You are on page 1of 16

NAMA : _______________ TARIKH : _____________

LATIHAN FORMULA TATABAHASA

1. pecahan – ditulis di akhir ayat bukan di tengah
1. dua setengah kilogram ( )
2. dua kilogram setengah ( )
3. tiga setengah minit ( )
4. lima liter suku ( )
5. tiga suku jam ( )

2. ayat pasif(kata ganti nama 1,2) tiada oleh , di KGN 3 ada di..oleh
1. Roti itu dimakan oleh saya. ( )
2. Roti itu saya makan. ( )
3. Roti itu kamu makan. ( )
4. Roti itu dimakan oleh mereka. ( )
5. Roti itu mereka makan. ( )

3. membuat / berbuat = abstrak/bukan benda
1. Jangan membuat bising. ( )
2. Jangan berbuat bising. ( )
3. berbuat begitu ( )
4. membuat begitu ( )
5. berbuat demikian ( )

4. antara(bukan tempat) / di antara(tempat)
1. Antara hobi saya ialah membaca buku. ( )
2. Di antara hobi saya ialah membaca buku. ( )
3. Rumah saya terletak di antara tingkat satu dengan tingkat tiga. ( )
4. Fatihah duduk di antara Julia dengan Mariam. ( )
5. Antara alat-alat tulis yang dibeli olehnya ialah pensel, pembaris, pen dan
pemadam. ( )

5. di dalam (lubang/ruang) / dalam (abstrak/tidak nampak)
1. di dalam ingatannya ( )
2. dalam ingatannya ( )
3. di dalam bilik ( )
4. dalam mesyuarat ( )
5. di dalam hatinya ( )

1

( ) 5. ( ) 10. ( ) 3. ( ) 4. Jangan merokok. memperkata hal itu ( ) 11. Ramli ialah abang saya. _____ jangan = Harap sahaja 1. Ramli adalah abang saya. ( ) 8. ( ) 4. ( ) 7. Pingat kecemerlangan dihadiahkan kepada Fatimah. ( ) 2. Fatimah dihadiahi pingat kecemerlangan. ( ) 2.kata adjektif) 1. Harap jangan merokok. mendalamkan lubang itu ( ) 4. ialah(kata nama. Usah jangan merokok. (orang)di-…-i(benda) / (benda) di-…-kan (orang) 1. menghidangkan tetamu ( ) 4. ( ) 3. ( ) 5. ( ) 3. Hobi saya adalah bermain badminton. Haji Isa memperisteri seorang gadis kampung. memper (kata adjektif) / memper-…-kan (kata kerja) 1.kata kerja) / adalah(kata sendi. ( ) 4. ( ) 2. menasihatkan Ali ( ) 3. memperdalam lubang itu ( ) 3. Tolong jangan merokok. menasihati Ali ( ) 2. Fatimah dihadiahkan pingat kecemerlangan. ( ) 3. ( ) 2 . ( ) 5. Punca pencemaran adalah seperti pembuangan sisa toksik oleh pihak kilang. memperkatakan hal itu ( ) 5. Mesyuarat itu adalah dari pukul 8:00 pagi hingga 10:00 pagi. Pingat kebesaran dianugerahkan kepada menteri itu. 6. meN-…-i (orang) / meN-…-kan (benda) 1. menaiki bendera ( ) 9. menghidangkan nasi lemak ( ) 5. Haji Isa memperisterikan anak lelakinya dengan seorang gadis kampung. memperisterikan (mengahwinkan orang lain) memperisteri(berkahwin dengannya) 1. Haji Isa memperisterikan seorang gadis kampung. memperdalamkan lubang itu ( ) 2. Menteri itu dianugerahkan pingat kebesaran. ( ) 2. Sila jangan merokok.

para pelajar ( ) 4. ketiga-tiga kucing itu ( ) 15. Haji Isa memperisteri anak lelakinya dengan seorang gadis kampung. kedua-dua anaknya ( ) 2. kedua anaknya ( ) 3. Ustaz Aqil Hayy mempunyai banyak peminat ( ) 3 . anaknya yang kedua ( ) 4. meN-…-kan(orang) = buat/beli untuk orang lain 1. ( ) 5. Kakak menjahitkan ibunya sepasang baju kurung. kata bilangan ‘ber’ = 2X 1. Kakak menjahit ibunya sepasang baju kurung. kata bilangan = B 1 1. ( ) 13. ( ) 3. 4. ( ) 4. ketiga-tiga ekor kucing itu ( ) 5. berpuluh-puluh tahun ( ) 3. Haji Isa mempersuamikan anak daranya dengan seorang pemuda kampung. Kakak menjahit sepasang baju kurung untuk ibunya. Orang ramai menonton konsert nasyid itu. semua murid ( ) 3.tidak perlu penjodoh bilangan 1. ( ) 2. ribuan penonton ( ) 14. semua kanak-kanak ( ) 5. ( ) 3. ramai (meriah/seronok) / banyak (bilangan/bukan suasana) 1. kata bilangan ‘ke’ = 2X . ( ) 2. Siti Nurhaliza membuat ayahnya secawan teh. beribu-ribu penonton ( ) 4. ( ) 5. ramai budak ( ) 16. berpuluh tahun ( ) 2. ( ) 12. ( ) 5. ( ) 4. Banyak pelanggan di pasar raya itu. Ramai pelanggan di pasar raya itu. beribu penonton ( ) 5. Siti Nurhaliza membuatkan ayahnya secawan teh. Ramai orang menonton konsert nasyid itu. semua murid-murid ( ) 2.

. Saya ada seekor kucing yang bernama Si Comel.Ia berharga RM60. ( ) 5. ( ) 9. ( ) 18. ( ) 11. ( ) 8. ( ) 4. ( ) 4.17. kena. Surat itu telah saya tulis. ( ) 7. Hambali sentiasa memikirkan masalah dirinya. ( ) 3.an. Orang gila itu pernah kamu lihat? ( ) 19. ( ) 5. Cikgu Norida menceritakan pengalamannya. Pencuri itu kena tangkap polis.. Cikgu Norida bercerita tentang pengalamannya. Saya tertarik dengan keindahan tasik itu.. 0leh sebab demam Jalil tidak datang ke sekolah. 2. Jalil tidak datang ke sekolah kerana demam. ( ) 2. Pencuri itu tertangkap polis. 7. Kuih itu dimakan bapa.Ia bernama Si Comel. Kuih itu kena makan oleh bapa.2) 1. di. Wau itu saya akan buat. Hambali sentiasa berfikir masalah dirinya. ( ) 2. Jalil tidak datang ke sekolah oleh sebab demam. tiada di oleh(KGN 1. Kuih itu termakan oleh bapa. ( ) 5. ( ) 4.di. ( ) 2.Ianya sangat murah. ( ) 20. ( ) 2. Cikgu Norida menceritakan tentang pengalamannya.. Saya ada seekor kucing. sebab(KATA NAMA ABSTRAK) kerana / oleh sebab(KATA HUBUNG) / oleh kerana(TIADA) 1. ( ) 4.oleh. ( ) 6. 4. Kuih itu termakan bapa. ( ) 3. ( ) 5. ( ) 4. ter…oleh. ( ) 5. Wau itu akan saya buat. Surat itu saya telah tulis. ( ) 4 . 5. 6. Kuih itu kena makan bapa. Kuih itu dimakan oleh bapa.00. ayat pasif = 7 jenis. ( ) 21. ia = ORANG 1. Kamus itu sangat mahal. 3. 1. MeN-…-kan(TIDAK PERLU TENTANG) / ber (ADA TENTANG) 1. Bersikap rajin amat penting kerana ia menjamin kejayaan. kata bantu dalam ayat pasif = SEBELUM ORANG 1. ( ) 3. Dia basah kuyup kerana kehujanan. Jalil tidak datang ke sekolah oleh kerana demam. ( ) 2. kena. ( ) 10. Kuih itu dimakan oleh bapa. Jalil tidak datang ke sekolah sebab demam. ( ) 3. ( ) 3.oleh. Kereta Savvy buatan Malaysia. ke….

lima puluh an ( ) 23.tidak perlu ganda 1. sayang akan anaknya ( ) 3. Daud dan Arif kejar-mengejar ( ) 4. guru besar-guru besar ( ) 3. masalah-masalah lain ( ) 2. ( ) 26.1x 1. angka-huruf = ada - 1. kata ganda bagi imbuhan pinjaman=2x 1. lima puluhan ( ) 5. Daud dan Arif saling mengejar ( ) 3. olah-olahragawan ( ) 5. lain-lain masalah ( ) 3. akan = tiada imbuhan 1. Perompak dan anggota polis itu saling menembak. Daud dan Arif saling kejar-mengejar ( ) 2. Perompak dan anggota polis itu tembak-menembak. alat-alat tulis ( ) 5 . rindu akan anaknya ( ) 25. 12. Saya tertarik oleh keindahan tasik itu. guru besar-besar ( )=banyak guru yang besar 4. hal-hal lain ( ) 24. ( ) 22. sayang anaknya ( ) 4. seniman-seniman ( ) 27. perkara-perkara lain ( ) 4. lain = di akhir ayat. 1950 – an ( ) 4. menyayangi akan anaknya ( ) 2. juruterbang-juruterbang ( ) 3. 1950-an ( ) 3. guru-guru besar ( )=banyak guru besar 2. saling = 1x. 1950an ( ) 2. merindui ibunya ( ) 5. ( ) 5. juru-juruterbang ( ) 2. kata ganda bagi kata nama = 2x kata pertama 1. olahragawan-olahragawan ( ) 4. lain-lain perkara ( ) 5.

di tengah boleh 1. Cikgu Ali sudah datangkah? ( ) 7. KLCC tertinggi. Baru-baru ini. amat kejam ( ) 4. Abu Bakar memakai baju baharu. kata penguat bebas=sas 1. Buku itu telah kumengambil. ( ) 5. ( ) 30. ( ) 5. Pengantin baru itu baru sampai dengan kereta baru. Abu Bakar memakai baju baru. ( ) 6 . ( ) 2. Nama saudari siapa? ( ) 4. terdapat kes ragut di kampung saya. KLCC paling tinggi sekali . sangat cantik ( ) 2. ku/ kau = 1 perkataan .kau tidak boleh di akhir. ( ) 3. bijak sungguh ( ) 29. kejam amat ( ) 5.di akhir ayat tidak perlu. Buku itu telah kuambil. Itu adikkau? ( ) 5. tidak boleh ada kah. 5. cantik sangat ( ) 3. ( ) 4. Kausakitkah? ( ) 31. Siapakah nama saudari? ( ) 2. alat tulis-alat tulis ( ) 28. Siapa nama saudari? ( ) 3. ( ) 2. Ke mana kaupergi tadi? ( ) 4.tiada imbuhan 1. Dia baru sampai pagi tadi. ( ) 3. Cikgu Ali sudah datang ? ( ) 8. Yang manakah basikal kamu ? ( ) 6. KLCC tinggi sekali. kah = kata tanya awal ayat mesti ada. ( ) 3. KLCC tinggi sekali. sekali = tidak perlu ter dan paling 1. ( ) 2. Nama saudari siapakah? ( ) 5. baharu =benda / baru=masa=PMR/SPM sama 1. KLCC tertinggi sekali. Sudah datangkah Cikgu Ali? ( ) 32. ( ) 4.

00 kepada RM1. Saya tidak tahu apa-apa yang berlaku. daripada…. ( ) 7 . ( ) 5. Jarak dari Tapah ke Slim River ialah 50km. ( ) 5.guna tenaga 1. Baju-baju itu cantik-cantik belaka. Adik Lily masih belum bersekolah.dia boleh menunggang basikal.tempat 1.33. ( ) 36.ke=masa. Datanglah ke rumah saya bila ada masa. ( ) 5. kata bantu= boleh bersama 1. Selepas kakinya sembuh. Markah Bahasa Melayunya telah meningkat daripada 80% kepada 90%. ( ) 2. ( ) 2. belaka = B 1 1. ber-…-kan=kata sendi tidak perlu / ber 1. Orang tua itu tidur bertilam surat khabar lama. ( ) 2.kepada=perbezaan / dari…. Dia boleh menjawab soalan itu dengan tepat. Puan Kok sedang hendak ke pasar. ( ) 5. ( ) 3. Dia dapat menjawab soalan itu dengan tepat. ( ) 4. Ahli pengakap itu mencari jalan berpandukan peta. boleh=keizinan / dapat=memperoleh. ( ) 2. ( ) 4. ( ) 4. Markah Bahasa Melayunya telah meningkat dari 80% ke 90%. ( ) 3. Mereka-mereka bijak-bijak belaka. ( ) 4. Mereka bijak-bijak belaka. ( ) 4.10 seliter. ( ) 2. ( ) 35. ( ) 5. ( ) 38. Baju itu murah-murah belaka. ( ) 37. ( ) 34. Orang tua itu tidur bertilamkan dengan surat khabar lama. ( ) 5. Yati sudah pernah melawat Jepun. apa? / apa-apa / mana? / mana-mana / bila-bila / siapa-siapa 1. ( ) 3. Harga minyak petrol telah naik dari RM1. ( ) 3. Apabila membaca surat khabar. ( ) 3. ( ) 2. Saya tidak tahu apa yang berlaku. kita boleh mengetahui pelbagai berita terkini. Kamu boleh balik setelah menyiapkan kerja itu. ( ) 3. Karim masih sedang menulis surat. Ayah tidur berbantalkan dengan lengan. Saya belum pernah makan durian.10 seliter. Mereka bijak belaka. Kami tidak ke mana-mana semalam.jarak. Orang tua itu tidur bertilamkan surat khabar lama. Kami tidak ke mana semalam. ( ) 4.00 kepada RM1.. Harga minyak petrol telah naik daripada RM1.

Tuan-tuan dan puan-puan. Hadirin sekalian. Hadirin yang dihormati. ( ) 5. ( ) 2. ( ) 8 . Shi Mei sahaja yang lulus ujian itu. pendingin hawa ( ) = hawa yang panas perlu didinginkan 4. ( ) Kami akan pergi esok. ( ) 2. ( ) 3. mereka pun membina khemah. Kami akan berkelah di Teluk Batik. Apabila mereka tiba ke tepi pantai. 1. Hadirin yang dihormati sekalian. Kami semua akan berkelah di Teluk Batik. ( ) 2. Saya dan keluarga akan berkelah di Teluk Batik. penghawa dingin ( ) 5. ( ) 44. hanya / sahaja= tidak boleh bersama 1. ( ) 3. ( ) 4. Lamin akan berada di Ipoh seminggu sahaja. ( ) 5. ( ) 41. Mereka sudah sampai di Tapah.sedia ada / ke belum tiba 1. Lamin akan berada di Ipoh hanya seminggu. Lamin akan berada di Ipoh hanya seminggu sahaja. Apabila mereka tiba di tepi pantai. Mereka sudah sampai ke Tapah. ( ) 4. plasma ( ) 4. ( ) 40. nasionalisme ( ) isme bukan isma 3. ( ) 5. Hanya Shi Mei yang lulus ujian itu. ( ) 2. penyaman udara ( ) 42. alat hawa dingin ( ) 3. Kami akan pergi ke sana sebentar lagi. kami sekeluarga / kami semua / kita semua= tidak perlu ulang B 1. ( ) 4. Saya dan keluarga akan berkelah di Teluk Batik. ( ) 5. ( ) Kami sekeluarga akan pergi esok. Kita semua haruslah bekerjasama. ( ) 4. alat penghawa dingin ( ) 2. nasionalisma ( ) 2. patriotisme ( ) 43. ( ) 3. sekalian = B 1 1. di = sudah tiba. 1. plasme ( ) 5. Para hadirin sekalian. ( ) 3.39. mereka pun membina khemah.

orang / sementara=1 orang 1. ( ) 49. menonton televisyen ( ) 3. ( ) 5. Soalan ini bukan susah. kata tanya dalam ayat penyata = tidak boleh 1. ( ) 5. Saya tidak tahu siapa namanya. Terima kasih atas pertolongan saudara. ( ) 4. menengok televisyen ( ) 2. Terima kasih di atas pertolongan saudara.. Semua serangga mempunyai enam kaki. Sekolah saya terdapat sebuah padang. ( ) 4. ( ) 2. Azmi membaca buku sementara menunggu bapanya pulang. Ibu menanak nasi manakala kakak saya menyiang ikan. Sementara menunggu bapanya pulang. ( ) 2. menoreh getah ( ) 5. ( ) 2. Saya mempunyai empat orang anak. Komputer ini bukan berat. atas=bukan tempat / di atas= tempat 1. Sekolah saya mempunyai sebuah padang. ( ) 5. 1. Polis akan menangkap siapa yang mencuri. ( ) 2. ( ) 3. ( ) 48. Saya tidak tahu di mana Cikgu Shaari tinggal. Saya tidak tahu tempat tinggal Cikgu Shaari. ( ) 3. ( ) 3. mempunyai= untuk orang. ( ) 4. Saya tidak tahu namanya. Tahniah di atas kejayaan kamu. ( ) 9 . Gillian tidak suka bermain bola sepak. tidak=kata kerja.45. ( ) 4. manakala = 2. menggantung baju di ampaian ( )= menyidai 46. Burung berterbangan di atas awan. Danny menyapu sampah manakala Halim mencuci tandas. ( ) 47. memotong getah ( ) = lisan 4.3. ( ) 2. Soalan ini tidak susah. ( ) 5. ( ) 5. Azmi membaca buku. ( ) 3. Ibu menanak nasi sementara kakak saya menyiang ikan.haiwan / terdapat / ada 1. ( ) 4. Dia bukan abang saya. ( ) 3. 1.kata adjektif / bukan=kata nama. Buku kamu ada di atas meja itu. Sekolah saya ada sebuah padang. ( ) 50.

51.( ) 52. kak saya = 8. Asrama itu adalah bagi pelajar-pelajar tingkatan 1. buku rujukan.ciku. Kamus. keta tu = 10. ( ) 3. Itulah satu pengalaman indah untuk diri saya. Buah-buahan tidak bermusim adalah seperti nanas. Itulah satu pengalaman indah bagi diri saya. tak nak = 9. mai sini = 53. untuk = diperuntukkan sesuatu bagi = mendapat sesuatu. ( ) 4. buku cerita dan sebagainya ada di dalam perpustakaan itu. tuk saya = 6. ( ) 2. Nelayan itu mendapat banyak ikan seperti ikan pari. adakah= ya.pendapat. Adakah yang ada di dalam kotak itu? ( ) 5. dah tau = 7.tidak / apakah=benda. ikan parang dan lain-lain lagi.perkara. mak saya = 5.( ) 10 . kata-kata singkat 1. Pasukan tentera berjuang demi untuk negara. tak tau = 3. Adakah kamu sakit? ( ) 2. nak pi = 4. Apakah kamu sakit? ( ) 3.haiwan 1. ( ) 4. tak mau = 2. dan sebagainya =sama jenis / dan lain-lain lagi= berlainan jenis 1. ( ) 5. Nelayan itu mendapat banyak ikan seperti ikan pari. buku rujukan. ( ) 5. Apakah nama haiwan itu? ( ) 4. Apakah yang terjadi? ( ) 54. ( ) 2. Kamus. pisang dan lain-lain lagi. ( ) 3.boleh tukar ganti dengan ‘untuk’ (kaji ayatnya) 1. Bagi diri saya itulah satu pengalaman indah. buku cerita dan lain-lain lagi ada di dalam perpustakaan itu. ikan parang dan sebagainya.

Baju itu termahal. kepada / ke = tidak perlu selepas kata kerja kecuali melaporkan.untuk…. memberitahu Cikgu Siti ( ) 3. ter = ada sangat atau KPgt. Hadiah ini adalah untuk ibu bukan ayah. / di……di = 2x 1. ( ) 4. ( ) 11 . Tolong goreng pisang itu. Hadiah ini adalah untuk ibu bukan untuk ayah. memberitahu kepada Cikgu Siti ( ) 2.. Saya suka goreng pisang.melancong 1. jalan raya ( ) 9. ( ) 2. ( ) 5. Saya tidak tahu sama ada dia ke Ipoh atau ke Johor. melawat ke datuknya ( ) 5. ( ) 59. melaporkan kepada pihak polis ( ) 58. ( ) 3.. pasar raya ( ) 2. ( ) 2. Bandar Raya Kuala Lumpur ( ) 6. 55. Saya suka pisang goreng. ( ) 4. raya = 2 perkataan kecuali dijadikan nama khas 1. goreng = nak makan/goreng apa? 1. Goreng pisang itu digoreng oleh ibu saya. Saya tidak tahu sama ada dia ke Ipoh atau Johor. Baju itu amat termahal. ( ) 5. ( ) 57. ( ) 2. Dia tersangat nakal. Dia sangat ternakal. Saya suka menggoreng pisang. pilihan raya ( ) 8. ( ) 4. Bandaraya Ipoh ( ) 7. lebuhraya ( ) 56. Baju itu amat mahal. pasaraya ( ) 3. Bandaraya Kuala Lumpur ( ) 5. hari raya ( ) 10. ke……ke / untuk….salah diletakkan pada KAdj 1. bandar raya ( ) 4. ( ) 3. Kami tidak pasti sama ada kakak kamu ada di kantin atau perpustakaan. melawat ke Kuala Lumpur ( ) 4. ( ) 3. ( ) 5.

telur ayam ( ) 3. ( ) 2. ( ) 2. saya tidak sihat. bahasa Melayu ( ) = nama am bagi bahasa 3. mini bas ( ) 3. Beberapa orang pelajar telah menyertai kursus itu. telur apa ? ayam apa ? daging apa? 1. = hendak makan apa? naik apa? ke mana? 1. Beberapa pelajar telah menyertai kursus itu. Bahasa Melayu ( ) = nama khas bagi mata pelajaran 2. ( ) 3. ( ) 3. ( ) 4. ( ) 4. ( ) 5.60. daging ayam ( ) kuning telur 65. Berapa orang pelajar telah menyertai kursus itu. berbahasa Melayu ( ) 4.se = 2x . Setengah-tengah orang tidak suka akan durian. cili sos ( ) 5. 0…0 1.sebilangan 1. dari hari ke sehari ( ) 61. bas mini ( ) 2. beberapa = jumlah / berapa = soalan 1.. Beberapa hari yang lalu. Sesetengah orang tidak suka akan durian. Aminah Kedai Jahit ( ) 64. Setengah orang tidak suka akan durian. dari hari ke hari ( ) 5. setengah = ½ / sesetengah = jumlah. dari masa ke semasa ( ) 2. Berapa orang pelajarkah telah menyertai kursus itu? ( ) 5. dari masa ke masa ( ) 4. 1. bapa kereta ( ) 2. ayam telur ( ) 2. ayam daging ( ) 4. Setengah-setengah orang tidak suka akan durian. se…… / se…. kereta bapa ( ) 12 . ( ) 63. ( ) 62. dari semasa ke semasa ( ) 3. Setengah daripada sebuku roti itu dimakan Arif. benda + orang 1. sos cili ( ) 4. berBahasa Melayu ( ) 66.

seketul pemadam ( ) 2. ( ) 5. lagi = di akhir 1. juga . Pelbagai bunga menghiaskan pentas itu. Selain daripada mengaji. Selain mengaji. Rumah saya rumah batu juga. penjodoh bilangan 1. ( ) 4. sepuluh butir telur ayam ( ) 5. seutas tali leher ( ) 3.Selain itu. saja. Selain dari mengaji. Haji Ali ke Makkah lagi. Gadis itu tersenyum saja. ( ) 2. dia juga terpaksa mengulang kaji hari ini. 3. ( ) 4. (0rang) menghiaskan /(Benda) menghiasi /(benda) mengotori (orang)mengotorkan 1. sebuah jam dinding ( ) 4. lima buah rumah-rumah ( ) 71. ( ) 3. layang-layang bergantungan ( ) 5.kita haruslah berani ( ) 69. Pelbagai bunga menghiasi pentas itu. ( ) 3.( ) 72. Gadis itu saja tersenyum. kata ganda separa + ber…an = B 1. Kita mestilah rajin. wang saya ( ) 67.Selain dari itu. 1 B 1. daun berguguran ( ) 3. Adik mengotori lantai itu.kita haruslah berani. ( ) 5.dari 1. dia juga terpaksa mengulang kaji hari ini. Rambut Afiqah kusut-masai. Kita mestilah rajin. ( ) 2. dia juga terpaksa mengulang kaji hari ini. Rumah saya juga rumah batu.( ) 3. Rambut Afiqah sangat kusut-masai. ( ) 13 . lelayang bergantungan ( ) 4. kekacang bertaburan ( ) 68. Mereka sedang menghiaskan pentas itu. saya punya wang ( ) 4. dedaun berguguran ( ) 2.( ) 2. selain = tidak perlu daripada. ( ) 5. ( ) 2. kata penguat(tidak perlu) + kata ganda berirama 1. ( ) 4. ( ) 70. Mereka sedang menghiasi pentas itu.

pendepanan frasa kerja transitif. ( ) 73. Ramli mengangguk berulang kali. ( ) 2. ayat songsang 1. dailek ( ) 4. dialog( ) 75. ( ) 5. 1 B 1. diari ( ) 2. Danny menggeleng-geleng kepalanya berkali-kali kerana tidak bersetuju.jawatan (tidak semestinya terkenal sahaja) 14 . Doktor Tan sedang menjalankan pembedahan itu. Suasana di pasar malam itu sungguh riuh-rendah. Sedang membaca buku murid itu.( ) 4. (pesakit)menjalani / (doktor)menjalankan 1.( ) 2. Danny menggeleng-geleng kepalanya kerana tidak bersetuju ( ) 3. ( ) 2. Doktor Tan sedang menjalani pembedahan itu. Suasana di pasar malam itu riuh-rendah. ( ) 77. berkali-kali / berulang kali = B 1 . dia (betul) / dai (salah) 1.( ) 2. ( ) 76. Tertidur Mawi di situ. Doktor membalut luka di kakinya. Ada setompok darah di bajunya. Ke Makkah lagi Haji Ali. ( ) 3. 3. Sungguh besar sekolah itu. dia = rakan. ( ) 5. Ramli mengangguk-angguk berulang kali. 2. ( ) 3. Jangan bersandar di dinding itu. ( ) 4. dialek( ) 5. ( ) 5. walaupun sebagai ketua kelas / beliau = ada pangkat. ( ) 74. Danny menggeleng kepalanya berkali-kali kerana tidak bersetuju ( ) 4. Doktor membalut luka pada kakinya. pendepanan frasa adjektif 4. ( ) 5. Ke Ipoh Cikgu Haslina pagi tadi. Jalan raya ke Cameron Highlands bengkang-bengkok. ( ) 4. pendepanan frasa kerja tak transitif 3. di = tempat / pada = benda 1. pendepanan frasa sendi/kata hubung 1. dairi ( ) 3. Ada setompok darah pada bajunya. ( ) 75.

agar / supaya / jika / sekiranya = 1x 1. Guru Besar = nama khas jawatan guru besar = kata majmuk/umum/am 1. Beliau memang rajin.( ) 5. Saya berdoa agar Fatin berjaya. Amalina pelajar terbaik SPM. Dia baik hati. Jika saya terlupa. segala ekor binatang ( ) 4. Ketua Kelas 6 Merah ialah Ali. sebahagian orang murid( ) 2. ( ) 5. Semua guru besar sedang bermesyuarat. sebahagian murid ( ) 3. Jika sekiranya saya terlupa. ( ) 78. Saya berdoa agar supaya Fatin berjaya. 1. Ketua Kelas 6 Merah ialah Ali.( ) 2. ( ) 3. ( ) 3.tolong hubungi saya. ( ) 4. ( ) 79. Amalina pelajar terbaik SPM. Guru Penolong Kanan sekolah saya baik hati.tolong hubungi saya ( ) 15 . Gunung Rapat. Bapa saya guru besar. Saya berdoa supaya Fatin berjaya. Bapa saya Guru Besar di SK. kata bilangan + penjodoh bilangan tidak perlu kecuali ‘beberapa’) 1. Ia memang rajin. Beliau baik hati. Amalina pelajar terbaik SPM. ( ) 4.( ) 2. ( ) 2. Semua guru penolong kanan sedang bermesyuarat. segala binatang ( ) 5. Dia memang rajin. ( ) 4. ( ) 3. ( ) 5. setiap orang rakyat ( ) 80.

Kakak menanam pokok di halaman kerana hendak bunga rumah mencantikkan halaman rumah.RAHSIA BINA AYAT RAHSIA 1 : AYAT AKTIF siapa Buat apa Di mana mengapa Aqil sedang membaca di biliknya untuk menambahkan buku ilmu pengetahuannya. budak tebu gerai lelaki RAHSIA 2 : AYAT PASIF : KATA GANTI NAMA 1 & 2 (tiada di. oleh Beg itu dibeli oleh Beliau semalam.oleh) Benda KGN 1 & 2(siapa) buat apa bila Kuih itu Saya makan pagi tadi. Seorang sedang membeli air di sebuah kerana dahaga. Aku Tulis awak Buat RAHSIA 3 : AYAT PASIF : KATA GANTI NAMA 3 /PELAKU Benda di…oleh KGN 3(siapa) bila Kuih itu dimakan abang saya pagi tadi. Ditulis oleh Dibuat oleh 16 . Beg itu Kamu Beli semalam.