You are on page 1of 14

Exam

Name___________________________________

MULTIPLE CHOICE.  Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.

1) The basic functions of management include all of the following EXCEPT ________. 1)
A) outsourcing B) planning C) organizing D) staffing

2) A manager is best described as a person who is responsible for ________. 2)
A) communicating with stockholders B) accomplishing the organizationʹs goals
C) delegating authority to subordinates D) teaching new employees basic skills

3) Which individual in an organization is responsible for accomplishing the organizationʹs goals by 3)
planning, organizing, staffing, leading, and controlling personnel?
A) marketer B) entrepreneur C) generalist D) manager

4) Which of the following involves the five functions of planning, organizing, staffing, leading, and 4)
controlling?
A) management process B) succession planning
C) adaptability screening D) strategic management

5) Which basic function of management includes developing rules and procedures? 5)
A) staffing B) planning C) organizing D) leading

6) Which basic function of management involves maintaining employee morale and motivating 6)
subordinates?
A) developing B) organizing
C) leading D) planning

7) What specific activities listed below are part of the planning function? 7)
A) training and developing employees B) giving each subordinate a specific task
C) developing rules and procedures D) establishing quality standards

8) Celeste spends most of her time at work establishing goals for her staff of fifty employees and 8)
developing procedures for various tasks. In which function of the management process does
Celeste spend most of her time?
A) staffing B) motivating C) organizing D) planning

9) John primarily spends his time giving tasks to subordinates and establishing departments. He is 9)
performing what function of management?
A) planning B) leading C) organizing D) controlling

10) Which function of the management process includes delegating authority to subordinates and 10)


establishing channels of communication?
A) organizing B) motivating C) staffing D) leading

1
11) Zachary, a sales manager with a commercial real estate firm, uses sales quotas to assess the 11)
performance of his staff members, and he then develops strategies for corrective action. Which
function of the management process is Zachary most likely performing?
A) controlling B) staffing C) planning D) organizing

12) Which of the following activities is related to the organizing function of the management process? 12)


A) giving each subordinate a specific task B) developing rules and procedures
C) recruiting prospective employees D) establishing quality standards

13) All of the following are activities performed within the staffing function of the management 13)


process EXCEPT ________.
A) maintaining morale B) providing training
C) evaluating performance D) recruiting employees

14) Which of the following terms best describes firms such as L.L. Bean, Toyota, and Dell? 14)


A) work council B) open shop C) organization D) bargaining unit

15) In the management process, which activity is part of the staffing function? 15)


A) maintaining morale B) developing rules
C) evaluating performance D) setting production levels

16) Which function of the management process involves setting standards such a sales quotas and 16)


production levels?
A) leading B) organizing C) controlling D) planning

17) Which activity is part of the controlling function of the management process? 17)


A) training and developing new employees
B) recruiting prospective employees
C) developing departmental rules and procedures
D) comparing employee performance with standards

18) ________ is the process of acquiring, training, appraising, and compensating employees, and 18)


attending to their labor relations, health and safety, and fairness concerns.
A) Job evaluation B) Career planning
C) Human resource management D) Behavioral management

19) Human resource management is best defined as the process of ________. 19)


A) controlling and orienting new employees
B) organizing and scheduling work activities for teams
C) acquiring, training, appraising, and compensating employees
D) outsourcing and offshoring clerical jobs to foreign countries

20) ________ is the right to make decisions, to direct the work of others, and to give orders. 20)


A) Leadership B) Bargaining C) Authority D) Arbitration

21) All of the following are a line managerʹs responsibilities for effective HR management EXCEPT 21)


________.
A) advising upper management B) orienting new employees
C) developing employees D) controlling labor costs

2
22) Line authority is best defined as a managerʹs right to ________. 22)
A) advise other managers or employees
B) advocate on behalf of his or her department
C) issue orders to other managers or employees
D) use flexible decision-making powers

23) In most organizations, human resource managers are categorized as ________, who assist and 23)


advise ________ in areas like recruiting, hiring, and compensation.
A) line managers; middle managers B) staff managers; line managers
C) line managers; staff managers D) functional managers; staff managers

24) Which of the following has historically been an integral part of every line managerʹs duties? 24)


A) handling personnel issues B) creating personnel policies
C) developing annual budgets D) establishing dress codes

25) Which of the following best explains why HR management is important to all managers? 25)


A) An enthusiastic labor force is likely to provide financial support to local unions.
B) Technological changes and global competition require clear organization charts.
C) Investing in human capital enables managers to achieve positive results for the firm.
D) Economic challenges facing the world call for advanced cost-cutting and streamlining.

26) According to experts, the primary hindrance to a firmʹs productivity is its inability to ________. 26)


A) create efficient manufacturing facilities B) acquire and maintain a good workforce
C) use advanced accounting controls D) attain adequate cash and credit

27) Larry is a line manager at a large sporting goods store. Which of the following is LEAST likely to be 27)


one of Larryʹs HR responsibilities?
A) disciplining employees B) sharing financial advice
C) interpreting company policies D) training new employees

28) All of the following are examples of human resource specialties EXCEPT ________. 28)


A) training specialist B) financial advisor
C) EEO coordinator D) job analyst

29) Nicole works as a job analyst at a computer firm. Which of the following most likely describes 29)


Nicoleʹs duties in her current position?
A) planning and organizing training activities
B) handling employee benefits programs
C) searching for qualified job candidates
D) collecting information about job duties

30) In general, how many human resource employees would be on staff for a firm with 500 total 30)


employees?
A) 1 B) 2 C) 10 D) 5

31) Which of the following human resource management specialties would most likely require 31)


extensive travel?
A) job analyst B) training specialist
C) labor relations specialist D) recruiter

3
32) Which of the following focuses on using centralized call centers and outsourcing arrangements 32)
with vendors as a way to provide specialized support for certain HR activities?
A) corporate HR groups B) HR consulting firms
C) transactional HR groups D) embedded HR units

33) An HR generalist at Wilson Manufacturing has been assigned to the sales department to provide 33)


HR management assistance as needed. Which of the following best describes the structure of the
HR services provided at Wilson Manufacturing?
A) HR centers of expertise B) transactional HR groups
C) corporate HR groups D) embedded HR units

34) Roberta Whitman has recently been hired by Jackson Pharmaceuticals as the senior vice president 34)


of human resources. Jackson Pharmaceuticals has a history of problems within its HR department
including high employee turnover, EEO violations, inadequate training programs, and benefit
enrollment difficulties. With years of experience transforming HR departments in other firms,
Whitman believes she can correct the problems at Jackson Pharmaceuticals.

Which of the following best supports the argument that Whitman should create embedded HR
units and assign relationship managers to each department within the firm?
A) The global nature of the firm makes it difficult for the HR department to effectively
communicate corporate messages to employees scattered around the world.
B) Line managers want to implement additional screening and evaluations to improve the
quality of their subordinates.
C) Employees frequently complain about the inconsistent assistance they receive from the HR
department due to its large size.
D) Centralized call centers would enable the HR department to provide specialized support on
daily transactional activities.

35) Roberta Whitman has recently been hired by Jackson Pharmaceuticals as the senior vice president 35)


of human resources. Jackson Pharmaceuticals has a history of problems within its HR department
including high employee turnover, EEO violations, inadequate training programs, and benefit
enrollment difficulties. With years of experience transforming HR departments in other firms,
Whitman believes she can correct the problems at Jackson Pharmaceuticals.

Which of the following best supports Whitmanʹs idea to develop a transactional HR group to
handle benefits administration?
A) Extensive training has been provided to line managers so that they fully understand the
different insurance options available to employees.
B) Outside vendors specializing in all aspects of benefits administration would provide
improved support to the firmʹs employees.
C) All employees are currently required to participate in health screening and drug tests to
eliminate high risk employees from the benefits plan.
D) Lower insurance premiums would eliminate the need for outsourcing medical services and
improve employee health coverage.

36) ________ refers to the tendency of firms to extend their sales, ownership, and/or manufacturing to 36)


new markets abroad.
A) Market development B) Diversification
C) Export growth D) Globalization

4
37) Which term refers to exporting jobs to lower-cost locations abroad? 37)
A) benchmarking B) warehousing C) offshoring D) compensating

38) Which of the following is NOT a trend facing human resource managers today? 38)


A) decreasing number of college-educated workers
B) increasing age of the workforce
C) decreasing number of temporary workers
D) increasing diversity in the workforce

39) Which of the following describes the most significant demographic trend facing the U.S. 39)


workforce?
A) increasing number of blue-collar workers B) increasing number of older workers
C) decreasing number of contingent workers D) decreasing number of bilingual workers

40) Which of the following statements best explains why employers are expecting a severe labor 40)


shortage in the next few years?
A) One-third of single mothers are not in the labor force.
B) People are living longer because of better health care.
C) Increasing taxes have forced businesses to globalize.
D) More people are retiring than are entering the job market.

41) What are many employers doing to fill openings left by retiring employees? 41)


A) increasing the retirement age B) hiring more women
C) rehiring retirees D) offering night shifts

42) According to employer surveys, one of the primary challenges of Generation Y employees is their 42)


________.
A) inability to balance work and family
B) desire to work only in part-time positions
C) inability to use information technology
D) need for constant praise and recognition

43) What term refers to the knowledge, education, training, skills, and expertise of a firmʹs workers? 43)


A) human resources B) intellectual property
C) human capital D) tangible assets

44) In todayʹs business environment, what is a firmʹs main source of competitive advantage? 44)


A) financial structure B) human capital
C) technology D) creative advertising

45) Most modern employers expect HR managers to do all of the following EXCEPT ________. 45)


A) utilize transactional relations to ensure corporate success
B) create high-performance work systems
C) take an integrated talent management approach
D) participate in strategic planning activities

46) Which of the following terms refers to workers who hold multiple jobs or are part-time employees? 46)


A) temporary B) seasonal C) short-term D) nontraditional

5
47) Which of the following best describes a nontraditional worker? 47)
A) workers near retirement age B) service industry workers
C) workers with multiple jobs D) entrepreneurial workers

48) Globalization, competition, and technology have led to which of the following trends in human 48)


resource management?
A) College recruiting has increased as a result of the growing number of retiring baby boomers.
B) HR managers primarily focus on providing transactional services like recruiting and hiring.
C) HR managers assist top management with developing and implementing strategies.
D) Metrics used to measure employee potential have been replaced by standardized testing.

49) Tara Robles earned an MBA degree and is now an HR manager for a Fortune 500 company. In 49)


which of the following tasks does Taraʹs advanced degree benefit her the most?
A) assisting upper management in formulating business strategies
B) recruiting college graduates for entry-level positions
C) training interns to perform basic computer tasks
D) distributing pension payments to retiring employees

50) Which of the following is most likely a true statement? 50)


A) Business strategies developed by HR managers are quantifiable.
B) A firmʹs vision is only effective when HR managers play a strategic role in its development.
C) Human capital is linked to increased productivity, profitability, and customer satisfaction.
D) Transactional activities are more cost-effective when outsourced by HR.

51) Which of the following terms refers to a set of HR management policies and practices that together 51)


produce superior employee performance?
A) in-house development system B) high-performance work system
C) management assessment system D) career management system

52) Evidence-based human resource management relies on all of the following types of evidence 52)


EXCEPT ________.
A) research studies B) analytics
C) qualitative opinions D) existing data

53) Which term refers to a set of quantitative performance measures that human resource managers 53)


use to assess their operations?
A) ratios B) metrics C) tools D) case studies

54) Which term refers to the standards someone uses to decide what his or her conduct should be? 54)


A) autonomy B) responsibility C) morals D) ethics

55) Jennifer was recently certified as a professional human resource manager. Which organization most 55)


likely provided this certification to Jennifer?
A) Association of Certified HR Managers B) Academy of Human Resource Executives
C) Society of Business Administration D) Human Resource Certification Institute

56) James is preparing to take an HRCI certification exam. Which of the following subjects is LEAST 56)


important for James to study?
A) occupational health and safety B) strategic management
C) workforce planning D) information technology

6
57) Unlike HR managers of the past, modern HR managers must be able to ________. 57)
A) hire workers who are well-matched to a firmʹs HR needs
B) develop and implement a firmʹs long-term business strategies
C) explain HR activities in terms of a firmʹs finances and productivity
D) assist with employee training in departments within a firm

58) Many HR managers use Facebook to ________. 58)


A) provide benefits services B) manage ethics
C) advertise job listings D) measure employee performance

59) Which of the following is a trend in the US.? 59)


A) decreasing number of Asian workers
B) increasing number of service industries
C) increasing number of goods-producing industries
D) decreasing number of Hispanic workers

60) By 2020, service-providing industries in the U.S. are expected to account for ________ of wage and 60)


salary jobs overall.
A) 64% B) 72% C) 87% D) 53%

61) According to a study of 35 large global firms, what is the primary concern of HR managers? 61)


A) talent management B) technological changes
C) offshoring risks D) health care costs

62) Elliot was born in 1972. In which of the following groups would Elliot most likely be categorized? 62)


A) Millennial B) Generation X C) Generation Y D) Baby Boomer

63) Which of the following is a tendency of many Generation Y workers? 63)


A) focusing more on work than family
B) wanting to be employed as nontraditional workers
C) wanting to balance work and family life
D) focusing more on family than work

64) According to the text, managers at Landsʹ End and Bank of America are encouraged to give 64)


Millennial workers ________.
A) telecommuting options B) quick feedback
C) extensive family leave time D) technology training

65) Edith and her sister Ruth share a clerical position at Bowman Industries. Edith works from 7:00 65)


a.m. until noon, and Ruth works from noon until 5:00 p.m. Edith and Ruth would best be described
as ________.
A) nontraditional workers B) independent contractors
C) temporary employees D) telecommuters

66) Raj, an engineering consultant, pays $300 each month to use a meeting room and office equipment 66)


in a local office building. Raj uses the space when he needs to meet with clients, and the rest of the
time he works from his home office. Which term refers to Rajʹs work arrangement?
A) co-working site B) indebtedness
C) offshoring D) downsizing

7
67) The purpose of the H-1B visa program is to allow ________. 67)
A) U.S. employers to hire skilled foreign workers for jobs in the U.S.
B) U.S. employers to hire skilled foreign workers for jobs overseas
C) U.S. employees to work for foreign firms based in the U.S.
D) U.S. employees to work for foreign firms based overseas

68) Which term refers to an agreement that reduces tariffs and barriers among trading partners? 68)


A) offshore facility B) deregulation
C) free trade area D) co-working site

69) Which of the following factors LEAST likely drove U.S. economic growth between 1960 and 2007? 69)


A) deregulation B) leveraging C) diversifying D) globalization

70) Which term refers to formulating and executing HR policies and practices that produce the 70)


employee competencies and behaviors a firm needs to achieve its strategic goals?
A) talent management B) strategic human resource management
C) organizational management D) performance management

71) Dana, an HR manager at Coffman Consulting, wants to compare current employeesʹ skills with the 71)


firmʹs projected strategic needs. Which of the following would most likely help Dana accomplish
this task?
A) streaming desktop video B) computerized analytical program
C) corporate intranet website D) network monitoring software

72) Modern HR managers are expected to monitor employee engagement, which refers to an 72)


employeeʹs ________.
A) ability to balance family and career B) ethical behaviors and attitudes
C) personal career goals and objectives D) emotional investment in their work

73) According to the text, which of the following is the most likely reason that HR managers are more 73)


focused on metrics than they were 50 years ago?
A) threats of heavy regulation B) fluctuations in the stock market
C) pressures of global competition D) risks of monetary recession

74) The purpose of evidence-based human resource management is to use data and research to 74)


________.
A) quantify HR expenses and deficits B) make comparisons with other firms
C) identify high quality job candidates D) support HR decisions and practices

75) Which term refers to the competency needed by todayʹs HR managers to create a meaningful work 75)


environment and align strategy, culture, practices, and behavior?
A) technology proponent B) capability builder
C) credible activist D) strategic positioner

TRUE/FALSE.  Write ʹTʹ if the statement is true and ʹFʹ if the statement is false.

76) Planning, organizing, staffing, leading, and controlling are the five basic functions of the 76)


management process.

8
77) Personnel management involves recruiting prospective employees, setting performance standards, 77)
and monitoring production levels.

78) Setting standards such as sales quotas, quality standards, or production levels is part of the leading 78)


function of human resource management.

79) The planning function of management includes establishing goals and standards and developing 79)


forecasts.

80) Communicating is one of the five basic functions of the management process. 80)

81) Staff managers are authorized to issue orders to subordinates and are directly in charge of 81)


accomplishing the organizationʹs basic goals.

82) In most large firms, human resource managers assist line managers with hiring, training, 82)


evaluating, rewarding, counseling, promoting, and hiring employees.

83) Extensive travel is required of recruiters, compensation managers, and job analysts. 83)

84) Firms of all sizes are required under employment laws to have at least one full-time human 84)


resource manager on staff.

85) Transactional HR groups focus on assisting top management in big picture issues such as 85)


developing a firmʹs long-term strategic plan.

86) An embedded HR unit focuses on using centralized call centers and benefits advisors to provided 86)


specialized support.

87) IBM isolates HR functions into silos, which enables teams of HR specialists to focus on the needs of 87)


specific groups of employees.

88) According to the Bureau of Labor Statistics, between now and 2018 the number of workers 88)


classified as ʺwhite, non-Hispanicʺ will decrease and the number of workers classified as Asian
will increase.

89) The H-1B visa program allows U.S. employers to hire foreign workers to fill workforce shortfalls 89)


for hourly positions that require only limited skills.

90) Modern human resource managers perform transactional duties as well as help top management 90)


develop and execute the firmʹs long-term plans.

91) The evidence used in evidence-based human resource management typically comes from actual 91)


measurements, existing data, or critically evaluated research studies.

92) Ethical issues such as workplace safety, security of employee records, and employee privacy rights 92)


are all related to human resource management.

9
93) Since HR managers are expected to participate in long-term strategic planning, they no longer need 93)
to have recruiting and training skills.

94) Todayʹs trend is for HR managers to spend more time on administrative, transactional services and 94)


less time on long-term strategic planning.

95) Human resource management is the sole responsibility of human resource managers, so line 95)


managers and staff managers rely heavily on HR specialists to hire the best employees.

ESSAY.  Write your answer in the space provided or on a separate sheet of paper.

96) What are the five basic functions of management? Explain some of the specific activities involved in each
function. Is one function more important for human resource management?

97) Explain the difference between line authority and staff authority. What type of authority do human resource
managers have?

98) How have technological advances changed the HR environment? What technological tools enable HR managers
to perform their duties more efficiently?

99) What is human resource management? Why is human resource management important to all managers? What
is the role of line managers in human resource management?

100) What duties are required of most HR managers? How have the duties of HR managers changed from 30 years
ago?

101) List and explain five personnel mistakes you do not want to make as an HR manager.

102) Why are demographic trends important to HR managers?

103) In a brief essay, compare the role of human resource management in small businesses and in high-performance
work systems.

104) What changes in the business environment have led to HR managers playing more strategic roles in
organizations? As a result of these changes, what competencies are now required of modern HR managers?

105) What is globalization? How has globalization affected employers and HR management?

10
Answer Key
Testname: UNTITLED1

1) A
2) B
3) D
4) A
5) B
6) C
7) C
8) D
9) C
10) A
11) A
12) A
13) A
14) C
15) C
16) C
17) D
18) C
19) C
20) C
21) A
22) C
23) B
24) A
25) C
26) B
27) B
28) B
29) D
30) D
31) D
32) C
33) D
34) C
35) B
36) D
37) C
38) C
39) B
40) D
41) C
42) D
43) C
44) B
45) A
46) D
47) C
48) C
49) A
50) C
11
Answer Key
Testname: UNTITLED1

51) B
52) C
53) B
54) D
55) D
56) D
57) C
58) C
59) B
60) C
61) A
62) B
63) C
64) B
65) A
66) A
67) A
68) C
69) C
70) B
71) B
72) D
73) C
74) D
75) B
76) TRUE
77) FALSE
78) FALSE
79) TRUE
80) FALSE
81) FALSE
82) TRUE
83) FALSE
84) FALSE
85) FALSE
86) FALSE
87) FALSE
88) TRUE
89) FALSE
90) TRUE
91) TRUE
92) TRUE
93) FALSE
94) FALSE
95) FALSE

12
Answer Key
Testname: UNTITLED1

96) The five basic functions are planning, organizing, staffing, leading, and controlling. Planning activities include
establishing goals and standards, developing rules and procedures, and developing plans and forecasting. Organizing
activities include giving specific task assignments to subordinates, establishing departments, delegating authority to
subordinates, and establishing channels of authority and communication. Staffing activities include determining what
type of people should be hired, recruiting prospective employees, and setting performance standards. Leading
activities include maintaining morale and motivating subordinates. Controlling activities include setting standards
such as sales quotas and quality standards, and taking corrective action as needed. Staffing is the function most readily
related to human resource management. However, HR managers actually perform all five functions.
97) Authority is the right to make decisions, to direct the work of others, and to give orders. Line managers are authorized
to direct the work of subordinates and are directly in charge of accomplishing the organizationʹs basic goals. Staff
managers are authorized to assist and advise line managers in accomplishing these basic goals. Human resource
managers are usually staff managers because they are responsible for assisting and advising line managers in areas like
recruiting, hiring, and compensation. However, human resource managers do have line authority within their own
department.
98) Technology is changing how businesses operate as well as the nature of work. In plants throughout the world,
knowledge-intensive high-tech manufacturing jobs are replacing traditional factory jobs, which means that employees
need new skills and training to excel at increasingly complex jobs. Intranet-based websites enable employees to
self-administer benefits plans, which allows HR managers to focus on other tasks.
99) Human resource management is the process of acquiring, training, appraising, and compensating employees, and of
attending to their labor relations, health and safety, and fairness concerns. HR management is important to all
managers because managers can do everything else rightlay brilliant plans, draw clear organization charts, set up
world-class assembly lines, and use sophisticated accounting controlsbut still fail by hiring the wrong people or by
not motivating subordinates. On the other hand, many managerspresidents, generals, governors, supervisorshave
been successful even with inadequate plans, organizations, or controls because they had the knack of hiring the right
people for the right jobs and motivating, appraising, and developing them. The direct handling of people is an integral
part of every line managerʹs duties. More specifically, line managers must place the right person in the right job, orient
and train new employees, improve the job performance of each person, gain cooperation and develop smooth working
relationships, interpret the companyʹs policies and procedures, control labor costs, and protect employeesʹ health and
physical condition.
100) Most HR managers conduct job analyses, recruit job candidates, train employees, compensate employees, and
communicate with employees and other managers. Modern managers are expected to be involved in strategic issues
rather than only in transactional duties as in the past.
101) The answer should include any of the following: to have your employee not performing at peak, to hire the wrong
person, to experience high turnover, to have employees not doing their best, to have the company taken to court
because of discriminatory actions, to have your company cited for safety violations, to have undertrained employees,
and to commit unfair labor practices.
102) HR managers need to be cognizant of demographic trends because changes in the availability of workers directly affect
recruiting and selection efforts. The changes in the workforce can impact the availability of technologically savvy
employees or the availability of skilled labor. Additionally, the availability of employees affects the compensation that
needs to be offered to attract and retain valued employees.
103) Small firms generally do not have the critical mass required for a full-time human resource manager. Their human
resource management therefore tends to be informal. Small firms typically do little or no formal training and recruit
employees with newspaper ads and through word-of-mouth. In contrast, a high-performance work system is a set of
human resource management policies and practices that together produce superior employee performance. HPWSs
typically pay well, train employees regularly, use sophisticated recruitment and hiring practices, and use
self-managing work teams.

13
Answer Key
Testname: UNTITLED1

104) Changes in the environment of HR management are requiring HR to play a more strategic role in organizations. These
changes include growing workforce diversity, rapid technological change, globalization, and changes in the nature of
work, such as the movement toward a service society and a growing emphasis on education and human capital.
Human resource managers still need skills in areas such as employee selection and training. But now they also require
broader business knowledge and competencies. For example, to assist top management in formulating strategies, the
human resource manager needs to understand strategic planning, marketing, production, and finance.
105) Globalization refers to companies extending their sales, ownership, and/or manufacturing to new markets abroad.
Globalization compels employers to be more efficient. More globalization means more competition, and more
competition means more pressure to be ʺworld classʺ—to lower costs, to make employees more productive, and to do
things better and less expensively. The search for greater efficiencies prompts many employers to offshore (export jobs
to lower-cost locations abroad), which requires HR managers to oversee recruiting and selection practices both
domestically and abroad.

14