You are on page 1of 15

CATEDRA DE MECANICA

SPECIALIZARE: AUTOVEHICULE RUTIERE

CAIET DE PRACTICA

Indrumator de an: Student: Rusti Paul
Giurgiu Oana Grupa: 2424/1

revizii service auto SERVICE AUTO .Descrierea atelierului si capacipatii de lucru.TESTARI MECANICE detector jocuri articulatii constatari generale evaluari tester amortizoare testari service auto SERVICE AUTO . SERVICE AUTO .REPARATII MECANICE suspensie directie motor cutii de viteze automate si manuale sistem franare.LUCRARI ELECTRICE alternator electromotor sistem confort .DIAGNOZA COMPUTERIZATA software original pentru toate brandurile punere la punct electronica a pompei de injectie (distributie) diagnosticarea si stergere erorilor codare ECU/programare testare injectoare sincronizare EWS service reset interval si programare interval service tester pentru toate marcile diagnoza service auto SERVICE AUTO .REVIZII PERIODICE revizii periodice consumabile ulei filtre curatat sistem injectie (benzina/diesel) fara demontare. testare ABS reparatii service auto SERVICE AUTO .

SERVICE ROTI stand geometrie echilibrare dinamica roti cu simulate test drum (unic in Romania) montaj/dejantat anvelope verificat defecte anvelope.iar aparatura utilizata este urmatoarea: .SERVICE INSTALATII AC verificare sistem AC incarcare sistem AC reciclare freon AC SPALATORIE AUTO La cererea clientului autovehiculul parcurge un program cosmetic: spalat exterior-interior-motor tapiterie. unde am desfasurat practica. spate -. etc. corectare vizuala a aspectului. reparare gauri. bara protective fata. oglinzi plastic. bidoane apa.aparat reglat faruri testare sistem incarcare alternator-acumulator. sunt angajati 3 mecanici si un inspector itp. deformari) Radiatoare (reparare piesa plastic. licenta Bosch autorizatie pentru garantii acumulatori lucrari service auto SERVICE AUTO . reparare panou. jenti roti SERVICE AUTO . sparte. ventilator. aparatoare noroi. aripa (plastic şi aluminiu) Conexiuni conducta aer conditionat (reparare ruptura. potrivirea vopselii naturale. accesorii plastic. polish tratament piele. rupte. suport bara) In departamentul de reparatii mecanice. schimbare teava) Toate piesele din plastic (masca radiator. spalatorie auto VOPSITORIE AUTO Lista piese avariate reparabile: Bare (bucati lipsa. spoiler – fata. producere piese noi) Reparatii suport plastic prindere faruri Zgarieturi faruri si stopuri Prag.

dupa care se verifica nivelul -se reseteaza calculatorul masinii din computerul de bord sau prin conectarea acesteia la un tester.Schimbul de ulei: Masina se pozitioneaza pe elevator. aparate de montat/demontat pneuri.prese hidraulice testere auto pentru diferite marci de autovehicule un aparat de sudura aparate de geometrie. se unge garnitura filtrului nou cu ulei si se monteaza -se introduce uleiul corespunzator in motor. .se deschide capote si se ridica masina. busonul si scutul se monteaza la loc -se coboara masina pe sol -se demonteaza filtrul de ulei cu o cheie speciala.trei elevatoare doua truse de scule un compresor un aparat automat pentru service aer conditionat auto cricuri. -se demonteaza scutul de protective a motorului -se pozitioneaza colectorul de ulei in dreptul baii de ulei si se desface busonul -dupa scurgerea uleiului din baie. aparate de echilibrat pneuri Statia itp are urmatoare componente: sistem analiza noxe stand masurare sistem franare elevator cu 2 coloane aparat verificare faruri aparat pentru evecuare noxe Operatiuni efectuate in service-ul auto: 1.

. niciodata mai tarziu de 3-4 maxim 5 ani. care de regula este pozitionat sub masina. in majoritatea cazurilor. acesta trebuie umplut cu combustibil. se scoate filtrul vechi si se curata foarte bine locul in care acesta a fost montat -se monteaza noul filtru si se inchide locasul acestuia 4.2.Schimbarea kitului de distributie: Distributia are un interval de schimb standard.Schimbarea filtrului de combustibil: Masina se pozitioneaza corespunzator si se ridica pe elevator.Este necesara inlocuirea distributiei odata cu depasirea numarului de kilometri sau vechimii indicate datorita uzurii atat a rolelor angrenate. Momentul schimbarii distributiei este specificat in manualul autovehiculului si depinde de motorizare dar.Schimbarea filtrului de aer: Operatiunea se executa cu motorul oprit. filtrul se demonteaza din locasul sau si se deconecteaza furtunele de combustibil ce intra in acesta -inainte de montarea noului filtru. este indicat sa fie inlocuit la 90. Kitul de distributie. uneori. Aceste role au la baza un rulment care are o durata de viata limitata. pe traseul conductelor de combustibil -pentru demontare. limitat atat de numarul de kilometri cat si de timp.000 de kilometri. si de modul in care a fost kit distributie cu pompa de apa si rolecondusa masina (condus normal sau intens). dupa care se monteaza conductele in aceasi pozitie in care au fost si se fixeaza filtrul -se porneste motorul si se verifica eventualele scurgeri 3. cat si a pompei de apa in cazul in care pompa de apa este angrenata de distributie. Cureaua de distributie este afectata de uzura in timp si este obligatoriu sa fie inlocuita alaturi de rolele aferente. tocmai de aceea se recomanda inlocuirea acestora impreauna. este necesara pozitionarea unui recipient pentru colectarea combustibilului sub filtru pentru a impiedica scurgerile acestuia pe podea -dupa pozitionarea recipientului.000 de kilometri (primul schimb) iar apoi la maxim 60. -se localizeaza filtrul de combustibil.fata a compartimentului motor) -se desface capacul cutiei filtrului de aer. -se deschide capota masinii si se identifica locasul filtrului de aer (este pozitionat de regula in partea stanga sau dreapta.

sunt 3 suruburi + 1 piulia. avem acces la distributie. de obicei la peste 180.000 km. se baga masina in viteza 5.se demonteaza suportul dreapta al motorului . Distributiile pe lant se schimba la intervale de timp mult mai lungi decat cele pe curea. Se aduce motorul la punct. in partea din fata a masinii) .. . Se monteaza noua curea avand grija la sens (sageata de sus in jos. din cauza uzurii accentuate si posibilitatii decalarii cu cateva grade a axelor antrenate. . . cu ajutorul unui diapazon electronic.cu cheia tubulara.motorul trebuie sustinut cu un suport special .se verifica eventuale scurgeri de ulei/apa. .se demonteaza roata dreapta. Operatiunea se desfasoara astfel: .se inlocuieste intinzatorul si se lasa surubul nestrans. bieleta de sustinere cadru motor.ideal.La un numar mai mare de km (de regula dupa 180. Nu ar trebui sa fie nici una. Exista masini la care practic lantul nu trebuie schimbat niciodata. .se scoate fulia si cureaua alternatorului . Pentru asta.000 km) este necesara si inlocuirea pinioanelor danturate care sunt cuplate la cureaua de distributie.se demonteaza surubul de prindere a fuliei accesorii pe motor.se demonteaza capacul de plastic negru .un punct pe roata dintata de pe arborele cotit . .se suspenda masina pe elevator .se desface intinzatorul. placa plastic de protectie .se demonteaza cele 4 bujii Acum.o sageata pe fulia arborelui cu came. Sunt 2 markere: .se demonteaza capacul care protejeaza fulia arborelui cu came .Se roteste motorul (in sens orar) pana cand cele 2 repere vin in dreptul reperelor corespondente de pe baia de ulei si capacul culbutorilor Se verifica tensiunea in curea . se blocheaza piulita planetarei (cheie de 32) si se desface surubul de pe arborele cotit (18 mm) .

6.o sa se mai scurga foarte putin lichid de frana ceea ce mai ramane pe traseu. .Schimbarea discurilor si placutelor de frana: Autovehiculul se pozitioneaza corect si se ridica pe elevator -se desfac prezoanele rotilor si acestea se demonteaza -se slabeste frana de mana se da mansonul de la frana de mana jos si se slabeste piulita cat se poate de mult. . si se elimina eventualele deformari elasto-plastice intr-o curea noua.cca 870N).Verificarea jocurilor la nivelul directiei: -se suspenda masina pe elevator -se invarte de roata si se urmareste daca exista zgomote ce semnaleaza uzura rulmentilor .dupa care cu o cheie tubulara se desfac -se desface surubul de prindere al discului de frana de butucul rotii -se indeparteaza discul de pe butuc -se monteaza noul disc de frana respectand aceiasi pasi Inlocuirea placutelor de frana: -se desfac suruburile ce tin etrierul pe disc. -cu un patent special se sugruma conducta de cauciuc de la lichidul de frana pentru a nu permite scurgerea/pierderea acestuia.se slabeste cureaua pana la tensiunea normala (90 grd torsionare . Acum se "aseaza" cureaua pe roti.i. fara socuri/zgomote. 5.se roteste motorul 5 1/2 ture si se verifica ca semnele sunt din nou in corespondenta. folosind compus de blocare astfel: toate suruburile capacului de protectie distributie AL) toate suruburile monturii motor surubul de prindere a fuliei pe arborele cotit. Se foloseste o cheie pe fulia arborelui cu came. sa se poata torsiona numai 75 grade (tensiune mai mare ca cea originala .pana unde este sugrumat.dupa care se da cablul scurt afara pentru a elibera sabotii de tot.se da cu lichid de frana pe cele 2 suruburi ce tin etrierul.se tensioneaza cureaua a.se scot sigurantele placutelor -se inlocuiesc placutele. Motorul trebuie sa se roteasca usor.dupa care se desface conducta din etrier cu o cheie . ..se remonteaza piesele demontate.iar etrierul se impinge la loc cu ajutoarul unei prese Se monteaza frana de mana la loc.cca 640N tensiune) . IN NICI UN CAZ DEMARORUL.se strange definitiv intinzatorul de curea. .

precizand programul de functionare al acestora. urmarindu-se functionarea lor in permanenta la parametrii proiectati. Art.Incalzirea halelor si incaperilor de lucru va fi asigurata in perioada anotimpului rece in functie de temperatura exterioara si in limitele stabilite de "Normele generale de protectie a muncii". Art. 11. . 8. marcate si amenajate corespunzator. in stare de functionare.Executarea unor lucrari de demontare. Art. instalatii si dispozitive adecvate.Intretinerea si repararea autovehiculelor se vor face in hale si incaperi amenajate. 12. . daca sunt imbatranite sau prezinta jocuri neceseita schimbate -se inspecteaza bratele. Art. . Art. Art. . 10. proprii celor patru componente ale sistemului de munca (executant-sarcina de munca-mijloace de productie-mediu de munca). Organizarea locului de munca Art. .Scopul prezentelor norme este eliminarea sau diminuarea riscurilor de accidentare existente in cadrul acestor activitati.In halele de intretinere si reparare a autovehiculelor. sus-jos pentru a descoperi eventuale jocuri.Normele specifice de securitate a muncii pentru intretinere si reparatii autovehicule cuprind prevederi de securitate a muncii pentru prevenirea accidentelor de munca in activitatea de intretinere si reparare a autovehiculelor. . canalele de revizie. . 14. . decat daca exista instalatii de exhaustare. -se inspecteaza vizual masina pe dedesupt cu o lampa de iluminat -se inspecteaza starea bucselor. 15.-se misca de roata stanga-dreapta.bara antirului cu ajutorul unui levier -daca bucsa bratului joaca. . Art.Caile de acces din hale.Persoanele juridice sau fizice vor asigura afisarea instructiunilor tehnice si de exploatare privind instalatiile de ventilatie. asigurandu-se scurgerea apei. Aceste platforme vor fi delimitate. 9. 2. intretinere sau reparare a autovehiculelor este admisa si in spatii amenajate in afara halelor si atelierelor de intretinere denumite "platforme tehnologice". Art. 13. iar atunci cand este necesar vor fi imprejmuite. . vor fi mentinute in stare curata.Instalatiile de ventilatie generala si locala din halele si incaperile destinate lucratorilor de intretinere si reparare a autovehiculelor vor fi in buna stare.aceasta trebuie schimbata Norme de securitate a muncii pentru intretinere si reparatii auto. Art. a uleiurilor si a combustibililor. 1. ateliere si de pe platformele tehnologice vor fi intretinute in stare buna si vor fi prevazute cu marcaje si indicatoare de circulatie standardizate. dotate cu utilaje. .Nu se admite pornirea motoarelor autovehiculelor in interiorul halelor.

precum si a paravanelor de protectie folosite in timpul sudurii electrice. dupa care vor fi luate masuri de curatare si evacuare a materialului rezultat in locuri care nu prezinta pericol de incendiu. caltii si alte materiale textile folosite la curatarea si stergerea pieselor sau a mainilor vor fi depuse in cutii metalice cu capac de inchidere si evacuate in locuri stabilite in acest scop pentru a fi arse sau ingropate. Deasemenea. Art.In halele de reparare a autovehiculelor se vor monta placi avertizoare si afise sugestive pe teme de protectie a muncii. . . .Exploatarea. Acestea vor fi mentinute. Art.Carpele. a transformatoarelor de sudura electrica.La demontarea. iar cablurile vor fi amplasate si protejate astfel incat sa nu fie deteriorate de rotile autovehiculelor care circula in timpul reparatiilor (efectuate pe platforme). 17.In halele de reparatii in care se executa si lucrari de sudura la autovehicule se va stabili locul de amplasare a tuburilor de oxigen. trebuie sa fie autorizat ca legatori de sarcini. in conformitate cu prescriptiile Rl-87 colectia ISCIR. 23. in permanenta. dotate cu dispozitive de protectie in buna stare. De asemenea. 25. . Personalul muncitor de diferite meserii si care ocazional utilizeaza instalatiile de ridicat. 21. . referitoare la activitatea efectiv prestata. montarea si transportul subansamblelor grele sau voluminoase se vor folosi mijloace mecanice de ridicare si manipulare. Art. Art. 22. in stare buna de folosire. 20. omologate. . masini de gaurit etc.precum si obligatiile referitoare la reviziile tehnice si verificarile periodice. . 19.Petele de ulei si de combustibil de pe pardoselile halelor sau incaperilor vor fi acoperite cu nisip. se va preciza numele persoanei care raspunde de exploatarea instalatiei. a generatoarelor de sudura oxiacetilenica. Transformatoarele de sudura electrica vor fi conectate la instalatia de legare la pamant. care sa asigure prinderea corecta si echilibrata a subansamblelor.Utilajele din hala si ateliere (polizoare. Art. 24. Art. legate la pamant. 18. . Art. 16.) vor fi bine fixate. Art.Dispozitivele de suspendare a autovehiculelor si stelajele pentru asezarea pieselor trebuie sa aiba stabilitatesi rezistenta corespunzatoare. Prinderea subansamblelor la mijloacele de ridicat se va face cu dispozitive speciale.Se interzice ca la prinderea subansamblelor sa se foloseasca lanturi sau cabluri care nu au poansonate sarcina maxima de ridicat. Art. Art. .Cricurile din dotarea halelor de reparatii sau a canalelor de revizie vor fi mentinute in permanenta in stare buna de functionare si vor avea inscriptionata sarcina maxima. utilajele vor avea afisate instructiunile tehnice de exploatare si de protectie a muncii. . intretinerea si repararea instalatiilor de ridicat se va efectua in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice ISCIR in vigoare si ale cartilor tehnice respective. .

Nu se admite aglomerarea locului de munca cu materiale.Art. 28. Alimentele se vor consuma numai in incaperile special amenajate si destinate de unitate in acest scop si numai dupa ce lucratorii respectivi isi vor spala bine mainile. . scule etc. intoxicatii si surse de zgomot sau vibratii se vor efectua masuratori in vederea depistarii depasirii CMA si a anihilarii surselor acestora. Imbracamintea se va pastra numai in vestiar. . . De asemenea vor verifica legatura la pamant a tuturor utilajelor actionate electric. utilajelor si dispozitivelor din dotare. 26. Art.Este interzisa pastrarea imbracamintei personale a lucratorilor si a alimentelor in incinta halei sau atelierelor. . 31.Lucratorii trebuie sa poarte echipament de lucru si echipamentul de protectie corespunzator lucrarilor pe care le executa cu instalatiile si utilajele din dotare. Art. Art. conform cu Normativul cadru de acordare a echipamentului de protectie aprobat de MMPS. maistrul si sefii de echipa vor verifica starea de sanatate si oboseala a muncitorilor. cunoscand ca raspund personal de starea si capacitatea de munca a personalului din subordine pe tot timpul lucrului. Art. se va scoate utilajul de sub tensiune. Se interzice folosirea uneltelor si utilajelor care nu corespund acestor verificari.Zilnic. .Inainte de inceperea lucrului. inainte de inceperea lucrului. 33. Art.In cazul incaperilor in care se gasesc instalatii prin a caror manevrare sau atingere se pot produce accidente. 30. vor anunta muncitorii special desemnati din unitate. Dupa terminarea lucrului sculele vor fi curatate. dupa care vor fi inchise in dulapuri. vor supraveghea remediarea defectiunii constatate si se va incuviinta folosirea utilajului respectiv. Art. 27. transformatoare.Persoanele cu atributii de serviciu vor urmari si vor interzice introducerea si consumul bauturilor alcoolice in unitate si la locurile de munca. 34.Este interzisa modificarea sculelor prin sudarea prelungitoarelor improvizate pentru chei in vederea maririi cuplului. . In cazul in care se constata defectiuni sau ca legatura la pamant sau la conductorul de nul al retelei este intrerupta. locul de munca trebuie sa fie in perfecta ordine. Daca acestia se afla sub influenta bauturilor alcoolice vor fi indepartati de la lucru. 36. Ascutirea sculelor de taiat. explozii.Sculele vor fi asezate pe suporturi speciale.Inainte de inceperea lucrului. pe usile acestora se vor fixa tablite cu inscriptia "INTRAREA INTERZISA PERSOANELOR STRAINE". Aceste tablite se vor fixa si pe usile incaperilor in care sunt instalate cazane cu abur. Art. redresoare. cioplit se va face de catre un lucrator instruit special in acest scop. 29. . Art. . . 35. . persoanele cu atributii de serviciu vor verifica functionarea tuturor instalatiilor. Art. amplasate in locuri corespunzatoare si la inaltimi accesibile. 32. Art. .Lucratorii sunt obligati ca inainte de inceperea lucrului sa verifice daca uneltele si utilajele pe care le folosesc sunt in stare buna si corespund din punctul de vedere al securitatii muncii. .In locurile unde exista pericole de incendiu.

a vaselor cu acizi. necesara deplasarii autonome de la un punct de lucru la altul. Fac exceptie autovehiculele care sunt introduse in hala numai pentru reviziile tehnice periodice. Va verifica starea echipamentului de protectie si a echipamentului de lucru care va fi folosit de muncitor la lucrarea respectiva. 41. cu uleiuri.. maistrul sau seful de echipa va indica procedeul corect de lucru (nepericulos) si masurile corespunzatoare privind utilizarea instalatiilor. Revizia tehnica si diagnosticarea Art. 38. . dirijate din fata.In incaperi cu pericol de incendii si explozii sunt interzise: fumatul.Corpurile de iluminat trebuie sa fie curatate perio-dic. 71. Pe usile acestor incaperi se va monta tablite cu inscriptia "INTRAREA OPRITa". 43. utilajelor si sculelor din dotare. diluanti etc. 70. Art. Art. . in care scop vor fi folosite pene sau cale special confectionate. vopsele. in interiorul halelor sau atelierelor cu exceptia locurilor anume prevazute prin proiectul de constructie. 39.Autovehiculele trebuie sa fie introduse pe linia de revizie si diagnosticare tehnica numai dupa ce sunt spalate. . . lovirea a doua scule feroase si folosirea echipamentului de lucru din materiale sintetice. Art. 42. .Este interzis accesul in atelierele cu pericol de explozie a tuturor persoanelor straine. 40. ateliere sau platforme tehnologice vor fi asigurate (calate) impotriva deplasarilor necomandate. se vor face masuratori periodice asupra iluminarii. 44. de catre conducatorul locului de munca. intrarea cu foc deschis.Este interzisa pastrarea rezervoarelor. In cazul in care nu se executa lucrari la motor sau la transmisie. 72. Art. 37. . de la sol.Art. producerea de scantei. In acest scop pe usa de intrare se vor monta placute avertizoare. . . Art.La repartizarea lucrarilor pe muncitori. Protectia impotriva incendiilor si exploziilor Art. cu piese sau materiale incandescente. Art. Introducerea autovehiculelor pe canal se va face cu viteza de maximum 5 km/h. . asigurandu-se scurgerea apei. autovehiculele vor fi asigurate si cu mijloace proprii (frana de ajutor si cuplarea intr-o treapta de viteza). Art.Canalul de revizie trebuie mentinut in stare curata. precum si verificarea instalatiilor de iluminat.Autovehiculele trebuie sa fie introduse in hala cu motorul in functiune. . . De asemenea.Autovehiculele aflate pe pozitiile de lucru din hale. a uleiurilor si a combustibililor.Iluminatul natural si artificial se va realiza astfel incat sa se asigure o buna vizibilitate la locul de munca. a bidoanelor cu combustibili lichizi. carbid. Art. . avand in rezervor o cantitate de carburant de cel mult 10% din capacitatea acestuia. In acest scop se vor amenaja locuri pentru fumat.Este interzis fumatul in halele de intretinere si reparatii.

77. va pastra distanta prescrisa fata de cilindrii hidraulici si va parasi canalul de comanda al cilindrilor hidraulici. Art. numai dupa ce acestea s-au convins ca echipa a iesit din canalul de revizie si s-a indepartat de autovehicule. 80. iar sculele si piesele de lucru au fost inlaturate. care efectueaza verificarea. Art. .La operatia de verificare a mecanismului de directie.Compresorul folosit la umflarea pneurilor va fi in stare buna de functionare.La verificarea sistemului de semnalizare. Art. lucratorul trebuie sa stea pe podetul mobil al canalului. Art. . .Art.in timpul functionarii motorului sa se evite asezarea lucratorului in dreptul paletelor ventilatorului. . . trebuie sa aiba montat grilajul de protectie.sa se asigure evacuarea gazelor arse ale motorului folosindu-se in acest scop tubulatura de evacuare si sistemul de ventilatie. 82. Art. Art. . functionale ale compresoarelor. . In cazul jantelor monobloc sau din mai multe bucati nu se utilizeaza dispozitiv de protectie. .La diagnosticarea motorului in timpul functionarii se vor avea in vedere ca: .Verificarea presiunii in pneuri si ridicarea acesteia la valorile stabilite (fata sau spate) pentru fiecare tip de autovehicul trebuie sa se faca potrivit prevederilor din tabelul cuprinzand presiunea admisa. 79. . Art. care trebuie sa fie afisat la locul de munca. 73. Art. 78. .La utilizarea standurilor de testare a franei nu se va depasi valoarea de incercare maxima prescrisa de uzina constructoare.Miscarea autovehiculelor pe rampa trebuie sa se faca numai dirijata de persoane cu atributii de serviciu. dotat si inscriptionat corespunzator. .In timpul verificarii parametrilor dinamici ai autovehiculului pentru a se evita producerea de accidente prin iesirea accidentala a autovehiculului de pe postul de incercare.Lucratorul de la rampa. 75. 83. 81. . lucratorul va scoate standul de sub tensiune.Dupa terminarea operatiilor de testare a sistemului de franare. Art. 84. lucratorul va cala rotile din spate si va actiona frana de mana. Art. . Art. se va asigura blocarea mijlocului de transport pe post cu cale de blocare. trebuie sa fie instruit si autorizat asupra cunoasterii caracteristicilor tehnice.Standul unde se face verificarea bunei functionari a sistemului de rulare si a motorului. . dupa care va proceda la suspendarea partii din fata a autovehiculului.Demontarea autovehiculelor in vederea repararii se va executa in sectoare si pe posturi de lucru specializate pentru aceste operatii. 76. 74. La umflarea pneurilor se va folosi in mod obligatoriu dispozitivul de protectie impotriva saririi cercului de la janta.

In cazul defectarii transportorului pentru autovehicule. 96. Art.) vor fi controlate inainte de inceperea lucrului. acesta va fi oprit imediat. cand acestea sunt prinse sau/si sustinute de mijlocul de ridicat. inelelor de rulmenti. 98. . Art. Art. . 91.Art. 93. Art. .Lucratorii care fac probe sub presiune vor verifica buna functionare a manometrelor de control.Se interzice executarea operatiilor de demontare a partilor din autovehicul. 97. prin suflare cu gura. Art. .Demontarea partilor componente ale instalatiei electrice de pe autovehicul se va face numai dupa decuplarea bateriei de acumulatoare.Se interzice desfundarea conductelor de benzina. 92. in buna stare si dispuse in asa fel. se va face numai cu prese si dispozitive speciale.In lucrul cu flux continuu se interzice trecerea peste transportorul pentru autovehicule in timpul functionarii acestuia. Art. Art. 87. . Art. Art. . . Art. se va executa numai cu autovehiculul asezat pe capre metalice prevazute la partea superioara cu pene de lemn. motorina.Subansamblurile rezultate de la demontarea autovehiculelor trebuie depozitate in spatii special destinate acestui scop. 86. 99. grele sau voluminoase se va face cu mijloace de transport pe care se va asigura stabilitatea acestora in timpul transportului. Art. . . 89. . incercarea conductelor pentru aer etc.La demontarea arcurilor se vor folosi clesti sau scule speciale. daca nu sunt omologate locurile de trecere corespunzatoare. 100.Se interzice folosirea sculelor decalibrate sau defecte. . 90.Se interzice depozitarea subansamblurilor rezultate de la demontarea autovehiculelor pe caile de acces. . precum si integritatea garniturilor de etansare. 85.Transportul subansamblurilor demontate.Demontarea subansamblurilor de sub cadrul sau caroseria autovehiculului. 94. .La demontarea imbinarilor nituite trebuie folosite paravane metalice de protectie impotriva proiectarii de metal sau a aschiilor de metal rezultate in timpul lucrului. . . precum si instalatiile de ridicat (cricuri. Art.Indepartarea subansamblurilor de pe autovehicul se va face numai dupa ce lucratorul a verificat ca toate imbinarile acestora cu reperele invecinate au fost demontate. iar interventia de depistare si remediere a defectiunii se va face de catre echipa de intretinere specializata.Uneltele de lucru utilizate de catre muncitori. . . 95. Art. incat sa asigure stabilitatea autovehiculului.Depresarea bucselor. macarale etc. camasilor etc. Art. Art. 88. pe locuri stationare.

la rotile cu cerc. Art. in cazul in care se foloseste dispozitivul de protectie fix. . Art.Art. 276. . conducatorul auto va urmari ca cercul de siguranta sa fie bine fixat in locasul sau pe toata circumferinta. . la demontare se vor folosi dispozitive speciale confectionate in acest scop. 282. Art. se va face cu manometrul care trebuie sa existe la fiecare dispozitiv in parte si care va fi amplasat intre robinetul de deschidere al sursei de aer si furtunul de umplere cu aer al pneului.Pentru evitarea accidentelor care s-ar putea produce datorita desprinderii cercului in timpul umflarii cauciucului. 278. materiale sau scule care nu au legatura cu operatiile ce se efectueaza la acest loc de munca. odata cu introducerea aerului in camera. Art. 280.Dupa montarea cauciucului pe janta.Este interzisa aglomerarea locului pentru umflarea pneurilor. fara a fi demontate rotile (aceasta in cazul in care presiunea in pneu nu a scazut mai mult de 50%). 279. Pentru a evita accidentele si a reduce efortul fizic. . . Art. special construite.Verificarea presiunii in pneuri in timpul umflarii. 273. . . . precum si instructiunile specifice de protectie a muncii. Umflarea pneurilor Art.In cazul jantei din doua sau trei bucati. amplasate in locuri corespunzatoare (cu avizul organelor PSI din unitate). . cu piese. in cuve speciale.In cazul in care la jantele cu cercuri presiunea in pneu a scazut cu mai mult de 50% este obligatorie demontarea rotii de pe autovehicul. 101.Demontarea anvelopelor de pe janta se va efectua numai dupa evacuarea completa a aerului din camerele pneurilor.Umflarea cu aer a pneurilor se va face pana la presiunea admisa. 281. Art. 277. In acest caz verificarea presiunii in pneuri se va face cu ajutorul manometrului din dotarea autovehiculului. se va utiliza obligatoriu dispozitivul de protectie fix sau mobil special confectionat in acest scop. Art. montarea si umflarea pneurilor se va efectua fara dispozitiv de protectie.Spalarea si degresarea pieselor mici se vor face numai cu detergenti. se vor folosi dispozitivele mobile de protectie. .Pentru umflarea pneurilor. . 274.In locurile pentru umflarea pneurilor trebuie sa se afiseze la loc vizibil tabelul cu presiunile admise in anvelope pe tipuri de autovehicule. Art. 275. Art. .