisi tradisional tidak pupus ditelan zaman.13. Jelaskan bentuk kerjasama yang boleh dilakukan oleh negara kita dan negara berkenaan bagi mengatasi masalah tersebut. anda telah ditugasi untuk mewawancara seorang tokoh Rakan Muda yang diundang khas ke majlis tersebut. gurindam. 5. Kepentingan menabung 14. Baru-baru ini.munsyibm. 5.blogspot. 4. anda ingin membuat aduan kepada pihak berkenaan tentang punca-punca dan mencadangkan langkah-langkah bagi mengatasi masalah tersebut. Berikan saranan anda tentang peranan masyarakat dalam usaha menjayakan kempen tersebut. Berikan pendapat anda tentang pernyataan di atas. Faedah-faedah melancong dalam negara sendiri. Jelaskan kepentingan mengekalkan perpaduan di negara ini. www. Huraikan usahausaha yang dapat dilaksanakan oleh kerajaan untuk memelihara dan memulihara bangunan dan tempat-tempat bersejarah tersebut. berenang-renang ketepian. Oleh itu. Tuliskan sebuah cerpen berdasarkan peribahasa tersebut. 1. 1. seloka.

Alam sekitar penting untuk kesejahteraan hidup manusia. Huraikan faedah yang anda peroleh apabila menyertai aktiviti kokurikulum. Pemanasan suhu dunia menyebabkan kehidupan manusia terancam. Oleh itu. Anak-anak merupakan modal insan yang penting dalam sesebuah institusi keluarga.15. 4. Pencapaian seseorang tokoh dalam sesuatu bidang seperti politik. Malangnya kebanyakan kecemerlangan dalam sumber air bersih di negara ini telah tercemar. Air bersih merupakan keperluan penting dalam kehidupan manusia. 2. Bincangkan pernyataan di atas. bencana alam seperti gempa bumi. Jelaskan usaha pelbagai pihak untuk melestarikan keindahan alam sekitar di negara mengurangkan kita. kemalangan jalan raya 4. 5. setiap pelajar digalakkan menyertai aktiviti kokurikulum di sekolah. Tulis sebuah rencana tentang tindakan yang boleh diambil oleh masyarakat dunia untuk menangani permasalahan ini. Mutakhir. banjir dan ribut taufan telah melanda beberapa buah negara. Kerjasama sejagat amat diperlukan bagi membantu mangsa-mangsa yang terlibat. sukan dan budaya telah memberikan inspirasi kepada diri anda. Oleh itu. keindahan alam sekitar perlu dilaksanakan untuk dikekalkan. ibu bapa perlu memainkan peranan proaktif agar dapat melahirkan anak-anak yang bersahsiah terpuji. 5. memperoleh 3. 2. Unsur-unsur sindiran dan jenaka yang terdapat dalam sastera rakyat dapat dijadikan teladan dalam kehidupan. Sarankan bentuk sumbangan yang boleh dihulurkan oleh negara-negara jiran dalam membantu negara yang dilanda bencana alam. Berikan pendapat anda tentang peranan keluarga dalam pembentukan sahsiah anakUsaha-usaha untuk anak. 1. 1. Anda sebagai editor sebuah akhbar telah ditugaskan untk menulis sebuah rencana yang bertajuk ” Ibu Bapa Pembentuk Sahsiah Anak-anak.com Kelantan Terengganu .blogspot.munsyibm. www. Bincangkan. Jelaskan bagaimanakah kejayaan mereka itu membakar semangat anda untuk mencapai kejayaan dalam hidup. Usaha-usaha yang dapat 3. 16. Karya-karya sastera mengandungi pelbagai pengajaran yang dapat mendidik masyarakat. Selain menumpukan perhatian dalam bidang akademik. Huraikan langkah-langkah untuk mendidik akademik masyarakat agar menghargai sumber air.” Tuliskan rencana anda selengkapnya.

www. Tulis sepucuk surat kepada rakan untuk bertukar pandangan tentang kesan-kesan rancangan tersebut. Ulaskan pernyataan di atas. Berikan komen anda tentang pernyataan tersebut. Keadaan ini menyebabkan masalah kesesakan tidak menemui jalan penyelesaiannya.munsyibm. 3.17. Langkah-langkah berjimat cermat 1. Berikan pendapat anda tentang cara-cara menggalakkan orang ramai menggunakan kenderaan awam. Lambakan rancangan realiti dalam media elektronik memberikan pelbagai kesan dalam kalangan remaja. Mata pelajaran Kesusasteraan Melayu semakin terpinggir dalam arus pendidikan negara. Keharmonian keluarga melahirkan anak-anak yang berjaya dalam kehidupan. Rakyat Malaysia lebih suka menggunakan kenderaan sendiri berbanding kenderaan awam dalam urusan harian mereka. 5.com Pulau Pinang . Nyatakan punca-punca berlakunya fenomena ini dan cara-cara mengatasinya. 2. 4. Pertukaran pelajar antara negara merupakan salah satu program untuk memperkenalkan budaya sesebuah negara.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful