You are on page 1of 6

Magnetism and Electricity

Multiple Choice/Short Answer Assessment

Directions: Choose the best answer and write its letter on the line.

____ 1. What will happen when the magnets in the diagram are brought
close together as shown?
(A) They will push each other away.
(B) They will come together.
N S N S
(C) They will repel.
(D) Nothing will happen.

____ 2. The diagram shows a magnet which has been broken into two
pieces. Explain what happened to the poles on each piece?

____ 3. What do the lines around the magnet in this diagram show?
(A) the magnetic lines of force
(B) the lines of the south pole
(C) like poles repel
(D) an electric current

____ 4. A charge which builds up on the outside of an object, like a


balloon, is called
(A) current electricity.
(B) static electricity.
(C) a magnetic field.
(D) an electromagnet.

T 149
____ 5. After you rub a balloon on your hair, the balloon sticks to a wall
because
(A) your hair made the balloon sticky.
(B) the wall has no charge.
(C) like charges repel.
(D) unlike charges attract.

____ 6. The bulb in the circuit shown in the diagram will light because
(A) the circuit is open.
(B) the filament is broken.
(C) the circuit is closed.
(D) there is a short circuit.

____ 7. The bulb shown here will not light when it is in a circuit. Why?
(A) The filament is broken.
(B) The connecting wires inside
the bulb are missing.
(C) The glass bead is gone and
the connecting wire touch.
(D) The bulb is fine. It will light.

____ 8. What will happen when a second bulb is added in series to this
circuit?
(A) Both bulbs will get brighter.
(B) Both bulbs will not light.
(C) Both bulbs will not be as bright
as the one alone.
(D) The second bulb will not be as
bright as the first one.

T 150
____ 9. In this circuit, two bulbs have
more ______ than one bulb.
(A) energy
(B) resistance
(C) current
(D) light

____ 10. What will happen when bulb A is removed from the bulb holder?

(A) Bulbs B and C will stay lit.


(B) Bulbs B and C will go out.
(C) Bulbs B and C will get brighter.
(D) Bulbs B and C will get dimmer.

____ 11. Which is true about a series circuit?


(A) It has independent branches.
(B) The electrons flow from the positive terminal of the dry cell
to the negative terminal.
(C) There is one path for the current flow.
(D) The bulbs get brighter as more are added to the circuit.

____ 12. The diagram on the right shows


(A) a series circuit with two bulbs.
(B) a series circuit with two dry cells.
(C) a parallel circuit with two dry cells.
(D) a parallel circuit with two bulbs.

T 151
____ 13. To make a test circuit with which to test conductors you need
(A) a dry cell, a bulb, and a switch.
(B) a pencil, a dry cell, and two wires.
(C) a light bulb, a switch, and three connecting wires.
(D) a dry cell, three connecting wires, and a bulb.

____ 14. Which of these items is a good insulator?


(A) copper wire
(B) paper clip
(C) chalk
(D) nail

____ 15. How could you make the magnetic needle of this compass turn?
(A) Connect the wire to a bulb.
(B) Connect the wire to a dry cell.
(C) Connect the wire to a switch.
(D) Connect the wire to a magnet.

____ 16. How could you change this electromagnet so that it would pick
up more paper clips?
(A) Put more coils of wire on the nail.
(B) Put fewer coils of wire on the nail.
(C) Use a longer nail.
(D) Use a shorter nail.

T 152
____ 17. Which of these people did experiments with static electricity?
(A) Thomas Edison
(B) Benjamin Franklin
(C) Michael Faraday
(D) Hans Christian Oersted

____ 18. In an experiment, what do you call the part of the experiment that
you purposely change?
(A) dependent (responding) variable
(B) constants
(C) independent (manipulated) variable
(D) hypothesis

19. Explain why it is best to have parallel circuits for appliances in


your home rather than series circuits.

20. What are the forms of energy that electrical energy can be
transformed into? Give an example.

T 153
Answers for multiple choice assessment questions:

1. B
2. Each piece will have its own north and south pole.
3. A
4. B
5. D
6. C
7. A
8. C
9. B
10. A
11. C
12. D
13. D
14. C
15. B
16. A
17. B
18. C
19. Parallel circuits allow for more than one appliance to be on at the same
time.
20. Electrical energy can be converted to light, thermal, or mechanical
energy (There are others, too). Lamp switched on- electric energy—light
energy—thermal energy.

T 154