You are on page 1of 8

PAPARAN UTAMA SISTEM OSC JTK PERAK

3

1

LOG IN OSC
• Layari : http://jtkpk.zulmd.com/ Dashboard OSC
• Login id: email password : password 1. Maklumat Profil

2 2. Tugasan Harian
3. JTK Rakan Sekolah
4. Development team
5. Smart Team
6. Soal/ Jawab
7. Sudut Ilmu
8. Logout

Paparan utama OSC

Lengkapkan Maklumat Profil Peribadi beserta gambar passport 2. Dalam Maklumat Akaun & Profil. PAPARAN MAKLUMAT AKAUN DAN PROFIL 4 Maklumat Akaun & Profil 1. REKOD CUTI & TUKAR KATA LALUAN . boleh kemaskini DETAIL AKAUN. Lengkapkan maklumat perjawatan ICT iaitu a) Guru Besar b) Penolong Kanan Pentadbiran c) Guru Penyelaras Bestari d) Guru TMK e) Guru Data 3.

JTK Boleh edit log tugasan dengan menekan pada TICK Hijau . Tekan pada Menu Aduan Kerosakan dan terus tekan butang Aduan 2. Tekan Menu Laporan untuk membuat Salinan dan disimpan ke dalam 2. Isikan log tugasan dengan klik pada button Log Tugasan yang berwarna HIJAU. Tekan pada Menu Senarai Semak Harian dan terus tekan butang ( + ) 1. Isi Maklumat Yang Berkaitan dengan tugas-tugas khas yang diarahkan. Contoh: Setiap pagi menghidupkan server dan 2. 10 LAIN-LAIN 1. Paparan Log Tugasan akan dikeluarkan dan maklumat yang didapati adalah: a) Tarikh Semakan b) Waktu Semakan c) Senarai Semakan – Isikan Bacaan Speedtest d) Isikan Tugasan Harian dalam ruangan yang disediakan e) Simpan Rekod 8 SENARAI SEMAK HARIAN 6 ADUAN KEROSAKAN 1. computer di makmal komputer?. Isi senarai semak harian .. JTK boleh melihat log harian telah disemak atau belum oleh pegawai PPD 2. 2. 7 SENARAI TUGAS KHAS 9 LAPORAN 1. PAPARAN LOG TUGASAN & SENARAI SEMAK 5 LOG TUGASAN 1. fail jika perlu. Isi Maklumat Yang diperlukan mengikut aduan yang telah diterima. Tekan pada Menu Senarai Tugas Khas dan terus tekan butang ( + ) 1.

**** . Untuk mengisi tugas-tugas yang dijalankan. *** setelah mengisi maklumat selenggara peralatan ict dan rangkaian. Setelah 4 minggu laporan telah dikemaskini. Upload gambar dan SIMPAN.PAPARAN PROGRAM KHIDMAT BANTU JURUTEKNIK 11 LOG TUGASAN 1. isikan maklumat selenggara peralatan ict dan rangkaian komputer. Tekan pada ikon warna biru untuk buat salinan dan dapatkan pengesahan GPICT & GB untuk dimasukkan ke dalam fail. Tekan menu LAPORAN BULANAN. Catatan.’ 1. 3. 12 LAPORAN BULANAN 1. JTK perlu mengisi maklumat PUSAT KHIDMAT BANTU 2. laporan bulanan boleh dicetak dalam formt yang telah ditetapkan. 2. JTK perlu tekan butang TICK Hijau dan cetak laporan tersebut untuk buat pengesahan. Tekan Butang simpan. Dalam paparan ini. JTK perlu tekan menu Log Tugasan dan isi segala maklumat di Log Tugasan. 2.

.PPD. Hanya ketua sahaja yang boleh masukan laporan sistem yang telah dijalankan. Dalam paparan ini. Dalam paparan ini.JPN boleh melihat aktiviti-aktiviti yang tlah dijalankan oleh setiap kumpulan. 3. 13 PROFIL ICT 1. JTK perlu mengisi maklumat berikut: a) Peralatan ict b) Rangkaian & Talian c) Paparan Susun Atur 14 KUMPULAN KECEMERLANGAN PEMBANGUNAN SISTEM 1. Ketua Team perlu mewujudkan kumpulan masing- masing iaitu dengan menekan menu TEAM. JTK. 2.

JPN boleh melihat aktiviti-aktiviti yang telah dijalankan oleh setiap kumpulan. 2. Untuk masukan laporan smrt team. .PPD. Tekan btang simpan. 3. JTK. Ketua Smart Team perlu mewujudkan kumpulan masing-masing iaitu dengan menekan menu TEAM.15 KUMPULAN SMART TEAM 1. Dalam paparan ini. ketua perlu menekan butang AKTIVITI dan maklumat aktiviti SMART TEAM.

admin akan bagi maklum balas / jawapan selanjutnya.16 SOAL/JAWAB 1. 2. Setiap soalan yang telah wujud. perkhidmatan & tugaan atau lain-lain dengan cara perlu tekan butang TANYA SOALAN dan wujudkan soalan tersebut di ruangan yang telah disediakan. . Dalam paparan ini. semua JTK boleh masukkan soalan-soalan berkaitan teknikal.

Dalam ruangan ini bagi perkongsian ilmu pengetahuan. 2. tutorial dan lain-lain ilmu bermanfaat. 3. ************** JANGAN LUPA TEKAN BUTANG LOGOUT************************ . Gunakan ruangan sebagai pertukaran ilmu dari masa ke masa.17 SUDUT ILMU 1. JTK boleh tekan butang KONGSI ILMU untuk kongsikan ilmu yang ada.