You are on page 1of 6

1. Perkembangan seni visual di Malaysia 9.

Apakah fungsi inovatif terhadap seseorang
merangkumi bidang ____________. individu?
A. seni muzik A. Melahirkan jati diri
B. seni halus B. Membentuk keyakinan diri
C. seni tari C. Meneguhkan pendapat dan pemikiran
D. seni hiasan D. Mewujudkan daya kreativiti dan
berfikiran kritis
2. Apakah pertubuhan seni visual yang
ditubuhkan sekitar tahun 1920-an? 10. Apakah garisan yang terdapat pada kesan
A. Penang Group Club cap jari manusia?
B. Penang Impressionist Society A. Garisan tebal
C. Wednesday Art Group B. Garisan berlingkar
D. Art Impressionist Society C. Garisan berpancar
D. Garisan putus-putus
3. Siapakah antara pelukis yang terkenal pada
era 1930-an? 11. Jika ingin mendapatkan kesan ton yang
A. Ibrahim Ahmad lebih gelap, apakah yang perlu dilakukan?
B. Khalil Ibrahim A. Garisan dilukis jarang-jarang
C. Abdullah Ariff B. Garisan daripada pelbagai jenis media
D. Ahmad Mazlan C. Garisan dilukis rapat-rapat
D. Garisan nipis dilukis berjarak
4. Raja Shariman Raja Aziddin merupakan
seorang tokoh yang terkenal dalam bidang 12. Apakah kesan penggunaan garisan dalam
seni ______________. objek di bawah?
A. cetakan C. arca
B. tenunan D. lukisan

5. Siapakah antara tokoh berikut yang terkenal
dalam bidang seni catan?
A. Ibrahim Hussein
B. Ismail Zain A. Garisan mencantikkan objek
C. Zulkifli Yusoff B. Garisan menjadikannya teguh
D. Anthony Lau C. Garisan menimbulkan ton dan rupa
D. Garisan menghasilkan ton dan bentuk
6. Karya catan seni halus yang bertajuk “Bumi
Yang Bahagia-Lombong Bijih Malaya, 13. Bentuk sebiji bola boleh ditimbulkan
1960” telah dihasilkan oleh pelukis menggunakan media pensel dengan unsur
___________. seni garisan. Apakah garisan yang paling
A. Yong Mun Sen sesuai digunakan?
B. Dzulkifli Buyong A. Garisan lurus
C. Syed Ahmad Jamal B. Garisan nipis
D. Abdullah Ariff C. Garisan beralun
D. Garisan melengkung
7. Contoh seni kraf tradisional ialah
____________. 14. Contoh garisan pada alam semula jadi ialah
A. tenunan C. kraf kertas _________________.
B. kraf lilin D. kraf tali A. titisan hujan
B. jam dinding
8. Manakah antara berikut contoh seni kraf C. buku tulis
moden? D. pensel
A. Batik
B. Anyaman
C. Kraf manik
D. Ukiran kayu

Pengurangan C. Warna 23. Gambar di bawah menunjukkan garisan beralun. yang manakah ciri-ciri rupa A. Rupa yang mempunyai sempadan dan 16. Rupa subjek yang menjadi bahan kajian C. Alat geometri mudah digunakan teguh dan stabil? D. pertemuan sesuatu objek dengan objek C. negatif yang lain. Garisan melintang 24. B. Tindanan A. 22. bersifat tiga dimensi. corak. Rupa boleh berfungsi sebagai __________. apakah kesan perasaan yang ditimbulkan? A. Apakah maksud rupa negatif? A. pengurangan rupa D. Beralun A. tindanan rupa B. Rupa terbahagi kepada ______________. organik B. Mengapkah kita memerlukan alat geometri B. Bentuk untuk melukis rupa gemometri? C. Teguh dan stabil D. A. Gambar berikut dihasilkan dengan teknik C. dua jenis C. Garisan dapat menghasilkan ___________. empat jenis A. Jenis-jenis garian merujuk kepada saiz bersudut garisan seperti ____________. logo dan corak C. rupa B. Teguh keseluruhannya B. ______________. Rupa yang bebas dan tidak bersudut D. garisan putus-putus. bentuk dan garisan D. D. Rupa yang dilukis tanpa alatan D. Rupa subjek yang dikelilingi oleh latar C. Teknik pualaman akan menghasilkan rupa 19. D. positif C. cantuman penghujung sesuatu garisan A. tipografi. Garisan menegak B. Apakah teknik penghasilan rupa yang ditunjukkan dalam gambar di bawah? 20. Apakah jenis garisan yang menggambarkan C. harmoni organik? B. geometri dengan permulaannya. Garisan pancaran 18. Rupa gemnetri mempunyai garisan luar 17. rupa negatif 25. bentuk dan warna D. Rupa subjek yang digelapkan A. Rupa yang berulang-ulang C. penambahan rupa C. B. Rapuh dan tidak stabil 26. Pendek dan bersudut B. tiga jenis D. Rupa geometri mempunyai sempadan D.15. Garisan berpenjuru ____________. D. Antara berikut. A. 27. Rupa geometri sukar dilukis A. satu jenis B. A. imej C. Rupa ialah _____________. jalinan dan bentuk . Letakan 21. Penambahan B. Rupa yang terhasil secara pengurngan B. warna A. Tenang dan damai belakang yang gelap D.

Kerana bentuk konkrit bersifat 3D dan B. Bentuk ilusi C. Khayalan A. Nilai estetik D. Origami B. Kerana mempunyai fungsi yang masyarakat Melayu dinamakan berbeza A. Apakah jenis bentuk yang dpat dilihat 37. Bentuk kereta dengan teknik catan C.28. Cengkaman C. ilusi? A. Mewakili objek dalam saiz yang C. Jalinan sentuh dapat dirasa melalui deria _________ dan _____________. Ilustrasi C. Bentuk ilusi D. sentuhan. Kerusi B. Bentuk konkrit bersifat tiga diemnsi A. rupa geometri dan tidak bersudut B. penglihatan C. Bentuk melalui lukisan atau catan ialah bentuk Soalan 35 rujuk gambar di atas. Grafik D. Buah ciku C. Foto rumah D. Jalinan fantasi C. Memberikan pandangan yang indah B. Bentuk konkrit boleh dihasilkan B. Jalinan ilusi D. Menggunakan kesan cahaya dan kepada orang buta? bayang A. Namakan jenis jalinan yang terdapat pada 33. Bagaimanakah bentuk ilusi pada karya seni C. Pilih penyataan yang tepat. pendengaran D. Menggunakan warna yang berbeza B. Jisim dan isipadu yang berbeza D. Mengapakah teknik penghasilan bentuk konkrit dan bentuk ilusi berbeza? 31. Apakah fungsi bentuk ilusi? tayar kenderaaan? A. Perlindungan berbeza D. Konkrit 35. A. Penyamaran B. rupa organik dan dimensi D. Gubahan lipatan kain untuk hantaran dalam A. Jalinan sentuh A. pendengaran . Rupa terdiri daripada _____________. A. rupa organik dan bersudut C. Membolehkan karya dilihat dari pelbagai sudut 40. Bentuk konkrit D. Pada sudut pandangan yang berbeza 30. Karya bentuk ilusi dapat dilihat dari kemahiran sapuan warna dan teknik pelbagai sudut tertentu? B. Apakah jenis bentuk yang sesuai diberikan C. Ikebana bentuk ilusi bersifat 2D C. Apakah fungsi jalinan yang terdapat pada 34. penglihatan. Ilusi Gambar Lukisan sekumpulan gajah B. Tugu negara 39. Bentuk tampak D. Jalinan tampak B. rupa organik dan geometri 29. hidu. Bentuk konkrit buatan manusia C. pendengaran B. dalam sebuah lukisan dengan menggunakan A. Sebenar visual boleh menjadi mirip objek sebenar? D. Memberikan kesan realistik pada karya A. Bentuk ilusi boleh bersifat tiga dimensi D. Menggunakan bahan semula jadi atau B. Bentuk khayalan 36. A. sentuhan. Bentuk sebenar 38. Manakah antara berikut merupakan bentuk kulit buah rambutan. Perspektif yang berbeza 32.

Kulit zirafah 53. 2. Bagaimanakan jalinan sentuh dipindahkan menjadi jalinan tampak? 52. Jalinan yang terdapat pada tayar memberikan kesan _______ pada 51. Ruang bermaksud ____________. Nilai estetik B. grafik dan moden 50. semakin tenggelam D. ruang fizikal. ruang ilusi B. Teknik __________ digunakan untuk 41. kepadatan C. 3. 2. II dan IV jalinan? C. II dan III 47. III dan IV B. mempunyai jarak yang antara latar D. III dan IV A. pualaman IV. ruang fizikal. perlindungan B. I. Manakah antara berikut adalah fungsi menghasilkan jalinan sentuh. Keselamatan C. semakin jauh imej permukaan licin. gosokan II. ruang khayalan 43. B. ruang santai C. I. Kulit kayu C. Jenis-jenis ruang ialah ___________. Menunjukkan kesan cengkaman B. ruang impian D. perspektif 1. Teknik gosokan belakang yang tidak menentu D. digambarkan. perspektif 1. 46. Ruang perspektif di atas permukaan 2D dapat menghasilkan________________. Teknik ukiran B. dan 3 titik lenyap C. mempunyai jarak antara latar belakang 45. semakin membesar D. A. ruang tertutup. Manakah antara jalinan yang berikut dan imej depan yang cetek merupakan jalinan tampak? A. perspektif 2. ukur lilit 42. isipadu seperti gambar di atas? A. Memberikan kesan cengkaman C. stensilan III. B. Dalam ruang perspektif. kepadatan dan cahaya D. Memberikan kesan estetik 49. Sebagai fungsi penyamaran A. mempunyai jarak yang sama B. semakin melebar 44. 4. perspektif 2. Kulit kerang A. seni anyaman A. jarak antara dua objek B. terbuka dan tertutup C. Mengapakah tapak kasut mempuyai B. Teknik catan A. jalinan? A. ilusi. II. penyamaran C. dan 4 titik lenyap D. Ruang cetek ___________________. saiz objek akan A. cengkaman kelihatan_______________. keselesaan A. A. quilling I. B. Penyamaran A. dan 6 titik lenyap D. I. mempunyai jarak yang tidak kelihatan C. Perspektif terdiri daripada ____________. dalam dan gelap D. Bakul rotan B. Membuat penyamaran Beg tangan 48. dan 4 titik lenyap . ruang ilusi. Membezakan jenis-jenis kasut D. semakin mengecil C. Apakah fungsi jalinan pada hasil kraf D. Persekitaran D. Menimbulkan kesan ruang cetek C. Teknik tiupan C. Memberikan kesan estetik D.

merah. Romantik B. biru. Merah jambu D. empat dimensi Apakah maksud warna kuning dalam masyarakat Melayu? 55. Warna membawa maksud atau pengertian C. tiga titik lenyap D. ungu dan hijau A. biru dan ungu ilusi_____________. satu dimensi B. A. Warna sejuk D. Ruang rata ialah ____________. empat titik lenyap 57.54. Warna asas terdiri daripada warna ___________. empat titik lenyap B. jarak antara latar belakang dan imej A. sekunder dan tertier D. biru dan kuning ilusi yang bertujuan untuk menggambarkan C. merah. ruang tidak kelihatan D. tiga dimensi tertentu mengikut budaya setempat. Kerohanian kesannya D. Apakah warna yang memberikan kesan B. dua titik lenyap garang dan terang? C. warna sewarna A. satu titik lenyap B. warna asas. Biru A. D. merah. hijau dan biru B. kuning. Warna panas 63. Gambar di bawah berkaitan dengan perspektif _____________. Dramatik depan adalah rata B. sejuk dan panas 59. Manakah antara berikut ialah warna 58. Gambar di atas berkaitan dengan ____________. warna air B. kuning. merah dan ungu C. D. Kebesaran diraja C. A. ruang kelihatan jelas dan ketara C. Warna neutral D. dua dimensi 60. Sebuah karya lukisan dapat menarik perhatian orang ramai apabila warna pada 56. warna harmoni. A. Hijau B. Merah C. dua titik lenyap C. satu titik lenyap 62. tiga titik lenyap A. Warna harmoni C. Ruang perspektif ialah teknik gambaran B. ton warna C. Terdapat tiga jenis warna dalam istilah seni sekunder? visual iaitu _______________. berus lukisan D. objek lebih bersifat 3D dengan menggunakan _______________. ruang adalah dekat 61. A. jingga dan merah . A.

pudar D. terang B. Melalui campuran warna neutral C. warna terhasil melalui ton D. Perspektif warna menerangkan tentang ____________. A. Warna primer D. panas C. sejuk . Melalui campurtan warna penggenap D. kesan pantulan menimbulkan warna C. Melalui gubahan warna B. Melalui campuran dua warna asas 66. warna menimbulkan perasaan 67. Sekiranya anda ingin mengecat bilik yang kecil. warna berubah mengikut suasana dan jarak B. Warna panas C. bahagian yang jauh akan diwarnakan dengan warna yang ______________. apabila membuat catan landskap. A. Warna sekunder 65.64. apakah warna yang sesuai digunakan? A. Bagaimanakah warna sekunder dihasilkan? A. Warna sejuk B.