You are on page 1of 7

GRADINITA VOINESTI-LERESTI

JUD ARGES
EDUCATOARE:BULGARU LUMINITA

PROIECT DE ACTIVITATE DIDACTICA

DENUMIREA ACTIVITATII: CUNOASTEREA MEDIULUI
TEMA: DREPTURILE COPILULUI
SUBTEMA: ZIUA COPILULUI
FORMA DE REALIZARE : Convorbire:”E 1 Iunie”
OBIECTIV CADRU:
 Dezvoltarea capacitatii de receptare a mesajului oral;
 Dezvoltarea capacitatii de exprimare orala.
 Evaluarea cunostintelor despre drepturile copilului;
OBIECTIVE OPERATIONALE:
 Sa precizeze data cand se sarbatoreste ziua copilului ;
 Sa retina ca ziua copilului este o sarbatoare internationala;
 Sa enumere activitati care au loc cu ocazia zilei de 1 Iunie ;
 Sa reproduca poezii si cantece inchinate zilei copilului;
 Sa spuna care sunt drepturile copilului dar si indatoririle;
 Sa stabileasca rolul pe care il au gradinita si alte institutii publice in viata
copilului;
 Sa isi exprime dorinta de a trai in pace si in libertate;
 Sa manifeste intelegere fata de toti copiii indiferent de rasa si religie;
 Sa rezolve sarcinile fisei.
STRATEGIA DIDACTICA:
METODE SI
PROCEDEE:conversatia,explicatia,demonstratia,problematizarea,observatia,lucru in
echipa,exercitiul,invatarea prin descoperire..

Bucuresti.Ed V&Integral.M.Bucuresti 2001.Captarea Educatoarea interpreteaza cantecul 1 Copiii asculta cantecul .Ezechil. activitatii. BIBLIOGRAFIE: *** “Programa activitatilor instructiv-educative in gradinita de copii”. L. Auxiliare de cunoasterea mediului (fisa). atentiei IUNIE: 1 iunie Este 1 iunie E prima zi de vara Soarele e sus pe cer E frumos afara. MIJLOACE DIDACTICE: Imagini reprezentand  o familie . spital biblioteca)  hora cu copii de diferite nationalitatii  aspecte din tabere. Demonstratia 1. ***”Metoda proiectelor”. La serbare a venit Astazi multa lume.2002 DEMERS DIDACTIC Etapele Continutul activitatii Strategia activitaii Activitatea educatoarei Activitatea copiilor didctica I.Organizarea Se pregateste materialul si copiii Participa la pregatirea Lucru in echipa Activitatii pentru activitate. Suntem astazi mai voiosi Caci avem serbare E ziua copiilor E zi de sarbatoare.Bucuresti.  aspecte din gradinita si alte institutii publice(scoala.Plazarescu “Laborator prescolar”. Cântece si poezii .policlinica.2000.  porumbei.

viata copilului ca ea sa fie In vederea aflarii acestor drepturi se linistita si fericita. Se solicita copiilor sa completeze . Fiecare spune. Observatia Conversatia II.Se pun intrebarile: Va placut cantecul? In ce anotimp ne aflam? Care sunt lunile de vara?ce se sarbatoreste la inceputul luni iunie? Pe ce data? De ce credeti ca este o sarbatoare internationala? 2. versuri :Teodor Munteanu Se poarta un dialog cu copiii Expunerea pentru a localiza Ziua Copiii asculta . Copiii raspund la intrebari.Desfasurarea Copiii observa plansele si Expunerea Se fac precizari in legatura cu activitatii descopera ce activitati ale Invatarea prin existenta drepturilor copilului si omului sunt importante pentru descoperire necesitatea respectari acestora. Ionel s-a încurcat Si s-a-nrosit ca focul ‘Nu-i nimic’ cu totii au zis ‘Bata l-ar norocu`.retin. copilului.obievtivele care se formularea vor realiza impreuna.Anuntarea temei si Se anunta tema. Nimeni nu s-a suparat Conversatia C-asa e la serbare. prezinta spre observare planse ilustrand drepturile copilului. obiectivelor. Si o coarda i s-a rupt Când lovi mai tare. Sandu cel cu ochelari Cu a sa chitara Singur s-a acompaniat Pentru prima oara.

Problematizarea Se pun intrebarile: 1.Cum luptati impotriva razboiului? 6. .De ce vreti sa traiti in pace? Observatia 3. Problematizarea Se pun intrebarile: Asculta si raspund.Cum sunt copiii din tarile in care se duc razboaie?De ce?  Dreptul copilului apartinand grupului minoritar sau populatiei indigene la propria cultura. Asculta si raspund.Care sunt membrii familiei descoperire voastre? Problematizarea 3.Cine ii ingrijeste ?  Dreptul de a se forma in spiritul tolerantei si pacii Se observa o planse ilustrand Conversatia porumbelul pacii.educatie .Ce se intampla cu copiii fara familie ?Putem sa ii ajutam ?Cum ?  Dreptul la o viata decenta .Invatatura la ce le foloseste? 3. Se pun intrebarile: Conversatia 1.Ce fac parintii pentru voi?De ce ? 4.De ce merg copiii la spital? 5.De ce merg copiii la gradinita si la scoala? 2.la practicarea propriei religii si limbi.observarile cu ceea ce stiu prin intermediul mass media.Cine ii ajuta sa invete? 4.la ingrijire . 1.Cine nu doreste pacea? Invatarea prin 4.asistenta medicala Se vor observa imagini Conversatia reprezentand copii la gradinita . Copiii raspund.Ce inseamna razboiul pentru descoperire oameni? 5.in Observatia scoala.Ce reprezinta tabloul? Invatarea prin 2. Pentru a intelege in ce consta  Dreptul copilului de a fi protejat si de a avea o familie prezentam un tablou reprezentand o familie.Ce simbolizeaza porumbelul? 2.la spital.

Incheierea copii sa le precizeze.pictand etc) Raspund. Se sugereaza prezentarea de momente din programul de serbare.De ce arata diferit? 3. .biserici intrebarile educatoarei Observatia pentru diferite confesiuni.cantand la Evaluare instrumente.o biblioteca .romani etc?  Dreptul de a creste in siguranta .lucrand la calculator.de a fi respectat Conversatia pentru gandurile si ideile sale Asculta si raspund Observatia Se analizeaza imagini reprezentand concluzionand.”COPIII FLORILE VIETI” Se rezolva fisa (decupare de porumbei si impodobirea clasei cu ei).Unde merg ei indiferent de ceea ce sunt germani.Cum sarbatoresc toti copiii ziua lor? 2. Se pun intrebarile: Conversatia 1.dar si indatoriri fata de cei care ii ajuta sa fie fericiti si sanatosi. Conversatia Intrebari: Problematizarea 1. Copiilor li se cere sa enumere indatoririle specifice varstei lor. Se observa o hora a copiilor in jurul Asculta si raspund la pamantului. Conversatia activitatii Se insista asupra faptului ca copiii nu au numai drepturi . canta. Exercitiul Se cere copiilor sa descrie actiuni dedicate zilei de 1 iunie si ce isi doresc cu ocazia acestei zile.Ce activitati desfasoara copiii? Se precizeaza ca acestia sunt liberi sa faca activitatea pe care si-o doresc. Copiii executa lucrarea. Problematizarea activitati ale copiilor(copii dansand. Educatoarea face o enumerare a drepturilor copiilor solicitandu-i pe Raspund si recita poezi si Exercitiul III. Raspund sub indrumarea Conversatia educatoarei.

. Toti copiiii vor primi baloane . aprecieri asupra activitatii copiilor.iar la iesirea din clasa vor avea posibilitatea sa vada o lansare de porumbei sub indrumarea unui columbofil. Constientizeaza frumusetea si Se analizeaza activitatea si se fac libertatea porumbeilor.