You are on page 1of 4

Hemato

1.valori normale: - eritrocite –femei:3,7-4,9


-barbati:4,3-5,5
- hematocrit: -femei: 36-46%, barbati: 40,5-52,5 %
- hemoglobina –femei: 11-14, barbati: 13-17
- reticulocite: 0,5-2%
- VEM: 80-94
- CHEM: 32-36
- Leucocite: 4000-9000
- Trombocite: 150000-400000
- Formula leucocitara: nesegmentate-3%, segmentate-57%, eozinofile-2,7%, bazofile-0,5%, limfocite-33%,
monocite-5%
- Sideremia: 60 femei, 100 barbati microg/dl
- Coeficient de saturare: 30%
- Cobaleminemie: 200-900 ng/l
- Folatemie: 6-20 microg/l
2. Barbat , 24 de ani , internat de urgenta cu tulburari respiratorii date de un hematom al planseului bucal care s-a constituit la
cateva ore dupa o extractie dentara.
In copilarie a avut doua episoade artralgice etichetate ca pusee reumatice
- Testele de hemostaza din urgenta :
TS=2 min (normal), TQ=125(crescut) , Activitate protrombinica= 85% , APTT=68s(prelungit) , Fibrinogen =
300mg/dl(normal) ,
- Hemograma= usoara anemie

A. diagnostic de prezumtie
HEMOFILIE
formulati planul de investigare necesar ptr. verificarea prezumtiei
HEMOGRAMA-nr de Trombocite
TS( timp de sangerare: normal<10)
TT(timp de trombina): normal 9-35 secunde
Factor VIII-Ag, Factor VIII-Vw(scazute in hemofilie)
APTT (normal 25-35), este prelungit
FVIII-C si FIX- determina tipul de hemofilie si severitatea bolii

3. Ce diagnostic va sugereaza
a) - TR=6000/mm3(scazute)
- T.Howell=180s(normal 60-120) prelungit
- APTT=70s(prelungit) CID/FIBRINOLIZA SECUNDARA
- T.Q=18s(prelungit)
- Fibrinogen=100mg/100ml(scazut)
-TLCE = 180 min(NORMAL)
- PDF= +++
- Monomeri= ++
- D-Dimeri= +

b) -TR=60.000(scazute)
-T.Howell=180s(prelungit)
-APTT=35s(normal)
-T.Q==12s(normAL)
- Fibrinogen=200mg/100ml(normal) PTI( timpul howel este alungit +trombocitopenie))
-TLCE=180min(normal) ( sau Trat anticoagulant? )
-PDF= negativ
-Monomeri= negativ
-D-Dimetrii= negativ

c) -TR=200.000(normal)
-T.Howell=180s(prelungit)
-APTT=70s(prelungit)
-T.Q=18s(prelungit)
-Fibrinogen=100mg/100ml(scazut) fibrinoliza primara
-TLCE=50min(scazut)
- PDF=+++
-Monomeri de fibrina= negativ
-D-Dimerii=

4.Formulati modelul de hemograma caracteristic ptr.LLC complicata cu AHAI = numeric + Formula leucocitara.

1
Hemograma :
Hb – 7 mg/dl
Ht – 21 %
VEM – 90 fl
CHEM – 33 g/dl
HEM – 26 pg
Ret – 15%
Leucocite-35000
Limfocite-7000
Trombocite-200000 (70000 daca e std 4)

Frotiu:
Limfocite – 50%
Nesegmentate- 2%
Segmentate – 38%
Eozinofile – 4%
Bazofile – 1%
Monocite – 5%

5.Criterii de dgs. Ale MM

Criterii majore:
-plasmocitom tisular (tumora cu plasmocite)
-plasmocitoza tisulara >30%
-component monoclonal: Ig G > 3,5g %, Ig A > 2g%, PBJ > 1 g/ 24 h

Criterii minore:
-plasmocitoza medulara intre 10-30%
-component monoclonal prezent, dar mai mic
-leziuni osteolitice
-scaderea Ig normale: IgM<50 mg, IgA<100mg, IgG<600mg/dl

6. Pacient de 50 de ani vine la consult ptr.astenie & scadere in greutate.La examenul clinic e palid si cu splenomegalie
tumorala.
Hemograma : - Hb=6gdl
- Reticulocite=0,5%
- Leucocite=170.000/mm3
- TR=28.000/mm3
Formula Leucocitara: - Mieloblasti=32%
- Promielocite=9%
- Mielocite=5%
- Metamielocite=5%
- Neutrofile nesegmentate=4%
- Neutrofile segmentate=33%
- Bazofile=8%
- Limfocite=3%
- Monocite=1%

a) ce diagnostic va sugereaza acest context?

Leucemie acuta mieloblastica

b) Ce analize obligatorii aveti de facut?

Examen citologic:
-recunoasterea celule blastice
-numararea blastilor in MO: >20%=leucemie acuta, <20%=sindrom mielodisplazic

Examen citochimic:
-PAS
-Negru Sudan
-mieloperozidaze
-esteraza
-TDT

Citochimie ultrastructurala

2
Examenul markerilor de suprafata si intracitoplasmatici (Imunofenotipare)
-foloseste Ac monoclonali
-LAL B – CD 10,19,20,22 +
-LAL T – CD1, 2, 3, 4, 5, 7, 8 +
-LAM – CD 13, 33 +

Examen citogenetic si biologie moleculara


-citogenetica clasica in LA: - t8:14(q24:q32)=LAL3
-t15:17(q22:q21)=LAM3
-t8:21(q22:q22)=LAM2
-Reactia de hibridizare fluorescenta in situ (FISH)
-PCR
-RT-PCR
-secventializarea ADN
-Avantaje: identifica celule nediferentiate, demonstreaza caracterul clonal al proliferarii, studiul bolii minime
reziduale

7.Femeie de 20 de ani , sanatoasa aparent , vine la o consultatie medicala ptr. dereglarea ciclului menstrual .Examen= sarcina
in evolutie. Se practica curetaj uterin la cererea pacientei ce decurge fara incidente.
In primele ore dupa manevre apar metroragii & echimoze cutanate pe torace si membre.
Analize de triaj : - Hb=8 g/dl
- Ht=38%
- Reticulocite=2%
- Leucocite=1000/mm3
- TR=40.000/mm3

Formula Leucocitara: - 25% celule blastice cu citoplasma hipergr.


- 42% granulocite segmentate
- 30% limfocite
- 3% monocite
- Frecvent eritrocite fragmentate

Alte teste : - T.Q=170s


- APTT=68s
- T.TR=28s
- Fibrinogen=120mg/dl
- TLCE=90 min.
- D-Dimeri= +++

a). Susp. de dgs


CID
b). Formulati argumente de sustinere a dgs.
CIRCUMSTANTE DE APARITIE:
-manevra obstetricala(cel mai probabil avort septic)
-sindrom anemic: Hb:8
-sindrom hemoragic: trombocite:40000, TQ alungit, APTT alungit, fibrinogen scazut, Ddimeri prezenti
-manifestari hemoragice: metroragii si echimoze cutanate pe torace si membre
c). Care e mecanismul sangerarii
-activarea fibrinolizei: D dimeri prezenti
-consumul inhibitorilor
d). Mecanismul ce conduce la aparitia eritrocitelor fragmentate
-datorita distructiei realizata de reteaua de fibrina
e). Agenti terapeutici utili ptr. stapanirea hemoragiei
-cea mai eficienta modalitate de oprire o reprezinta stoparea fenomenului declansator
-terapie suportiva: de substitutie( cu ME, PPC, CRIOPRECIPITAT, MT), terapia cu inhibitori ai coagularii(heparina,
antitrombina III), terapia antifibrinolititca(rar indicata in CID, poate induce tromboze diseminate fatale)

8.Barbat 68 de ani vine la consult ptr. astenie progresiva, parestezii la mbr.inf & mers dificil de 2 luni.
Inspectie : - paloare , depapilare linguala, pacientul afirma ca de 10 ani urmeaza o dieta alimentara dupa depistarea unei
gastrite antiacide.
Cu un an in urma HB=6g/dl , anemie severa , revenire dupa Glubifer si Ac folic.Tratamentul antianemic s-a oprit dupa 6l.

Hemograma actuala: - Hb=4,8g/dl


-Reticulocite=0,1%
-Tr=100.000/mm3 anemie megaloblastica , pancitopenie
- Leucocite=2500
- VEM = 130/fl

3
- CHEM=30g/dl
Formula leucocitara normala.

a). – ce tip de anemie este ?


anemie megaloblastica.
c) - ptr. tipul de anemie , ce modificari morfologice ar fi trebuit formulate in Hemograma de mai sus ?
Macro-ovalocitoza oxifila
Poikilocitoza
Indice de productie scazut
Hipersegmentare granulocitara
d) - care e investigatia primordiala care confera tipul morfologic al anemiei?
VEM
e) - care e mecanismul etiopatogenic care a dus la anemie? Argumente cu date din textul problemei.
DIETA inadecvata(pentru gastrita acida)(scaderea aportului)
f) - analize curente ce confera acest mecanism
Deficit de cobalamina <100 ng/l
Deficit de folat <5 microg/l
g) - tratament si durata.
Tratamentul cauzei
Terapia de substitutie: cobalamina 100-1000 microg/luna pe toata durata dietei
Acid folic 1-5 mg/zi => dozele terapeutice de acid folic corecteaza anemia prin deficit de
cobalamina

9.Tabel cu dgs anemiilor hipocrome in fct de param ce ilustreaza sectoarele fct. de fier
Nu inteleg ce vrea sa zica acest subiect. In orice caz, exista un tabel cu anemii la sf cursului de anemie feripriva