Nyheter från Irak

maj 2008

Information från Irakkommittén i Lund

Invasionen av Irak rättfärdigades med lögner om massförstörelsevapen som inte fanns och aldrig har hittats. Ockupationen bryter mot internationella fördrag och konventioner som USA ratificerat, till exempel FN-stadgan.

Stoppa USA-alliansens övergrepp!

Varför uppger den stora majoriteten av Iraks befolkning att de är emot USA-alliansens närvaro i Irak? Varför vill nästan hälften att USA ska lämna landet omedelbart? Varför tycker de flesta att det var bättre innan invasionen, att tillståndet i landet blivit ännu sämre sen USA skickade in fler trupper 2007 och att det är okej att attackera utländska förband?
(Källa: ABC/BBC sept 2007; Iraq Centre for Research and Strategic Studies )

Många amerikanska företag tjänar grova pengar i Irak. Det finns tex fler privat anställda beväpnade ”vakter” (legosoldater) i Irak än det finns amerikanska soldater. De arbetar för företag som Blackwater, som hittills tjänat ca 1 miljard dollar på Irakockupationen. Dessa legoknektar har i många fall dödat civila irakier utan att ställas till svars.

Stoppa krigsindustrin!

Civila dödas i Sadr City (Iraq Body Count, 4 maj) Minst trettio människor dödades vid bombningen av Sadr City i Bagdad den 29 april, varav tolv barn. Tvååriga Ali Hussain begravdes i de kläder han bar då hans dammtäckta kropp drogs ur bråtet efter hans hus, sedan det raserats av en amerikansk bomb. Sista veckan i april dödades 218 civila i Irak, varav tjugofem var barn. Tjugo av dessa barn dödades av amerikanska styrkor då de bombade Sadr City, där två och en halv miljon människor bor. Irakkonferens i Sverige (Internationalen, 5 maj) Den 29 maj står den svenska regeringen värd för ”International Compact with Iraq” (ICI, Internationella partnerskapet med Irak). Formellt styrs ICI av den irakiska regeringen – i samarbete med FN och Världsbanken – men USA tog initiativet till ICI:s bildande och styr i realiteten ICI. ”Det största internationella arrangemanget i Sverige på väldigt många år,” kallade utrikesminister Carl Bildt konferensen vid en informell briefing i Stockholm. ”Kommittén för befrielsen av Irak” var ett amerikanskt lobbyistorgan för Irakkriget. Kommittén hade en europeisk avläggare vars ene ordförande var just Carl Bildt. Kommitténs direktör, Randy Scheuneman, har kommenterat Bildts insatser så här (i Aftonbladet 2006): ”Carl var djupt involverad ... och en stark röst i debatten.” Som Irakkonferensens värd fullföljer Bildt en personlig linje av stöd till det amerikanska kriget. Protester mot belägringen av Sadr City (McClatchy, 27 april) Runt femtio ledare från en mängd politiska faktioner i Irak kom till Sadr City i Bagdad för att protestera mot den amerikanskledda belägringen av detta område. Ledarna lovade att arbeta med sadristerna för att avlägsna rebeller och vapen från området, men de krävde också att regeringen avslutar all militär aktivitet i staden, söker fredliga lösningar på konflikter och ger invånarna tillgång till grundläggande förnödenheter.

Irak har världens tredje största oljetillgångar. Enligt det lagförslag som USA skrivit åt den Irakiska kongressen ska nästan all irakisk olja lämnas i händerna på västerländska företag. Iraks nationella oljebolag får behålla kontrollen över 17 av iraks 80 oljefält, resten (inklusive all olja som ännu inte hittats) tillfaller utländska privata företag, som inte behöver återinvsestera något alls i Iraks ekonomi.

Stoppa plundringen av Irak!

Simulerad dränkning. Slag mot huvudet. Nakna människor i iskalla rum. Sömnförvägran. Långvarig exponering för oljud. Allt är tillåtet i amerikanska fängelser, från Irak till Guantánamo, så länge det inte leder till att inre organ slutar fungera eller att offret dör. Detta är tortyr och måste bekämpas av alla som värnar om demokrati.

Ingen acceptans av tortyr!

Sverige har blivit världens åttonde största exportör av vapen och annan försvarsmateriel. USA, Pakistan, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Egypten och Oman köpte vapen av Sverige under 2007. Saab samarbetar med amerikanska företag för att bygga stridsflygplanet Jas Gripen. Malmöföretaget Aimpoints rödpunktssikten används av amerikansk militär i Irak. Vägra delta i den internationella krigsindustrin!

Inga svenska vapen till USA!

För att bekämpa dessa övergrepp måste vi bli fler. Vi behöver din hjälp med att dela ut flygblad, ordna föreläsningar, skriva debattartiklar och demonstrera!

Tel: 040-6114269 (Henrik Skrak, ordförande) )

www.irakkommitten.se

USA ut ur Irak! Stöd det irakiska motståndet!

www.iraksolidaritet.se • www.antiwar.com • www.iraqoccupationfocus.org.uk www.antiimperialista.org • www.brusselstribunal.org • www.truthout.org www.roadstoiraq.com • www.uruknet.info • warnewstoday.blogspot.com newsdeskhelsinkifinland.net • www.juancole.com

Läs mer om Irakockupationen: