KERTAS KERJA SEMINAR PENJAGAAN ALAM SEKITAR SEMPENA KEMPEN KAMI PRIHATIN GURU PELATIH SEMESTER 1 HINGGA 7

IPGM KAMPUS PENDIDIKAN TEKNIK KUALA LUMPUR

Tarikh Hari Tempat Anjuran

:18 September 2010± 19 September 2010 : Sabtu - Ahad :Institut Pendidikan Guru Kampus Pendidikan Teknik, Kuala Lumpur. : Jawatankuasa Pewakilan Pelajar dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Pelajar, IPG Kampus Pendidikan Teknik.

Penebangan hutan berlaku dengan berleluasa. Sampah dibuang di merata-rata tempat. seluruh rakyat perlu mempunyai sifat sayang terhadap alam sekitar.0 Misi Menerapkan nilai-nilai murni tentang penjagaan alam sekitar dalam kalangan guru pelatih. guru memainkan peranan penting dalam memupuk sifat sayang ini ke dalam diri mereka. rakyat Malaysia pada masa kini seolah-olah sudah tidak peduli tentang kebersihan dan kepentingan alam sekitar.0 Rasional Sebagai bakal guru.0 Visi Guru pencinta alam sekitar 2. 3. . Oleh yang demikian. Jika guru sekadar berkata-kata tanpa melakukan sesuatu untuk menjaga alam sekitar. Seminar ini diadakan agar para guru pelatih mempunyai sifat cinta akan alam sekitar dan mampu memelihara dan menjaga kebersihan alam sekitar serta mampu mendidik anak-anak murid mereka kelak tentang kepentingan alam sekitar. Selain itu. Perkara sebegini perlu dipupuk didalam diri individu sejak kanak-kanak lagi. guru perlu mengorak langkah dan mempraktikan nilai-nilai murni untuk menjaga alam sekitar. bagaimana para murid akan mencontohi guru tersebut. Oleh itu.1. Guru merupakan rol model kepada murid-murid. Sehubungan itu. guru pelatih perlu memupuk sifat cinta akan alam sekitar kerana mereka akan menjadi contoh kepada murid-murid di masa akan datang. demi menjaga kebersihan alam sekitar dan menjaga sumber alam semula jadi.

4. 4. diharap guru pelatih dapat.5 Menerap nilai-nilai murni dan mampu untuk menyampai dan mempraktikan kepada anak murid. 4.2 Mempunyai pemikiran µalam sekitar perlu dijaga bersama¶.1 Memupuk sifat cinta terhadap alam sekitar. 4.0 Bilangan Peseta Semua guru pelatih IPGM Kampus Pendidikan Teknik dari semester 1 PPISMP hingga 7 PISMP wajib melibatkan diri dalam kem ini. 4. Semester 1PPISMP Semester 3 PPISMP Semester 2PISMP Semester 4 PISMP Semester 6 PISMP Semester 7 PISMP : : : : : : 168 orang 193 orang 155 orang 140 orang 147 orang 125 orang .4 Menyemai sifat kerjasama dalam memelihara dan membersihkan alam sekitar.4. 4.0 Objektif dan matlamat Setelah seminar ini berakhir.6 Mengikis pemikiran µmalu untuk menjaga alam sekitar¶ 5.3 Memahami dengan lebih baik tentang kepentingan alam sekitar.

Ketua Jabatan Perlindungan Tumbuhan. Mohamed Noor (Timbalan Pengarah IPGM Kampus Pendidikan Teknik) 7. pencemaran sungai dan kesan terhadap ekosistem bumi.0 Senarai program yang dirangka 8.1 Tayangan Video Kemusnahan Alam Sekitar ini akan ditayangkan pada 18 September 2010 pada pukul 9. 2) Prof. Abdul Shukor Juraimi. Sebab utama tayangan video ini diadakan adalah untuk memberi kesedaran kepada guru-guru pelatih tentang betapa kritikalnya kemusnahan alam sekitar yang telah berlaku di Malaysia dan juga negara-negara lain di seluruh dunia. Antara kandungan video ini ialah kemusnahan hutan. Abdul Shukor Juraimi ini diadakan pada 18 September 2010 pada pukul 11.0 Perasmi Cik Hjh. Zainal Abidin Mior Ahmad. Video ini diterbitkan sendiri oleh Jawatankuasa Pewakilan Pelajar khas untuk Seminar Penjagaan Alam Sekitar ini. Tujuan utama ceramah ini diadakan adalah untuk memberi pengetahuan kepada guru-guru pelatih mengenai kepentingan alam sekitar dan kesan kemusnahan alam sekitar kepada hidupan di bumi.0 Senarai Penceramah 1) Prof. 8.6. . Ketua Jabatan Sains Tanaman Universiti Putra Malaysia. Madya Dr. Madya Dr. Rosenah bt.2 Ceramah Kepentingan Alam Sekitar oleh Prof. Madya Dr. Universiti Putra Malaysia. 8.15 pagi.00 pagi bertempat di Dewan Besar IPG Kampus Pendidikan Teknik.

Tujuan utama bengkel ini diadakan adalah untuk melihat input yang telah diperoleh oleh guru-guru pelatih sepanjang seminar ini diadakan. para guru pelatih juga dikehendaki membentuk kumpulan masing-masing dan membincangkan mengenai kepentingan alam sekitar dan nilai-nilai murni yang perlu dipupuk dalam diri guru-guru pelatih bagi menghargai alam sekitar ini.4 Ceramah Pemuliharaan dan Penjagaan Alam Sekitar ini akan disampaikan oleh Prof.00 pagi bertempat di Dewan Besar IPG Kampus Pendidikan Teknik. setiap kumpulan dikehendaki memberikan satu cara untuk menyampaikan ilmu mengenai alam sekitar ini kepada muridmurid di sekolah kelak. Bengkel ini akan diadakan pada 19 September 2010 pada pukul 11.00 pagi bertempat di Dataran Muafakat IPG Kampus Pendidikan Teknik.3 Bengkel Pemupukan Nilai-nilai Murni yang akan dikendalikan sendiri oleh Prof. Aktiviti yang terdapat dalam bengkel ini ialah para guru pelatih .5 Bengkel Kesedaran Diri Terhadap Alam Sekitar akan dikendalikan sendiri oleh Prof. Madya Dr. 8. dalam ceramah ini juga akan deberitahu cara-cara untuk memelihara dan menjaga alam sekitar oleh individu. Abdul Shukor Juraimi ini akan diadakan pada 18 September 2010 pada pukul 3. Madya Dr. Selain itu. Motif utama ceramah ini diadakan ialah untuk memberitahu tentang langkah-langkah yang telah diambil oleh kerajaan Malaysia dalam pemuliharaan dan penjagaan alam sekitar. Madya Dr. Zainal Abidin Mior Ahmad. Selain itu.30 petang bertempat di Dataran Muafakat IPG Kampus Pendidikan Teknik. Dalam perbincangan ini juga. Bengkel Pemupukan Nilai-nilai Murni ini merangkumi aktiviti seperti menjawab soalan-soalan mengenai bagaimana masyarakat dapat memupuk nilai-nilai murni dalam diri mereka bagi menjaga alam sekitar.8. Zainal Abidin Mior Ahmad pada 19 September 2010 pada pukul 8. 8.

8.00 petang bertempat di IPG Kampus Pendidikan Teknik. Program ini juga dapat mengeratkan hubungan silaturrahim dalam kalangan pensyarah dan guru pelatih. bangunan-bangunan pendidikan dan astaka. menyatakan kepentingan alam sekitar kepada manusia dan hidupan yang lain serta menghuraikan langkah-langkah yang perlu diambil bagi menangani masalah kemusnahan alam sekitar ini. Semua guru pelatih termasuk pensyarah dan staf di institut ini akan membersihkan seluruh kawasan institut. Aktiviti ini akan diadakan secara berkumpulan. . Tujuan utama gotong-royong ini diadakan adalah untuk membersihkan kawasan institut disamping meluahkan rasa cinta akan alam sekitar.perlu menyatakan kesan kemusnahan alam sekitar kepada hidupan.6 Gotong-royong Sayangi Alam Sekitar akan diadakan pada 19 September 2010 pada pukul 3. Mereka akan dibahagikan mengikut kumpulan untuk membersihkan kawasan institut seperti di kawasan surau. kolej kediaman.

30 pagi 11.00 pagi : Tayangan Video Kemusnahan Alam Sekitar : Sarapan pagi/ Rehat : Ceramah Kepentingan Alam Sekitar oleh Prof. .30 petang : Bengkel Pemupukan Nilai-nilai Murni oleh Prof. Abdul Shukor Juraimi. Ketua Jabatan Perlindungan Tumbuhan. Madya Dr. Majlis Penyampaian Cendera Hati dan Hadiah (kepada penceramah dan guru pelatih).00 petang : Gotong-royong Sayangi Alam Sekitar 5. Madya Dr.15 pagi 10. Mohamed Noor (Timbalan Pengarah IPG Kampus Pendidikan Teknik).15 pagi 11.00 petang : Makan / Rehat / Solat 3. 9.00 pagi :Ucapan Perasmian Kem Penjagaan Alam Sekitar oleh Cik Hjh. Madya Dr.00 pagi : Ceramah Pemuliharaan dan Penjagaan Alam Sekitar oleh Prof.00 petang : Makan / Rehat / Solat 3. Ketua Jabatan Sains Tanaman Universiti Putra Malaysia 2.00 pagi : Sarapan pagi / Rehat : Bengkel Kesedaran Diri Terhadap Alam Sekitar oleh Prof. Zainal Abidin Mior Ahmad 2. Abdul Shukor Juraimi Ahad (19 September 2010) 8. Universiti Putra Malaysia 10. Zainal Abidin Mior Ahmad.00 malam : Majlis Penutup Kem Penjagaan Alam Sekitar. Rosenah bt. Madya Dr.9.0 Aturcara Program Sabtu (18 September 2010) 8.30 petang : Rehat / Solat / Pengurusan diri 9.

Mohamad ( Ketua Jabatan Hal Ehwal Pelajar) Yang Dipertua : Mohd Shazni b. Khir (2PISMP RBT 2) EXCO Tugas Khas : a) Muhammad Izuan b. Mirhain (2PISMP MATEMATIK 1) EXCO Makanan : a) Ayub b. Mohamed (4PISMP MATEMATIK1) Naib YDP2 : Muhammad Azwan b.0 Senarai Nama Jawatankuasa Induk (Jawatankuasa Pewakilan Pelajar) : Tn. Ismail (3PPISMP TESL 1) b) Muhammad Farhan b. Muaaz b. Mohd Yusoff (2PISMP RBT2) EXCO Multimedia : Nuraidil b. Roslan b. Hj. Hj. Abdul Halim (4PISMP RBT 1) b) Shafiq Aizatullah b. Dasiman (6PISMP RBT1) Naib YDP1 : Razlina bt.10. Shaharuddin (4PISMP SAINS 2) . Aziz (Pengarah IPG Kampus Pendidikan Teknik) Penaung Penasihat : Tn. Bassarudin (3PPISMP TESL 1) Setiausaha : Mohamad Amirul Asraf bin Ahmad (3PPISMP SAINS) Bendahari : Muhamad Faiz b.

2 Anggaran Perbelanjaan Program a) Makan pagi 928 orang X RM3.00 X 2 hari = RM5568 b) Makan petang 928 orang X RM3.1 a) Guru pelatih 928 orang X RM10.0 Sumber Kewangan Anggaran Sumber Kewangan Program 11.00 X 2 hari = RM5568 c) Cenderahati 2 orang X RM 100.00 = RM200 d) Hadiah 6 kumpulan X RM 10.00 = RM9280 b) Sumbangan Institut = RM2500 c) Jumlah = RM11780 11.00 = RM60 e) Lain-lain perbelanjaan = RM384 Jumlah = RM11780 .11.

Peruntukan yang diperoleh untuk program ini adalah sebanyak RM11780 iaitu RM9280 daripada 928 orang guru pelatih dan sebanyak RM2500 daripada sumbangan ikhlas institut.0 Penutup Seminar ini banyak memberi manfaat bukan sahaja kepada guru-guru pelatih malah juga kepada negara walaupun secara tidak langsung. . Lain-lain perbelanjaan yang terdapat dalam program ini adalah sebanyak RM384. sebanyak RM11136 diperlukan untuk makan pagi dan makan petang untuk 928 orang guru pelatih. Guru-guru pelatih yang mengikuti seminar ini akan mempunyai sifat cinta akan alam sekitar dan dapat memahami dengan lebih baik tentang kepentingan alam sekitar. Selain itu. para guru pelatih juga dapat memupuk sifat kerjasama dalam memelihara dan membersihkan alam sekitar serta mampu menyampaikan ilmu tentang alam sekitar kepada anak-anak murid mereka kelak. RM200 diperlukan untuk cenderahati kepada dua orang penceramah dan sebanyak RM60 diperlukan untuk hadiah bagi kumpulan yang terpilih dalam Bengkel Pemupukan Nilai-nilai Murni dan Bengkel Kesedaran Diri Terhadap Alam Sekitar. Oleh yang demikian. kami sangat berbesar hati sekiranya pihak tuan bersetuju untuk meluluskan kertas kerja ini. Perkara ini sekali gus akan melahirkan masyarakat yang menghargai alam sekitar di masa akan datang. 12. Bagi perbelanjaan program ini.

«««««««««««««««««. Kuala Lumpur. IPG Kampus Pendidikan Teknik. .Disediakan Oleh: «««««««««««««««««««. Disemak oleh. Kuala Lumpur. (MOHAMAD AMIRUL ASRAF BIN AHMAD) Setiausaha. ( TUAN HAJI MUAAZ BIN MOHAMAD) Ketua Jabatan. Hal Ehwal Pelajar. IPG Kampus Pendidikan Teknik. Jawatankuasa Perwakilan Pelajar (JPP).

Kuala Lumpur. . IPG Kampus Pendidikan Teknik.Disahkan oleh. ««««««««««««««« (TUAN HAJI ROSLAN BIN AZIZ ) Pengarah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful