You are on page 1of 4

TM

FUNCTIONS JEE (Main + Advanced) 2017

Path to success KOTA (RAJASTHAN) WORKSHEET 1 ENTHUSIAST COURSE

Find the domain of the following functions

1) f ( x) 3 2x 21 x

log (0.3x 1)
2) f ( x) =
x2 + 2 x + 8

3) f ( x) log1/ 3 log 4 [ x ] ( 2
5 )

1
4) f ( x) =
x 1 12 x 11

x2 2 x 3
5) f ( x) = ( x + 0.5)
log(0.5+ x)
4x2 4x 3

f ( x)
5
3sin
1 2
x
+
( 7 x + 1)!
6) x 1 x +1
2

1
7) f ( x) (x
12
x9 x4 x +1 ) 2

2x 1
8) f ( x) log x + 4 log 2 ÷
2 3+ x

9) f ( x) sex 1
x2 x + 1 ,where [.] denotes the greatest integer functions.

1
f ( x) =
10) x 1 5

11) The domain of f(x) = log 7 log 5 log 3 log 2 (2x 3 + 5x2 – 14x) is –
1 1 1
(A) 4, (2, ) (B) 3, ÷
(2, ) (C) 3, ÷
(2, ) (D) None of these
2÷ 2 2
12) The domain of f(x) = logx sin x is –
(A) (2n , (2n 1) ) but n 1 non-negative integer
(B) (n , (2n 1) )
(C) (2n ,(2n 1) / 2) but n 1 non-negative integer
(D) None of these

log 2 (x + 3)
13) The domain of definition of f(x) = is –
x 2 + 3x + 2
(A) R \{–1, –2} (B) (–2, ) (C) R\{–1, –2, –3} (D) (–3, ) \ {–1, –2}

1
14) The domain of the function y = log | sin x | is –

(A) R {n : n I} (B) R ( , ) (C) R {2n : n I} (D) ( , )

1
15) The domain of f (x) = is –
x 1
ln ÷
2
(A) (1,3) (3, ) (B) ( 1,3) (3, ) (C) ( ,3) (3, ) (D) None of these

16) The domain of the function


f(x) = 24–xC3x–1 + 40–6xC8x–10 is –
(A) {2, 3} (B) {1, 2, 3} (C) {1, 2, 3, 4} (D) None of these

1 |x|
17) The domain of definition of f(x) = 2 |x|
is –

(A) ( , ) [2, 2]
(B) ( , ) [ 1,1]
(C) [ 1,1] ( , 2) (2, )
(D) None of these

18) Domain of the function f(x) = 1 2 3 x is –


(A) [0, 2] (B) [–1, 1] (C) [–1, 2] (D) [1, 2]

19) If f(x) = log(sin 2x), then Df =


1 3
(A) (2np, p + 2np) (B) 2n , + 2n
÷ ÷ (C) [2np, p + 2np] (D) 2n , 2n+
2 2÷

3x 2 7 x + 8
20) The domain of definition of the function , f (x) = arc cos where [ *]
1 + x2
denotes the greatest integer function, is :
(A) (1, 6) (B) [0, 6) (C) [0, 1] (D) (- 2, 5]
21) Domain of definition of the function f (x) = log 10·3x 1
2
9x 1
1 + cos (1 x ) is
(A) [0, 1] (B) [1, 2] (C) (0, 2) (D) (0, 1)

22) The domain of definition of the function : f (x) = ln ( x 2 5x 24 – x – 2) is


28
(A) (–¥, –3] (B) (–¥, –3 ]È[8, ¥) (C) , ÷ (D) none
9

x 5 1
23) The domain of the definition of the function f(x) = sin-1 2
÷
+ [ log10 (6 x)] is :
(A) (7, 7) (B) (- 7, - 3) È (- 3, 7)
(C) [- 7, - 3] È [3, 5) È (5, 6) (D) (- 3, 3) È (5, 6)

24) The domain of definition of the function f (x) =

cot 2 x tan 2 x
log 1 ÷ + log 1 ÷ is
2
2 cos ec 2 x + 5 2
3 sec 2 x + 5

(A) R – {np, n Î I} (B) R – {(2n + 1) , n Î I}


2
(C) R – {np, (2n + 1) , n Î I} (D) none
2

3x 4x
25) Domain of definition of the function f (x) = is
x 2 3x 4
(A) (– ¥, 0] (B) [0, ¥)
(C) (– ¥, –1) È [0, 4) (D) (– ¥, 1) È (1, 4)

3x 2 7 x + 8
26) The domain of definition of the function , f (x) = arc cos where [ *] denotes
1 + x2
the greatest integer function, is :
(A) (1, 6) (B) [0, 6) (C) [0, 1] (D) (- 2, 5]

arc cot x
27) The domain of the function f(x) = , where [x] denotes the greatest integer not
x2 2
[x ]

greater than x, is
(A) R (B) R - {0}
(C) R - { ± n:n I +
{0}} (D) R - {n : n Î I}
28) Which of the following function(s) have no domain?
(A) f(x) = logx – 1(2 – [x] – [x]2) where [x] denotes the greatest integer function.
(B) g(x) = cos–1(2–{x}) where {x} denotes the fractional part function.
(C) h(x) = ln ln(cosx)
1
(D) f(x) =
sec -1 ( sgn ( e x
))

ANSWER KEYS

1) [0,1] 2) [2, ) 3) [ 3, 2) [3, 4)

1 1 1 3
4) R {(0,1) {1, 2......,12} (12,13)} 5) ,
2 2 2
,1
2
, ÷

n
6)
7
,n I, 1 n 6÷ `7) ( , ) 8) ( 4, 3) ( 4, )
9) ( , 0] [1, ) 10)
11) A 12) D 13) D 14) A
15) A 16) A 17) C 18) C
19) B 20) A 21) C 22) A
23) C 24) C 25) C 26) A
27) C 28) ABCD