You are on page 1of 29

MODULE 2

Facilitate Learning Session


Data Gathering Instrument for Trainee’s Characteristics

Please answer the following instrument according to the characteristics described


below. Encircle the letter of your choice that best describes you as a learner. Blank
spaces are provided for some data that need your response.
Characteristics of learners

Average grade in: Average grade in:

English Math

Language, literacy a. 95 and above f. 95 and above


and numeracy
b. 90 to 94 g. 90 to 94
(LL&N)
c. 85 to 89 h. 85 to 89
d. 80 to 84 i. 80 to 84
e. 75 to 79 j. 75 to 79

Ethnicity/culture:

a. Badjao
b. Mangyan
c. Tagalog
Cultural and
d. Ilonggo
language background
e. Muslim
f. Others( please specify)______________

Highest Educational Attainment:

a. High School Level


b. High School Graduate
Education & general
knowledge c. College Level
d. College Graduate
e. Others (please specify)_______________

Sex a. Male
b. Female
Characteristics of learners

Your age:

Age a. 16 – 21
b. 22 – 32
c. 33 – 44
d. 45 – above

1. Disabilities(if any)_____________________
Physical ability 2. Existing Health Conditions (Existing illness if
any)
a. None
b. Asthma
c. Heart disease
d. Anemia
e. Hypertension
f. Diabetes
g. Others(please specify) ___________________

Certificates
Previous
a. Cutting, Beveling and/or Thread pipes
experience with
b. Install and fit-up underground piping system
the topic c. Install and fit-up overhead piping system
d. Perform tack welding
e. none

List down trainings related to Pipe fitting


Previous learning
a. Cutting, Beveling and/or Thread pipes
experience
b. Install and fit-up underground piping system
c. Install and fit-up overhead piping system
d. Perform tack welding
e. none

Training Level National Certificates acquired and NC level


completed (If none write N/A)

Special courses Other courses related to Pipefitting


(if none write N/A)

Learning style 1. Visual-The visual learner takes mental pictures


of information given, so in order for this kind of
learner to retain information, oral or written,
presentations of new information must contain
diagrams and drawings, preferably in color. The
visual learner can't concentrate with a lot of
Characteristics of learners

activity around him and will focus better and


learn faster in a quiet study environment.
2. Kinesthetic - described as the students in the
classroom, who have problems sitting still and
who often bounce their legs while tapping their
fingers on the desks. They are often referred to
as hyperactive students with concentration
issues.
3. .Auditory- a learner who has the ability to
remember speeches and lectures in detail but
has a hard time with written text. Having to read
long texts is pointless and will not be retained by
the auditory learner unless it is read aloud.
4. Activist –Learns by having a go.
5. Reflector – Learns most from activities where
they can watch, listen and then review what has
happen.
6. Theorist – Leans most when ideas are linked to
existing theories and concepts.
7. Pragmatist – Learns most from learning
activities that are directly relevant to their
situation.

a. Financially challenged
Other needs b. Working student
c. Solo parent
d. Others(please specify)
___________________________
e. None

Name: LYNZNEY A.ARCILLA

Date: APRIL 16,2017


SELF-ASSESSMENT CHECKLIST

Instruction:
This Self-Check Instrument will give trainer data or information which
is essential in planning training sessions. Please check the appropriate box
of your answer.

CAN I?... YES NO


BASIC COMPETENCIES
1. PARTICIPATING IN WORKPLACE COMMUNICATION /
1.1. Obtain and convey workplace information.
1.2. Participate in a workplace meeting and discussion. /
1.3. Complete relevant work related documents. /

2. WORKING IN TEAM ENVIRONMENT /

2.1. Describe and identify team role and responsibility /


2.2. Identify own role and responsibility in a team. /

3. PRACTICING CAREER PROFESSIONALISM /


3.1. Integrate personal objective with organizational goals. /
3.2. Set and meet work priorities. /
3.3. Maintain professional growth and development. /

4. PRACTICING OCCUPATIONAL HEALTH and SAFETY


4.1. Identify hazards and risk. //
4.2. Evaluate hazards and risk.
4.3. Control hazards and risk by using Personal protective /
equipments.
4.4. Maintain occupational health and safety awareness. /
COMMON COMPETENCIES /
1. Preparing Construction Materials and Tools
1.1. Identify materials and tools applicable to specific /
construction job.
1.2. Request appropriate materials and tools /
1.3. Receive and inspect materials. /

2. Performing mensuration and calculations /


2.1. Select measuring instrument. /
2.2. Carry out measurements and calculations.

3. Maintaining tools and equipment


3.1. Check condition of tools and equipments. /
3.2. Perform basic preventive maintenance. /
3.3. Store tools and equipment. /

4. Observing procedures, specifications and manuals of /


instructions
4.1. Identify access and interpret specification / manuals. /
4.2. Apply information in manual. /
4.3. Store manual. /

5. Interpreting technical drawings and plans /


5.1. Analyze signs symbols and data. /
5.2. Interpret technical drawings and plans. /
5.3. Apply freehand sketching. /
CORE COMPETENCIES /
1. Cut, bevel and/or thread pipes /
1.1. Plan and prepare for work. /
1.2. Prepare materials, tools and equipment /
1.3. Cut, bevel and thread pipes. /
1.4. Perform housekeeping. /

2. Install and fit-up underground piping system /


2.1. Plan and prepare for work. /
2.2. Prepare materials and equipments. /
2.3. Install and fit-up underground piping system. /
2.4. Perform housekeeping. /

3. Install and fit-up overhead piping system /


3.1. Plan prepare for work. /
3.2. Prepare materials and tools and equipment. /
3.3. Install and fit – up overhead piping system. /

3.4. Perform housekeeping. /

4. Perform tack welding /


4.1. Prepare welding tools and equipment. /
4.2. Set up welding equipment. /
4.3. Perform tack welding. /
4.4. Perform housekeeping. /

Trainee’s ___________________________ Date: ___________________


Signature
Facilitator’s ___________________________ Date: ___________________
Signature:

PRE-TEST

Instruction: Encircle the letter of the correct answer:

1. What tolerance of each spool piece had?

A. +2mm
B. +1mm
C. +3mm.
D. +5mm

2. What kind of pipe shall be made by open hearth, electric or basic oxygen
process?

A. Steel pipe

B. Seamless pipes

C. Galvanized pipes

D. Black Iron pipes

3. What kind of pipe shall be coated with zinc by hot dip process conforming
to IS 4736/ ASTMA 53 or by electro-galvanizing?

A. Steel pipe

B. Seamless pipes

C. Galvanized pipes

D. Black Iron pipe

4. How many percent hardness testing shall cover at per item, per heat, per
manufacturing method?

A. 20%

B. 10%

C. 40%

D. 50%

5. What gaskets S.S. spiral wound with asbestos filler shall conform to API
601?
A. Metallic B. Rubber C. Carbon D. None of the above

6. The load carrying capability of PE pipe.

A. Trenching
B. Deflection control
C. De-watering
D. Deflection Limit

7. Designing buried pipe to control deflection.

A. Trenching
B. Deflection control
C. De-watering
D. Deflection Limit

8. When the pipe is located beneath the ground water level, consideration
must be given to the possibility of loss of side.

A. Soil Migration
B. Pipe Embedment
C. Density Check
D. Trench Construction

9. It is prudent to routinely check of the embedment materials.

A. Soil Migration
B. Pipe Embedment
C. Density Check
D. Trench Construction

10. Excavating the trenches to line and grade as indicated by contract


documents and in a accordance with applicable safety standards.

A. Soil Migration
B. Pipe Embedment
C. Density Check
D. Trench Construction
ANSWER KEY

Pre - Test

1. B
2. A
3. C
4. B
5. A
6. B
7. D
8. A
9. C
10. D
TRAINING ACTIVITY MATRIX
Training Activity Trainee Facilities/Tools Venue Date & Remarks
and Equipment (Workstation/Area) Time
Cut, bevel and CBLM
thread pipes PPE
 Cutting pipes Cutting tools,
 Squaring pipes level bar, steel
 Beveling pipes square, soft
Practical Work Area
 Threading stone, wrap
pipes around, grinder,
pipe threaded,
pull push rule,
ball hammer
Install and fit up CBLM
underground piping PPE
system Welding machine,
 Fit up spool to grinder, chipping
elbow hammer, level
 Fit up spool to bar, steel square, Practical Work Area
reducer soft stone,
 Fit up flange to adjustable
elbow wrench
 Back Filling
Install and fit up CBLM
overhead piping PPE
system Welding machine,
 Fit up flange to chipping Practical Work Area
spool hammer, soft
 Fit up spool to stone, steel
reducer square, level bar,
 Fit up elbow to pull push rule
spool

Perform tack CBLM


welding PPE
 Set up welding Welding machine,
equipment chipping Practical Work Area
 Perform tack hammer, pull
welding push rule, steel
square
Trainer:

Remarks:
Qualification:

C = Competent
Name
Trainees
1. Cut, Bevel and

NYC = Not Yet Competent


Thread Pipes

1.1 Plan and


Prepare for work

1.2 Prepare and Lay


out pipes

1.3 Cut , Bevel and


Thread Pipes

2. Install and fit up


underground piping
system
Housekeeping NC II
Ms.Lynzney A.Arcilla

2.1 Prepare
materials, tools and
equipment
2.2 Install and fit up
underground piping
system

3. Install and Fit up


Overhead Piping
System
3.1 Prepare
materials tools and
CORE COMPETENCY

equipments
3.2 Install and fit up
overhead piping
TRAINING PROGRESS CHART

system
4. Perform tack
welding

4.1 Prepare welding


materials and tools

4.2 Set up Welding


equipments

4.3 Perform Tack


Welding
Date Finished:
Date Started:

REMARKS
Trainer:

Remarks:
Name
Trainees
Qualification:

C = Competent
3.1 Prepare

NYC = Not Yet Competent


materials,
tools and
equipments
Prepare PPE (
personal
protective
equipments)

Prepare steel
square, level
Ms.Lynzney Arcilla
Housekeeping NC II

bar, pull push


rule
Check the
welding
machine and
grinder are
functioning.

3.2 Install and


ACHIEVEMENT CHART

LEARNING OUTCOME

fit up overhead
piping system

Fit up elbow to
spool
INSTALL AND FIT UP OVERHEAD PIPING SYSTEM

Fit up flange
to spool

Fit up reducer
to spool
Date Finished:

REMARKS
Date Started:
INSTRUCTIONS:

This post-training evaluation instrument is intended to measure how


satisfactorily your trainer has done his job during the whole duration of
your training. Please give your honest rating by checking on the
corresponding cell of your response. Your answers will be treated with
utmost confidentiality.
TRAINERS/INSTRU Poor/ Fair/ Good/ Very Outstan
CTORS Unsatisfac Satisfact Adequ Good/ ding
tory ory ate Very
Name of Trainer: Satisfact
ory
1 2 3 4 5

1. Orients trainees
about CBT, the
use of CBLM and
the evaluation
system
2. Discusses clearly
the unit of
competencies and
outcomes to be
attained at the
start of every
module
3. Exhibits mastery
of the
subject/course
he/she is
teaching
4. Motivates and
elicits active
participation from
the students or
trainees
5. Keeps records of
evidence/s of
competency
attainment of
each
student/trainees
6. Instill value of
safety and
orderliness in the
classrooms and
workshops
7. Instills the value
of teamwork and
positive work
values
8. Instills good
grooming and
hygiene
9. Instills value of
time
10. Quality of
voice while
teaching
11. Clarity of
language/dialect
used in teaching
12. Provides extra
attention to
trainees and
students with
specific learning
needs
13. Attends
classes regularly
and promptly
14. Shows energy
and enthusiasm
while teaching
15. Maximizes use
of training
supplies and
materials
16. Dresses
appropriately
17. Shows
empathy
18. Demonstrates
self-control
This post-training evaluation instrument is intended to measure how
satisfactorily your trainer prepared and facilitated your training. Please give
your honest rating by checking on the corresponding cell of your response.
Your answers will be treated with utmost confidentiality.

Poor/ Fair/ Good/ Very Outstandi


Unsatisfact Satisfacto Adequa Good/ ng
ory ry te Very
PREPARATIO Satisfacto
N 1 2 ry 5
3 4
1. Workshop
layout
conforms
with the
components
of a CBT
workshop
2. Number of
CBLM is
sufficient
3. Objectives
of every
training
session is
well
explained
4. Expected
activities/o
utputs are
clarified

Poor/ Fair/ Good/ Very Outstandi


Unsatisfacto Satisfacto Adequa Good/ ng
ry ry te Very
DESIGN AND Satisfacto
DELIVERY 1 2 3 ry 5
4
1. Course
contents
are
sufficient to
attain
objectives
2. CBLM are
logically
organized
and
presented
3. Informatio
n Sheet
are
comprehe
nsive in
providing
the
required
knowledge
4. Examples,
illustratio
ns and
demonstr
ations
help you
learn
5. Practice
exercises
like
Task/Job
Sheets are
sufficient
to learn
required
skills
6. Valuable
knowledge
are
learned
through
the
contents
of the
course
7. Training
Methodolo
gies are
effective
8. Assessme
nt
Methods
and
evaluation
system
are
suitable
for the
trainees
and the
competen
cy
9. Recording
of
achieveme
nts and
competen
cies
acquired
is prompt
and
comprehe
nsive
10. Feedback
about the
performan
ce of
learners
are given
immediate
ly

Poor/ Fair/ Good/ Very Outstand


Unsatisfac Satisfact Adequ Good/ ing
TRAINING tory ory ate Very
FACILITIES/RESO Satisfact
URCES 1 2 3 ory 5
4
1. Training
Resources are
adequate
2. Training Venue
is conducive and
appropriate
3. Equipment,
Supplies, and
Materials are
Sufficient
4. Equipment,
Supplies and
Materials are
suitable and
appropriate
5. Promptness in
providing
Supplies and
Materials

Poor/ Fair/ Good/ Very Outstandi


Unsatisfacto Satisfacto Adequa Good/ ng
ry ry te Very
SUPPORT Satisfacto
STAFF 1 2 3 ry 5
4
1. Support
Staff are
accommodati
ng

Comments/Suggestions:

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_________________________________________
Signature above Printed Name
PROGRAM EVALUATION ANALYSIS Trainee Trainee Trainee Trainee Trainee
1 2 3 4 5
A. Program Design and Organization
1. Clarity of program objectives
2. Organization of course activities
3. Scheduling of activities and time allotment
4. Attainment of program objectives

B. Course Content
1. Course content vis-à-vis the program objectives
2. Sequencing of the course contents
3. Sufficiency of information
4. Relevance of course content vis-à-vis need

C. Training Methodology
1. Effectiveness of selected method
2. Appropriateness to the course activities

D. Program Administration and Management


1. Adequacy of provided supplies and materials
2. Timeliness of provision of supplies and materials
3. Availability of training equipment and materials
4. Conduciveness of the training venue to learning
5. Appropriateness of the physical layout of the
venue
6. Overall accommodation
7. Secretariat service
4
E. Facilitator/Trainer (Gerardo R. Marasigan)
1. Knowledge of the subject matter
2. Ability to communicate ideas
3. Ability to arouse interest
4. Ability to encourage participation
5. Ability to organise lecture
6. Ability to answer questions
7. Openness to suggestions and comments
8. Ability to encourage critical and/or creative
thinking
9. Spontaneity in expression of ideas
10. Use of training equipment
11. Comprehensiveness of lecture
12. Ability to provide adequate feedback
13. Ability to provide practical exercises

Facilitator/Trainer (Lorena Lim)


1. Knowledge of the subject matter
2. Ability to communicate ideas
3. Ability to arouse interest
4. Ability to encourage participation
5. Ability to organise lecture
6. Ability to answer questions
7. Openness to suggestions and comments
8. Ability to encourage critical and/or creative
thinking
9. Spontaneity in expression of ideas
10. Use of training equipment
11. Comprehensiveness of lecture
12. Ability to provide adequate feedback
13. Ability to provide practical exercises

Facilitator/Trainer (Yolanda Manlapas)


1. Knowledge of the subject matter
2. Ability to communicate ideas
3. Ability to arouse interest
4. Ability to encourage participation
5. Ability to organise lecture
6. Ability to answer questions
7. Openness to suggestions and comments
8. Ability to encourage critical and/or creative
thinking
9. Spontaneity in expression of ideas
10. Use of training equipment
11. Comprehensiveness of lecture
12. Ability to provide adequate feedback
13. Ability to provide practical exercises
Facilitator/Trainer
1. Knowledge of the subject matter
2. Ability to communicate ideas
3. Ability to arouse interest
4. Ability to encourage participation
5. Ability to organise lecture
6. Ability to answer questions
7. Openness to suggestions and comments
8. Ability to encourage critical and/or creative
thinking
9. Spontaneity in expression of ideas
10. Use of training equipment
11. Comprehensiveness of lecture
12. Ability to provide adequate feedback
13. Ability to provide practical exercises

Average for the whole evaluation:

Prepared by: LYNZNEY ARCILLA


Average
Average Descriptive Rating per Descriptive Rating per Group
Group
4.35 The item on "Program
Very Good / Very Satisfactory
4.20 Very Good / Very Satisfactory Design and Organization"
In this area, the item on "Attainment of program got an average rating of
4.20 Very Good / Very Satisfactory
objectives" got a rating of 4.60 or "Outstanding" 4.35 or "Very Good/Very
4.40 Very Good / Very Satisfactory while the rest were rated "Very Satisfactorily". Satisfactory".
4.60 Outstanding
4.35 Very Good / Very Satisfactory
4.35
Very Good / Very Satisfactory The area on "Course
4.20 Very Good / Very Satisfactory Most items under the Course Content got Content" got an average
4.20 Very Good / Very Satisfactory ratings falling on "Very Good/Very Satisfactory". rating of 4.35 or "Very
4.60 Outstanding This means that the trainees were very satisfied Good/Very Satisfactory".
4.40 Very Good / Very Satisfactory with the course content.
4.35 Very Good / Very Satisfactory
4.50
Outstanding The item on "Training
4.60 Outstanding On the "effectiveness of selected method", a 4.60 Methodology" got an
rating was given or "Outstanding" while the average rating of 4.50 or
4.40 Very Good / Very Satisfactory "Appropriateness to the course activities" got "Outstanding".
4.40 or "Very Good/Very Satisfactory".
4.45 Very Good / Very Satisfactory
4.17 The item on "Program
Very Good / Very Satisfactory Administration and
4.40 Very Good / Very Satisfactory The timeliness of provision of supplies and Management" got an
4.60 Outstanding materials got an average of 4.60 or average rating of 4.17 or
4.40 Very Good / Very Satisfactory "Outstanding" "Very Good/Very
Satisfactory".
4.20 Very Good / Very Satisfactory
3.80 Very Good / Very Satisfactory
3.80 Very Good / Very Satisfactory
4.00 Very Good / Very Satisfactory
3.95 Very Good / Very Satisfactory

4.88
Very Good
4.80 Very Good
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding
4.80 Very Good
The item on
4.80 Very Good "Facilitator/Trainer
5.00 Outstanding (Gerardo Marasigan)" got
The whole items got and average rating of 4.88 an average rating of 4.88
5.00 Outstanding
which is equivalent to "Very Good" or "Very Good"".
4.80 Very Good
5.00 Outstanding
4.80 Very Good
4.80 Very Good
4.80 Very Good
4.80 Very Good
4.80 Outstanding

4.58 The item on "


Very Good Facilitator/Trainer (Lorena
4.60 Very Good All items got a rating of 4.60 or "Very good" Lim)" got an average rating
4.60 Very Good of 4.58 or "Very Good".
4.60 Very Good
4.60 Very Good
4.60 Very Good
4.60 Very Good
4.60 Very Good
4.60 Very Good
4.40 Very Good
4.60 Very Good
4.60 Very Good
4.60 Very Good
4.60 Very Good
4.60 Outstanding

4.86
Very Good
4.80 Very Good
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding
The item on
4.80 Very Good "Facilitator/Trainer
4.80 Very Good (Yolanda Manlapas)" got
All Items got an average rating of 4.86 or "Very an average rating of 4.86
5.00 Outstanding
Good" or "Very Good".
5.00 Outstanding
4.80 Very Good
4.80 Very Good
4.80 Very Good
4.80 Very Good
4.80 Very Good
4.80 Very Good
4.80 Outstanding

5.00
Outstanding
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding The item on
"Facilitator/Trainer " got
5.00 Outstanding
All the items got and average rating of 5.00 or an average rating of 5.00
5.00 Outstanding or "Outstanding".
"Outstanding" respectively.
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding
5.00 Outstanding
5.00
As a whole, the rating given to the program
4.54 Outstanding
is 4.54 or "Outstanding".
Facilitate Training Session

Summary of Focus Group Discussion

1. There should be no module in the institutional assessment are


2. Use of facilities was not explained before proceeding to the areas.
3. Explanation of some details was too fast.
4. Progress chart wasn’t used effectively.
5. The pacing of discussion was too fast
*** Do not rush the discussion. Present a specific slide in accordance
to which is being discussed. Have it on time.
***Be oriented of the sequence of topics to be discussed.

Prepared by : LYNZNEY A.ARCILLA

Facilitator