Rumah Usang Kata orang negara itu tanah, air, angin, gunung, hutan, sungai dan lautan; Tapi

sebenarnya, Negara itu rumah, Dan rakyat ahli keluarganya… Mungkin rumah kita ini sudah usang, 49 tahun usianya, dan ada yang bertanya Apa perlunya diagungkan rumah yang usang? Barangkali kita lupa, Zaman kita dibodohkan oleh british, Kata-kata manis, taburan janji, kita dihina di tanah sendiri. Mungkin juga kita lupa, Pada kemarau yang dibawa Dari terik matahari jepun. Kita menjadi abdi ditanah sendiri, Betapa peritnya bila difikirkan kembali. Dan kita terlupa, Setelah terbenam si matahari, 13 malam kita lalui, Gelap gelita semuanya, Yang kelihatan, hanya 3 butir bintang, Dari sinaran itu, Seribu derita seribu bencana kita merasa, Hanya dari 3 butir bintang… Mungkin benar, rumah kita sudah usang, Tapi dirumah usang inilah segala mimpi menjadi nyata, jangan kita lupa, Rumah usang ini dibina dari darah keringat, Air mata dan derita. Kata orang, melayu mudah lupa, Tapi sebenarnya, Melayu, Cina India, Kita semua memang mudah lupa.
AKU MASIH INGAT

Aku masih ingat dan akan terus ingat sehingga akhir hayat dulu engkau banyak menderita aku masih ingat dulu engkau banyak menangis aku masih ingat dulu engkau banyak berkorban apa saja aku masih ingat dulu engkau berbalut ketabahan membesarkan aku mengenal kemanusiaan aku masih ingat dulu engkau berlantaikan semangat mengasuh aku menjadi insan beriman aku masih ingat dulu engkau berdinding kegigihan mendidik aku menjadi anak soleh aku masih ingat dulu engkau merumahkan setia memelihara aku dengan kasih sayang menjadi manusia berguna aku masih ingat…. aku masih ingat…. tak kan mudah aku lupa karena jasamu tak terbalas semuanya karena tak terenang sepenuhnya di laut budimu ibu……..!!!! aku masih ingat mengucapkan terima kasih dan akan terus ingat melafazkannya sehingga akhir hayat aku masih ingat segala yang murni itu…

KAKAL KU POINSOROU Kakal ku poinsorou Om tilombuson do momusorou Gisom do kolimpupuson koposion Ika pogulu noinggorit. Kakal ku poinsorou Di pogulu noponu ko koihadan Kakal ku poinsorou Sontob di notoguangan nu. Kakal ku poinsorou Kakal ku poinsorou Ginoris ginawo nu di pogulu Pinopagayo om pinointutun rati do koposion. Ina... Kakal ku poinsorou Au ku olingan Sabab sontob ngawi di pinatahak nu au ku osomulian. Kakal ku poinsorou Miampai sunduan di ogirot Kakal ku poinsorou Miampai iman-imanon di akawas Pinosili doho tulun di kikotumbayaan.

” Kedua-dua perkataan ini boleh ditulis dan diperkenalkan kepada kanak-kanak kerana kekerapan penggunaannya. mental. Secara umumnya.” Kepada kanak-kanak. Ibu bapa atau guru yang bijak akan sensitif dengan perkembangan kanakkanak pada masa ini kerana : . sosial dan bahasa. mereka sebenarnya berada dalam peringkat pembinaan bahasa yang pesat. 26 May 2009 20:33 Oleh Zahir Zainudin Kata orang bijak pandai. Unsur utama yang perlu diberi penekanan ialah kesedaran umum mengenai bunyi-bunyi perkataan dan penggunaannya dalam situasi seharian. Menurut para pengkaji perkembangan kanak-kanak. kanak-kanak boleh membaca dengan lancar akan suka pada buku seterusnya menjadikan aktiviti membaca sebagai satu hobi yang menarik. Apabila kanak-kanak meningkat usia 3 hingga 4 tahun. Minat membaca kanak-kanak ada kaitan rapat dengan keupayaan mereka berbahasa.Monongkotoluod dika Om tumilombus monongkotoluod Gisom kopupuson koposion Kakal ku poinsorou Koinsanai di lisi nu di tolumis. Membentuk Kemahiran Membaca Kanak-kanak Tuesday. emosi. Ketika berusia 18 bulan. Kanak-kanak patut diajar membaca ketika kecil lagi. Contohnya perkataan “mama” dan “papa. Period yang paling kritikal untuk memperkenalkan kemahiran membaca kepada kanak-kanak ialah 0 hingga 3 tahun. “Kunci untuk mendapat pengetahuan adalah daripada pembacaan dan penulisan. kanak-kanak sudah boleh diperkenalkan kemahiran membaca secara beransur-ansur. perkembangan menyeluruh kanak-kanak ialah galakan untuk perkembangan fizikal. keupayaan membaca dan menulis sejak dari usia tiga tahun merupakan satu kelebihan kepada diri sendiri dan kebanggaan kepada keluarga.

Kanak-kanak yang diberi kemahiran membaca pada peringkat usia ini akan menyerap jauh lebih banyak pengetahuan berbanding kanak-kanak yang tidak tahu membaca. Apabila ke sekolah menengah. kurang yakin dan cepat mengalah. Masalah yang menghalang minat membaca kanak-kanak Setiap ibu bapa dan guru sememangnya mengingini kanak-kanak yang dapat membaca dengan lancar dan cepat. Kajian yang dijalankan oleh Universiti Yale . Semasa membaca. Bermula dari awal lagi. Keadaan ini tentulah mempengaruhi keupayaan untuk bersaing dan berjaya dalam hidup. Tidak dapat bezakan simbol-simbol huruf. turutan abjad dan sebutan huruf yang dilihat. Begitulah juga kanak-kanak. Tidak dapat mengaitkan sebutan setiap abjad apabila diadunkan menjadi suku kata dan perkataan. Keliru dengan huruf seperti b dengan d. Antara masalah yang sering membantutkan proses pembahasaan dan pembacaan kanak-kanak dan para pelajar ialah : • Tidak dapat membezakan bentuk. Tidak dapat membezakan bunyi huruf dalam ejaan kerana abjad tidak berkaitan langsung dengan sebutan. Kesan yang agak ketara ialah dari aspek psikologi seperti rasa rendah diri. kedudukan. • • • • • • • Kesan tidak tahu membaca Tidak tahu membaca akan memberi masalah. “Ni apa?” atau “Apa tu?” Ujian menunjukkan kanak-kanak sejak dari umur 2 hingga 12 tahun bertanya sehingga 80 peratus daripada percakapan mereka. Sebabnya ialah kanak-kanak belajar membaca dengan senang hati dan memahaminya seperti mendengar orang bercakap manakala kanak-kanak di sekolah belajar membaca dengan perasaan takut dan membaca diajar sebagai mata pelajaran yang berasingan. masalah ini berlarutan sehinggalah mereka dewasa. Jika berusia 3 tahun dapat membaca. Tidak dapat mengingat ciri dan atribut huruf. Bagi pelajar-pelajar di sekolah rendah. Ibu bapa atau guru dapat mengesan perubahan ini dengan mengamati pertanyaan kanak-kanak seperti. Pengamatan penglihatan yang bercelaru apabila melihat perkataan tersusun rapi. mereka tidak dapat memahami apa yang disampaikan oleh guru disebabkan salah satunya kerana lemah keupayaan membaca. • • Kanak-kanak belajar membaca ketika masih kecil biasanya lebih cepat bertindak dan lebih faham membaca berbanding kanak-kanak yang belajar membaca semasa di sekolah. Kanak-kanak sangat lasak ketika berumur 2 hingga 3 tahun kerana mereka sangat dahagakan pengetahuan. tentulah kemahiran membaca akan mempercepatkan proses pemahaman bahan bacaan yang dibacanya. Tidak dapat menterjemahkan bahasa baku kepada bahasa loghat untuk mengetahui tujuan dan maksud. g dengan j dan j dengan z.• Umur 1 ½ hingga 3 tahun adalah peringkat yang paling sesuai untuk belajar dan mengingat maklumat. selalunya kita akan mengingat perkataan yang disebut serentak dengan perkataan yang bertulis. nama. pertanyaan telah berkurangan sehingga 40 peratus. Pengaruhi minat belajar.

perkembangan otak memasuki fasa terakhir. kanak-kanak belajar membaca dengan memperkenalkan huruf bersama gambar. peringkat kritikal dalam proses belajar bahasa. Tanpa kata-kata pujian dan rangsangan. Bagaimana kanak-kanak belajar membaca ? Pelbagai kaedah yang digunakan oleh kanak-kanak untuk mempelajari bahasa mengikut peringkat umur. Keadaan ini tentulah merugikan diri mereka sendiri dan ibu bapa terpaksalah memujuk supaya semangat dan minat untuk membaca dapat dipulihkan kembali. kesediaan membaca masih belum terbentuk sepenuhnya dan ibu bapa harus bersabar semasa membimbing anak-anak mereka. Lama-kelamaan timbul rasa jemu dan terus tidak lagi minat untuk belajar. kanak-kanak sudah menunjukkan minat dan kesediaan membaca dengan mengenali banyak perkataan dan suka bertanya serta melihat gambar. 0 hingga 2 ½ tahun • • • • • • • • • mula mengetahui dan memahami bahasa yang dipertuturkan oleh ibu bapa ketika berusia 18 bulan. pada peringkat ini.menunjukkan kanak-kanak yang mempunyai kepercayaan diri yang terhad tidak dapat menyesuaikan diri dengan baik di sekolah rendah dan situasi-situasi yang baru. kanakkanak belajar kerana takut dan dipaksa bukannya kerana hendak belajar. mampu mengingat sehingga 1500 kota kata. mempelajarinya adalah suatu bebanan. 2 ½ hingga 4 ½ tahun • • • • • 4 ½ hingga 7 tahun . Belajar dalam keadaan tertekan dan tidak khusyuk. Bagi mata pelajaran yang sukar seperti sains dan matematik. perkembangan bahasa akan membantu perkembangan mental dan sosial. Bukan sahaja sains dan matematik tetapi mungkin semua mata pelajaran. rangsangan membaca ialah memperkenalkan buku-buku yang mengandungi banyak gambar dan berwarna-warni. belajar bahasa dengan mengumpul perkataan. Mereka juga sukar belajar menulis dan membaca berbanding dengan rakan-rakan sekelas yang lain. Kurang motivasi dan semangat berlumba-lumba. keinginan untuk membaca perkataan-perkataan seterusnya akan menurun dan mengurang. Tidak mahu belajar. kosa kata berkembang sehingga 270. kaedah belajar ialah melalui rangsangan deria pendengaran secara langsung dan tidak langsung. Apa yang berlaku. proses belajar akan berada di bawah tekanan dan hilang keseronokan. terbentuk satu unit bahasa dalam otak secara berasingan. Apabila tidak dapat membaca dan memahami perkataan.

Bincangkan perkataan baru dan buatkan mereka bermain-main dengan perkataan itu. tanya apa yang dilihat dan kaitannya dengan cerita berkenaan. dari satu perkataan ke satu perkataan. 3. Jadikan membaca satu tabiat. Siapa yang kamu fikir akan tinggal di istana? Jika ada gambar.PERAK PENYELIDIK: MAZNI BIN OTHMAN 22 SEPTEMBER 2007 . cara ini dapat melatih kanak-kanak meningkatkan daya pendengaran mereka. mampu mengingat sehingga melebihi 4500 kosa kata. PEJABAT PELAJARAN DAERAH DAERAH MANJONG PERAK DARUL RIDZUAN PROGRAM PENINGKATAN KEMAHIRAN MEMBACA OLEH: SK KAYAN. 1. • • Membantu kanak-kanak membaca Mengajar kanak-kanak berminat dengan membaca adalah sangat penting. Bantu anak anda membaca dari kiri ke kanan dan memahami setiap perkataan yang dikatakannya. puisi dan buku-buku bermaklumat yang bersesuaian dengan tahap umur kanak-kanak. Bacakan cerita dengan rentak perkataan yang berkaitan dan ulang beberapa kali. Jemput kanak-kanak membaca dengan anda setiap hari." Tunjukkan bagaimana mimik muka dan nada suara "terkejut" kepada anak anda. Bacakan buku yang mempunyai pelbagai jenis cerita kanak-kanak seperti kisah sirah nabi. Contohnya: Rumah yang besar ini adalah istana.• corak pengajaran ialah mendedahkan kepada persekitaran seperti membezakan bunyibunyi binatang atau kenderaan.SITIAWAN. Walau bagaimanapun sesetengah kanak-kanak masih belum dapat membaca biarpun umur semakin meningkat. kamus bergambar. Keadaan ini mungkin disebabkan mereka tidak memahami tahap-tahap pengajaran bahasa yang betul. Bacakan buku yang sukai kanak-kanak berkali-kali. Mereka akan mempelajari perkataan baru dan mengingat cerita yang mereka sukai. Seterusnya akan diceritakan kepada rakanrakannya pula. 2. Contohnya perkataan "terkejut. Tunjukkan perkataan demi perkataan sepanjang sesi membaca berkenaan. 4. Terdapat beberapa panduan yang mudah bagi melaksanakan usaha anda.

Pendekatan Kaedah Gabungan Bunyi Kata ( KGBK ) dan Kaedah Fonik digunakan untuk meningkatkan kemahiran membaca. Langkah-langkah yang sesuai perlu diambil bagi mengatasi sebarang masalah pembelajaran yang mungkin timbul dari semasa ke semasa. banyak guru khas pemulihan telah ditempatkan di sekolah rendah. PELAKSANAAN KAJIAN Tinjauan Awal: Dalam tinjauan awal. tindakan diambil untuk mempertingkatkan kemahiran membaca agar mereka boleh memahami teks yang dibaca. menulis dan mengira. Guru pemulihan tidak berupaya mengendalikan pemulihan tanpa sokongan daripada guru besar dan guru-guru sekolah terbabit Kurikulum Baru Sekolah Rendah ( KBSR ) memberikan penekanan kepada kemahirankemahiran asas membaca. OBJEKTIF KAJIAN Kajian ini dijalankan bagi mengenalpasti tahap pencapaian pengetahuan dan kemahiran menguasai membaca.PENGENALAN Kurikulum Baru Sekolah Rendah ( KBSR ) telah dilaksanakan di sekolah rendah mulai tahun 1982. Kurikulum ini telah memperkenalkan pelajaran pemulihan sebagai salah satu terasnya. Setelah mengenalpasti tahap penguasaan setiap kemahiran. Kebolehan murid-murid menguasai ketiga-tiga kemahiran ini dapat menyempurnakan pengajaran dan pembelajaran selanjutnya. dan untuk menunai inovasi kurikulum ini. Ujian diagnostik adalah satu ujian yang boleh digunakan untuk mencapai keperluan tersebut. Salah satu langkah yang perlu diambil ialah dengan menjalankan ujian-ujian yang tertentu bagi membolehkan guru mendapatkan maklumat asas tentang pencapaian murid-murid . Pencapaian pelajar dalam kemahiran-kemahiran asas membaca di kaji. Ujian awal ( Diagnostik ) dilaksanakan dan temubual dengan guru di adakan. Ujian dan temubual berikut dilaksanakan Ujian 1: Membaca perkataan suku kata KVKV Ujian 2: Membaca perkataan KVKVK Ujian 3: Membaca perkataan VKVK .

2 25 – 32 Baik 4 3.1 9 – 16 Lemah 52 48.8 . Pencapaian Tahap Frekuensi Peratus 0 – 8 Sangat lemah 12 11.7 33 – 42 Sangat Baik 3 2.Ujian 4: Membaca teks pendek ( 15 – 20 patah perkataan ) Ujian 5: Temubual dengan guru pemulihan Analisis Data Ujian 1.2 17 – 24 Sederhana 37 34.

.

.

Dari data yang diperolehi di dapati hanya 6.3% berada pada tahap lemah Analisis Data Ujian 2 Pencapaian .5% menguasai kemahiran ini dengan baik. manakala 59.

7% pelajar menguasai kemahiran membaca aras KVKVK dan 68.8 17 – 20 Sangat Baik 1 0.1 9 – 12 Sederhana 30 27.5% masih belum menguasai kemahiran membaca KVKVK Analisis Data Ujian 3 Pencapaian Tahap Frekuensi Peratus .Tahap Frekuensi Peratus 0 – 4 Sangat lemah 48 44. hanya 3.9 Daripada data diperolehi.8 13 – 16 Baik 3 2.4 5 – 8 Lemah 26 24.

6% boleh memberi membaca VKVK Dan hanya 17.9 9 – 12 Sederhana 30 27.0 – 4 Sangat lemah 4 3. Analisis Data Ujian 4 Pencapaian Tahap Frekuensi Peratus 0 – 4 Sangat lemah 4 .6% masih belum menguasai kemahiran ini.7 5 – 8 Lemah 15 13.6 17 – 20 Sangat Baik 27 25 Adalah didapati sebahagian besar pelajar iaitu 54.8 13 – 16 Baik 32 29.

8 13 – 16 Baik 32 29.7 5 – 8 Lemah 15 13.3.9 9 – 12 Sederhana 30 27.6% masih belum menguasai kemahiran teks .6% boleh memberi membaca teks Dan hanya 17.6 17 – 20 Sangat Baik 27 25 Adalah didapati sebahagian besar pelajar iaitu 54.

.

2% ) .Analisis Data 5 ( Temubual/ soalselidik ) Penggunaan Instrumen Kemahiran Membaca Instrumen / Modul Ada Tiada Instrumen Pengesanan Celik Huruf ( IPCH ) Instrumen Penentu Penguasaan 3M ( IPP3M ) Modul ASBALIS ( asas baca dan menulis ) Modul-modul kemahiran asas membaca dan menulis yang disediakan oleh guru Modul KACEM ( kemahiran cepat membaca ) Modul-modul kemahiran asas mengira yang disediakan oleh guru Modul-modul pengamatan Lain-lain ( nyatakan ) Perkara Ada Tiada Instrumen Pengesanan Celik Huruf ( IPCH ) 12 ( 46.

Hanya dua perkara modul dan instrumen ( > 75.9%) Modul Pengamatan 9( 34.9%) 14 ( 53.8%) 3(11.5% ) 7( 26.5%) Instrumen Penentuan Penguasaan 3M ( IPP3M ) 21 ( 80.10 ( 38.9% ) 4( 15.2%) Berdasarkan jadual tujuh perkara yang berkaitan dengan penggunaan instrumen dan modul mengenalpasti kemahiran 3M .4% ) Modul KACEM ( Kemahiran Cepat Membaca ) 7( 26.6% ) 12 ( 46.1% ) Modul kemahiran asas membaca dan menulis yang disediakan oleh guru 20 ( 76.8% ) Modul Kemahiran asas mengira yang disediakan oleh guru 16 ( 61.5%) Modul ASBALIS ( asas baca dan menulis ) 18 ( 69.0% ) iaitu Instrumen Penentu 3M dan Modul Kemahiran asas membaca yang disediakan oleh guru .2% ) 6( 23.

Modul ASBALIS ( 69.2%) b. Manakala bahan penggunaannya mengikut urutan seperti berikut. Modul Kemahiran Asas Mengira Yang Disediakan Oleh Guru ( 61. Sangat tidak mempengaruhi 2.2%) d. Modul Pengamatan ( 34. a.5%) c. Mempengaruhi . Tidak mempengaruhi 3.6%) Faktor mempengaruhi Tahap Membaca Murid 1.digunakan dengan tinggi. Instrumen Pengesanan Celik Huruf ( 46.

.

Sangat mempengaruhi Faktor-faktor Tahap Pengaruh Latar belakang sosio ekonomi murid 1 2 3 .4.

4 Sikap murid 1 2 3 4 Persekitaran tempat tinggal 1 2 3 4 Persekitaran sekolah 1 2 3 4 Keberkesanan pengajaran guru 1 2 3 4 Sokongan pengurusan sekolah 1 2 3 4 Sokngan pelajaran murid di rumah 1 2 3 .

4 Kehadiran kelas pra sekolah/ tadika 1 2 3 4 Masalah keluarga 1 2 3 4 Kehadiran di sekolah 1 2 3 4 Kesihatan murid 1 2 3 4 Perkembangan kognitif 1 2 3 4 Faktor-faktor Tahap Pengaruh min sp 1 .

48 Persekitaran tempat tinggal 3(11.1%) 15 (57.5%) 17 (65.00 0.2 3 4 Latar belakang sosio ekonomi murid 3(11.80 Keberkesanan Pengajaran Guru 3(11.57 Sikap murid 9(34.2%) 3.5%) 3.48 Persekitaran sekolah 3(11.5%) 6(23.7%) 2.4%) 5(19.5%) 14 .6%) 17 (65.61 0.4%) 3.08 0.5%) 20 (76.65 0.9%) 3(11.7%) 2( 7.

(53.42 0.7%) 6(23.65 Sokongan Pengurusan Sekolah 5(19.7%) 11 (42.9%) 3.2%) 14 (53.68 Masalah Keluarga 2(7.2%) 3.2%) 15 (57.5%) 11 (42.64 .34 0.3%) 13 (50.8%) 9(34.69 Kehadiran kelas pra sekolah / tadika 5(19.1%) 3.3%) 12 (46.8%) 7(26.03 0.07 0.23 0.6%) 3.0%) 3.66 Sokongan pelajaran murid di rumah 3(11.

Tidak Mempengaruhi 3. Jadual menunjukkan tahap faktor yang sangat mempengaruhi penguasaan 3M adalah faktor sikap dan perkembangan kogniti pada tahap ( 3. Manakala faktor-faktor lain hanya pada tahap mempengaruhi berdasarkan urutan berikut.Sokongan pelajaran murid di rumah ( min = 3.50 ) b.4%) 7(26.2%) 3.Kesihatan murid ( min = 3.Keberkesanan Pengajaran Guru ( min = 3.50 <min < 4.Kehadiran di sekolah 14 (53.65 ) e.0%) 13 (50.68 ) d.50 Kesihatan murid 1(3.67 Perkembangan kognitif 13 (50. sp = 0.34. a.Kehadiran di sekolah ( min = 3.15 0. Mempengaruhi 4.67 ) . sp = 0.42.8%) 12 (46. sp = 0. Sangat Tidak Mempengaruhi 2.46.0%) 3.46 0.50 0.8%) 17 (65.Masalah Keluarga ( min = 3.00 ).15.64 ) c. Sangat Mempengaruhi.51 Nota : 1.8%) 1(3. sp = 0. sp = 0.23.9%) 3.

Tugasan di beri berdsarkan kemampuan dan kebolehan IV.Masalah keluarga ( min = 3.80 ) Rumusan: Masalah membaca merupakan kekangan utama dalam proses membaca mudah atau asas khususnya bagi perkataan dalam lingkungan KVKV. Pelajar dipecahkan mengikut aras kemahiran III.48 ) j.61.68 ) g.Persekitaran sekolah ( min = 2. sp = 0.08.Persekitaran tempat tinggal ( min = 3.66 ) i.KVKVK.KVKVK. FOKUS KAJIAN Berdasrkan analisa data.f. Penilaian terhadap keberkesanan buku dan kaedah PELAKSANAAN TINDAKAN I.Latar belakang sosio ekonomi ( min = 3.07. Meninjau buku-buku yang digunakan dalam kaedah KGBK b. Memilih bahan-bahan yang boleh membantu menguasai kemahiran membaca 2. Kesukaran mengikut tertib dan factor penggunaan instrument dan murid mempengaruhi kadar membaca murid.Segala aktiviti adalah bertujuan untuk mendedahkan pelajar kepada penguasaan kemahiran membaca 1. Masa yang fleksibel V. MERANCANG TINDAKAN Bagi mengatasi masalah yang telah dikenalpasti dalam tinjauan awal beberapa aktiviti dalam pendekatan KGBK dan Kaedah Fonik di jalankan di dalam dan di luar bilik darjah. focus kajian ini ialah untuk memperkukuhkan kemahiran membaca KVKV.57 ) h. Menguasai kemahiran pendekatan KGBK dan Kaedah Fonik II. Peralatan dan bahan Bantu mengajar menggunakan multimedia PEMERHATIAN .Kehadiran kelas pra sekolah / tadika ( min = 3. sp = 0.VKVK dan teks mudah agar pelajar boleh membaca pada aras seterusnya.00.03. Menguasai Kaedah KGBK a. sp = 0.VKVK dan Teks mudah. sp = 0. sp = 0.

Beberapa pemerhatian dibuat semasa pelaksanaan tindakan dalam kajian ini. a. Markah yang dicapai dalam ujian pencapaian membaca Pemerhatian / Keputusan itunjukkan dalam jadual. Ujian 1 Ujian 2 Ujian 3 Ujian 4 Ujian 5 Penyertaan/ 10 10 7 8 9 . Bilangan murid yang boleh menyebut dan membaca perkataan b. Pencapaian setiap pelajar dalam membaca c.

.

.

aktif Penyertan/ pasif 2 3 1 2 5 Pencapaian .

Penambahbaikan dapat dilihat dari segi peratus pencapaian bagi setiap ujian yang diberi. Berdasarkan penggunaan pendekatan KGBK dan Kaedah fonik penapaian dinyatakan dalam jadual dibawah bagi kemahiran membaca.Bilangan Penyertaan Ujian 1 Ujian 2 Ujian 3 Ujian 4 Teks1 Teks2 Teks 3 Sangat lemah Lemah Sederhana Baik Sangat Baik Jumlah PENILAIAN Ujian 1 dan jian 3 merupakan tahap yang sukar jika dibandingkan ujian 2. Kaedah KGBK Pencapaian Tinjauan Awal Ujian 1 Ujian 2 Ujian3 Sangat lemah Lemah Sederhana .

Penggunaan diagnostic dapat membanu dengan cepat guru mengesan ketidakbolehan membaca murid. KAJIAN TINDAKAN PENINGKATAN KEMAHIRAN MEMBACA 1 • .Baik Sangat baik Kaedah Fonik Pencapaian Tinjauan Awal Ujian 1 Ujian 2 Ujian3 Sangat lemah Lemah Sederhana Baik Sangat baik Daripada perbandingan di atas didapati kemajuan kemahiran dapat dilihat apabila menggunakan kaedah KGBK dan Kaedah Fonik. Terdapat jug factor yang mempengruhi penguasan kemahiran iaitu sikap pelajar dan kadar kehadiran mereka dating ke sekolah. CADANGAN Kajian tindakan seterusnya bolehlah dijalankan bagi mengenalpasti tahap kefahaman murid mehami teks dan membetulkan gaya membaca. REFLEKSI Daripada kajian yang dijalankan adalah di dapati bahawa kemahiran membaca murid pemulihan dapat ditingkat dengan menggunakan kaedah KGBK dan Kaedah Fonik dalam pengajaran guru.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful