You are on page 1of 10
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Facultatea Educa ț ie Fizică ș i Sport Proiect la disciplina Activitǎţi

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Facultatea Educație Fizică și Sport

Proiect la disciplina Activitǎţi Nautice

Student:Diaconu George Ciprian

Profesor :Ştirbu Cǎtǎlin

Cuprins

1.Scurt istoric ,pioneri ai acestui sport; 2.Echipament,practicanti,rezultate obtinute; 3.Galerie foto; 4.Repere bibliografice.

Wingsuit flying- Zborul natural!

Wingsuit flying- Zborul natural! Ambi ț ia omului de a zbura, care părea la început o

Ambiția omului de a zbura, care părea la început o nebunie şi un lucru aproape imposibil, a ajuns acum după secole întregi, un lucru real şi cât se poate de firesc. Planoarele, deltaplanele, parapantele şi alte dispozitive de planare s-au cam demodat de ani buni în unele ţări. Acum ai nevoie doar de un costum cu membrane, multe ore de paraşutism în spate şi stăpânirea tehnicilor de zbor. Încă de la schiţele primului ornitopter, realizate în 1485 de Leonardo da Vinci, oamenii au început din ce în ce mai mult să zboare. Era atunci un vis aproape imposibil sau pentru alţii, o nebunie curată. De-a lungul istoriei, sute, dacă nu chiar mii de oameni au încercat să zboare asemenea păsărilor, adică prin propriile lor forţe, prin propulsie umană. Wingsuit-ul este sportul care s-a apropiat cel mai mult de îndeplinirea visului de a zbura liber. Acest sport a început să se practice prin anii '30. Atunci, pentru prima oară a fost utilizată o formă de aripi artificiale, pentru a putea mări viteza pe orizontală împotriva curenţilor de aer.

Primele costume au fost confecţionate din pânză, lemn, mătase, oţel sau chiar oase de balenă. Pionierii acestui sport au avut de suferit accidentări grave, soldate chiar cu decese. Pionieri

De-a lugul primelor trei decenii de incercari, pana in 1961, cand zborul devenea tot mai tentant, iar pretendentii tot mai desi, 72 dintre cei 75 de pionieri ai acestui sport au murit in incercarea lor de a pacali gravitatia. Totusi, supravietuitorii, dintre care faceau parte Clem Sohn, un tanar insetat de adrenalina care era convins ca moartea il va ocoli pentru totdeauna si Leo Valentin, un parasutist din perioada celui de-al II-lea razboi mondial, le-au dat incredere pretendentilor, care, in ciuda ratei extraordinar de mari a accidentelor si a deceselor, nu au fost deloc putini. Chiar daca au devenit repede idolii a mii de tineri, cei doi pionieri ai wingsuit flyingului si-au gasit sfarsitul la varste destul de fragede. Mai intai, la numai 26 de ani, la 25 aprilie 1937, Clem Sohn, cel care declara inaintea sariturii ca se simte la fel de sigur ca in bucataria bunicii, a cazut in gol, in fata a 100.000 de oameni, dupa ce parasuta sa a refuzat sa se deschida. Dupa aproape doua decenii, in 1956, Leo Valentin avea sa incerce sa zboare, si el, pentru ultima data. Dupa ce declarase ca a reusit sa zboare 3 mile in 1954 cu ajutorul unor aripi de lemn, Leo Valentin a incercat sa repete performanta in Liverpool, insa si-a gasit sfarsitul, dupa ce una dintre aripile improvizate i s-a desprins in momentul desprinderii de avion. Echipament Costumul de zbor, de la care provine si denumirea sportului, este numit wingsuit. Acesta este asemanator unui costum de schi, insa este special creat pentru a putea plana, o membrana groasa fiind adaugata intre membre si corp. De asemenea, pe langa wingsuit, echipamentul contine si o parasuta. Aceasta este folosita la incheierea zborului, in momentul in care “omul- pasare”, asa cum sunt numiti practicantii acestui sport, alege sa incheie planarea.

Zborul Chiar daca la prima vedere, daca nu ti-e frica de inaltimi si ai ceva experienta in parasutism, pare o joaca de copii, wingsuit flying-ul nu este deloc usor de precticat. De la desprinderea de avion si pana la deschiderea parasutei, trebuie puse in practica o multime de tehnici.

Desprinderea de avion trebuie facuta cu mare atentie iar membrana costumului trebuie tinuta stransa, pentru a nu avea un efect initial de ridicare si, implicit, lovirea de avion. De asemenea, o data ajuns in aer, “zburatorul” trebuie sa deschida atat bratele cat si picioarele, in paralel, pentru a evita un efect de rasucire si pentru a putea controla planarea. Daca viteza avionului va sperie, sariturile pot fi facute si din elicopter, balon sau chiar de pe un plan fix.

Desprinderea de avion trebuie facuta cu mare atentie iar membrana costumului trebuie tinuta stransa, pentru a

Planarea din varful unui munte sau dintr-un balon cu aer cald este total diferita - viteza initiala, datorata miscarii in cazul avionului, este aici absenta. In acest caz se utilizeaza caderea verticala, folosind forta gravitationala pentru a accelera. Apoi costumul foloseste aceasta forta pentru a crea portanta. Pentru a ateriza in siguranta pe pamant, zburatorul foloseste parasuta. In prezent exista cel putin o organizatie care studiaza posibilitatea de a ateriza fara a folosi parasuta.

In aer, zburatorul se foloseste de forma corpului sau pentru a inainta si a se ridica atat cat doreste, desi in general majoritatea costumelor Birdman au un raport de 2 la 1 - asta inseamna ca pentru fiecare metru coborat inainteaza doi. Folosindu-se de forma corpului si alegand forma si caracteristicile costumului, cel care zboara poate controla viteza de inaintare si de cadere spre pamant. Astfel poate incetini la maxim viteza de cadere, pentru a ramane cat mai mult timp in aer (si implicit pentru a inainta). Acest lucru se obtine schimband forma trunchiului, arcuind sau indoind linia umerilor, soldurilor si genunchilor, schimband unghiul de zbor in vant si variind tensiunea aplicata membranelor costumului. Acesti zburatori isi pot masura si imbunatati performantele cu ajutorul unor computere care indica timpul mentinerii in zbor, altitudinea la care sa isi deschida parasuta si altitudinea de la care pornesc in cadere libera. Din aceste date se poate fla viteza caderii care poate fi comparata cu zborurile anterioare. GPS-urile pot fi folosite pentru a inregistra si a planifica traiectoria zborului. Viteza obisnuita de cadere a unui skydiver variaza intre 180 si 225 km/ora, costumul wingsuit poate reduce aceasta viteza pana la 40 km/ora. In prezent exista costumul de zbor motorizat, folosindu-se mici motoare legate de picioare. Acestea permit o deplasare si mai lunga pe orizontala, si chiar ridicare. Desi din punct de vedere tehnic nu este un "wingsuit" (costum cu aripi), Yves Rossy este prima persoana care a reusit sa obtina manevrabilitatea unui avion carmind doar miscandu-si corpul. Acest costum nu este disponibil comercial, datorita faptului ca materialele si combustibilul folosite sunt prea scumpe. esi din punct de vedere tehnic nu este un "wingsuit" (costum cu aripi), Yves Rossy este prima persoana care a reusit sa obtina manevrabilitatea unui avion carmind doar miscandu-si corpul. Acest costum nu este disponibil comercial, datorita faptului ca materialele si combustibilul folosite sunt prea scumpe. La ora actuala exista doua tipuri de baza ale costumului de zbor - "tri- wing Wingsuit" are trei membrane individuale atasate intre picioare si intre brate si corp; "mono-wing Wingsuit" incorporeaza tot costumul intr-o mare aripa. Un costum Wingsuit pentru amatori costa in jur de 200 euro, iar pentru profesionisti pana la 900 euro.In ceea ce priveste lectiile, Fly Your Body este una dintre cele mai serioase scoli de acest gen. Un curs pe scurt despre prima lectie de zbor costa 20 euro, instructaj si video - 20 euro, inchiriere costum - 5 euro / saritura sau 20 euro / zi. Pentru grupuri lectia introductiva

costa 240 euro.In Romania nu se practica acest sport,iar cele mai sigure scoli apropiate de noi se afla in Italia ,Belgia ,Franta,Spania. Recordul de lungime în astfel de zboruri este deţinut de skydiver-ul australian Felix Baumgartner. La 31 iulie 2003, acesta a sărit de la 9000 de metri altitudine din avion şi a reuşit să traverseze Canalul Mânecii, lat de peste 35 kilometri, dintr-un singur salt, atingând o viteză de peste 300 km/h.

costa 240 euro.In Romania nu se practica acest sport,iar cele mai sigure scoli apropiate de noi

Galerie foto

Galerie foto
Galerie foto