You are on page 1of 6

1.

0 Pengenalan

Khidmat masyarakat ialah kerja-kerja kemasyarakatan yang
dilaksanakan secara berkumpulan dan mempunyai matlamat serta tujuan
tertentu. Kerja-kerja kemasyarakatan sekiranya dilaksanakan dengan
sempurna sudah pasti akan menghasilkan sesuatu hasilan yang berguna.
Bagi para guru, khidmat masyarakat adalah suatu aktiviti yang amat
penting untuk memupuk perasaan muhibah antara komuniti dan guru.
Perasaan cintakan keamanan dan perpaduan boleh berkembang dan
diperkuatkan lagi di kalangan masyrakat serta para pendidik melalui
projek-projek khidmat masyarakat ini. Bukan itu sahaja, malahan dengan
perancangan khidmat masyarakat yang sempurna sama ada di dalam atau
luar sekolah akan dapat memberikan impak kepada guru itu sendiri.
Khususnya dalam memberikan khidmat serta komitmen kepada
masyarakat sama ada di peringkat daerah ataupun di peringkat nasional.
Khidmat Masyarakat ialah kerja amal yang dijalankan di luar jadual
waktu persekolahan .
2.0 Matlamat khidmat masyarakat.
Khidmat masyarakat juga mempunyai beberapa matlamat. Berikut adalah
beberapa matlamat khidmat masyarakat iaitu:
(a) Memupuk rasa kecintaan dan kebersamaan dalam kalangan diri
individu terhadap komuniti yang ada di persekitaran.
(b) Memupuk serta mengaplikasi pengetahuan, kemahiran dan amalan nilai
sivik dalam diri setiap individu.
(c) Memberikan sumbangan dalam bentuk tenaga serta kemahirn kepada
masyarakat dan Negara
(d) Membentuk keperibadian dan memahami konsep kerjasama serta tolong
menolong antara satu dengan yang lain.
(e) Memupuk semangat hidup bersama dalam suatu komuniti tanpa

d) Ahli kumpulan projek. 3. c) Tarikh / Tempoh pelaksanaan projek. g) Matlamat dan objektif projek. b) Nama projek. b) Projek mengindahkan kawasan sekolah. mengira agama. 3. kepercayaan dan ideologi. f) Projek khidmat masyarakat di rumah anak yatim. c) Projek membersihkan kawasan rekreasi. e) Projek membersihkan Balai Raya kampong. prihatin dan bertanggungjawab terhadap masyarakat dan negara. . (g) Mengamalkan gaya hidup yang sihat dan amalan sentiasa ringan tulang membantu orang lain yang memerlukan bantuan. Berikut adalah antara beberapa tumpuan khidmat masyarakat: a) Projek membersihkan kawasan sekolah. f) Organisasi yang terlibat. (f) Menjadi warganegara yang patriotik.0 Tumpuan projek khidmat masyarakat. g) Projek khidmat masyarakat di rumah orang-orang tua. h) Pelaksanaan projek: i) Perancangan dan ii) Pelaksanaan aktiviti. Hal- hal yang perlu ada di dalam kertas kerja bagi menjalankan projek ialah: a) Tema. e) Sumber personel lain yang terlibat. d) Projek membersihkan tanah perkuburan.1 Projek khidmat masyarakat juga mempunyai perancangann terlebih dahulu bagi memudahkan pihak penganjur melaksanakan projek berkenaan. bangsa.

b) Mereka bentuk paparan yang lebih berkualiti dan menarik.Perkara-perkara lain yang perlu diambil kira semasa membuat perancangan ialah: Mengenal Mengenalpasti pastidan danmemilih memilihtajuk tajukprojek projek. 4.jenis jenisaktiviti. tugas.. d) Melahirkan insan-insan yang prihatin berkaitan usaha mencantikkan fizikal Sekolah yang boleh dicontohi orang lain.1 Matlamat Projek: a) Mengindahkan Sudut /Pentas Nilam Sekolah. . e) Menjadi warganegara bertanggungjawab terhadap masyarakat dan negara di samping mengisi masa lapang dengan aktiviti yang berfaedah. objektif. Mengenal Mengenalpasti pastisumber sumberdan danpihak pihakyang yangterlibat terlibat Menyenarai Menyenaraidan danmembahagikan membahagikantugas. 4. b) Mengindahkan persektaran fizikal sekolah. c) Merapatkan hubungan warga sekolah dengan ibubapa yang juga merupakan ahli-ahli masyarakat setempat.2 Objektif: a) Menceriakan pentas nilam sekolah melalui kerja-kerja mengecat dinding pentas nilam (pentas ini yang dahulunya adalah pentas utama untuk program-program sekolah ). aktiviti. Menentukan Menentukancara caramengumpul mengumpulmaklumat. Menentukan Menentukanobjektif. maklumat. . projek. c) Menyedarkan murid dan warga sekolah tentang kepentingan program nilam.tempoh tempohmasa masa melaksanakan melaksanakanprojek.

warga sekolah serta beberapa orang waris jemputan serta murid-murid yang terpilih berkumpul di dewan sekolah. Masa : 2. g) Membantu membuka minda komuniti tentang kepentiongan persekitaran sekolah yang ceria bagi menolong murid-murid belajar dengan selesa dan riang.m.0 Perjalanan/ perlaksanaan aktiviti.m : Berehat minuman ringan dan menjamu kuih-muih. f) Menanam rasa ingin merapatkan diri dengan sekolah pada diri murid-murid dan waris dengan wujudnya persekitaran sekolah yang indah dan menarik. 3. . Mesyuarat dan perjumpaan akan diadakan dua kali sebelum hari perlaksanaan projek.m. Tarikh : 9. : Para guru termasuk setiausaha/ penanjur projek menyediakan peralatan dan bahan mengecat.m.00 p. iii.10 p.8. 5. 3. Memaparkan pengumuman projek secara poster ringkas dan memohon para waris yang boleh membantu menjayakan projek ini menghubungi setiausaha projek. Memaklumkan perancangan kepada pihak pentadbir sekolah dan guru-guru.40 p.30 p. 4.2017 Tempat : Dewan Sekolah. ii.50 p.m : Para guru. iv. Memilih 8 orang ahli pengakap untuk membantu bagi menjayakan projek.2 Tindakan Susulan i. Ucapan serta kata-kata aluan serta taklimat ringkas tentang tujuan proje oleh pengerusi. – 5.40 p. 4. v.00 p. 2. 2. Menyeidakan peralatan dan bahan serta mengumpul idea untuk lakaran pada dinding pentas.m : Memulakan kerja-kerja mengecat di semua sudut pentas tersebut.m.

0. Maka dengan itu para guru sememangnya boleh menjadi pemangkin bagi mendorong masyarakat kita tampil ke hadapan berganding bahu membantu melakukan usaha-usaha seumpama ini.m : Ucapan ringkas terima kasih kepada semua oleh tuan pengerusi. Penyertaan aktif para guru dalam kerja khidmat kepada komuniti sekolah atau komuniti luar sekolah dapat menyemarakkan lagi kepercayaan waris kepada para pendidik dalam melahirkan rakyat bersahsiah tinggi dan berilmu . 4. Matlamat serta objektif khidmat masyarakat sebenarnya jelas memberi peluang kepada semua ahli masyarakat untuk menghulurkan tenaga mereka demi menjayakan hasrat-hasrat yang begitu murni. 5. dan jamuan ringan 5. segala usaha dan aktiviti khidmat masyarakat dapat melahirkan warganegara yang patrioritik .20 p. Kesimpulan Secara kesimpulannya.m : Bersurai.m : Menamatkan tugasan menceriakan Pentas Nilam Sekolah. bertanggunjawab dan prihatain kerana insan-insan ini memberi sumbangan kepada masyarakat dan negara.m : Melukis grafik bercirikan alam sekitar dan menyiapkan kerja mengecat bahagian-bahagian lain.45 p. Tanpa kerjasama dan sikap tidak mementingkan diri yang tersemat pada diri mereka. projek-projek seumpama ini tidak akan berjaya.00 p. 5.30 p. 6.

edu.smkrajaperempuanipoh.pdf .oum. Rujukan http://www.siviks.com/KHIDMAT% http://epic.my/epic_upload/sme/fullarticle/HBEF2703/20120214125 4_HBEF2703%20Topik%208.