You are on page 1of 6

Teknologi Perawatan Air Orang Melayu

Penapis Air Batu ( air lalu )

HISTORY

Pada abad ke 19, kehidupan orang Melayu penuh dengan pelbagai teknologi yang kita
tidak pernah dengar atau lihat sebelum ini. Tahukah anda, orang Melayu di rantau ini
sudah mempunyai teknologi penapis air sebelum bangsa lain sebelum bangsa lain
mengetahui cara dan fungsi merawat air mentah. Teknologi yang boleh dikelaskan
sebagai teknologi rawatan air domestik ini sebenarnya telah lama berkembang di alam
Melayu dan telah digunakan seusia empayar Melaka berkembang menjadi kerajaan
ulung di rantau ini.

daun setawar ini digunakan dalam upacara penyembuhan untuk merawat penyakit. Siapa sangka masyarakat Melayu dahulu mempunyai kemampuan untuk mencipta teknologi hebat ini. penapis air ini sudah tidak digunakan lagi dan dibuang entah ke mana..Malang sekali warisan lama ini semkin lenyap dan sukar diperoleh lagi.Percayakah bahawa penapis air yang kita gunakan pada hari ini sebenarnya telah lama digunakan oleh masyarakat dahulu.Akan tetapi tidak mengapa kerana infiniti berjaya mengesan penapis air lama ini.INTRODUCTION Jadi kajian ini adalah untuk mengetengahkan satu ciptaan domestik yang banyak digunakan dalam masyarakat Melayu zaman dahulu kala. Ia dikenali sebagai penapis air batu. Jika diteliti oleh masyarakat pada fungsinya. ia sama seperti penapis air terkini. MOTIF & KEPERCAYAAN Setawar diambil daripada pokok setawar. Cuma apa yang membezakannya adalah reka bentuknya sahaja. Boleh dikatakan inilah satu-satunya koleksi yang tinggal di Malaysia.Orang melayu berpendapat bahawa dengan meletakkan motif setawar dapat merawat segala penyakit. Mungkin disebabkan ciptaan baru yang lebih canggih lagi. DISCUSSION .

penapis yang kita guna pada hari ini sebenarnya terhasil daripada proses ‘tiru semula’ daripada teknologi yang dicipta oleh masyarakat Melayu dahulu. Berdasarkan kajian yang telah dilakukan. Dr Haji Muhammad Pauzi Abd.Menurut Pengarah Muzium Warisan Melayu UPM. koleksi berharga ini mula dijumpai selepas 15 tahun proses pencarian dilakukan olehnya sendiri. Ia suatu perkara yang luar jangkaan dan siapa sangka . beliau telah menawarkan untuk membeli penapis air berkenaan mengikut harga yang telah dipersetujui. penapis air lama tersebut hampir-hampir dilupuskan oleh pemilik asalnya. Difahamkan. Tidak mahu warisan itu lenyap begitu sahaja. Pauzi. Negeri Sembilan. ia merupakan satu penemuan yang berlaku secara tidak sengaja. Latiff. Jelas Dr. Ia ditemui pada tahun 2012 di sebuah kaawasan bersejarah yang terletak di Seri Menanti.

masyarakat terdahulu sudah mempunyai kemampuan untuk menghasilkan satu ciptaan hebat pada ketika itu. Menurut Dr. FUNCTION Katanya. Ia merupakan sejenis batu yang terhasil melalui proses enapan pasir mampat dengan campuran kalsium karbonat. Manakala. Teknologi ini merupakan satu ciptaan yang sudah lama wujud dan telah digunakan semenjak abad ke-18 hingga abad ke-19. orang Melayu dahulu telah menggunakan pemikiran saintifik mereka untuk menghasilkan sebuah teknologi perawatan air mentah bagi menjamin sumber minuman yang bersih. pada bahagian bawah pula ia dipanggil Bujur Telur. Sebab utama batuan ini digunakan kerana sifatnya yang mudah dibentuk. Permukaan Bujur Sangkar berukuran 11 inci panjang dan 11 inci lebar. terdapat sebuah lubang silinder yang ditebuk di antara permukaan Bujur Sangkar dan Bujur Telur. Selain itu. ia diperbuat daripada batu pasir. penapis air batu ini mempunyai tiga struktur utama. ia juga adalah sejenis batu yang mudah diresapi air. pada awal abad ke-20 penggunaanya mula berkurangan sehunggalah tidak diketahui generasi baru hari ini. penapis air ini berfungsi untuk mengasingkan kotoran hasil sumber air yang digunakan pada ketika itu iaitu air sungai atau air perigi. bagaimanapun. Lubang silinder ini berfungsi sebagai tempat takungan air yang belum bersih sebelum ditapis keluar menerusi permukaan Bujur Telur. Kedalaman lubang silinder berukuran 15 inci manakala daimeter pula berukuran 8 inci. Pada bahagian tengah pula. Apa yang pasti. Berdasarkan reka bentuk penapis air ini. Panjang keseluruhan penapis air ini berukuran 16 inci . Pauzi. Di bahagian permukaan atas ia digelar sebagai Bujur Sangkar.

AESTHETIC VALUE .

Penapis air ini boleh diibaratkan sebagai batu mineral yang mampu mengubah kemikal kemikal yang terkandung dalam air dan dalam masa yang sama mempengaruhi kejernihan air .Hal ini berikutan kerana tiada bekalan air yang disalurkan pada suatu masa ketika dahulu. ANALISIS. negeri di bahagian Pantai Timur dan Utara belum diketahu sama ada penapis air ini pernah digunakan atau tidak. Lokasi ini merujuk pada tiga buah negeri iaitu Negeri Sembilan. penapis air ini digunakan oleh keluarganya bagi menapis air telaga sebelum digunakan. Melaka dan Johor. pengunaan teknologi lama ini banyak digunakan oleh masyarakat Melayu dahulu yang tinggal di bahagian tengah dan selatan Semenanjung Malaysia. . Hasil penyelidikan lanjut yang dijalankan mendapati.Penapis air ini boleh menapis air yang kerus menjadi jernih. Menurut pemilik rumah warisan. Namun.