You are on page 1of 20

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths,

Physics and
Chemistry 2014 examinations :

1.Davisson and Germer gave an experimental evidence for

wave nature of electron


particle nature of electron
particle nature of light
wave nature of light
ANSWER : : wave nature of light

2.The velocity of a photon is

dependent on its wavelength


dependent on its source
equal to cube of its amplitude
independent of its wavelength
ANSWER : : independent of its wavelength

3.The screening effect of d-electrons is

equal to that of f-electron


equal to that of d-electron
less than that of s-electron
more than that of s-electron
ANSWER : : more than that of s-electron

4.The exchange of particles considered responsible for keeping the nucleons together are

meson
electron
positron
neutron
ANSWER : : meson

5.The element with maximum number of electrons in the valence shell has atomic number

15
3
9
2
ANSWER : : 2

6.Bohrs concept of the orbit in an atom was contradicted by

de Broglie relationship
Uncertainty principle
Plancks hypothesis
Hunds rule
ANSWER : : Uncertainty principle

7.The statement that the electron occupies available orbital singly before pairing occurs is called

Einstein principle
Rutherford hypothesis
Paulis exclusion principle
Hunds rule
ANSWER : : Hunds rule

8.The maximum number of molecules are in:

52 gram of nitrogen peroxide


48 gram of ethyl alcohol
36 gram of water
14 gram of carbon dioxide
ANSWER : : 36 gram of water

9.The unrelated member of the following group is

He ion
neutron
proton
cyclotron
ANSWER : : cyclotron

10.Two electrons occupying the same orbital are distinguished by


magnetic quantum number
azimuthal quantum number
principal quantum number
spin quantum number
ANSWER : : spin quantum number

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

11.The yellow colour imparted by sodium to flame is due to

the emission of excess of energy in the visible region


its sublimation to give yellow vapours
its low ionisation energy
its photosensitivity
ANSWER : : the emission of excess of energy in the visible region

12.Which of the following atoms has a nonspherical outermost orbital.

H
Li
Be
B
ANSWER : : B

13.In Lyman series an electron jumps from higher energy level to

K energy level
M energy level
N energy level
L energy level
ANSWER : : K energy level

14.A quantum of energy is

inversely proportional to wavelength of radiation


directly proportional to velocity of radiation
directly proportional to wavelength of radiation
a constant quantity
ANSWER : : inversely proportional to wavelength of radiation

15.The photoelectric emission of electron from metal surface starts only when the incident light has a certain
minimum

wavelength
velocity
frequency
acceleration
ANSWER : : frequency

16.Charge on an electron was shown by

J.J. Thomson
Mirchoff
Ohm
M. Planck
ANSWER : : J.J. Thomson

17.A mole of electrons is the same as

ampere-second
one
faraday
curie
ANSWER : : faraday

18.The wavelength of an electron

is equal to that of light


remains constant with velocity
decreases with an increasing velocity
increases with an decreasing velocity
ANSWER : : decreases with an increasing velocity

19.No two electrons in an atom can have the same values of all four quantum numbers according to
Hunds rules
Flemming rule
Paulis exclusion principle
Bohr theory
ANSWER : : Paulis exclusion principle

20.The number of unpaired electrons in fluorine atoms is/are

4
2
1
0
ANSWER : : 1

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

21.Subsidiary quantum number of the electron in the outermost shell of Li atom is

0
1
4
5
ANSWER : : 0

22.According to de-Broglie

a moving proton possesses wave character


a moving electron possesses wave character
light possess particle character
all moving particles possess wave character
ANSWER : : all moving particles possess wave character

23.When the electron is excited from K level to M level we get

?�rays
cathode rays
continuous spectra
absorption spectra
ANSWER : : absorption spectra

24.Mass of positron is the same to that of

proton
meson
electron
neutron
ANSWER : : electron

25.An alpha particle consists of

two protons and two neutrons


two mesons
two electrons
helium atoms
ANSWER : : two protons and two neutrons

26.How many electrons can fit into the sub-shell for which n = 3 and l = 1?

16
5
24
6
ANSWER : : 6

27.In the case of atomic spectrum of hydrogen which series of lines lie in the visible region?

Balmer
Paschen
Pfund
None of these
ANSWER : : Paschen

28.The application of quantum mechanics to atomic structure is based largely on the work done by
Einstein
Germer
Schrodinger
Davison
ANSWER : : Schrodinger

29.Electromagnetic radiation with minimum wavelength is

ultra violet
radiowaves
X-rays
infrared
ANSWER : : ultra violet

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

1.The filling of electrons in different orbitals of an atom in increasing order of their energy is called

Aufbau principle
Joules statement
Uncertainty principle
Paulis exclusion principle
ANSWER : : Aufbau principle

2.The interrelationship between matter and energy was given by

Rutherford
Joule
de Broglie
Einstein
ANSWER : : Einstein

3.The relationship between energy of a radiation and its frequency was given by

Planck
Rutherford
Einstein
Joule
ANSWER : : Einstein

4.The orbitals with maximum number of possible orientation is:

s
d
f
p
ANSWER : : f

5.The atomic mass of an element is 16.4. It consists of two isotopes having mass number 16 and 18. The ratio
of isotopes in the element is:

2:1
1:2
1:4
4:1
ANSWER : : 4:1

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

6.The line spectrum observed when electron jumps from higher level into L level is known as

Balmer series
Pfund series
Brackett series
Hydrogen series
ANSWER : : Balmer series

7.In hydrogen atom the energy of an electron is determined by quantum number/s

n
n and l
n, l and m
n, l, m and s.
ANSWER : : n

8.The number of electrons with quantum numbers n = 3 and l = 2 in chromium is

8
6
5
7.
ANSWER : : 5

9.In an atom of hydrogen, which of the following orbitals has the lowest energy for an electron present in it?

3r
2p
4p
2s
ANSWER : : 2p

10.Which of the following has non-spherical shell of electron?

He
B
Be
Li.
ANSWER : : B

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

11.Which of the following sub-shells is not permitted?

3f
4d
3s
4g.
ANSWER : : 4g.
12.The number of neutrons in the deuterium atom is

16
3
1
0
ANSWER : : 1

13.The total number of neutrons in dipositive zinc ion with mass number 70 is

40
48
33
16
ANSWER : : 40

14.The number of unpaired electrons in the ground state of chromium is

1
6
7
2
ANSWER : : 6

15.The false statement about the electron is:

It has a particle nature


It has a dual nature
It gives out energy while moving in orbits
Its motion is affected by electric field
ANSWER : : It gives out energy while moving in orbits

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

16.The spectra given by the transition of an electron from K level to N level is

ߖrays
continuous
absorption
emission
ANSWER : : absorption

17.The atomic mass of an element is 19. The second shell of its atom contains 7 electrons. The number of
protons in its nucleus is

13
9
11
8
ANSWER : : 9

18.The number of vacant orbitals in the atom of an element with Z = 14 is

1
6
9
3
ANSWER : : 6

19.How many electrons in an atom can have n = 3, l = 2 and m = +2?

10
8
6
2.
ANSWER : : 2.

20.Nucleons are

protons and electrons


electrons and mesons
protons, electrons and neutrons
protons and neutrons
ANSWER : : protons and neutrons
Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

21.The quantum number predicting the size as well as the energy of the atomic orbital is:

principal quantum number


azimuthal quantum number
magnetic quantum number
spin quantum number
ANSWER : : principal quantum number

22.The nitrogen atom has 7 protons and 7 electrons. The nitride ion will have

7 protons and 7 electrons


4 protons and 10 electrons
10 protons and 7 electrons
10 electrons and 7 protons
ANSWER : : 10 electrons and 7 protons

23.Radial part of the wave function depends on quantum numbers

n and s
l and m
l and s
n and l.
ANSWER : : n and l.

24.Avogadros number of helium atoms weigh

1.5g
3.0g
7.0g
4.0g
ANSWER : : 4.0g

25.Method to determine atomic numbers was devised by

J.J. Thomson
H.G..J. Moseley
R. Milikan `
Rutherford.
ANSWER : : H.G..J. Moseley

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

26.The maximum number of electrons that can be accommodated by an atom in g�sub-energy level are

20
25
18
12
ANSWER : : 18

27.The number of spherical nodes in 3p subshell is

Three
Two
One
Zero.
ANSWER : : One

28.The (n and l) value for 4f orbital is

2
7
8
3
ANSWER : : 7

29.The possible values of l for an s orbital are

-1, +1
0 to 2
-2 and +1
0
ANSWER : : 0

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

1.The energy of an electron in the first Bohr orbit of H atom is- 13.6 eV. The possible value of the excited state
for electron in Bohr orbits of hydrogen is

- 1.51 eV
- 4.21 eV
- 6.8 eV
+ 6.8 eV.
ANSWER : : - 1.51 eV

2.The ratio of specific charge of an electron to that of a proton is

1:1
1837:1
1:1837
2:1.
ANSWER : : 1837:1

3.According to Bohrs atomic model

Electron in an atom of hydrogen can have only certain values of angular


momentum
Electrons have particle as well wave character
Atomic spectrum of an element should contain only five lines
All the above statements are incorrect.
ANSWER : : Electron in an atom of hydrogen can have only certain values of angular momentum

4.The maximum number of electrons in p-orbital with n = 6, m = 0 is

2
6
10
14.
ANSWER : : 2
5.Which combinations of quantum number n, l, m, s for the electron in an atom does not provide a permissible
solution of the wave equation?

3, 2, -2, 1/2
3, 3, 1, -1/2
3, 2, 1, 1/2
3, 1, 1,-1/2.
ANSWER : : 3, 3, 1, -1/2

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

6.Rutherfords model of the atom accounts for the

Scattering of alpha particles by metal foils


Stability of the electron orbit
Stability of the atom
Line spectra of light elements.
ANSWER : : Scattering of alpha particles by metal foils

7.How many electrons in an atom can have quantum numbers n = 3, l = 2, m = +2, s = +1/2?

5
3
1
9.
ANSWER : : 1

8.When an atom is in a magnetic field, the possible number of orientations for an orbital of azimuthal quantum
number 3 is

Three
One
Five
Seven.
ANSWER : : Seven.

9.How many electrons in calcium have l = 0?


6
8
10
12.
ANSWER : : 8

10.According to Aufbau principle, the 19th electron in an atom goes into the

4s-orbital
3d-orbital
4p-orbital
3p-orbital.
ANSWER : : 4s-orbital

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

11.The hydrogen atoms are excited to the stationary state designated by the principal quantum number, n =
3. The spectral lines emitted by hydrogen atoms, as explained by Bohrs theory will be

1
2
3
4.
ANSWER : : 3

12.In a multi-electron atom the energy of the electron in a particular orbital is determined by

n only
l only
n and l
n, l and m.
ANSWER : : n and l

13.The ionization energy of hydrogen atom is 13.6 eV. The third ionization energy of lithium would be

13.6 eV
27.2 eV
40.8 eV
122.4 eV.
ANSWER : : 122.4 eV.

14.An atom has 35 nucleons and has atomic number equal to 17. The number of electrons with n = 2, m = 0 in
it is

2
4
6
3.
ANSWER : : 4

15.The number of orbitals in the fourth energy level is

4
16
32
9.
ANSWER : : 16

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

16.The charge to mass ratio of ?-particles is approximately��. The charge to mass ratio of protons

twice
half
four times
six times
ANSWER : : half

17.The wavelength of the radio-waves having frequency 3 MHz would be

100 m
300 m
100 nm
300 nm.
ANSWER : : 100 m

18.The maximum number of electrons with clockwise spin that can be accommodated in a �-subshell its

14
7
5
10.
ANSWER : : 7

19.The energy of hydrogen atom in its ground state is - 13.6 eV. The energy of the level corresponding to the
quantum number n = 5 is

- 0.54 eV
- 5.40 eV
- 0.85 eV
- 2.72 eV.
ANSWER : : - 0.54 eV

20.The ratio of the mass of the proton to the mass of the electron is nearly

2000
4801
1840
8140.
ANSWER : : 1840

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :

21.The maximum number of electrons that can be accommodated in fifth energy level is

10
25
50
32
ANSWER : : 50

22.In chromium atom, in ground state, the number of occupied orbitals is

14
15
7
12
ANSWER : : 15

23.The first use of quantum theory to explain the structure of atom was made by

Heisenberg
Bohr
Planck
de Broglie.
ANSWER : : Bohr

24.Which of the following metals is most likely to exhibit photoelectric effect?

Gold
Platinum
Chromium
Caesium.
ANSWER : : Caesium.

25.The wavelength of a spectral line for electron transition in an atom is inversely proportional to

Velocity of electron
Number of electrons undergoing transition
The difference of energy between energy levels involved in the transition
None of the above is correct.
ANSWER : : The difference of energy between energy levels involved in the transition

Following IIT JEE Entrance Multiple choice objective type questions and answers will help you in Maths, Physics and
Chemistry 2014 examinations :
26.The number of subshells in the fifth energy level is

4
11
9
5.
ANSWER : : 5.

27.Which of the following does not characterize X-rays?

The radiation can ionise the gas


It causes ZnS to fluoresce
Deflected by electric and magnetic field
Have wavelength shorter than ultra-violet rays.
ANSWER : : Deflected by electric and magnetic field

28.Neutrons were discovered by

J.J. Thomson
Rutherford
James Chadwick
G.T. Seabery.
ANSWER : : James Chadwick