You are on page 1of 6

KERTAS KERJA CADANGAN

PROGRAM REMAJA NAFAS BARU
(RNB)
Bersempena:

KEMPEN BINA DIRI REMAJA
MENUJU SAHSIAH GEMILANG

Disediakan oleh:

ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) CAWANGAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN
(Modul dibawah Penilaian Aktiviti NGO s, Remajan Dakwah JAIS)

PROGRAM REMAJA NAFAS BARU (RNB)

PENDAHULUAN
Program Remaja Nafas Baru (RNB) Kempen Bina Diri Remaja

Program Remaja Nafas Baru (RNB) adalah satu modul yang ABIM Negeri Selangor rintiskan untuk memberi nilai pada masalah remaja. Ia khusus pada isu ketagihan rokok, penyalahgunaan dadah, hidu gam dan jenayah meminum arak di kalangan umat Islam. 4 isu ini mer pakan permasalahan yang u semakin mendominasi remaja dan belia negeri Selangor pada hari ini. Ia juga merupakan pokok kepada permasalahan lain seperti gejala ponteng sekolah, budaya hedonisme, vandalisme, dan merupakan penyumbang utama kepada hubungan sosial yang merosakkan umat. Justeru, perhatian serius harus diberikan sewajarnya dalam mendepani permasalahan ini. Maka, adalah diharapkan kerajaan negeri Selangor, melalui J/K menangani Gejala Sosial Negeri Selangor dapat bertindak supaya langkah kerajaan negeri dalam mewujudkan negeri Selangor yang maju, idaman dan berkebajikan terlaksana dan diredhai Allah taala.

OBJEKTIF
Program Remaja Nafas Baru (RNB) Kempen Bina Diri Remaja

Diakhir program ini diharap semua peserta akan dapat ; 1. Memberi kesedaran kepada remaja tentang permasalahan ketagihan rokok, penyalahgunaan dadah, hidu gam, dan jenayah meminum arak; 2. Memberi bantuan kaunseling secara individu dan berkelompok kaedah untuk berhenti daripada merokok, menjauhi najis dadah, dan meminum arak; 3. Memberi latihan berterusan dalam amal jamaie yang mampu memberikan aktiviti berfaedah, dan mengisi masa seharian remaja sepanjang kehidupan serta; 4. Menjana semangat kesukarelaan dalam jiwa pemuda-pemudi harapan negara.

PENGANJURAN
Program Remaja Nafas Baru (RNB) Kempen Bina Diri Remaja

1. Pihak pentadbiran sekolah menengah. 2. Pihak pengurusan masjid dan surau. 3. Kakitangan jabatan atau agensi kerajaan dan swasta.

BUTIRAN
Program Remaja Nafas Baru (RNB) Kempen Bina Diri Remaja

YURAN PENYERTAAN Tertakluk kepada penetapan oleh pihak penganjur. SASARAN 80 orang pelajar untuk satu sesi program. Pelajar terdiri pelajar bermasalah perokok, penagih dadah dan arak daripada tingkatan 2 hingga 5. Bilangan peserta adalah penting bagi memastikan keberkesanan perlaksanaan program.

ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) CAWANGAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN [1]

PROGRAM REMAJA NAFAS BARU (RNB)

JANGKAMASA PERLAKSANAAN 3 hari 2 malam (bermula 5.00 petang hari pertama sehingga 3.00 petang hari ketiga) TEMPAT PERLAKSANAAN Tertakluk kepada persetujuan penganjur. TARIKH PERLAKSANAAN Tertakluk kepada perbincangan. JAWATANKUASA PELAKSANA Penasihat : Wakil pihak penganjur Pengarah : Wakil ABIM Cawangan Kuala Selangor atau Tanjong Karang Setiausaha : Wakil ABIM Cawangan Kuala Selangor atau Tanjong Karang Bendahari : Wakil pihak penganjur Penyelaras Logistik Fasilitator : Wakil ABIM Cawangan Kuala Selangor atau Tanjong Karang : Wakil pihak penganjur : [1] Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) [2] Persatuan Pelajar Islam Selangor (PEPIAS)

MODUS OPERANDI
Program Remaja Nafas Baru (RNB) Kempen Bina Diri Remaja

JADUAL Sila rujuk lampiran A. PELAN PEMBELAJARAN Sila rujuk lampiran B.

PERBELANJAAN
Program Remaja Nafas Baru (RNB) Kempen Bina Diri Remaja

Sila rujuk lampiran C.

PENUTUP
Program Remaja Nafas Baru (RNB) Kempen Bina Diri Remaja

Keadaan remaja kini yang semakin meruncing khususnya dalam isu ketagihan dadah, arak dan rokok. Ia memerlukan tindakan yang amat segera. Ia sebenarnya tidak mencukupi dengan hanya mendengar harapan dan doa dari pelbagai pihak, sebaliknya, kita perlu mengem bleng tenaga untuk memastikan apa yang diharapkan berubah menjadi kenyataan. ABIM Selangor amat mengharapkan, terdapat mana-mana pihak yang memiliki sumber kewangan yang baik, khususnya Kerajaan Negeri Selangor yang memikul amanah rakyat, untuk menghulurkan sedikit bantuan, dokongan dan sokongan bagi memastikan perancangan ini berjalan, matlamat yang jelas dicapai serta merasai nikmat hidup masyarakat yang aman dan damai bersama Selangor Maju Sejahtera Idaman dan Berkebajikan .

ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) CAWANGAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN [2]

PROGRAM REMAJA NAFAS BARU (RNB)

LAMPIRAN A
JADUAL PROGRAM REMAJA NAFAS BARU (RNB) Kempen Bina Diri Remaja Menuju Sahsiah Gemilang HARI MASA 4.00 pagi 5.00 pagi 6.00 pagi 7.00 pagi 8.00 pagi 9.00 pagi 10.30 pagi 11.15 pagi 1.00 petang 2.30 petang 4.00 petang 5.00 petang 6.30 petang 7.30 malam 8.40 malam 9.00 malam 11.00 malam 11.45 malam Peserta bertolak dari tempat masing-masing Pendaftaran peserta, solat Asar berjemaah dan penginapan Sesi Taklimat RNB dan suaikenal Makan malam dan bersiap diri Solat Maghrib berjemaah dan bacaan Yaasin Solat Isyak berjemaah RNB 1 Minum malam Bersiap diri dan tidur HARI PERTAMA HARI KEDUA HARI KETIGA

Bangun dan bersiap diri Qiyamullail Bangun dan bersiap diri Solat Subuh berjemaah Solat Subuh berjemaah dan bacaan Ma thurat dan Kuliah Subuh Bersiap diri dan Bersiap diri dan Senaman pagi Senaman pagi Bersiap diri dan Sarapan Bersiap diri dan Sarapan pagi pagi RNB 2 RNB 6 Minum pagi dan Solat Minum pagi dan Solat Sunat Dhuha berjemaah Sunat Dhuha berjemaah Majlis Perasmian RNB 3 Penutup RNB Makan tengahari dan Makan tengahari dan solat Zohor berjemaah solat Zohor berjemaah RNB 4 Minum petang, solat Asar berjemaah dan bacaan Ma thurat Riadah petang Makan malam dan bersiap diri Solat Maghrib berjemaah dan Kuliah Maghrib Solat Isyak berjemaah RNB 5 Minum malam Bersiap diri dan tidur Bersurai

ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) CAWANGAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN [3]

PROGRAM REMAJA NAFAS BARU (RNB)

LAMPIRAN B
PELAN PEMBELAJARAN PROGRAM REMAJA NAFAS BARU (RNB) Kempen Bina Diri Remaja Menuju Sahsiah Gemilang

Bil

Aktiviti

Fokus Pembelajaran

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

Peserta akan menjalani satu proses suaikenal bersama fasilitator dan rakan-rakan mereka yang baru. Ia adalah RNB 1: Pemecah satu proses yang menyeronokkan dan melibatkan interaksi dan komunikasi yang aktif. Ia akan Nafaskan bendungan peserta bersedia untuk berprogram serta akan diterapkan fokus pembelajaran sepanjang program. Peserta akan dapat memahami psikologi remaja unruk RNB 2: Psikologi memahami sebab dan akibat serta kesannya kepada dan Fisiologi fisiologi diri. Fokus juga kepada peranan kekuatan remaja sebagai psikologi sebagai pendinding dan jati diri dalam menolak jati diri. kemungkaran. Peserta akan mendalami latar belakang program dan RNB 3: Rokok, memberi kesedaran tentang permasalahan rokok, dadah, dadah, arak; dan arak pada umat Islam. Fokus pada implikasi kepada apa remaja pada jangka pendek dan jangka panjang, dari masalahnya? sudut kesihatan, sosial, dan ketuhanan. Peserta akan Aktiviti berkumpulan yang aktif dan bersifat interaktif. Peserta akan melakukan aktiviti ala explorace . RNB 4: Kembara Amal Fokus kepada Fardhu Ain dan amal soleh, seperti Syahadah (akidah), Wudhu dan Solat (ibadah), Bacaan Soleh Quran, dan Bersuci. Peserta akan mengetahui tentang bagaimana untuk berkata tidak kepada perkara yang merosakkan diri RNB 5: mereka. Ia juga akan menukarkan pemikiran remaja Remaja Bersikap daripada hal yang buruk kepada perkara yang lebih baik. Asertif Juga diselitkan beberapa nasihat dalam usaha memilih rakan dalam hidup mereka. Peserta akan berbincang secara serius, dan tuntas serta RNB 6: akan menyenaraikan apa yang mereka mahu dalam hidup Remaja dan perubahan yang mereka perlu lakukan untuk Bermatlamat mendapat nafas baru; seterusnya melupakan dunia Langkah Masa rokok, dadah dan alkohol yang sudah tentunya Depan merosakkan impian mereka kelak. Tajuk yang memberi fokus kepada perbezaan pemuda Kuliah Maghrib: pada zaman Rasulullah SAW dan pemuda pada hari ini. Kisah Pemuda Ini bertujuan untuk menyedarkan peserta betapa jauh zaman sekali perbezaan dan kesan yang ditinggalkan pada Rasulullah SAW. generasi selepas mereka dan selepas kita. Tajuk ini dipilih untuk memberi kesedaran kepada peserta untuk menghargai masa dan bagaimana masa Kuliah Subuh: digunakan untuk kebaikan dan keuntungan duniawi dan Demi Masa! ukhrawi. Masa yang harus dihargai juga adalah waktu pada usia muda.

Modus Operandi 1. Permainan bermodul 2. Taklimat 3. Perbincangan Dalam Kumpulan
1. Latihan dalam kumpulan

1. Ceramah

1. Permainan bermodul 2. Taklimat

1. Latihan Dalam Kumpulan

1. Latihan Dalam Kumpulan

1. Ceramah

1. Ceramah

ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) CAWANGAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN [4]

PROGRAM REMAJA NAFAS BARU (RNB)

LAMPIRAN C
PERBELANJAAN PROGRAM REMAJA NAFAS BARU (RNB) Kempen Bina Diri Remaja Menuju Sahsiah Gemilang
Bil 1 2 3 Perkara Penginapan* Pengangkutan peserta* Makanan a. Makan malam (80 peserta + 10 fasilitator) x 2 b. Minum malam (80 peserta + 10 fasilitator) x 2 c. Sarapan pagi (80 peserta + 10 fasilitator) x 2 d. Minum pagi (80 peserta + 10 fasilitator) x 2 a. Makan tengahari (80 peserta + 10 fasilitator) x 2 Kit dan Bahan Aktiviti** a. Fail peserta dan fasilitator b. Nota peserta c. Nota fasilitator d. Tag nama peserta dan fasilitator e. Pen untuk peserta dan fasilitator f. Bahan untuk aktiviti (5 LDK x 8 kumpulan) Cenderamata, Saguhati dan Hadiah a. Cederamata Perasmi (Jemputan)*** b. Hadiah Kumpulan terbaik c. Hadiah Peserta terbaik d. Saguhati kepada ABIM dan Fasilitator**** e. Saguhati penceramah f. Saguhati pentazkirah Rencam Kuantiti 80 orang 2 buah 180 pek 180 pek 180 pek 180 pek 180 pek Harga (per unit) RM4.00 RM1.50 RM2.00 RM1.50 RM4.00 Jumlah (RM) 720.00 270.00 360.00 270.00 720.00 2,340.00 RM

4

90 keping 80 naskhah 10 naskhah 90 keping 90 batang 40

RM0.40 RM1.20 RM2.20 RM40.00 RM40.00 RM7.00

36.00 96.00 44.00 36.00 36.00 280.00 520.00

5

1 1 2 1 1 2

RM25.00 RM40.00 RM20.00 RM600.00 RM300.00 RM150.00 RM300.00

25.00 40.00 40.00 600.00 300.00 300.00 300.00 1,305.00 300.00

6

JUMLAH KESELURUHAN

4,465.00

*Sekiranya program dilaksana di dalam premis penganjur (cthnya: Masjid atau sekolah), tiada sebarang kos dikenakan. **Pihak ABIM boleh membantu menyediakan bahan tersenarai dengan kos ditanggung pihak penganjur. ***Sekiranya melibatkan jemputan. Ia hanyalah kos cadangan. ****Tertakluk kepada perbincangan dan keikhlasan pihak penganjur. Ia merupakan sumbangan untuk Tabung Dakwah ABIM Cawangan Kuala Selangor dan Tanjong Karang. Rujuk di laman sesawang http://abimdks.blogspot.com.

ANGKATAN BELIA ISLAM MALAYSIA (ABIM) CAWANGAN NEGERI SELANGOR DARUL EHSAN [5]